Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Dingdongbel

Dingdongbel

03-05-2016 om 18:06

jongvolwassene en kosten ziektekostenverzekering

Ik hoop dat hier mensen lezen die ervaring hebben met het volgende probleem.
Situatie: alleenstaande moeder, vader is uit beeld, betaalt geen alimentatie, kind van bijna 18. Moeder is 100% afgekeurd en krijgt WIA met een aanvulling van de Sociale Dienst.

Het kind is bijna 18, heeft autisme en heeft 20-30 euro per maand van een krantenwijkje, meer werk zit er voorlopig niet in vanwege zijn begeleidingsbehoefte. Hij heeft mede hierom zijn opleiding moeten stoppen en hij zit sinds kort in de aanloopfase naar een REA-opleiding, die niet met studiefinanciering wordt betaald maar vanuit de WMO. Op dit moment wordt uitgezocht voor welk werk hij geschikt is.

Hij heeft enkele maanden geleden al bij het UWV gehoord dat hij geen recht heeft op Wajong omdat er sprake is van arbeidsvermogen (wel met veel begeleiding), dit moest uitgezocht worden i.v.m. de REA (indien er wajong zou komen zou hij geen WMO voor de REA krijgen, nu wel).

Vanwege de ziekte van de moeder woont dit kind sinds enkele maanden begeleid. Hij krijgt daar ca. 200 euro leefgeld per maand vanuit dit begeleid wonen, voor boodschappen, kleding e.d. Er wordt nu een bijstandsuitkering aangevraagd, maar dat leefgeld zal ermee verrekend worden. Huur, gas en licht wordt door de instelling betaald, moeder betaalt een internetabonnement.

De uitkering ligt rond de 230 euro voor 18-jarigen, dus het is de vraag of hij überhaupt bijstand gaat krijgen. Maar op aanraden van de jeugdgids is dit inmiddels wel aangevraagd.

Omdat hij geen huur hoeft te betalen vallen de vaste lasten mee en hij kan tot nu toe goed rondkomen. Dat scheelt.

Maar nu komt het probleem. Hij moet een ziektekostenverzekering afsluiten. Hij kan die collectief via de gemeente afsluiten, wat rond de 110 of 120 euro kost, of alleen een basispolis die wat goedkoper is. Het is meer dan duidelijk dat hij dat niet kan opbrengen.

Moeder zit ook bij de sociale dienst omdat haar WIA onder bijstandsniveau zit, zij moet (zoals alle ouders) al stevig inleveren nu het kind 18 wordt, draagt al haar steentje bij met internetabonnement en kleine onverwachte uitgaven zoals kapotte schoenen, belkosten e.d. en kan echt niet bijspringen voor die verzekering, maar heeft natuurlijk wel de financiële zorgplicht.

Hoe nu verder?

Voor de duidelijkheid: "dan neemt hij maar een bijbaantje" is helaas geen optie.

Mede namens moeder en kind, bedankt voor het meedenken.

Zorgtoeslag.

Zorgtoeslag aanvragen.

Dingdongbel

Dingdongbel

03-05-2016 om 18:32

Zorgtoeslag

Daarmee zou hij zijn basisverzekering grotendeels kunnen dekken.

Voordeel van de gemeentepolis is, dat zijn eigen bijdrage zorg die er aan zit te komen (wat anders dan eigen risico) en de tandarts (die hij echt nodig heeft) dan ook vergoed krijgt. En dan komt hij pakweg 30 euro per maand te kort.

Je zult nu zeggen: wat is dertig euro, maar als je rond moet komen van pakweg 230 euro in de maand en daar echt alles van moet doen, is het een flink bedrag. En dat geldt ook voor zijn moeder.

Pubermoeder

Pubermoeder

03-05-2016 om 22:33

Niet

Ik denk niet dat er nog een ander potje is. Wij zitten in hetzelfde lastige parket. We hebben nog een paar maanden om ons kind te begeleiden naar een bijbaantje, voordat hij 18 wordt. Het lijkt er nog niet op dat dat gaat lukken, dus ik vrees dat we zelf voor de extra kosten opdraaien. Ook een krantenwijk is helaas geen optie door zijn beperkingen.

Kaaskopje

Kaaskopje

04-05-2016 om 09:38

Moeilijke keus

Het voordeel van zorgverzekeringen via de gemeente is dat het redelijk dichtgetimmerd is qua onaangename verrassingen. Vaak zit het eigen risico in de premie verwerkt en krijgt men er ook een beetje korting op. Bij de ene gemeente is dat meer dan bij de ander. Die mogelijkheid heb je dus aan de ene kant, aan de andere kant heb je de uitgeklede vorm: alleen basisverzekering. Dat kan hij opbrengen en dat is ook wettelijk verplicht. Maar dan zit je weer met de gebakken peren als hij medicijnen nodig heeft, naar het ziekenhuis moet (voor wat dan ook) en naar de tandarts.

Je zou in je afwegingen kunnen meenemen: hoe gezond is zijn gebit? Is hij al een medicijngebruiker? Is hij los van zijn autisme vaak aangewezen op specialistische zorg? Als hij eigenlijk amper ergens gebruik van maakt, zou je de tandartscontroles zelf kunnen betalen, dat is ongeveer 20 euro en eventueel eigen risico in termijnen kunnen betalen mocht dat toch aan de orde komen. Als je nu denkt "help, dat durf ik niet aan", vrees ik dat die 30 euro per maand toch ergens vandaan geschraapt moet worden en zou je kunnen overwegen om ieder de helft te doen, hoe belastend dat ook voor jullie beiden is.

Wat moet hij betalen van die 230 euro?

