Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Anoniem

Anoniem

19-03-2016 om 14:21

Hypotheekrenteaftrek

Situatie: in 2015 woonde ex het hele jaar bij zijn nieuwe partner. Huis staat echter nog wel op zowel mijn naam als de zijne. Ex heeft geen inkomen of vermogen en betaalt geen hypotheekrente. Formeel gezien is dat een schuld van hem aan mij, maar aangezien hij niets heeft, ga ik dat nooit terug krijgen. Vervelend, maar is niet anders.

Nu is het echter zo dat we in 2015 geen fiscaal partners meer zullen zijn. Probleem is nu dat ik nu maar de helft van de hypotheekrente af kan trekken, terwijl ik de volledige rente betaal. Is daar een oplossing voor?

Anoniem

Anoniem

19-03-2016 om 14:42

Sorry

Sorry, bovenstaand bericht heeft natuurlijk niet direct met de kinderen te maken, dacht ik even niet bij na toen ik de vraag stelde.

V@@s

V@@s

19-03-2016 om 15:01

misschien kun je hier iets mee

http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/woning/bijzondere_situaties/u_gaat_uit_elkaar_en_hebt_een_eigen_woning/u_gaat_scheiden/u_bent_allebei_eigenaar_van_de_eigen_woning/u_blijft_in_de_woning_wonen_en_betaalt_alle_rente

of https://www.eigenhuis.nl/woonsituatie/privesituatie-verandert/uit-elkaar

Ex-partner betaalt niet mee

Als de hypotheek op naam van u beiden staat, bent u samen verantwoordelijk voor de betaling van hypotheeklasten. Maar wat kunt u doen als uw ex-partner niet meer wil of kan betalen?

1. Schrijf uw ex-partner een aangetekende brief. Daarin:

stelt u uw ex-partner in gebreke;
stelt u een termijn waarbinnen uw ex-partner alsnog aan u moet betalen. Gangbaar is een termijn van twee weken

2. Reageert uw ex-partner niet? Schakel dan een incassobureau of deurwaarder in. Geef daarbij aan welke vordering u heeft op uw ex-partner - het aandeel in de hypotheeklasten dat uw ex-partner had moeten betalen. Onderbouw de vordering indien mogelijk met bewijsstukken: de hypotheekakte, de eigendomsakte en de voorwaarden waaronder u getrouwd bent of was.

3. Geeft uw ex-partner geen gehoor aan uw herhaalde oproepen? En boekt het incassobureau of de deurwaarder ook geen resultaat? Stap dan naar de rechter.

Is de vordering op uw ex-partner lager dan € 25.000, dan kunt u naar de kantonrechter. U heeft hiervoor geen advocaat nodig. We adviseren de dagvaarding wel door een advocaat te laten opstellen vanwege de formele eisen waaraan deze moet voldoen.
Is de vordering op uw ex-partner meer dan € 25.000, dan moet u naar de rechtbank, sector civiel. Hiervoor heeft u altijd bijstand door een advocaat nodig.

Vesper Lynd

Vesper Lynd

19-03-2016 om 15:27

100% eigendom

Je kunt de hypotheekrente aftrekken voor het percentage waarvan je eigenaar bent. Bij de notaris kun je dit regelen. Als je getrouwd bent geweest betaal je dan geen overdrachtsbelasting. De hypotheek kun je ongewijzigd laten. Je ex is dan formeel nog wel schuldenaar maar als jij toch al alles betaalt heeft hij daar weinig last van.

Anoniem

Anoniem

20-03-2016 om 12:19

Bedankt

Bedankt voor de toelichting. Hoe ik het bedrag formeel op ex zou kunnen verhalen, was mij al bekend. Probleem is echter dat ex het bedrag nooit zal kunnen betalen. Ex heeft geen werk/inkomen, geen uitkering of recht daarop en geen vermogen. Dan kan ik een incassobureau of zelfs een rechter inschakelen, enige wat ik dan krijg, is een geformaliseerde schuld van hem aan mij, maar het geld zal ik nooit krijgen. Ik maak dan in feite volgens mij alleen maar extra kosten om de schuld te formaliseren, maar krijg dan dat geld niet en ook de aftrek loop ik dus mis. Misschien zie ik dit verkeerd, maar anders zou ik graag horen of iemand hier ervaring mee heeft.

