Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

30-04-2014 om 23:29

Ik wil mediator worden

Het is niet dat ik mijn huidige baan niet meer leuk vind. Maar het kriebelt wel al een tijdje, ik vind het tijd worden voor wat nieuws.

In mijn huidige baan vind ik het onderhandelen, bemiddelen, coachen eigenlijk het leukste. Dat zou ik in een soortgelijke functie in een andere organisatie kunnen uitbouwen, maar dat is het toch niet denk ik.

Ik zit er al een tijdje op te broeden wat dan wel en ben er wel uit dat ik eigenlijk iets met mensen doen wil doen. Heb een tijdje overwogen om psychologie te gaan studeren, vind ik nog steeds erg leuk en interessant. Maar vanmiddag, tijdens het werken in de tuin trof het me opeens: mediator!

Maar goed, ik weet nu wat ik wil. En hoe nu verder? Ik ben geen jurist, heb eerder een bestuurskundige dan een juridische achtergrond. Wat zou ik kunnen en moeten doen om een goede mediator te worden? Wie kan mij hier iets meer over vertellen? Welke school leidt op tot mediator?

volgens mij zijn er meer

Aangezien ik zelf die aanvechting nooit heb gehad heb ik me er nooit echt in verdiept, maar volgens mij zijn er verschillende opleidingen. Ik zou erop mikken om NMI Registermediator te worden, volgens mij kan je dan ook mediaten op toevoegbasis. Het systeem voor toevoegingen wordt weliswaar stelselmatig afgeknepen en -gebroken, maar voor mediation wil men vooralsnog wel geld vrijmaken.

Ik zou zeggen, kijk hier eens: https://www.nmi-mediation.nl/nmi_registermediator_worden.php

Dat je geen jurist bent is geen probleem, mensen uit verschillende disciplines worden mediator.

Groeten,

Temet

Theekopje

Theekopje

01-05-2014 om 13:37

NMI

Een aantal jaren geleden heb ik het ook overwogen, en kwam toen inderdaad uit bij NMI-geregistreerde opleidingen.

Hoewel ik het plan niet definitief heb afgezworen heb ik het wel in de koelkast gezet. Deels omdat ik voorzie dat acquisitie voor mij een probleem zou kunnen worden, ik ben niet goed in dat soort dingen. En deels omdat ik wel sterk zou zijn in het bemiddelen maar kennis ontbeer van financiële en juridische afspraken en dat lijkt me een zwak punt.

Als jij die belemmeringen niet hebt, dan zou ik het doen. Het lijkt me leuk werk .

Ely

Ely

01-05-2014 om 23:54

Wat ik zou doen

Als ik jou was is op zoek naar een succesvolle mediator in jouw netwerk en daar eerst eens uitgebreid mee in gesprek gaan. Over alle facetten. En dan verder.
Er bestaat trouwens ook zoiets als mediation op het niet juridische vlak, meer bedrijfskundig. Voor directies, familiebedrijven, u kent dat wel . Of bedoel je dat?

je hoeft niet altijd kennis van juridische zaken te hebben

Er zijn ook zaken waarin een rechtszaak speelt of dreigt te gaan spelen en waarin mediation zinvol kan zijn zonder dat daar nou direct een jurist aan te pas komt.
Voor boedelscheidingen en alimentatiezaken lijkt kennis van de achterliggende regels en richtlijnen (tremanormen) me tamelijk essentieel, maar voor bijvoorbeeld omgangszaken lijkt me een jurist in principe helemaal niet nodig. Een beetje kennis van de regels over gezag etc is handig, maar dat valt in een paar middagjes uit te leggen. Aan omgangszaken is meestal bitter weinig juridisch, dat is vooral relatieleed. En zo zijn er mogelijk wel meer dingen waar juridische kennis niet per se nodig is. Dat zou ik dus niet onmiddellijk als belemmering zien.

De tip van Ely vind ik trouwens een goeie: probeer een mediator te vinden en praat daar eens mee over de ins en outs.

Groeten,

Temet

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

02-05-2014 om 11:42

Dankjewel Allen

Ik heb de site van de NMI doorgespit en ik zie een overvloed aan opleidingen. Qua kosten gaan we er wel uitkomen. Nu nog een opleiding vinden die past bij wat ik zoek. En de tijd gaan vinden om dit ook daadwerkelijk te gaan doen.

