Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

vraagteken

vraagteken

16-01-2017 om 12:18

lichamelijk passend werk

welke stappen kun je het best ondernemen als je werk hebt, dit zeker met plezier doet, maar wat door regelmatig terugkerende lichamelijke klachten steeds moeilijker wordt? Het is zeker niet de bedoeling om thuis te gaan zitten maar om erachter te komen welk werk lichamelijk wel haalbaar is, eventueel met bij- of omscholing.
Het gaat om iemand die vrachtwagenchauffeur is, laag opgeleid maar zeker wel bepaalde kwaliteiten heeft, vrij handig is, om iets in een andere richting te gaan zoeken.

Nu is de situatie zodanig dat hij 's ochtends een uur vroeger opstaat dan eigenlijk noodzakelijk is, dan een pijnstiller neemt in de hoop dat de pijn wegtrekt en hij toch aan het werk kan die dag. Dit gaat dan een aantal weken redelijk maar op den duur komt er dan weer een dag waarop de pijnstillers niet helpen en er een ziekmelding volgt. Heel vervelend natuurlijk, zeker ook voor de werkgever. Dit is het laatste half jaar al een paar keer gebeurd en de huisarts heeft al aangegeven dat hij dit werk waarschijnlijk niet de rest van zijn werkzame periode kan blijven doen. Die kans achten we zelf ook groot, vandaar deze vraag. Het gaat om een hernia waarbij de klachten sinds een jaar steeds sneller terug keren.

tante Sidonia

tante Sidonia

16-01-2017 om 12:25

heeft hij

een vaste vrachtauto? In dat geval zou het kunnen schelen als er eens goed geïnvesteerd wordt in een goede verende autostoel.

Ik denk dat het voor laagopgeleide werknemers best lastig is. maar als hij erg handig ias kun je kijken of er ergens een klusbedrijf is die hem kan gebruiken? Ben je toch ook in je klusbus lekker onderweg en op locatie bezig.

Is er een mogelijkheid tot betere medicatie:een soort die er beter voor zorgt dat er een gelijkmatige spiegel ontstaat in het bloed, waardoor hij niet speciaal eerder op moet staan om te kijken of het gaat?
Misschien zijn er mogelijkheden op homeopatisch gebied die wat verlichting kunnen geven?

Wilgenroosje

Wilgenroosje

16-01-2017 om 12:34

Bedrijfsarts

Misschien kan de bedrijfsarts iets voor hem betekenen.

Triva

Triva

16-01-2017 om 12:48

Sidonia

Waarom zou iemand niet op een vrachtauto kunnen werken en wel in een klusbedrijf met een hernia?

Ik denk dat hij eerst eens verder moet zoeken wat er nog mogelijk is met die hernia bij een specialist of een second opinion?

tante Sidonia

tante Sidonia

16-01-2017 om 12:54

triva

omdat de ritjes korter zijn en er meer afwisseling en beweging is?

Second pinion lijkt mij zeker een goed plan. Zo lang alleen een huisarts ernaar gekeken heeft valt er vast nog wel meer te doen.

vraagteken

vraagteken

16-01-2017 om 13:16

wel druk bezig met gezondheid

die hernia dateert al van zo'n 8 a 9 jaar geleden, destijds ziek thuis. Bezoek aan neuroloog met daarna een MRI scan. Daarna is het jaren rustig geweest maar sinds vorig jaar veel vaker pijnklachten. Na de 2e ziekmelding weer doorverwezen naar neuroloog, wederom MRI met dezelfde uitslag. Ruggewervel is verder goed, hernia zit onderaan. Operatie geeft geen zekerheid op herstel.
Zelf uiteraard ook wel aan het googlen gegaan, wel pijnstillers gevonden met geen bijwerkingen maar die moet hij langere tijd slikken voordat die effect hebben (pea-plex, zit een stof in die het lichaam zelf ook aanmaakt). En sinds een aantal maanden wordt ook de osteopaat regelmatig bezocht. Thuis hebben we een zitting aangeschaft voor op de stoel, zit prima maar kan niet voorkomen dat er weer klachten komen.

Om op de vraag van Tante Sidonia in te gaan: hij heeft geen vaste vrachtwagen, hij werkt via een uitzendbureau en valt vooral in waar de vaste werknemers een vrije dag of vakantie hebben en bij ziekte. Soms heeft hij een aantal weken na elkaar dezelfde vrachtauto, dat is wel fijn ivm het instellen van de stoelleuning en zitting.

Bij zijn vorige werkgever (zijn werkzaamheden kwamen vorig jaar te vervallen helaas) is hij bij de bedrijfsarts geweest. Over de schouder kijken, zoals bij heftruckchauffeurs vaak gebeurt, waardoor het bovenlichaam teveel meedraait is een erg slechte beweging. Anders zou dit werk ook een oplossing kunnen zijn. Maar misschien zijn er wel mogelijkheden die wij over het hoofd zien en die een ander wel ziet? Of eventuele aanpassingen bij het huidige werk ofzo? Hij werkt nu vaak een dag per week minder, dit vooral in de hoop dat de klachten dan minder snel terug komen door een dag rust, maar ook dit helpt blijkbaar niet.

vraagteken

vraagteken

16-01-2017 om 15:19

second opinion

wordt ook zeker meegenomen. Zojuist had ik een gesprek met iemand die goede ervaringen had met een bepaalde arts net over de grens, die hernia operaties uitvoert. Wij wonen in het grensgebied dus dat is zeker een optie.

bedrijfsarts

Dit lijkt mij inderdaad typisch een vraag voor de bedrijfsarts. En als die adviezen heeft gegeven en de vraag is hoe dat vertaald moet worden naar werk, dan komt een arbeidsdeskundige eventueel nog om de hoek kijken.

