Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Lijfrente Plan komt vrij, wat is nu slim?

Hi allen,

zo’n 30 jaar geleden gewerkt bij eenmansbedrijfje. Geen pensioenregeling, dus toen is een spaarloonregeling opgestart. Die is -tig keer verplaatst, van adviseur a) overgenomen door bedrijf b) maar laatste 15 jaar of zo bij Reaal onder naam Fortuin Lijfrente Plan.

Vorig jaar, maand of 3 voor mijn 65e verjaardag, bericht wat ik wilde: laten uitkeren of omzetten in weer een ander product dat dan maandelijks een kleine aanvulling op pensioen,zou geven. Gebeld en aangegeven dat ik nog werk, geen probleem, ik kon het weer met een jaar verlengen. Prima.
Ik werk nog steeds (weet niet of ik de 67 werkend ga volmaken maar is ander verhaal) en wilde dus weer een jaar verlengen. Online gekeken: verzekering is beeindigd. Huh? Gebeld, ze geven aan dat ze in mei een brief hebben gestuurd, niks gehoord dus stopgezet. Daar vind ik wat van, maar kan niet teruggedraaid blijkt.

Dus: wat nu? Uit laten keren schijnt belastingtechnisch echt niet slim te zijn want wordt zwaar belast (itt tot hetgeen destijds werd toegezegd bij spaarloonregeling). Dus storten in iets anders? Liefst iets wat gewoon maandelijks iets uitkeert.
Toen verzekering nig liep kon ik bij hun online berekeningen doen: in 5 jaar maandelijks laten uitkeren is bedrag X, levenslang maandelijks is bedrag Y etc. Maar dat kan niet meer. Online duizelt het je vd bedrijven en firma’s maar het is al geen vetpot (mijn pensioen+aanvulling) dus ik wil hier graag zoveel mogelijk aan overhouden.
Iemand hier die thuis is in lijfrente-‘dingen’? 
Thnx!

Ik lees mee, ik zit over een paar jaar met hetzelfde geval. 

Dit is volgens mij echt specialistenwerk. Dus ik zou een gesprek bij je bank aanvragen. Of bij een financieel adviseur. Je kunt er veel problemen (zoals bij je belastingen in je andere draadje) en daarmee veel kosten/boetes voorkomen. Wij weten nooit alle ins and outs van jouw financiële situatie...

Ik doe een poging. 

Weet je onder welke regeling je lijfrente valt?  Dat is afhankelijk van de ingangsdatum en de laatste storting. Als je dat weet, kun je kijken wat er mag met jouw lijfrente. Dat kan variëren van zelf kiezen over hoeveel jaar je het geld uitsmeert en de datum dat het in mag gaan. 

Ik heb vorig jaar e.e.a. uitgezocht ivm twee vrijkomende lijfrentes en het kwam bij mij neer op:

- Absoluut niet laten uitkeren. Veel te ongunstig. Bij mij is dat bij start nadrukkelijk gezegd.
Het voordeel was dat je bruto kon inleggen, oftewel aftrekbaar. En dus betaal je bij uitkering wel belasting. 
- Er was toen ook de optie van een spaarplan, die optie was wel belastingvrij bij uitkering. De inleg was niet aftrekbaar. 

- het grootste deel mocht in mijn geval  eerder vrij komen dan het andere deel. En de looptijd kon ik bij de grootste zelf kiezen (ik geloof dat ik wel minimaal 60 of 65 moest zijn bij de start van uitkering. . 
- het kleinste deel had een minimaal aantal jaren looptijd, best veel jaren. En mocht pas met de officiële pensioendatum  ingaan. 

Ik heb gekozen voor brandnewday. Mijn lijfrentes zijn gesplitst in kortdurende uitkering en langdurige uitkering. Daardoor heb ik nu twee producten lopen die apart van elkaar over kunnen gaan naar daadwerkelijk uitkeren. Daar krijg ik een redelijke rente op. 

Ik had ook kunnen kiezen voor beleggen in plaats van een flexibele rente, maar daarvoor vond ik de termijn te kort, ca 3 jaar.

Je kunt bij https://www.123lijfrente.nl berekeningen uitvoeren met je eigen gegevens. Je kunt via hen ook kiezen voor een aanbieder. Dat heb ik gedaan maar achteraf had ik dat beter niet kunnen doen. Liever rechtstreeks en goed opletten of je voldoende hebt aan de goedkoopste optie (minder advies, meer zelf invullen en regelen). 

Ik hoop dat het een beetje duidelijk is. 

fusion

fusion

08-08-2024 om 17:36 Topicstarter

Dat is heel duidelijk Sas-OO, veel dank!
Heel fijn om verschillende opties te kunnen onderzoeken. Ik denk kijkend naar zaken als,pensioen man en looptijd hypotheekdat ik deze aanvulling dan over 10 jaar wil uitsmeren.
Een aantal verschillen niet veel, maar ook bij mij komt BND er bovenaan uit - ik heb daar ook mijn grootste pensioenstuk dus ga ze maandag even bellen.

Top, dank! 

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.