Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

harde werker

harde werker

06-11-2015 om 12:42

Instemmen met ontslag, wie weet hier meer van?

In een notendop:

Het rommelt binnen ons bedrijf. De omzet loopt achter, de vorige directeur heeft fouten gemaakt, de kosten zijn te hoog. Op zich ontwikkelt zich alles nu wel de goede kant op, maar waarschijnlijk is het toch noodzakelijk om de personeelskosten te verlagen. Lees: 1 of 2 mensen eruit. Ik weet al dat ik op de nominatie sta.

Nu wil ik sowieso weg. Deze baan levert mij niet op wat ik van te voren verwachtte (het bedrijf heeft zich een ander kant op ontwikkeld) en de sfeer is niet meer goed.

Als ik ontslagen zou worden, dan heb ik alleen recht op een transitievergoeding en die is erg laag (ben 2 jaar in dienst). Als ik het goed begrijp, is er ook een mogelijkheid om 'in te stemmen met ontslag' en onderling een financiële afspraak te maken. Dat scheelt de werkgever een heleboel gedoe en papierwerk en daardoor zou ik er een betere afspraak uit kunnen halen. En recht op WW behouden.

Is er iemand hier op het forum die hier goed in thuis is en hier iets zinnigs over kan zeggen? Do's en dont's?

Sahara

Sahara

06-11-2015 om 12:45

niet zonder juridische ondersteuning

Ik kan je maar een tip geven. Doe dit niet zonder een jurist van een rechtsbijstandsverzekering of een vakbond. En als je die niet hebt dan zal je iemand moeten inhuren. Als je fouten maakt verlies je je recht op ww.

Jurist

Jurist

06-11-2015 om 13:04

Juridisch goed regelen

Sahara heeft gelijk dat je het in elk geval goed moet regelen. Je wilt zeker zijn dat je je recht op ww niet kwijt raakt door verkeerde formuleringen.

Ik ben jurist maar geen arbeidsrechtspecialist. Ik weet er wel wat van.

Op zich kan je prima instemmen met ontslag als je daarbij een vergoeding krijgt. Als je het juridisch goed regelt behoudt je je ww.

Maar: de vergoeding die je zult krijgen zal niet veel zijn en de vraag is of je snel genoeg een andere baan hebt. En anders ben je je voordeeltje snel kwijt.

Als je nu een vaste baan hebt, dan kunnen ze je niet zomaar kwijt. Je kunt ook afspreken dat je een X bedrag krijgt en dat jij gaat solliciteren en ALS je een baan hebt, krijg je dat bedrag. Evt. is X hoger als je sneller weg bent en lager als het wat langer duurt.

Maar nog steeds: juridisch even laten ondersteunen.

En regel dan ook meteen (voor je een advocaat inschakelt die je zelf moet betalen) dat zij de kosten van die advocaat voor hun rekening nemen!

NB. Ook dit soort afspraken van tevoren schriftelijk vastleggen.

de term

die je zoekt is "vaststellingsovereenkomst". Inderdaad goed weten wat je doet, of weten wie je daar bij kan helpen.

Kaaskopje

Kaaskopje

06-11-2015 om 23:45

Vaststellingsovereenkomst

is nog een duur grapje. Ik meen 100 euro.

Wat jij bedoelt, harde werker, is met 'wederzijds goedvinden'?

Ik ben op die manier ontslagen en ik heb voor die situatie het maximale eruit gehaald, drie maanden opzegtermijn. De vakbond wilde dat ik er een rechtszaak van zou maken, maar dat kon ik op dat moment niet aan. Het bedrijf heeft mij echt te grazen genomen (zo voel ik dat echt) op een moment dat ik niet stevig genoeg in mijn schoenen stond.

Ik zou me eerst eens verdiepen in de nieuwe WW-regels die vanaf 1 januari gelden. Ze mogen je niet zomaar ontslaan. Op mijn werk is gister een hele groep ontslagen en dat is keurig geregeld. Transitievergoeding, ontslagvergoeding, van werk tot werk-begeleiding, voorrang bij interne vacatures, geld voor een afscheidsborrel.

Je moet het je werkgever niet te makkelijk maken. Als je het geld ervoor over hebt, kun je die vaststellingsovereenkomst aanvragen. Laat het bedrijf maar bewijzen dat er echt personeel uit moet. Een of twee werknemers 'moeten' ontslaan, terwijl de zaken beter lijken te gaan, is wel iets om nader te bestuderen misschien. Ga naar een juridisch adviseur van de vakbond, of het Juridisch Loket bijvoorbeeld. Teken niets voor je het aan die adviseur hebt laten zien.

harde werker

harde werker

07-11-2015 om 00:07

dank

Dank voor jullie reacties. Ik bedoel inderdaad ontslag 'met wederzijds goedvinden'. Met zo'n vaststellingsovereenkomst.

Kaaskopje, waarom zou je die 100 euro als medewerker moeten betalen? De werkgever is er toch ook/juist bij gebaat om op deze manier te regelen?

Ik wil het mijn werkgever inderdaad niet al te makkelijk maken. Eigenlijk was mijn intentie om gewoon weg te gaan. Ik heb het écht niet meer naar mijn zin en ben druk bezig met solliciteren. Ik hield helemaal geen rekening met een mogelijk ontslag. Maar nu ik weet dat er waarschijnlijk wel gereorganiseerd moet gaan worden en dat ik bovenaan het lijstje sta, wil ik daar dan ook maar van proberen te profiteren. Ik maak het mijn werkgever - voor mijn gevoel - veel te makkelijk als ik zelf ontslag neem als ik een nieuwe baan heb gevonden. Ik verwijt hem namelijk wel een en ander, hij zou veel meer kunnen doen voor mij maar dat laat hij na.