Groeten,

Temet

vraagteken

vraagteken

16-01-2017 om 16:48

op het werk

probeert de planner zeker wel rekening te houden met de gezondheidsklachten maar dat lukt natuurlijk niet altijd. Soms is het gewoon te druk en dat is begrijpelijk. Bij het inleenbedrijf zijn ze verder erg tevreden over het geleverde werk.
Er is wel een paar keer contact geweest met een soort bedrijfsarts tijdens de vorige ziekmelding maar dat ging telefonisch. Was overigens via het uitzendbureau, niet van het inleenbedrijf.

vraagteken

vraagteken

18-01-2017 om 11:45

op dit moment

is de situatie weer zo ernstig qua pijn dat er voor vanmiddag een afspraak gemaakt is bij de huisarts. Dan wil hij vragen voor een verwijsbrief voor een second opinion bij een specialist. Wel wat lastig is dat de behandelend specialist eerst zelf toestemming moet vragen aan de zorgverzekeraar als het tot een operatie moet komen, bij een ziekenhuis over de grens. Daar gaat dan al gelijk weer wat tijd mee verloren.

vraagteken

vraagteken

18-01-2017 om 17:01

afspraak staat gepland

bij de neurochirurg, begin februari. De huisarts begon zelf al over doorverwijzen dus dat was makkelijk. Er is al naar het uitzendbureau en inleenbedrijf gebeld, ze deden niet moeilijk en zeiden dat hij na zijn eventuele operatie en vervolgens herstel weer bij hen mag beginnen. Dat zou fijn zijn want hij doet zijn werk met plezier en ook naar tevredenheid. In heel veel gevallen loopt de overeenkomst toch af na ziekte.

vraagteken

vraagteken

01-03-2017 om 12:52

operatie staat gepland

voor over een paar weken. Daarna nog een aantal weken herstellen en vervolgens weer starten met werken, uiteraard niet gelijk hele dagen.
Nu is het zo dat hij bij een bedrijf een aantal vacatures heeft gezien waarvoor hij wel de benodigde papieren heeft. Maar solliciteren heeft dan vast nog geen zin omdat hij voorlopig nog niet aan het werk kan. En tegen die tijd zijn de vacatures waarschijnlijk al opgevuld. Maar misschien kan hij na zijn operatie toch wel alvast laten weten dat hij daar graag wil werken? Zodat ze bij een volgende vacature contact kunnen opnemen?

Hij had voor zijn ziekmelding geen vaste baan, werkte via uitzendbureau maar zat soms wel een paar dagen thuis omdat de inlener geen werk voor hem had (dan ook geen geld).

ijsvogeltje

ijsvogeltje

01-03-2017 om 12:57

wel solliciteren!

Wel gaan solliciteren hoor! Niet zelf van te voren allerlei redenen gaan verzinnen waarom ze hem vast niet willen hebben. Sowieso kunnen de meeste mensen niet 'direct' aan het werk. Een of twee maanden opzegtermijn (of meer) zijn heel normaal. En som blijkt een bedrijf best bereid en instaat om wat langer te wachten als ze iemand graag willen hebben. Gewoon proberen. Succes, ook met d operatie!

vraagteken

vraagteken

01-03-2017 om 13:12

IJsvogeltje

het valt inderdaad te proberen. Hij zou op meerdere openstaande vacatures kunnen solliciteren binnen dat bedrijf. Als ze hem nog niet willen, dan heeft hij het in elk geval wel geprobeerd. Hij zou ook terug kunnen via het uitzendbureau naar de inlener, die was erg tevreden, maar daar is dus niet altijd werk beschikbaar.

vraagteken

vraagteken

28-03-2017 om 12:02

een update

de operatie is achter de rug en het herstellen is begonnen. Eind april is de controle in het ziekenhuis en tot die tijd mag en kan er niet gewerkt worden want zelf een auto besturen mag voorlopig nog niet. Er is nog steeds een openstaande vacature maar hij twijfelt enorm omdat hij niet gelijk kan beginnen en omdat hij de controle bij de arts wil afwachten, in geval hij aangenomen wordt. Ik begrijp dat wel maar niet geschoten is altijd mis en misschien komt er over een half jaar weer een vacature vrij van iemand die met pensioen gaat of een andere baan heeft. Dan kunnen ze hem alsnog benaderen. Rechtstreeks bij een werkgever is bovendien toch aantrekkelijker dan via een uitzendbureau.

Paper

Paper

28-03-2017 om 15:41

Ik zou zeker nu al aangeven dat hij belangstelling heeft

Net wat je zegt, als er iets vrijkomt tegen de tijd dat hij weer kan gaan werken zou het fijn zijn als ze eerst aan hem denken. Al was het maar voor invalklussen of zo in het begin. Hij zal toch ook rustig moeten gaan opbouwen lijkt me.

Fijn dat de operatie geweest is. Hopelijk herstelt hij snel!

vraagteken

vraagteken

16-04-2017 om 13:30

de sollicitatie

is vorige week de deur uit gegaan. Hierin staat vermeld dat er veel interesse is maar dat mijn man nog in de herstelperiode zit na zijn operatie. Hij heeft wel de benodigde papieren voor deze functie. Ook al bericht gehad dat deze ontvangen is en dat binnenkort de selectie procedure begint. Het blijft dus nog even spannend. Wordt mijn man niet uitgekozen, dan kan hij na zijn herstel wel weer via het uitzendbureau aan het werk.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.