Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Hoe reageren op deze afwijzing

Vandaag een afwijzing gekregen na een interne sollicitatie. Is op zich niet erg, alleen jammer, want ik had de functie graag vervuld.
Maar wat er daarna gebeurde...... Ben nog steeds laaiend.
Ik vroeg een gesprek aan met de manager met wie ik het sollicitatiegesprek heb gevoerd, omdat ik de reden van afwijzing graag wilde weten.
Hij begon zijn verhaal dat het redenen waren waar ik niks aan kon doen. Ik was een goede kandidaat volgens hem. Waarop ik aangeef dat ik daar niks mee kan en vraag nogmaals om een reden.
En wat is zijn antwoord "jij kan er niks aan doen dat je niet het juiste geslacht hebt....." Ik ontplofte direct van binnen en ben opgestaan en weggelopen. Na een uur heeft hij me gebeld en wilde hij me spreken en ik heb aangeven dat ik die behoefte niet had.
Ik heb mijn werkdag met een geforceerde glimlach volbracht en ben in tranen naar huis gegaan. Ik merk dat ik iedere keer weer volschiet als ik eraan denk. Maar ik wil het gesprek wel weer met hem aangaan, maar zonder dat ik in de emotie schiet. Maar oooh wat ben ik nog boos op de reden dat ik ben afgewezen. Niet afgewezen worden op een gebrek aan competenties, maar omdat ik een vrouw ben??? En dat ook nog durven uit te spreken. Advies? Hoe ga ik het gesprek opnieuw met hem aan zonder dat ik tranen laat zien (die bewaar ik wel voor thuis). Ik wil professioneel oplossen. Ik moet toch weer verder....

Groetjes, Ivank@

Angela67

Angela67

02-02-2016 om 22:10

vertrouwenspersoon

Ik zou contact opnemen met de vertrouwenspersoon van je bedrijf. Daar vertellen wat er gebeurd is, dat helpt misschien al om de emoties minder te laten worden. Dat werkt sowieso wel goed, volgens mij, om het een aantal keer te vertellen, dan wordt het minder heftig.

Ik zou zeker een afspraak maken met de afwijzende manager om de zaak van zijn kant aan te horen.
En dan zou ik opnieuw naar de vertrouwenspersoon gaan en bespreken hoe je hiermee het beste in de openbaarheid kan treden - als die manager het niet zelf al doet.

Ik kan me niet voorstellen dat hij het wel aan jou zegt maar niet aan de rest van de wereld. Dus ergens denkt die manager die jou afwees, dat hij een heeeeeele goede reden heeft, maar ik kan me er heeeeeel weinig bij voorstellen.
Succes ik zou ook laaiend zijn (maar ben wat minder tranerig misschien).
gr Angela

Vesper Lynd

Vesper Lynd

02-02-2016 om 22:19

Ook gehad

Ik ben ook wel eens afgewezen omdat ik een vrouw ben. Dat werd niet op die manier gezegd maar ik kon wel tussen de regels door lezen. Achteraf hoorde ik dat ze eigenlijk al een andere kandidaat op het oog hadden (type bullebak, overdosis testosteron), maar ze moesten de functie eerst intern openstellen.
Ik heb het erbij gelaten. Het is hun gebrek, en achteraf bezien hebben ze misschien wel goed ingeschat dat ik tussen de ruwe omgangsvormen op die afdeling toch niet helemaal met plezier zou werken.

ivank@

ivank@

03-02-2016 om 07:18 Topicstarter

Goedemorgen

Goedemorgen,

@Angela, ik zal niet snel naar de vertrouwenspersoon gaan want die werkt op mijn eigen afdeling. Dus daarom lekker anoniem hier. Het helpt om er hier al over te schrijven én reacties te krijgen als spiegel.

Ik verwacht dat er nog iets achter die afwijzing aan zal komen, maar daar heb ik ook niet meer naar willen luisteren gisteren. Normaal schiet ik ook niet zo in de emotie, maar daar zit nog een verhaal achter maar dat is misschien iets voor een nieuw draadje

@vesper, het probleem is dat ze de "man" die hebben aangenomen een "ventje" is en echt heel zachtaardig . Was het maar een man met ballen geweest...
En het klopt wat je zegt: het is hun gebrek.