Bij de meeste opleidingen zit ook een module juridisch en module financieel. Aangezien ik van beiden wel wat basiskennis heb, verwacht ik dat dit doorgaans geen breekpunt gaat vormen. Maar eerlijk is eerlijk, mijn specialisme zal het niet worden, voorlopig. Om mediator in familiezaken te worden, dien je een aanvullende opleiding te volgen. Denk dat de tremanormen dan wel aan de orde zullen komen.

Ik heb wel besloten dat ik toch eerst wat basismodules psychologie ga volgen. Kan nooit kwaad, en ik heb eigenlijk het idee dat daar bij mij meer de kneep zit.

Enne... Ik hoopte eigenlijk dat er in dit netwerk een mediator zat....

Bedankt voor de waardevolle tips.

Sawo

Sawo

02-05-2014 om 11:47

wat voor soort

Hoi Ginny

Ik ben zelf geen mediator maar ik ken wel een paar mensen die dit soort werk doen. Een van mijn buren heeft verschillende opleidingen gevolgd. Zijn idee was mediator te worden bij overheden die problemen hadden met burgers. Maar het was heel moeilijk om daar werk in te vinden en hij is nu wiskundeleraar. Ik ken ook 2 mensen die werken in de buurtbemiddeling. Een is coördinator bij het sociale opbouwwerk en de andere doet het als vrijwilligster. In buurtbemiddeling wordt vooral gebruik gemaakt van vrijwilligers die daar ook een opleiding voor krijgen. Misschien iets om alvast mee te beginnen?

groet

saar

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

02-05-2014 om 12:22

Had ik ook al bedacht

Om alvast eens met buurtbemiddeling te beginnen.

Wat voor soort? Tja, uiteindelijk trekken de intermenselijke relaties mij het toch meest. Dan kom je toch al gauw uit bij familiezaken.
Bemiddelen tussen overheden en burgers of tussen organisatie onderling is niet direct waar ik op uit ben. Dat heeft teveel raakvlakken met mijn huidige werk.

Astrid

Astrid

02-05-2014 om 20:32

ook ik

ken wat mediators, maar geen van allen kan er zijn/haar volledige brood mee verdienen.
Succes met je Basismodules Psychologie, interessant!

geen beroep

ik ben mediator en ik kan er mijn brood niet mee verdienen. Ik zou waarschijnlijk veel meer aan acquisitie moeten doen. Maar ik merk dat ik niet veel bemiddelingen tegelijk kan uitvoeren. Daarom beschouw ik het op dit moment als een leuke (maar erg dure) hobby.
Een deel van de verpichte mediations doe ik via buurtbemiddeling (ik vind het heerlijk om te doen) en een deel via betaalde opdrachten (die mensen komen via via bij mij uit).
Daarnaast heb ik een vaste baan.

De opleiding heb ik eigenlijk twee keer gedaan, één keer toen ik in de VS woonde. Een aantal jaar later, terug in Nederland, ben ik ook hier geregistreerd. Ondanks het feit dat ik al een aantal jaar als (rechtbank)mediator in de VS had gewerkt, vond ik de Nederlandse examens best zwaar. Ook is het voor mij elk jaar een uitdaging om voldoende PE punten bijelkaar te sprokkelen.

Ik vind het nog steeds heel leuk om mensen te helpen bij het bespreekbaar maken en oplossen van problemen, voorlopig weegt dat op tegen de nadelen.

Als je echt benieuwd bent naar het beroep zou ik echt contact opnemen met buurtbemiddeling bij jou in de buurt. Zonder twijfel ontmoet je dan meer mensen die ook al de opleiding tot mediator hebben afgerond en die jou meer over de (on)mogelijkheden van het vak kunnen vertellen.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

06-05-2014 om 19:49

Dankjewel

Het mailtje naar buurtbemiddeling is inmiddels onderweg.

Als ik het goed begrijp moet ik voorlopig mijn dayjob nog maar even aanhouden. Nou dat is helemaal prima eigenlijk. Een leuke hobby voor erbij dus....

Theekopje

Theekopje

06-05-2014 om 21:53

Dure hobby?

