Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Kaartenactie

Hallo allemaal,

op de school van mijn kind is men, zonder de ouders te informeren, een actie gestart om geld op te halen voor de cliniclowns. Men heeft alle kinderen een tekening laten maken en daar zijn door cliniclowns ansichtkaarten van gemaakt. Ieder kind heeft 6 setjes van 8 kaarten gekregen, die verkocht kunnen worden voor 6 euro per setje. Veel te veel geld volgens mij, bovendien gaat de helft van dat bedrag op aan drukkosten heb ik begrepen. Verder is het je reinste emotionele chantage, je kan je kind moeilijk teleurstellen en niks kopen omdat zijn eigen tekening erop staat (trouwens, wie wil verder die kaarten nou hebben? De buren echt niet hoor, en mijn familie vind het net zo'n prut-actie als ik). Waardeloze allemaal dus, maar ik vraag me vooral af of ik de kaarten niet gewoon mag houden zonder te betalen. Ik weet dat er een regel bestaat die zegt dat je ongevraagd toegestuurde producten niet hoeft te betalen en ook niet terug hoeft te sturen. Heeft iemand misschien een idee hoe dat met dit soort acties zit?

Verder heb ik de school gevraagd hoe het met het auteursrecht zit, maar nog geen antwoord gekregen. Mijn kinderen hebben het auteursrecht over hun tekeningen neem ik aan, of heb ik dat? Mag de school zomaar het auteursrecht overdragen aan cliniclowns zonder toestemming van de ouders? Ik zou niet willen dat ik de tekeningen van mijn kinderen zomaar ineens ergens in een tijdschrift/op internet oid zie verschijnen namelijk (en al helemaal niet met hun naam erbij, ik hou nogal van privacy)!

Hopelijk heeft iemand een idee over hoe ik hiermee om moet gaan,
alvast bedankt voor het meedenken!

amk

amk

12-03-2015 om 13:24

teleurstellen?

Ik koop nooit wat bij dit soort acties van school. Dat is voor mijn dochter al lang geen teleurstelling maar een gegeven. Ik wil best een donatie doen, maar hoef al die zooi niet.

Ik geef het persoonlijk terug aan de docent met de mededeling dat wij hier niet aan mee doen. En daar heb ik dan vaak wel argumenten bij die de docent dan wel begrijpt. Ik laat mijn kind dat nog niet doen. Dat mag ze op de middelbare wel zelf doen.

Sokken

Sokken

12-03-2015 om 13:41 Topicstarter

je hebt gelijk

amk, je hebt gelijk dat ik het ook gewoon terug kan geven met de mededeling dat we niet meedoen. Ben ik nog over aan het nadenken!
De hele actie is me gewoon in het verkeerde keelgat geschoten, mede omdat er deze maand nog twee(!) andere acties voor hetzelfde doel worden gehouden door school. Dit alles omdat een juf afscheid neemt...
Die andere acties kan ik makkelijk weigeren trouwens, dat is geen probleem.

Sneeuwitje

Sneeuwitje

12-03-2015 om 14:02

bij ons ook zoiets

Bloembollenactie, 30% gaat naar school. Hele dure bloembollen en relatief kleiner deel voor school. Dochter maar uitgelegd dat het voor de school voordeliger is als wij de bloembollen zelf ergens kopen, en dan een donatie aan school doen. Oh ja, klein detail: bloembollen worden geleverd in april en dan is bij de meeste bollen april/mei de uiterste plantdatum (en bij sommigen zelfs al verlopen, handig!). Maar met tekeningen is het wel ingewikkelder, dat is idd erg op het gevoel van je kind spelen.

S.

Sokken

Sokken

12-03-2015 om 14:16 Topicstarter

bloembollen

Ha, ja dat is ook een briljante actie. Je vraagt je af of het rekenonderwijs op school wel in orde is als ze zo'n actie organiseren...
Het is bij ons inderdaad erg op het gevoel spelen, heel vervelend vind ik dat.

amk

amk

12-03-2015 om 14:42

tip voor de school

richt een stichting op en vraag ouders gewoon een donatie waarbij je precies aangeeft wat er van dat geld gedaan wordt. Schrijvers of tekenaars in de klas, het klasse budget etc.

Wij hebben 2 echte bedelmomenten in het jaar: de jaarlijkse 'vrijwillige' bijdrage en de bedelbrief van de vrienden van de school. In de eerste staat een bedrag per kind genoemd, in de tweede is het geheel aan je zelf of en hoeveel je wilt doneren.

Daar komen dan nog wel kleinere acties vanuit de klassen zelf bij, maar dat is dan door de leerlingen bedacht en bedoeld voor een specifiek goed doel.

