Werk, Recht en Geld
kellebel94
10-01-2017 om 12:39
Hulp gevraagd! Werk combineren met baby/dreumes/peuter.
Dag allemaal, ik ben momenteel 16 weken zwanger van ons eerste kindje en ik ben aan het puzzelen hoe we het het beste kunnen aanpakken met werk/inkomen als ons kleintje er zometeen eenmaal is.
Wij werken allebei fulltime, zijn nu bijna nooit thuis en dat komt omdat mijn werk de roosters 5 weken van te voren uitgeeft en altijd andere uren zijn dus vrij onregelmatige werktijden (ook weekenden)ik heb hier zelf vrij weinig zeggenschap in. & Mijn man werkt in 5 ploegendiensten houd in; 2x ochtenddienst van 6:00 tot 14:00, 2x middagdienst van 14:00 tot 22:00, 2x nachtdienst van 22:00 tot 6:00 en dan heeft hij 4 dagen vrij. Maar dit valt dus altijd op andere dagen, we hebben geen vaste werkdagen.
Ik heb het er met mijn man over gehad en financieel gezien is het voor ons het beste dat we deze uren blijven werken anders hebben we een stuk minder inkomen als ik bijv minder zou gaan werken en bij de kleine zou blijven.
Maar onze werktijden kunnen we ook niet op elkaar afstemmen omdat het altijd anders valt.
Weten jullie misschien een goede oplossing voor ons? Zijn er misschien ouders die in hetzelfde schuitje zitten?
Ik hoor het graag!
kellebel94
10-01-2017 om 12:42
ohja
Ohja, en onze ouders dus de oma's en opa's werken ook nog. dus dat is geen optie.
Taruh
10-01-2017 om 12:45
Gastouder en familie
Dit klinkt vergelijkbaar als mijn zwager en schoonzus die beiden in de zorg werken.
Zij hebben daarom een gastouder aan huis gezocht en gevonden die heel flexibel is. Op het moment dat de roosters bekend zijn gaan ze om tafel zitten en worden de uren voor de komende periode ingepland.
Deze gastouder is ook beschikbaar in de avonduren en het weekend. Daar zijn wel hogere kosten aan verbonden, maar anders is het niet te doen.
De uren dat de gastouder niet beschikbaar is worden opgelost met opa en oma en ooms en tantes. En als dat ook niet lukt dan vragen ze toch om een roosterwijziging of neemt vrij.
ijsvogeltje
10-01-2017 om 12:46
au-pair?
Als je beiden fulltime wilt werken én onregelmatige/onvoorspelbare werktijden hebt, dan kun je dat bijna alleen opvangen met een au-pair. Maar dan moet je wel een extra kamer hebben voor zo iemand. Ik ken diverse gezinnen (en echt niet alleen met top salarissen) die au-pairs hebben gehad. Best een mooie oplossing (maar je levert wel privacy in).
soepkip
10-01-2017 om 12:48
Vervelend
Dat is heel vervelen, mijn man werkt ook in 5 ploegen. Zo te zien in precies de zelfde en daarom is het voor mij ook lastig om oppas te regelen en daarom had ik besloten om te stoppen met werken. Mijn ouders werken nog allebei en mijn schoonouders wilden geen oppassers zijn. Nu zitten ze op school en werk ik 3 ochtenden onder schooltijd en voor de rest heb ik thuiswerk.
Bij het begin dacht ik ook dat we het financieel niet aankonden, maar we zijn er goed doorgekomen en we hebben zelfs in die periode een huis gekocht.
Specht
10-01-2017 om 12:50
Au pair
Ik denk dat als het even kan jullie moeten kijken of een au pair in huis mogelijk is.
Het klinkt alsof jullie niet heel veel uren opvang nodig hebben, maar wel op" moeilijke" tijden.
Een au pair in huis geeft voor jullie kindje rust.