Karin, dat je er geen boterham mee verdient snap ik. Maar een dure hobby? Bedoel je er dat je er geld op toelegt dan? Dat je meer kwijt bent aan scholing en andere kosten dan je er mee verdient? Dan moet je het wel érg graag willen lijkt me....

Ook mediator

Ik ben al een fiks aantal jaren geregistreerd NMF/NMI mediator en herken me sterk in het verhaal van Karin Hoek. Het lijkt mij heel lastig een goed salaris te verdienden met alleen mediations, ook ik heb naast mijn praktijk -waarin ik meer doe dan alleen mediations- nog een gewone vaste baan. Ik aquireer niet actief en pak vragen op die ik leuk en interessant vind om te doen. In mijn omgeving is er een wachtlijst voor buurtbemiddeling.

Naast de investering in opleiding en examens, zijn de kosten om geregistreerd NMF/NMI mediotor te blijven fors: enkele honderden euro's per jaar voor het lidmaatschap en de verplichte cursussen om voldoende PE punten te halen komen daar nog eens bij. Los van dit alles: het is een prachtig vak waar ik veel voldoening uit kan halen.

GS

GS

10-05-2014 om 17:11

10 jaar geleden

heb ik ook de NMI opleiding afgemaakt en ben een aantal jaren ingeschreven geweest. Het was leuk en leerzaam, maar al met al heeft het me een hoop geld gekost en eigenlijk niets opgeleverd. Heb in verschillende intervisiegroepjes gezeten en ken dus tientallen mediators, of beter gezegd: mensen die dat graag zouden zijn, want niemand van deze mensen kan zijn brood er mee verdienen. Voordat je je mag registreren moet je een dure cursus doen, dure examens afleggen en vervolgens elk jaar je registratie betalen en elk jaar ook weer dure aanvullende cursussen doen om ingeschreven te blijven!

Als ik jou was zou ik mijn geld liever steken in een cursus/opleiding in psychologie. Daarmee kun je ook iets met coachen gaan doen.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

11-05-2014 om 21:20

Okee GS

Dat is duidelijk.

Het was mij nog niet duidelijk dat het na de opleiding nog niet klaar was. De opleiding kost tussen de 2,5 en ruim 5 duizend euro. Dat is nog wel te overzien. Maar om er daarna ook nog jaarlijks misschien wel duizenden euro's tegenaan te gooien vind ik wat teveel voor een uit de hand gelopen hobby. Ik begrijp tenminste dat ik het zo moet zien.
Ik ga er nog eens op broeden. Ik zoek eigenlijk wel iets waarmee ik op termijn mijn werkzame uren cq inkomen kan uitbreiden. Met alleen buurtbemiddeling gaat dat niet lukken. Maar als ik het goed begrijp is dat wel goedkoper dan mediator worden en blijven.

De psychologie opleiding leek me in eerste instantie wel wat, totdat ik zag dat ik dan mogelijk het instellingstarief zou moeten gaan betalen. Nou dat is voor mij echt niet op te brengen. Dan heb je het namelijk over 15.000 euro op jaarbasis. Iemand een beetje bekend met hoe dat werkt als je na je master nog een master wil gaan doen?

nathalie

nathalie

11-05-2014 om 22:01

Zoals je al zegt

Een master erbij als je er al een hebt betekent fors zelf betalen, dat gaat niet meer zoals vroeger op kosten van de gemeenschap.

Ely

Ely

11-05-2014 om 22:24

Maar Ginny

Als je iets zoekt om op termijn je werkzaamheden / inkomen kunt uitbreiden, welk termijn denk je dan aan? Een investering van 5k terugverdienen kost ook tijd. Zeker als je nieuw in het vak bent en geen reputatie meeneemt if je ergens bij kunt aansluiten.
Wat trekt je precies in het mediator zijn, kun je uit die elementen niet een concept afleiden waar je mee aan de bak kunt? Ik krijg het idee dat er best mogelijkheden zijn

GS

GS

14-05-2014 om 14:37

Zo duur?

Jemig, wat duur!
Heb je nog gedacht aan de OU? Of inschrijven als extraneus?
Je werkt nu geloof ik? Is er niet iets via je werkgever te regelen?
Coaches en mediators zijn vrije beroepen hè, niemand zegt dat je een bepaalde opleiding gevolgd moet hebben ....

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.