Ach ja, ik ga zo maar eens richting mijn werk. Nieuwe dag, nieuwe kansen

Groetjes, Ivank@

Ivanka

Angela zegt dit
"Ik kan me niet voorstellen dat hij het wel aan jou zegt maar niet aan de rest van de wereld. Dus ergens denkt die manager die jou afwees, dat hij een heeeeeele goede reden heeft, maar ik kan me er heeeeeel weinig bij voorstellen."

Nou denk ik niet dat die manager zo stom is om dit overal rond te bazuinen, want hij loopt het risico op een procedure bij het College van de Rechten van de Mens (de vroegere Commissie Gelijke Behandeling). Hoewel hij natuurlijk ook zo stom was om het jou te zeggen ...

Het kan sexediscriminatie zijn in de trant van 'een man is sterker/beter/zakelijker/wordt niet zwanger', het kan ook discriminatie zijn vanuit een angst voor een te eenzijdige samenstelling van het team. Dat is namelijk zelden een probleem als een team (vrijwel) alleen mannen telt, maar zodra het aantal vrouwen ergens de helft plus éen bedraagt beginnen mensen zich zorgen te maken dat iets een vrouwenclub wordt, waaraan dan allerlei nadelen worden toegeschreven. Ik ken je organisatie niet, maar ik kan me zelfs voorstellen dat dit niet bij de bewuste manager vandaan komt maar bij de laag boven hem.

Je zou een gesprek aan kunnen vragen om te vragen waarom een piemeltje nou zo belangrijk was voor deze functie, en wat jij, anders dan een geslachtswijziging, nog meer zou kunnen doen om wel op je capaciteiten beoordeeld te worden. Hopelijk voelt het management zich dan zo schuldig dat jij bij de volgende ronde wel een kans krijgt. Of ze zijn boos dat jij zorgt dat ze zich schuldig en incompetent voelen en je krijgt er alsnog last van ('ja, ze is wel haatdragend/niet sportief/zeurderig') Voor dergelijk plurkerig gedrag is uiteindelijk niet echt een pasklare oplossing, helaas.

Sterkte met deze grapjassen

Temet

Belachelijk

Echt, welk jaar is dit? 2016 toch? Vandaag is zelfs de dienstplicht voor vrouwen ingevoerd, die was er tot nu toe alleen voor mannen. Ook al is de dienstplicht opgeschort en hoeft er überhaupt niemand in dienst.

Je kan hier zo weinig mee. De procedure is afgerond, ze gaan die man niet afbellen met de mededeling dat ze nogal dom zijn geweest door geslacht een issue te laten zijn en die stommiteit nu recht willen zetten. En wat Temet zegt, best kans dat ze 'zie je wel' roepen als je er op door gaat. Ik zou het wel dapper vinden als je ze hier toch op aanspreekt. Waarom een piemel belangrijk is voor het uitvoeren van de functie is wel een hele goeie.

skik

Niki73

Niki73

03-02-2016 om 14:36

Piemel

Ik vind het een goede: vragen wat een piemel toevoegt aan het vervullen van die functie. Echt, te belacheljik voor woorden...

ivank@

ivank@

03-02-2016 om 19:15 Topicstarter

Piemel vraag

Zo,de dag doorgekomen. Heb hem vandaag een mail gestuurd waarin ik heb geschreven dat zijn opmerking mij heel erg dwars zit en dat ik verder wil praten. Binnen 2 minuten een vergader verzoek ontvangen zonder verdere tekst erbij. Ik heb het idee dat hij de bui wel ziet hangen dat dit niet kan. En het ergste is dat ik hem zo helemaal niet ken. Ik ken hem als een integere manager.

De reden zal inderdaad wel op het gebied van die disbalans binnen het team zijn. Het is een echt kippenhok waar ik werk. Maar dat los je niet op met een heel jong haantje die ook vakinhoudelijk niet ervaren is. Maar het klopt, ze zullen hem nu niet meer af gaan bellen. Hij is vandaag al even op de afdeling geweest om zijn gezicht te laten zien.