Ik zit dit jaar overigens bij Ditzo. Ik betaal 102 euro omdat ik er een brilverzekering bij in heb (en ook weer spijt van omdat ik naar Eyewish moet en die best duur is), maar zonder die brilverzekering zit je op iets van 99 euro en dan zit er nog een kleine aanvullende verzekering bij in ook. Daarbij heb je recht op 9 fysio-zittingen en medische hulp in Europa. Ik zie dat een tandartsverzekering met een vergoeding tot 250 euro, waarbij 75 procent van de behandelingen wordt vergoed, 9,25 kost. Als je geen aanvullende verzekering wilt, betaal je bij Ditzo 93,85.
Uiteraard laat ik je dit alleen als voorbeeld zien. Wij waren eerder bij Zekur en dat beviel mij minder, maar dat is voor iedereen weer anders natuurlijk. Ik, heel persoonlijk dus, vind Ditzo overzichtelijker.

Dingdongbel

Dingdongbel

04-05-2016 om 11:10

voordeel gemeentepolis

Het voordeel van de gemeentepolis is dat die de eigen bijdrage van de WMO vergoedt. Dat scheelt ook al gauw 20 euro in de maand. Tandarts is wel nodig, al hoeft hij geen topverzekering. Hij heeft bij elke controle wel een gaatje en dan zit je al snel boven de 20 euro. Ook de kleine behandelingen zoals boren kost al gauw veel geld en de bijzondere bijstand vergoedt niets meer sinds de gemeentepolis er is. Die wel 100% tandartskosten tot 500 euro vergoedt.
Moeder zit zelf bij de gemeentepolis, zij is daar enthousiast over, de dekking is vrij compleet. Zij heeft zelf wel andere kosten dan de zoon.

Een bril is niet nodig.
Medicatie gebruikt hij momenteel niet, maar hij is in het verleden wel vaker onverwacht in het ziekenhuis terecht gekomen met uiteenlopende pechgevalletjes.

Waar ze dan die dertig euro vandaan kunnen halen, ik heb geen idee. Misschien is het, omdat moeder onderhoudsplichtig is, een idee om met haar eigen inkomensconsulent te gaan praten, schoot me vanmorgen te binnen.

Wat hij van zijn geld moet betalen: gelukkig geen huur, gas en licht. Moeder betaalt zijn internet, tv is weer gratis. Hij betaalt zelf zijn boodschappen en verzorging, inclusief kapper, kleding, schoenen en dergelijke.

Tot nu toe kan hij met dat bedrag rond komen. Vervoer wordt deels vergoed vanuit de WMO vanwege zijn opleiding, ritten die buiten die vergoeding vallen zijn ook voor zijn rekening. Zijn moeder betaalt de ritten naar familiebezoek.

Kaaskopje

Kaaskopje

04-05-2016 om 13:02

Aha

Al met al lijkt me de gemeenteverzekering dan wel een verstandig idee. 230 euro voor boodschappen is voor een alleenstaande wel te doen, zuur dat ook kleding e.d. daar van betaald moet worden, maar het kan een idee zijn om bij de goedkopere kledingwebsites te kijken. Ik laat mijn haar sinds een tijdje door een thuiskapper knippen voor een tientje! Dat is wel een luxe, want dit is wel erg goedkoop. Maar ik neem aan dat hij ook wel adresjes zoekt waar het voordelig kan? (Turkse kappers bijvoorbeeld.) Verzorgingsspullen zijn vaak voordelig te vinden in winkels als Zeeman en Big Bazar.

Ik hoorde van een kennis gister het verhaal dat ze met een maatschappelijk werkster gepraat had, ook over de hoge kosten van de zorgverzekering en het eigen risico, waardoor kennis maar af zag van bepaalde zorg. De mw was helemaal verbijsterd over het feit dat mensen zorg ontwijken vanwege dat hoge eigen risico. Ben ik gek, dat ik verbaasd ben dat een maatschappelijk werkster in mei 2016 nog nooit van dit fenomeen gehoord had?

Dingdongbel

Dingdongbel

04-05-2016 om 13:48

zorgmijden

Dat verbaast me helaas niet. En eerlijk gezegd valt het me vaker op bij mensen die vanuit hun werk te maken krijgen met mensen met een zeer laag inkomen. Het is heel makkelijk gezegd dat ze dan maar in termijnen moeten betalen of het van tevoren weg moeten leggen, want 385 euro gedeeld door 12 is best op te brengen, toch?

Niet als je rond moet komen van een paar tientjes per week.

Momenteel zijn de zorgkosten erg actueel op http://demonitor.ncrv.nl/
Kijk en huiver.

Nota bene: dit kind is gestopt met Concerta voor zijn concentratie. Daar zit een extra eigen bijdrage op. De goedkoopste verzekering die dat dekt is al rond 140 euro, de gemeentepolis dekt het niet en de bijzondere bijstand vergoedt geen ziektekosten meer. In overleg met een behandelaar is hiermee gestopt. Waarschijnlijk is dit ook de reden waarom het kind het niet redde op het MBO, maar andere medicatie zonder extra eigen bijdrage naast het eigen risico verdroeg hij niet en zijn moeder kan het geld niet missen.

Voor de beeldvorming: moeder heeft altijd gewerkt tot ze ziek werd, drinkt niet, rookt niet en heeft geen dure telefoon.

Veel mensen hebben geen idee wat er leeft onder mensen met een laag inkomen die zorg nodig hebben.

Er is gelukkig wel een Turkse kapper, het kind is wel erg groot waardoor hij niet in de Zeemannetjes past. De kringloop heeft alleen bejaardenkleding, zei hij. Keukenspullen komen van de Action en de Facebookhoeken. Ze komen er wel, maar het wordt steeds moeilijker.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.