Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

thuiszitter

thuiszitter

15-09-2015 om 08:36

Hypotheek oversluiten

Hallo iedereen hier, ik vroeg me af of er een foefje/maas in de wet of hoe je het ook wilt noemen om een nieuwe hypotheek te kunnen afsluiten wanneer je uit elkaar gaat ( scheiding ) zodat de ander kan blijven wonen daar?

Het probleem nu is dat door de hypotheekrente die op het geleende bedrag veel te hoog is vergeleken met de huidige hypotheekrente mijn ex het niet kan opbrengen, en als er wel een mogelijkheid zou zijn tot het oversluiten van een nieuwe hypotheek zij waarschijnlijk wel daar zou kunnen blijven wonen met de kinderen, en dat zou voor ons beide toch wel de mooiste oplossing zijn, immers wil ook ik het beste voor mijn kinderen.

Is er iemand die hier iets over kan vertellen dan wel een verwijzing kan geven naar een specialist hier in?

Noet

Noet

15-09-2015 om 09:10

financieel adviseur

hier heb je echt een financieel adviseur voor nodig want het is geen foefje, maar een geheel nieuwe transactie waarbij beide exelieden zich ook niet financieel in de vingers moeten snijden.
Er zitten best wat haken en ogen aan.
Dat kunnen jullie ook gewoon samen doen mits jullie daar toe in staat zijn.

thuiszitter

thuiszitter

15-09-2015 om 09:12

kun je toelichten

wat de evt haken en ogen kunnen zijn voor ons als exelieden en waar we beide op bedacht moeten zijn?

Maar het kan dus wel, omdat mijn ex alles al uitgezocht bleek te hebben en in de veronderstelling was dat het niet mogelijk was!

vlinder72

vlinder72

15-09-2015 om 09:13

geen foefje

Je bedoelt dus dat je ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid wil (jij wordt ontslagen). Je ex neemt de hypotheek over maar kan deze nu niet betalen omdat de rente te hoog is. Dus wil je ook de rente oversluiten.

Dat kan elke financieel adviseur voor je regelen.

Natuurlijk moet je ex dan wel op haar inkomen de hypotheek kunnen dragen. Ook moeten jullie de kosten voor het oversluiten van de rente betalen en eventuele over of onderwaarde moet worden verreken etc. etc. etc.

Maak een afspraak met een tussenpersoon om het te bespreken. Op advieskeuze.nl kan je op zoek gaan naar een goede adviseur bij je in de buurt.

Noet

Noet

15-09-2015 om 09:21

haken en ogen

zijn bv de nieuwe hypotheek niet rond kunnen krijgen, maar als je 'm op twee namen laat staan zal de vertrekkende partner ook geen hypotheek voor een ander huis kunnen krijgen. De betaalde rente is maar beperkt aftrekbaar voor de vertrekkende partner.
Als je meebetaalt valt het dan onder de alimentatie of niet?

Mixer

Mixer

15-09-2015 om 09:28

Adviseur

Haken en ogen: overwaarde of onderwaarde, te laag inkomen voor de hypotheeksom, bijkomende kosten bij oversluiten die hard optellen (1500-2000 euro voor advies en hypotheek, direct te voldoen, taxatie, notaris, etc).

Het allerbelangrijkste is dat het inkomen van je ex voldoende is voor de hypotheek, de bank moet dat beoordelen. Dat geldt voor oversluiten, maar ook als jij wordt doorgehaald. Het gaat om veel geld, dus foefjes zijn er niet. Heeft ze al met jullie bank gepraat?

Kan/wil jij niet in het huis blijven wonen?

Dees

Dees

15-09-2015 om 12:47

echtscheidingshypotheek

Ik begrijp het probleem wel. Feitelijk is het zo dat je ex jou uit het huis moet kopen. Jullie verkopen dus samen het huis aan je ex, de opbrengst wordt verdeeld onder jullie beiden, dit kan leiden tot een restschuld op de huidige hypotheek.

Daarna zal de bank bekijken of je ex het huis kan kopen op basis van haar inkomen en haar overige schulden (dus ook de eventuele restschuld).

Ik weet dat er speciaal type hypotheek is waarbij je als ex partner in kunt bijdragen zodat je ex met kinderen er kan blijven wonen, maar dit is echt een andere hypotheekvorm. En het beperkt ook je eigen mogelijkheden tot het kopen van je eigen huis.

Het zou mooier zijn als je ex de hele hypotheek overneemt en de schuld/vordering daarin meeneemt (eventueel buiten de hypotheek om een uitbetaling naar een van beide ex partners). Maar die optie is er niet, de bank is namelijk de lening aangegaan met het echtpaar X en dat is een ander persoon als beide partners apart.

Birgit

Birgit

15-09-2015 om 12:59

Vraagje

Gelukkig geen verstand van scheidingen, maar als je een hypotheek wilt oversluiten omdat de rente nu lager is dan de rente op het moment van afsluiten, dan betaal je meestal een boete waardoor oversluiten gelijk een stuk minder interessant is. Banken zijn ook niet gek.
Geldt dat niet als de hypotheek van twee namen op 1 naam komt? Er even vanuit gaande dat die ene de hypotheeklasten kan opbrengen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.