Maar ik vind de piemel vraag wel heel erg leuk. Ik kan hem gewoon stellen, want heb niks te verliezen. Ik ga nu op andere functies sollciteren. Ze weten dat ik nu geen reden meer heb om te blijven en dat ik heel veel specialistische kennis mee neem zonder dat die op korte termijn te vervangen is. Ik zal me professioneel gedragen tot de laatste dag, maar wel met hele duidelijke grenzen: geen overuren meer, geen extra taken. Back tot basic. De boel de boel laten. Geeft ook rust

Groetjes, Ivank@

Nu kan ik gaan loslaten.

Moni

Moni

03-02-2016 om 19:26

Geweldige vraag over die piemel

Bij welke taken van de functie gaat de piemel gebruikt worden of is die zelfs vereist?

Angela67

Angela67

03-02-2016 om 19:26

go go go

ik vind het leuk om te lezen hoe je het aan hebt gepakt, en wens je succes!
They will be sorry . . .
gr Angela

Skik (ot)

"Vandaag is zelfs de dienstplicht voor vrouwen ingevoerd, die was er tot nu toe alleen voor mannen."

Nou, zo hard gaat het nou ook weer niet. De minister van defensie wil dat geloof ik invoeren. Me dunkt dat dan dan eerst nog even langs het parlement moet enzo.

groeten,

Temet

Vesper Lynd

Vesper Lynd

03-02-2016 om 22:45

Samenstelling van het team

Ik vind dat wel een legitieme reden, bij gelijke geschiktheid.

Niki73

Niki73

04-02-2016 om 12:42

Geen gelijke geschiktheid

"Maar dat los je niet op met een heel jong haantje die ook vakinhoudelijk niet ervaren is."

ivank@

ivank@

04-02-2016 om 19:17 Topicstarter

update

Al drie keer een hele tekst getikt en iedere keer weg.
Daarom nu kort: lucht is geklaard na een gesprek van bijna een uur. Hij snapte niet dat ik was weggelopen en nadat ik vertelde dat ik niet graag wordt afgewezen op het ontbreken van een piemel ging bij hem een lampje branden. Hij heeft echt hand in eigen boezem gestoken en zijn excuses aangeboden, maar hij vond het ook niet netjes dat ik zomaar was vertrokken en hem in verbijstering had achter gelaten.

ivank@

ivank@

04-02-2016 om 19:28 Topicstarter

en verder

Hoe het nu gaat lopen met het jonge haantje: geen idee. Ik ga ervan uit dat ze weten wat ze hebben gekozen
Maar voelt ook niet meer als mijn probleem. Ik werk gewoon verder tot ik iets anders heb. Wel met een tikkie minder passie

Ik zag wel dat haantje mijn linked Inn profiel vandaag had bekeken

Mag ik jullie ontzettend bedanken voor het aanhoren en de adviezen: dank jullie wel

Angela67

Angela67

04-02-2016 om 19:28

hmm

en hij vond het nog steeds een goede reden, dat jij geen piemel had?
dat had hij best kunnen weten voordat hij je uitnodigde. Dat van die piemel.
toch?!
gr Angela

Suze

Suze

04-02-2016 om 19:30

verklaring?

Maar heeft hij nou uitgelegd waarom je een piemel voor die functie nodig hebt?

ivank@

ivank@

04-02-2016 om 19:46 Topicstarter

aah

Mijn tablet doet heel erg vervelend en in mijn eerste versie had ik jullie vragen wel al allemaal beschreven, maar ik raak de tekst iedere keer kwijt.

Wat hij bedoelde was dat hij keus had uit twee hele sterke kandidaten en dat het voor de balans in het team (man-vrouw verhouding) beter zou zijn een man te kiezen. Ik voldeed prima aan het profiel, net zoals die ander. Ze vonden het een moeilijke keus, maar dit is de keus die ze hebben gemaakt. Tja, wat een piemel (zijn "man zijn") in de praktijk werkelijk bijdraagt aan het team moet ik nog zien.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.