Pandora
10-01-2017 om 14:02
Iets minder werken
Ik zou ook eens nadenken of jullie wel echt allebei fulltime moéten werken. Wij zijn destijds allebei 80% gaan werken en dat gaf een heleboel lucht, en niet eens een grote achteruitgang in inkomen.
Xandra
10-01-2017 om 14:21
Flexibele opvang
In Veldhoven (bij Eindhoven) heb je flexibele 24-uurs opvang. Dat zal ergens anders in Nederland ook wel te vinden zijn.
Knutselkei
10-01-2017 om 14:26
gastouder als je geen aupair wil
is denk ik t makkelijkste. Dan zou je ploegen van je man kunnen volgen bij de gast ouder en elke maand daar jouw rooster naast kunnen leggen voor wat er nog meer "niet hoeft"Niet alle gastouders willen zo wisselen maar ze zijn er wel hoor.
Knutselkei
10-01-2017 om 14:27
Je kunt ook starten met ouderschapsverlof
dan werk je de eerste tijd wat minder en kun je zo er in groeien en kijken of je daarna fulltime wil werken.
Jaina
10-01-2017 om 14:41
Au pair of gastouder
Je zou kunnen kiezen voor een gastouder. Ik heb vroeger ook gebruik gemaakt van gastouders en toen kende ik er verscheidene die ook kinderen opvingen waarvan de ouders geen vaste werktijden hadden zoals verpleegkundigen en alarmcentrale personeel. De kinderen konden daar dan ook 's avonds/'s nachts blijven. Dat werkte heel goed.
Je kan ook voor een au pair kiezen maar dan moet je wel een extra slaapkamer in huis hebben en officieel mag een au pair niet meer dan 30 uur per week werken (omdat het hoofddoel de culturele uitwisseling zou moeten zijn). In de praktijk willen au pairs (in ruil voor extra geld) vaak wel meer werken maar dat is dus niet helemaal wettelijk.
Een inwonende nanny kan natuurlijk ook maar die zijn een stuk duurder dan een au pair.
Je zou er ook voor kunnen kiezen als de werktijden deels vast zijn om te werken met een combinatie tussen flexibele oppas aan huis (bijvoorbeeld studenten) en gewone gastouder/KDV maar dat hangt er vanaf hoe voorspelbaar je werktijden zijn.
Ik zou denk ik kiezen voor een flexibele gastouder of au pair.
En misschien op de lange termijn kan één van jullie op zoek gaan naar een baan met wat meer vaste tijden.
vlinder72
10-01-2017 om 15:23
au pair?
wij hebben ervaring met au pairs. Wij hebben jarenlang Zuid Afrikaanse au pairs in huis gehad. Hou er wel rekening mee dat een au pair niet meer dan 30 uur per week mag werken (max 8 uur per dag) en natuurlijk ook allemaal rechten heeft.
En je moet er wel aan wennen dat je echt opeens een tiener in huis hebt met alle tienerdrama's van dien (vriendjes, ruzie met andere au pairs, heimwee etc. )
Tango
10-01-2017 om 19:43
Andersom
Wat een begripvolle reacties allemaal. Ik durf bijna niets meer te schrijven eigenlijk maar doe het toch. Ik zou eigenlijk eerst zijn gaan denken hoe het aan te pakken, alvorens zwanger te worden. Je schrijft dat jullie bijna nooit thuis zijn. Ik vind dat eigenlijk best wel heftig voor een kindje.
Natuurlijk zijn er mogelijkheden zoals flexibele gastouders of een au pair. Maar de vraag is wil je dat iemand anders grotendeels jouw kind op voedt?
Mijn idee zou dus inderdaad zijn om te bekijken of minder werken (voor jullie beide of 1 van de twee) een optie is.
Tihama
10-01-2017 om 19:55
Tango
Ik begrijp jouw reactie niet. Als ze allebei wisselende diensten werken, zal er juist relatief vaak 1 van de 2 ouders thuis zijn. Ik gok dat ze hooguit 20 uur per week op te vangen zullen hebben.