Uiteraard is dit maar een klein onderdeel van het geheel. Ex betaalt namelijk ook geen bijdrage voor het onderhoud van de kinderen, omdat hij niets zou hebben en zo loop ik constant tegen van alles en nog wat aan.

mirreke

mirreke

20-03-2016 om 12:29

Iets met schulden en zo?

Is het niet zo dat je rente die je van hem niet krijgt kunt opgeven als schulden? En dat je die in je belastingaangifte kunt opvoeren?

Geen idee, ik zou hierover een gespecialiseerd iemand bellen...

En is het verder niet mogelijk om het huis helemaal op jouw naam te krijgen?

Noet

Noet

20-03-2016 om 13:10

vroegah

mocht je dit bedrag dan opgeven als betaalde partneralimentatie, maar ik weet niet of dit nog steeds mag.
Ik zou hiervoor de belastingtelefoon bellen of beter de belastingservice van je vakbond, die zijn vaak nog beter op de hoogte dan de belastingdienst zelf.

Vesper Lynd

Vesper Lynd

20-03-2016 om 13:23

Noet

Dat is alleen de eerste twee jaar na vertrek van de mede-eigenaar, dat je het als pa kunt opvoeren. De ex moet het dan aftrekken maar als hij geen inkomen heeft valt er weinig af te trekken (zoals in dit geval dus).
De enige oplossing heb ik al gegeven hierboven.

V@@s

V@@s

20-03-2016 om 14:06

nee geen partneralimentatie

Dat is alleen als er een onderhoudsplicht bestaat tussen de beide expartners. Dat is hier niet het geval.

Anoniem

Anoniem

20-03-2016 om 14:12

Meer

Toch nog maar even wat meer. Wordt dan wel erg herkenbaar, maar vertrouw er maar op dat diegenen die het herkennen het niet nog herkenbaarder maken.

Ex leerde destijds zijn nieuwe partner kennen en vertrok hier gewoon van de een op de andere dag om daar in te trekken. Weigerde zich hier uit te schrijven, ivm financieel nadeel voor nieuwe partner. In die periode kwamen er regelmatig deurwaarders voor hem hier aan de deur en bij de gemeente heb ik destijds navraag gedaan wat ik daar tegen kon doen. Enige oplossing was het aanvragen van een adresonderzoek, om hem hier uit te laten schrijven. Dat heb ik gedaan en sindsdien is ex formeel dakloos. Ex blijft weigeren zich op zijn nieuwe adres in te schrijven en hem formeel aanschrijven is daarom nu best lastig. Natuurlijk kan ik een aangetekende brief sturen naar het adres waarvan ik weet dat hij er woont, maar ex en zijn nieuwe partner blijven tegen de diverse instanties beweren dat hij daar niet woont.

Ik kan een aangetekende brief naar dat adres sturen met bijvoorbeeld de hypotheekrente die hij verschuldigd is, maar als ik bijvoorbeeld een dagvaarding wil laten sturen, wordt het al weer ingewikkelder. Ze kunnen het dan eerst op dat adres proberen, maar ze mogen hem daar niet gewoon achter laten als hij hem niet aanneemt, aangezien hij daar niet ingeschreven is. Dan zou het via een bericht in de staatscourant moeten en wordt het dus nog weer duurder, terwijl ik weet dat ik nooit een cent zal zien. Vandaar dat ik me nu dubbel gestraft voel, nu ik ook die hypotheekrente niet af kan trekken. Dat is de reden dat ik daar naar informeerde. Belastingtelefoon had ik al geprobeerd, die raadden mij aan om een verzoek te doen en daarin de situatie uit te leggen. Dat heb ik gedaan, maar toch geen toestemming om in deze situatie het volledige bedrag af te trekken.