Barvaux

Barvaux

12-03-2015 om 15:00

ook eens gehad

Ben er toen ook een draadje over gestart, dat ging om kerstkaarten. De helft gaat naar school en dat kun je weinig vinden maar ik vind het veel omdat de kaartenfirma dus gewoon kaartjes drukt en zij dus kosten voor de verkoop hebben. Veel mensen kopen maar 1setje kaartjes. Hier heb ik dus gewoon inderdaad 1 setje gekocht en de rest weer teruggegeven. Er is inderdaad niemand die de kaarten van mijn kind koopt en ik kan zo tien kerstkaarten kopen voor een 1 of 2 euro en dan kan ik veel beter 4 of 5 aan dat goede doel geven.

Het gaat mij weer te ver om te gaan mopperen over auteursrecht overigens.

Sokken

Sokken

12-03-2015 om 15:30 Topicstarter

tekening

Net mijn zoon van school gehaald. Hij had tot mijn grote verrassing (actie loopt al twee weken) de originele tekening bij zich, probleem lijkt dus opgelost!
Ik heb nog wat rondgevraagd, niemand schijnt te weten wat er met de niet-verkochte kaarten gebeurt. Wellicht vernietigen ze ze wel (wel zonde geld, maar ja). Wij kopen ook 1 setje, ik kan me niet voorstellen dat ze er dan iets op winnen.

Sneeuwitje

Sneeuwitje

12-03-2015 om 15:56

tja

hier valt het doorgaans ook nog wel mee. Het is bedoeld voor de herinrichting van het schoolplein, dat verhoogt de irritatie ook wat. Het moet namelijk een prachtig educatief, verantwoord (ecologisch? duurzaam? of zoiets) plein worden. Geweldig mooi, leuk, gelikt. Helemaal goed. echter, jaar of 10 geleden is het plein ook gerenoveerd, dus ik vind een volledige aanpassing nogal geldverspillend. En komt nu uit deels onze zak dus De bloembollenactie doen we dus niet aan mee, daarnaast heeft elke klas zijn eigen 'actie'. Daar ga ik zeker niet een drama van maken, leuk hoor (voorstelling van je kind, fles mee geven voor de flesseninzameling enz.), leuk dat ze er lol in hebben. Ook al gaat het wel ver, want kinderen (o.a. die van mij, maar ook neefje/ nichtjes die op dezelfde school zitten), zaten al acties te bedenken die ze verder nog kunnen doen. En dan denk ik nou nee, je hoeft niet met zelfgemaakte kaartjes of cakejes te gaan leuren omdat school vindt dat dit plein nu nodig is. (School geeft ook wel aan overigens dat dit niet nodig is hoor, laat dat helder zijn, maar leg het maar eens uit aan je kind die heel enthousiast is).

S.

Hanne.

Hanne.

12-03-2015 om 16:08

ik doen het niet

Jaren geleden hebben ze bij ons ook zo'n actie gedaan. Ik doe er niet aan mee omdat de opbrengsten voor school echt laag zijn.

Even geknipt/plakt van de website http://kaartinactie.nl/alle-kinderen-tekenen-een-kaart.

€2250 is de gemiddelde netto schoolopbrengst bij 225 leerlingen.

De kleine lettertjes leren dat de leerlingen daar 5! setjes voor moeten verkopen.

*Netto-opbrengst bij een gemiddelde verkoop van vijf setjes per leerling bedraagt € 10,-: De school verdient € 2,- per verkocht setje. De afdracht is € 4,- per verkocht setje.

Ik vraag me af hoe reeel dit is. Zouden kinderen inderdaad gemiddeld 5 setjes verkopen? Lijkt mij erg veel. Ik zou niet weten aan wie mijn kinderen dat kunnen verkopen.

Ik heb mijn kinderen verteld dat ik het een mooie tekening vind en dat school van mij best 2 euro kan krijgen maar dat het daar bij ophoudt.

amk

amk

12-03-2015 om 16:17

renovatie schoolplein

daar kun je gewoon stevige subsidies voor krijgen. De enige actie die onze school daarvoor gedaan heeft is het ontwerp samen met de kinderen en een architecht maken. De rest komt onder andere uit een subsidie van Jantje Beton en nog 2 andere fondsen.

Rafelkap

Rafelkap

12-03-2015 om 17:22

cliniclowns een goed doel

Trouwens, cliniclowns vind ik een goed doel. Onze jongste heeft daar veel plezier van, hij en zijn klasgenootjes zijn regelmatig gratis 'proefkonijn' (publiek) voor hun voorstellingen.

Hier ook wel eens kaartjes van oudste. Ik vond dat wel leuk. Je hoeft er echt niet mee langs deuren te leuren, er is geen verplichting. Ik wilde zelf wel een setje en onze familie was er ook blij mee.
Zo leren kinderen geld in te zamelen voor andere kinderen, die wat minder geluk hebben en ze zijn vaak erg trots op 'hun kaart'.