@ Kellebel: een vriendin van mij en haar man hadden jullie probleem. Zij hebben destijds een flexibele gastouder gevonden. In eerste instantie hadden ze hun roosters zo afgestemd dat ze vrijwel nooit opvang nodig hadden (met hun beide fulltime banen), maar na een tijdje vonden ze het wel erg ongezellig dat ze elkaar amper meer zagen. Ze hebben het toen zo geregeld dat ze wat meer opvang hadden (uit mijn hoofd 1 dag per week), maar ze wat vaker tijd hadden met het hele gezin.
Tihama
10-01-2017 om 20:03
Rekensom
Het is trouwens simpel uit te leggen: Ieder werkt 40 uur. Een week heeft 168 uur. Dus als de roosters volledig langs elkaar heenlopen, dan is er 0 uren opvang nodig. In het meest extreme geval is er 40 uur opvang nodig.
Met 168 uur in een week is de kans dat allebei de 40 uur volledig gelijkvallen heel erg klein.
En zelfs als dat gebeurt: dan is 168-40 = 128 uur per week die je zelf je kind opvoedt. Dat is dus meer dan driekwart van de tijd dat je je kind zelf opvoedt. Ik weet het niet, maar ik vind dat echt nog steeds zelf opvoeden.
Tango
10-01-2017 om 22:16
Tja
Topicstartster schrijft dat ze bijna nooit thuis zijn. Dat komt op mij niet over dat ze maar 20 uur opvang nodig hebben.
En verder lijkt het me gewoon heel zwaar om naast 40 uur werken (allebei) ook nog een kindje te verzorgen. Denk aan je onderbroken nachten en je huishouden dat ook gewoon door moet draaien. Mijn keuze zou het niet zijn, maar ieder moet dit natuurlijk voor zich weten.
Tihama
10-01-2017 om 22:27
Valt best mee
Mijn man en ik werkten ook gewoon allebei fulltime. Onze zoon sliep pas na 5 jaar door. Jaar, he, niet 5 maanden
Ik begrijp trouwens nooit goed waarom dat zwaarder zou zijn als je moet werken. Overdag zorgen voor een baby (althans, een baby/dreumes als de onze, want zodra hij kon lopen was niets meer veilig) vroeg minstens zoveel aandacht als werken. Zijn middagslaapje bestond uit maximaal drie kwartier. Geeft je ook geen kans om even te dutten.
Het huishouden hadden we uitbesteed aan onze hulp die 10 uur per week kwam.
Teuntje
15-01-2017 om 09:58
Inkomen
Ja, je inkomen wordt minder als je minder gaat werken om bij de kleine te werken. Maar je inkomen wordt ook minder (eigenlijk: je uitgaven worden hoger) omdat je bij fulttimeblijven werken betaalde oppas nodig hebt en mogelijk ook nog hulp in huis, omdat je ALS je thuis bent niet alleen maar wilt poetsen. Zie Tihama. Een kind kost geld hoe dan ook.
Oplossingen zijn er heus wel, flexibel kinderdagverblijf, flexibele gastouder, oppas aan huis, au-pair in huis. Maar ga eerst zelf bedenken hoe je je leven wilt leven want dat geld ben je linksom of rechtsom kwijt. Is het belangrijk voor je carriereperspectief om fulltimer te blijven? Wil je dat ook?
Triva
15-01-2017 om 10:24
Tihama
Je vergeet pauzetijden en reistijden in je berekening van max 40 uur
Tihama
15-01-2017 om 12:27
5 ploegen
Wat ik ook vergat in mijn berekening is dat heel veel 5 ploegendiensten een fulltime werkweek hebben van 33,6 uur in plaats van 40 uur
Waar het om gaat is dat je ook als je fulltime werkt, wel degelijk de hoofdopvoeder blijft.