Huis op mijn naam zetten, ben ik ook mee bezig geweest, maar ook in dit opzicht blijft ex tegen werken. Ex heeft een door ons zelf opgestelde overeenkomst getekend, maar weigert nu om bij de notaris te tekenen. Dit gebruikt hij nu als chantage middel. Inmiddels is hij zo ver dat hij zelfs de kinderen gebruikt in zijn chantagepraktijken. En die grappen hebben mij inmiddels een bedrag van minimaal 5 cijfers gekost (niet dat ik in ga op die chantage, maar bijvoorbeeld de hypotheekrente, de gemiste alleenstaande ouderkorting, diverse andere gezamenlijke rekeningen) en dan heb ik het nog niet eens over de gewone extra kosten. Hij betaalt niet mee voor de kinderen, kinderalimentatie betaalt hij niet, kinderen opvangen wil hij niet. Geld voor advocaten om de dingen te realiseren blijft er hierdoor nauwelijks over, maar op deze manier blijft het ook maar opstapelen.

V@@s

V@@s

20-03-2016 om 14:21

in bezwaar bij de belastingdienst?

Kun je bij de belastingdienst nog in bezwaar/beroep? Is dat iets waar je wellicht je rechtsbijstand voor in zou kunnen schakelen?

Voor de overdracht van het huis zou ik toch proberen om een advocaat in te schakelen. Is er nog over- of onderwaarde die verrekend moet worden?

mirreke

mirreke

20-03-2016 om 14:35

contact opnemen met de monitor

Een tv-programma dat misstanden aan de kaak stelt.

http://demonitor.ncrv.nl/

Ze hebben onlangs bv. ook aandacht besteed aan scholen die doorstromers contracten laten ondertekenen over huiswerk maken en zo, wat niet mag. Maar ze pakken van alles aan.

Ik ben twee keer door ze benaderd, vanwege onderwerpen waarover ik ook aan de bel had getrokken. Zij hebben pas ook het je zomaar kunnen inschrijven op andermans adres aan de kaak gesteld, door zich op het adres van Plasterk in te schrijven.

Ik vind jouw situatie een behoorlijk ernstig voorbeeld van een systeemfout.

Anoniem

Anoniem

20-03-2016 om 14:42

Aanvulling

Overigens was er geen sprake van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Ook heeft ex geen gezag over de kinderen, maar heeft hij ze wel erkend.

Bezwaar bij de belastingdienst zou pas kunnen als er iets is om bezwaar tegen te maken. Nu heb ik alleen vantevoren een verzoek ingediend en dat verzoek is afgewezen. Dat is volgens mij geen voor bezwaar vatbare beschikking. Ik kan dus of gaan corresponderen over de afwijzing van dat verzoek, of de aangifte toch zo invullen dat ik de volledige waarde van de eigen woning en de volledige hypotheekrente aftrek aan mij toereken. Als dat niet wordt geaccepteerd, zou ik in bezwaar kunnen gaan, maar de aangifte niet juist in vullen, is voor mijn gevoel niet eerlijk.

Voor wat betreft het huis zou er als ik alles meeneem sprake zijn van een onderwaarde. Om de situatie toch af te kunnen ronden, was mijn voorstel dat ik die onderwaarde volledig voor mijn rekening zou nemen (ex kan immers niet betalen). Ex is hier in de eerste instantie in onze eigen overeenkomst mee akkoord gegaan, maar heeft nu allerlei aanvullende eisen, totaal ongefundeerd. En aangezien hij geen inkomen heeft, krijgt hij een advocaat zo goed als gratis, terwijl het mij duizenden euro's kost die ik simpelweg door dat gedoe niet meer heb. Dat is dus ook de reden om eerst zelf zo veel mogelijk te doen, zodat ik alleen op die momenten dat het echt nodig is een advocaat hoef te betalen. Rechtsbijstandverzekering laat het namelijk ook steeds afweten en probeer alles onder het kopje 'vloeit voort uit het niet langer samenleven' te gooien en dat wordt niet gedekt. Een deel hoort uiteraard ook onder dat kopje, maar lang niet alles.

mirreke

mirreke

20-03-2016 om 15:05

Waarom niet toch aangifte zo invullen

Want je zegt, het is niet juist, maar feitelijk dus wel. Want jij betaalt de hypotheek. Normaal gesproken, bij verdeling als je een partner hebt, kun jij immers ook de gehele hypotheekrenteaftrek voor je rekening nemen, als je bv. de meestverdienende partner bent.