Sokken

Sokken

12-03-2015 om 20:47 Topicstarter

niet overtuigd

Ik ben nog steeds niet overtuigd hoor, van het nut van deze actie. Ik las laatst dat 1 clown 36 euro per uur kost! Ik dacht dat het vrijwilligers waren.... Stel dat er kinderen zijn die al hun kaarten verkopen, dan is dat nog maar een halve clown. Ik geloof dat vooral de emotionele chantage me dwars zit, plus het feit dat ik dit doel zelf nooit zou steunen.

Barvaux

Barvaux

12-03-2015 om 21:10

sokken

Het is natuurlijk een betaald beroep en nogal een zware ook, daar wil je geen goedbedoelde vrijwilligers hebben die dat een paar uur per week komen doen: http://www.cliniclowns.nl/site/page/vragen-over-werken-bij-cliniclowns/#vraag5

Het is ook niet mijn eerste doel als ik geld over heb inderdaad maar ik maak er gewoon niet zo'n punt van. Ik zou gewoon 1 setje kopen en klaar.

Theekopje

Theekopje

12-03-2015 om 21:14

Sokken

Ik heb niks met cliniclowns en ook niet met kaartenacties, maar los daarvan: cliniclowns is geen vrijwilligersbaantje. Het is gespecialiseerd werk en je moet ervoor opgeleid zijn. Dat kost dus geld. Er worden vrij zware eisen aan cliniclowns gesteld. Het is niet zomaar een beetje lollig komen doen.

Theekopje

Theekopje

12-03-2015 om 21:15

Oh, mosterd na de maaltijd

Wat Barvaux zegt dus.

Kaaskopje

Kaaskopje

12-03-2015 om 23:34

Auteursrecht

Het zal allemaal wel zo zijn dat je als maker van een tekening, het auteursrecht hebt, maar het zou werkelijk niet in mij opkomen om daar over na te denken bij een actie als dit. Het is voor een goed doel, wat is er mis met wat vrijgevigheid in de vorm van een gedoneerde tekening?

Kaaskopje

Kaaskopje

12-03-2015 om 23:37

Sokken

Ik zeg eerlijk dat de Cliniclowns ook niet op mijn goeie doelen lijstje staan, maar ze verdienen in mijn ogen wel alle steun om hun werk te kunnen doen. Ik denk dat je de waarde van hun werk niet moet onderschatten.

mirreke

mirreke

13-03-2015 om 08:24

Wel op het mijne!

Het is juist zeer belangrijk en nuttig en ook zwaar werk. Cliniclowns staan op mijn lijstje. Geen vrijwilligers nee.

Ik vind het voor een school juist een heel begrijpelijk doel. Het is hier in Nederland, het is uiteindelijk voor zieke kinderen, en het zijn clowns.

Ik heb zelf persoonlijk veel minder met een actie voor een of ander vaag schoolproject ver weg, waarvan het volstrekt onduidelijk is of het geld er wel komt en wat er dan mee gebeurt, bijvoorbeeld.

Ik denk maar zo: bij jullie op school is in ieder geval een ouder die zich ervoor inzet om acties op te richten of te regelen. Je kunt het er niet mee eens zijn, maar dan zou ik zelf in die groep ouders gaan. Het kan er bij mij niet in dat hierover niet eerder iets bekend is gemaakt.
Het zal ongetwijfeld ergens besproken zijn, in de MR of bij de oudervereniging. Als het goed is zetten die de verslagen van de vergadering op de website. Of het is in de nieuwsbrief van school aangekondigd.

Enfin, doe je niet mee, dan doe je niet mee. Ik ga bijv. mijn kind volgend jaar niet mee laten doen aan de kinderpostzegelactie. Daar heb ik nou weer een hekel aan...

Barvaux

Barvaux

13-03-2015 om 08:27

mirreke

Stel jezelf én je kind dan al vast in op de enorme druk die de rest van de klas op je kind zet omdat het klassikaal de hoogste verkoop moet hebben. Ergerlijk gezien het feit dat heel Nederland overal aan klopt hebben ze bedacht dat de klas die het meest verkoopt ook nog eens wat krijgt... zie je dus dat scholen hun kinderen een kwartier eerder buitenzetten om sneller de straat op te gaan en dat er zelfs 'oorlog' wordt gevoerd over wiens straat van wie is.

Ben blij dat ik van die onzin af ben!

mirreke

mirreke

13-03-2015 om 11:51

Echt waar?

Jee... En dat is dus ook precies een van de redenen dat ik zoon niet wil laten meedoen. Het moet ook leuk blijven. En altijd die competitie is ook niet zo mijn ding...