Ik heb dit draadje ook besproken met mijn dochter ( bijna 16)
Ze vroeg zich af wat het probleem was. Dus ik legde uit dat er mensen zijn die vinden dat je als fulltime werkende moeder eigenlijk niet voldoende voor je kinderen zorgt. Totale verbijstering op haar gezicht : " Maar jij en papa werken ook allebei gewoon fulltime en jullie hebben altijd heel veel tijd voor ons, dus hoe komen ze daar bij?"
Tja.
MarSy
15-01-2017 om 13:36
Wij
Hebben ook zeer we8nig opvang nodig, vanwege 5 ploegendiendst
Stap 1: maak een planning van 3 maanden met het rooster van je man en het rooster van jezelf dat je wel weet. Kijk dan hoeveel opvang je gemiddeld nodig hebt.
Stap 2: ga op zoek naar een zeer flexibele gastouder
Doe dit snel! Want iemand vinden is een uitdaging.
Nog een andere tip: roep zoveel mogelijk rond dat je oppas aan huis zoekt, als kind had ik een oppas aan huis die de oma was van mijn vriendin.
En ja je hebt meer kosten als je fulltime blijft werken, maar allebei onregelmatig hrb je zeeën van tijd over, niet met 3 wel met 2.
Triva
15-01-2017 om 14:37
Tihama
Je hebt wel eens gezegd dat je bij ziekte van de kinderen bijv de ochtenden thuisbleef en jouw partner de middagen. Daarvoor en daarna kon je werken en je kon ook thuis wat doen.
Er zijn zat werkzaamheden die je niet thuis kan doen en die je ook niet gedeeltelijk kan doen. Je moet er gewoon de hele dag zijn. Als beide ouders zulk soort werk doen is het probleem veel groter bij ziekte en kan er ook thuis geen werk worden verzet. Beide fulltime werken ziet er dan heel anders uit voor de kinderen inclusief reistijd en pauzetijden.
Jaina
15-01-2017 om 19:27
Kan prima
Beiden fulltime werken met kinderen is geen enkel probleem. Talloze mensen doen het.
Als beide partners shifts werken is het waarschijnlijk wel te regelen dat een deel van die shifts niet tegelijk zijn. Hierdoor ben je waarschijnlijk in totaal gezamenlijk zelfs minder dan 40 uur van huis. Hangt natuurlijk van het werk af maar beiden shift werk kan best ideaal zijn.
Maar zelfs als je gezamenlijk 40-50 uur van huis weg bent is het ook nog prima te doen.
Niet iedereen zal dat willen als ze de keuze hebben maar het hoeft echt geen probleem te zijn, niet voor de kinderen en niet voor de ouders.
Jaina
15-01-2017 om 19:33
Teuntje
De opvang en de hulp in de huishouden kosten minder dan mijn uurloon dus ik hou sowieso geld over als ik meer werk.
Niet dat die berekening alles zou moeten bepalen. Meer werken is ook investeren in een hoger loon op de langere termijn,betere carrière kansen en en hoger pensioen.
Over het algemeen is het financieel beter om meer te werken.
Wat natuurlijk niet inhoudt dat er hele goede redenen kunnen zijn om minder te werken maar die liggen meestal niet op het financiële vlak maar op het gebied van meer tijd willen voor andere zaken zoals kinderen, hobbies of gewoon rust. Wat natuurlijk ook prima is.
Phryne Fisher
15-01-2017 om 20:27
Nou ja, prima?
Als je beide een baan hebt met wisseldiensten en aanwezigheidsverplichting op alle dagen lijkt me prima te doen een wat te optimistische voorstelling van zaken. Het zal best te doen zijn, alles valt te regelen, maar ideaal lijkt me anders. Sowieso ben ik geen voorstander van gastouders voor kinderen die nog niet kunnen praten (ivm veiligheid), maar om 's nachts en 's avonds of heel vroeg in de ochtend met een kind rond te rijden om hem weg te brengen vind ik ook een beetje sneu.
