Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

MBO opleiding volgen op latere leeftijd

Wie kan mij wat wegwijs maken?
Ik ben een getrouwde vrouw van 41 jaar, moeder van 2 kinderen (12 / 14) en wil graag van baan veranderen.
Ik ben momenteel werkzaam als administratief medewerkster maar wil heel graag doktersassistente worden.
Dit is een weloverwogen besluit overigens.
Voor het diploma doktersassistente zal ik een MBO opleiding moeten gaan volgen.
Op internet kom ik van alles tegen maar ik zie door de bomen het bos niet meer.
Welke opleidingen zijn hiervoor geschikt? Thuiscursus of een ROC?
Kan je deze opleiding volgen naast een werkweek van 20 uur en het runnen van een gezin?
Kan je deze opleiding ook als een BBl volgen bij een huisartsenpraktijk zodat je de gewerkte uren betaald krijgt en gelijk ook ervaring in de praktijk kan opdoen?
Mag je de gemaakte kosten gebruiken bij de aangifte inkomstenbelasting?
Ik hoor graag jullie adviezen en / of ervaringen.
Mother Nature

Aagje Helderder

Aagje Helderder

22-08-2014 om 14:15

Ik zou

Heel brutaal eens je/een huisartsenpraktijk mailen of bellen met de vraag welke opleiding men daar relevant vindt voor de praktijkassistentes.

Aagje

lennest

lennest

22-08-2014 om 15:35

volwassenenonderwijs?

Er zijn volgens mij genoeg instituten die uitsluitend les geven aan volwassenen die gewoon een baan hebben. Je hoeft niet perse naar een ROC, al hoewel sommige ook een aanbod hebben voor volwassenen. Ja, wat is een goede school? Het advies van Aagje vind ik heel goed! Verder zou ik je adviseren om een EVC te gaan doen. Een hoop administratieve zaken uit de opleiding doktersassistente zul je nu ook al doen? Bij een EVC wordt er gekeken naar je eerdere opleiding en je ervaring, je bouwt als het ware credits op die je vrijstelling geven op bepaalde vakken. Het instituut / school kan je daar meer over vertellen. En kunnen ze dat niet? Dan is het in mijn ogen geen goede school.
In ieder geval zou ik eens ga googlen op doktersassistente volwassenenonderwijs. Ik ben zelf niet zo'n voorstander van een thuiscursus, in de schoolbanken leer je vaak meer, ook van mede-cursisten, meer kans op begeleiding en je hebt een stok achter de deur om te studeren.
Maar het allerbelangrijkste lijkt mij de stageplek. Je kunt volgens mij geen diploma halen zonder de stage. Misschien dat de school hierin kan bemiddelen, maar ik zou dat als eerste eens gaan uitzoeken.
De kosten zijn, voor een deel, aftrekbaar van de belastingen, zie http://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/at_aftrek_studiekosten_andere_scholingsuitgaven_2014_ib2751t41fd.pdf
Succes! Een hele stap om weer naar school te gaan, maar als het echt wilt, dan gaat het je lukken!

DA

DA

22-08-2014 om 17:46

verschil DA/praktijkassistente

Een praktijkassistente is een HBO-opleiding waarin je diverse modules/specialisaties volgt.
Dan heb je voor doktersassistente de 1-jarige opleiding via bv een NTI/LOI of de 3-jarige MBO-opleiding voor doktersassistentes.
Een praktijkassistente en doktersassistente is dus niet hetzelfde. De praktijkassistentes specialiseert zich op HBO-niveau op diverse gebieden (COPD/astmatische aandoeningen, diabetes enz) Zij kan in de praktijk dus doktersassistente zijn en haar eigen spreekuren hebben.

De thuiscursussen zijn zo gemaakt dat ze naast een parttime baan te volgen zijn. Bij een opleiding tot doktersassistente zul je echter stages moeten gaan lopen op diverse plekken zoals poli's in het ziekenhuis, huisartsenpraktijk. Dus dat is wel iets waar je rekening mee moet houden in het overleg wanneer de stage ter sprake komt. Het spreekt vanzelf dat een 1-jarige opleiding met stage nooit zo diep en uitgebreid is als een MBO-dagopleiding

Barvaux

Barvaux

22-08-2014 om 18:07

Maar vergeet niet dat je bij de driejarige opleiding ook veel bijvakken hebt om maar bezig gehouden te worden.

De opleiding is er wel in BOL en BBL vorm, als volwassene zou ik niet snel aan een BOL opleiding beginnen dus dan blijft BBL over en bij de opleiding waar ik info naar heb gevraagd moet je minimaal 20 uur werken en dan dus een dag naar school maar je krijgt dus wel geld. Dat heet dan ook geen stage meer.

http://www.roc.nl/default.php?fr=details&id=3818

DA

DA

22-08-2014 om 19:00

toch

staat 1 jaar INclusief stage tegenover 3 jaar medische kennis, geneeskunde, verpleegkunde, laboratoriumwerk plus de diverse stageplekken niet echt in verhouding tot dat ene jaar.

Als je al 20 uur werkt en ook minimaal 20 uur stage moet lopen, moet je proberen dat te laten aansluiten op je werk. Daarnaast leren en gezin is best zwaar. Maar als je echt wilt zijn er natuurlijk altijd opties.

Barvaux

Barvaux

22-08-2014 om 19:29

1 jaar

Ik kan er geen vinden van 1 jaar overigens. Als dat bij de LOI is staat dat los van de stages. Verder: als je een BBL doet heb je ook maar 1 dag per week les en bij zomaar een huisarts kun je dan ook wel eens heel weinig leren.

Mij niet gelukt doordat ik geen stageplek kon vinden

De situatie kan veranderd zijn hoor, mijn poging dateert van 6 jaar terug. Ik heb het toen niet voor elkaar gekregen om een werkplek te vinden, niet eens onbetaald, dus als stageplek. Tot op heden snap ik daar eigenlijk niets van. Ben al mijn hele leven secretaresse, dus ik had sowieso wel een bijdrage kunnen leveren in een praktijk op administratief vlak. Dus ik kan je helaas geen advies geven, maar hoop van harte dat het jou wel gaat lukken. En dan hoor ik graag hoe .
Waar ik tegenaan liep was dat de werktijden voor een gezin met jonge kinderen lastig waren, namelijk heel vroeg beginnen. De meeste praktijken openen al om 8 uur, dan moet jij er dus nog eerder zijn. En met wat reistijd erbij kwam ik dan al gauw op iets na 7 uur de deur uit. Manlief startte ook vroeg, en op onze basisschool is (was) geen voorschoolse opvang mogelijk. Dus dat was ook nog een bijkomend probleem. Maar daar had ik vast wel een oplossing voor gevonden, als ik die werkplek maar eenmaal had! Maar dat is dus niet gelukt. Ik wens je veel succes!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.