Die transitievergoeding Kaaskopje, die is toch helemaal niet gunstig? Als mijn werkgever mij ontslaat, dan hoeft hij hij alleen die vergoeding te betalen, meer niet. En die is nog niet eens een maandsalaris. Daar schiet ik sowieso niets mee op. Dan geef ik liever direct aan dat ik wel wil meewerken aan ontslag. Dat scheelt hem een enorme papierwinkel. Maar dan moet hij financieel natuurlijk wel over de brug komen.

Deze informatie vind ik heel duidelijk:
https://www.werk.nl/werk_nl/werknemer/ontslag/wederzijds-goedvinden

Maar ik hoop dus dat er iemand is die nog extra info en/of tips kan geven. Anders ga ik inderdaad toch maar wat juridisch advies inwinnen, zoals Sahara suggereert.

Jurist

Jurist

07-11-2015 om 08:40

ww veilig stellen

Harde werker, wil je je ww-uitkering veilig stellen?

Zou ik altijd doen!

Je weet niet of je snel genoeg een nieuwe baan vindt, zelfs als het er wel op lijkt.

Als je je ww Wilt veilig stellen is het belangrijk dat het initiatief voor de beëindiging met wederzijds goedvinden bij de werkgever ligt. En dat moet ook zo in die vaststellingovereenkomst vermeld zijn!

Zie je eigen link.

Dus door zelf het initiatief nemen verspil je je recht op ww.

Tabitha

Tabitha

07-11-2015 om 11:36

Kaaskopje beetje o.t

Zie ik nu dat je weer werk hebt? Dat had ik even gemist, gefeliciteerd!

ff snel

Ik heb niet alle postings helemaal gelezen, maar de tip is om even op de site van het UWV te kijken. Wacht even, niet de gewone UWV-site, bedenk ik me net, maar werk.nl. En dan moet je als zoekterm intikken 'vaststellingsovereenkomst' of 'beeindigingsovereenkomst' en daar staat dan keurig op een rijtje waar zo'n overeenkomst allemaal aan moet voldoen om zeker te weten dat er geen gelazer met de WW komt. Belangrijkste dingen: het moet duidelijk zijn dat het initiatief van de werkgever uitgaat, dat jou niks te verwijten valt, dat er geen dringende reden voor ontslag is (feitelijk dubbelop), en zorg dat de opzegtermijn volledig in acht genomen wordt anders moet je op je vergoeding interen.

Overigens zijn werkgevers vaak bereid om de kosten van een door jou te raadplegen advocaat te betalen tot een bepaald maximum; dat is voor de werkgever vaak ook aantrekkelijk omdat de werknemer dan later niet onder de overeenkomst uit kan met het verhaal dat hij de inhoud niet snapte.

Groeten,

Temet

Kaaskopje

Kaaskopje

10-11-2015 om 01:10

Tabitha o.t.

Ja, ik heb tijdelijk weer werk. Bij mijn laatste werkgever, voor drie maanden (helaas).

Tabitha

Tabitha

17-11-2015 om 21:26

Kaaskopje

Jammer dat het niet voor langer is, of is daar nog wel kans op? Ik hoop dat er een werkgever komt die zo slim is om je kwaliteiten te zien en je "gewoon" voor vast aanneemt!

Kaaskopje

Kaaskopje

21-11-2015 om 13:46

Tabitha

Nee, zoals het er nu uitziet, is daar geen kans op. Het bedrijf heeft net een deel vaste krachten ontslagen vanwege minder omzet in de toekomst. Ik heb ook al een brief gekregen dat de laatste contractsdag ook echt de laatste is.

Kaaskopje

Kaaskopje

21-11-2015 om 13:55

Vast werk

Werkgevers zitten niet meer te wachten op vast personeel helaas. Ik vraag me ook af wie de overheid denkt te helpen met de verplichting om mensen na twee contracten al vast aan te nemen enerzijds en een kortere WW-duur anderzijds. Ik zie het nu aan mijzelf. Omdat ik geen vast contract heb, is de werkgever niet verplicht mij via een programma te begeleiden naar nieuw werk. Zoek het maar uit dan dus. Omdat iedereen daarmee aan de wet voldoet, kun je daar ook heel weinig aan doen. Had ik wel een vast contract gehad, dan zou ik compensatie gekregen hebben, overal hulp bij gekregen en dergelijke. Werkgevers zullen dat dus liever willen voorkomen en mensen op zijn gunstigst na twee contracten vaarwel zeggen.

Aisha

Aisha

13-05-2016 om 10:11

De gulden middenweg

Hoi,

Ik zou eerst heel goed overwegen wat je wilt en waar je mee wilt vertrekken en overwegen een regeling te treffen met je baas. Ik stem wel in met anderen hier dat je voor dit soort zaken het best een advocaat kunt nemen. Die kan je namelijk vertellen waar je recht op hebt en hoe je dit het best kunt aanpakken. Mijn advocaat destijds heeft mij kunnen helpen, [verwijderd door forumbeheer], kijk daar eens.

Groetje, Aisha

Kaaskopje

Kaaskopje

13-05-2016 om 16:27

Aisha

Waarschijnlijk heeft de topicstartster alweer een nieuwe baan . Kijk even naar de laatste datum.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.