Ik zou dus liever zorgen dat een van de ouders alleen dagdiensten heeft, of het zo regelen dat de baby in ieder geval de meeste dagen van de week 's nachts in zijn eigen bed slaapt. En zorgen dat je samen ook nog een dag vrij hebt, anders zie je je partner alleen in het voorbijgaan of briefjes op de koelkast
NB Ik werk zelf ook ft (alleenstaande ouder), maar kan thuis werken en/of mijn eigen werktijden bepalen. En nog is het af en toe best lastig cq dodelijk vermoeiend.
helga
16-01-2017 om 00:23
afhankelijk van zoveel
factoren, maar vooral ook je kind(eren) vind ik.
Ik werkte heel wat minder dan full time, ook (zeer) onregelmatig.
Ik vond het pittig en zwaar.
Van één kind heb ik toch vaak het gevoel gehad dat ik beter thuis had kunnen zijn, dat hem dat goed zou hebben gedaan. Zeker de eerste jaren. Dat was zoveel rustiger geweest.
Onregelmatig werken hakt er sowieso wel in. Voor jezelf is het tóch ongezond op den duur (ik had wel ook veel nachtdiensten) en onrustig zo zonder regelmaat. Maar voor een gezin is het dat ook.
En sommige kinderen hebben nu eenmaal meer nood aan voorspelbaarheid en regelmaat dan anderen.
En dan werkte partner hier nog vnl regelmatig. En hadden we oma als oppas. Die overigens ook niet altijd kon en steeds oppas regelen was best een gepuzzel. Iets dat ik ook herken bij collega's. Die ook maar zelden 100% blijven werken, het is vaak gewoon teveel.
Ik denk dat het niet te vergelijken is met regelmatig werken.
Vaak had ik mijn rooster maar 2 of 3 weken vooruit. Partner hier werkt wel regelmatig maar had toch ook bereikbaarheidsdiensten, (ook voor de nacht) dus als ik nachtdienst had moest ik toch heel wat regelen.
Dus ja, het kan wel denk ik, als je makkelijke +flexibele kinderen hebt (weet je echt niet vantevoren) die weinig ziek zijn, en je een goede flexibele oppas kunt krijgen. (kan flinke uitdaging zijn)
Au pair lijkt mij nu weer helemaal niks. Maar dat komt misschien omdat ik zelf au pair ben geweest. Dat was bij best gevoelige kinderen, die echt lang aan me moesten wennen, maarja ze zagen mij ook fors meer dan hun ouders. En dan ieder jaar een nieuwe weer..ik vond dat echt wel sneu.
Maar er zullen vast ook kinderen zijn die daar minder moeite mee hebben.
Maar ook mijn makkelijke kind heeft toch wel veel periodes gehad dat ze flink baalde als ik werkte. Nu zelfs nog, nu ze puber is. Terwijl ik dus nog steeds relatief weinig werk.
En wat ik hier sterk merk: je hebt wat flexibiliteit van werkgever/leiding nodig, anders loop je makkelijk vast. Leiding wisselt hier vaak, dus dat wisselde. Vaak kregen collega's met de beste contacten met leiding de meeste goodwill voor noodsituaties. Collega's die minder goed liggen kwamen soms echt in de problemen. Hier was het gelukkig partner die vrij makkelijk met werktijden ed kon schuiven waardoor we eea steeds konden oplossen. Maar er viel dus wel geregeld wat op te lossen, het was wel vermoeiend vond ik. Maargoed, wel een kind met flink meer zorg dan gemiddeld dus dat is niet zo representatief. Hoewel je dat natuurlijk niet kunt voorspellen.
Al met al viel mijn werk juist in ons leven op deze manier het meest positief uit.
Maar ik zelf heb toch geregeld gedacht dat regelmatig werken toch ook wel fijn zou zijn
Voor mezelf dus, hoewel ik zonder kinderen echt liever onregelmatig werk.
Met een gezin is het gewoon moeilijker, want je moet harder werken om voor je kinderen toch de nodige rust te bewerkstelligen.