Ik zou het toch doen, en dan in bezwaar gaan. Mocht dat bezwaar worden afgewezen, dan kun je bv. altijd nog die monitor inschakelen. Het is onderzoeksjournalistiek naar misstanden/systeemfouten van deze tijd. Jouw situatie lijkt me daar een prima voorbeeld van. Het lijkt in die zin iets op de problemen die ontstaan als een wildvreemde zich op jouw adres inschrijft. Dan krijg je gedoe met van alles, zoals je zelf ook gemerkt hebt in verband met je eigen ex.

Je moet het zo zien: er is niet voorzien in situaties als de jouwe. Door ze aan de kaak te stellen wordt een instantie er pas mee geconfronteerd en kunnen ze de regels wellicht aanpassen. Dat gebeurt pas als het geforceerd wordt. Een mogelijkheid daarbij is de belastingaangifte zo invullen... Dan krijg je de aandacht wel.

Anoniem

Anoniem

20-03-2016 om 15:19

Bedankt

Bedankt. Ik ga die monitor toch eens mailen, ben inmiddels al tegen zoveel misstanden aangelopen, dat ik al blij ben als er 1 daarvan opgepakt zou kunnen worden.

En over die aangifte twijfel ik nog even verder, het voelt namelijk niet goed, wat ik ook kies....

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

20-03-2016 om 17:21

Waarom voelt dat niet goed?

Dat is wel de manier om een besluit-bezwaar situatie uit te lokken.

Anoniem

Anoniem

20-03-2016 om 18:43

Automatisch

Voelt niet goed, omdat de de meeste aangiftes automatisch worden afgedaan. Dan heb ik financieel misschien wel mijn zin, maar voelt het voor mezelf niet eerlijk, dit mocht immers niet.

Vesper Lynd

Vesper Lynd

20-03-2016 om 19:02

Pfff

Wat vreselijk zeg. Nee, ik zou ook niet bewust onjuist aangifte gaan doen. Daar kun je vreselijk veel last van krijgen. Ik heb wel al van verschillende mensen positieve verhalen gehoord over gedwongen meewerken aan verkoop van een voormalige gezamenlijke woning. Dus misschien toch nog 1 rechtszaak daaraan wijden?

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

20-03-2016 om 19:35

Oh die van ons nooit.

Dat maakt wel verschil ja.

Het is ook wel te prijzen dat je de lamlendige houding van je ex niet bij voorkeur op de staat wil afwentelen.

De mogelijkheden

Hoi Anoniem,

Ook al staat woning op beide namen, als jij alle hypotheeklasten betaald, dan kun je dit bij de belastingdienstaangifte aangeven dat jij de volledige schuld draagt, ook al geef je eerder aan dat je 50 % eigenaar bent. Ik doe dit al jaren zo omdat het lastig was om de hypotheek op mijn naam te krijgen ivm tijdelijke contracten. En mijn ex, die al jaren een hypotheek heeft met zijn nieuwe partner, ondervindt hier geen last van.

Als je partner niets meebetaald, dan kun je de gemaakte kosten voor de woning aanmerken als betaalde partneralimentatie bij de belastingdienst. Hierdoor krijg je meer belasting terugbetaald, en hij krijgt een aanslag. Ook alle kosten die je maakt voor onderhoud van de woning, waar hij niet aan meebetaald, kun je aanmerken als betaalde partneralimentatie. Mijn nieuwe partner had ook een ex die niks betaalde en alles weigerde. In plaats van incasso et cetera, is dit, in overleg met een fiscalist zo opgelost. En het mag gewoon.

En dan heb jij rust.

Sterkte.

Warme groet,
Believe

Paddington

Paddington

18-04-2016 om 08:25

Mee oppassen

wat Believe zegt. De hypotheekrente rente aftrek mag jij volledig gebruiken, daar jij de volledig hypotheeklast draagt.
Het aftrekken van bedragen als betaalde partneralimentatie moet je mee oppassen. Zeker omdat jij in de woning woont. Jij hebt het vruchtgebruik van de woning. Als jouw ex-partner via de belasting mee moet betalen aan de woning, dan zou hij een vergoeding voor het vruchtgebruik kunnen eisen.

Kortom: hypotheekrente aftrek is geen probleem. Aftrekken van bedragen voor partneralimentatie zou ik alleen doen als hierover afspraken zijn gemaakt met je ex-partner of dat je hiervoor toestemming hebt van de rechter.
Fiscaal gezien kan het, maar of het gerechtelijk is toegestaan is weer een andere vraag.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.