Yura

Yura

13-03-2015 om 16:33

Cliniclowns

Ik vind dit een waardeloze actie. Ik dacht overigens gelijk toen ik het las, ik heb dit draadje jaren eerder al gelezen. Dat zal dan het draadje van Barvaux zijn geweest onder haar oude nick .
Maar ik heb onlangs kennis gemaakt met een cliniclown. Ik had er ook niet zo'n beeld bij en maakte geintjes tegen mijn 16-jarige zoon dat de cliniclown zou langs komen op de kinderafdeling waar hij lag. Wij waren dus maar gevlucht naar de koffiecorner, maar toen we terug kwamen op zoons kamer was net die clown daar bezig, zoon vluchtte dus gelijk weer, wat die clown zag, dus opeens hadden wij een clown achter ons aan. Maar hij was echt geweldig, zoon en ik hebben zitten hikken van de lach. Dat zijn inderdaad geen vrijwilligers, maar professionals.

Rafelkap

Rafelkap

13-03-2015 om 18:55

enige uitje

Voor een zestienjarige, die geestelijk gezond is, is het natuurlijk niks. Het is voor hele jonge of ( vaak ernstig) verstandelijk gehandicapte kinderen, die mogen er gratis vanuit school of kinderdagcentrum naar toe.
Als je zou zien hoe blij mijn zoontje er van wordt en hoe leuk ze contact weten te maken, bij kinderen bij wie contact anders gaat.
Het gaat o.a. om kinderen die de meesten van jullie normaal niet tegen komen omdat ze met busjes worden vervoerd en door gedragsproblemen nauwelijks buiten de deur komen. Of omdat ze langdurig ziek zijn. Het is hun jaarlijkse (vaak enige) uitje Ik vind het dus wel een goed doel, niet alleen omdat mijn kind de doelgroep is, maar al zijn lotgenootjes en alle zieke kinderen, die ook liever thuis waren. Door het zo stellig af te serveren kweek je m.i. geen sociale kinderen. Je bent immers ook niets verplicht om wat te geven.

hier ook zo'n soort actie gehad

Hier ook zo'n soort actie gehad, heb toen zelf 1 setje gekocht en gezegd dat ze er verder niet mee rond de deuren hoefde, dit was voor de inrichting van de school (kunstzinnig iets). Zelf heb ik een keer een setje kaarten gekocht van familielid, tja het is dat ik er niet onderuit kon voor de lieve vrede.

Cliniclowns heb ik zelf bezig gezien toen 1 van mijn kinderen voor kleine ingreep in ziekenhuis lag op 5 jarige leeftijd. Ik vond het toen heel raar dat hij bij ons op de kamer kwam omdat hij een dagopname had. Ik zou dan denke dat het verstandiger is om dan naar de ernstig zieke kinderen te gaan in het ziekenhuis. Het was overigens wel heel bijzonder wat ze deden.
Ik ken hen werk ook via mijn werkveld bij ernstig meervoudig gehandicapten, ook daar bereiken ze mooie dingen.
Ik zou dus het doel zelf wel een goed doel vinden voor een school, maar er zijn betere acties te bedenken dan zo'n kaartenactie.

Sokken

Sokken

13-03-2015 om 22:06 Topicstarter

oke

Oke, jullie hebben me weten te overtuigen dat de cliniclowns goed werk doen. Maar vinden jullie het dan niet evengoed een rare actie? De helft van de opbrengst gaat naar het drukken van de kaarten. Je zou denken dat er wel efficientere dingen zijn te bedenken! Komt nog bij dat de school ook een sponsorloop en een rommelmarkt doet deze maand, ik kan mijn geld maar 1 keer uitgeven hoor...

O, en wat belachelijk van de kinderpostzegels zeg!

Sokken

Sokken

13-03-2015 om 22:08 Topicstarter

mirreke

Het is niet een actie van ouders maar van een afscheid nemende juf. Er is niets bekend gemaakt over de kaartenactie...

Barvaux

Barvaux

14-03-2015 om 09:17

sokken

De helft gaat naar het drukken ja maar vergeet niet dat er geen verplichte minimale afname is voor school. Dus als ieder kind gemiddeld maar 1 setje verkocht ligt het risico alleen bj het bedrijf.

guera

guera

15-03-2015 om 11:57

mirreke kinderpostzegels

Die competitie is bij ons op school echt niet hoor. Dat herken ik helemaal niet. Het kan dus meevallen op jouw school. Tuurlijk doen kinderen onderling wel een beetje hoeveel heb jij en jij? maar ze doen ook wie het verste plast, wie het hardste rent en wie de meeste dit of dat. Zo zijn kinderen. Misschien ligt het ook aan mijn eigen kind die daar helemaal niet van onder de indruk is. Maar verder heb ik zelf ook geen enkele druk of competitie vanuit school ervaren.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.