Teuntje
16-01-2017 om 16:20
Jaina
Wij zijn het wel eens hoor, financieel is het vaak beter om te blijven werken wat je deed. Maar niet altijd, b.v. als je veel reistijd hebt (want die krijg je niet betaald en moet je wel aan je oppas betalen) en niet zo'n hoog uurloon en een dure (want flexibele) oppas. Maar dan nog kun je het zien als investering in je carriere.
Ik wilde TS even ervan doordringen dat meer uren werken zonder kind gewoon meer loon oplevert, maar dat het met een kind ook meer oppaskosten oplevert dus dat het verschil kleiner wordt. En als je met je startende gezin eigenlijk liever tijdelijk parttime zou werken dan kan dat de beslissing beinvloeden.
MarSy
16-01-2017 om 17:41
Tja
Toen de kids klein waren hadden wij maximaal 2 dagen opvang per week nodig, nu ze op school zitten maximaal 15 uur per MAAND!
Angela67
16-01-2017 om 21:23
werktijdverkorting mag niet geweigerd worden
(tenzij om zwaarwegende belangen) dus ik zou zeggen: regel allebei in de eerste twee jaar dat je 15 of 20% minder gaat werken. En je kunt een heleboel praktische bezwaren opnoemen of tegenkomen, maar weet je, een kind levert een enorme set aan nieuwigheden op - de een leuker dan de ander. En dan is een frisse start in de arbeidsverhoudingen een aardig uitgangspunt en laat je ook aan elkaar zien en je werkgevers dat jullie je werk waarderen, dat je graag de respectievelijke bedrijven tegemoet komt door niet het onderste uit de kan te zoeken maar dat je een nieuw leven met nieuwe verhoudingen goed tegemoet wilt treden.
Het wordt toch allemaal anders, dus dan maar met minder 'zorgen' en tijdgebrek zou ik zeggen.
Tijd is geld enzo. Maar tijd komt niet meer terug. Geld wel, als je het slim aanpakt.
gr Angela
MarSy
16-01-2017 om 21:46
in 5 ploegen
kan je geen arbeidstijdverkorting krijgen, je moet gewoon de diensten draaien. Als je dat niet kan, krijg je aangepast werk en geen ploegentoeslag en dat scheelt zo 400 euro per maand.
bij mijn man hebben ze geen cao, het was dus een leuke discussie toen hij ouderschapsverlof wilde een aantal jaar geleden, uiteindelijk mocht het, maar alleen aaneen gesloten, 1 dag was onmogelijk. Op zich ook niet erg, was hij lekker 4 maanden thuis
Dus nogmaals, snel zoeken naar flexibele opvang, is duurder ja, maar allebei onregelmatig werken maakt ook dat je heel veel thuis bent, je hebt echt niet veel opvang nodig. Zoals ik al zei, wij maar 2 dagen per week!
Donna
22-01-2017 om 16:45
Goed te doen hoor!
De sleutel is een goede en flexibele gastouder, die zijn wel te vinden. En die kan, als de kleine slaapt, ook wat huishoudelijke klusjes doen. Laat je niet aanpraten dat het voor een kind "sneu" is om (hard)werkende ouders te hebben. Mijn kinderen werden ook heel zielig gevonden, omdat hun ouders veel werkten. Net als bij Tihama is dat voor mijn kinderen vanzelfsprekend.
Het geld dat je kwijt bent aan opvang de eerste jaren, verdien je later dubbel en dwars terug en daar profiteren kinderen uiteraard ook van. Denk alleen maar aan de toegenomen kosten voor studie. De keuze voor een gastouder is trouwens wel persoonlijk, ik had daar vooral met baby's een beter gevoel bij, maar andere ouders kiezen liever voor een crèche. Bedenk wel dat je eigen bestaan onrustiger wordt als je kinderen buitenshuis onderbrengt: de puzzel wordt door de organisatie van het halen en brengen ingewikkelder, ook omdat dit weer invloed heeft op slaap- en etenstijden.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.