Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Mabel Pines

Mabel Pines

05-04-2019 om 16:12

Gedeeltelijk ziek

Ik ben nu al meer dan een half jaar 50% of meer ziek, als gevolg van vermoeidheid. Op dit moment werk ik de helft van mijn uren, maar sta ik voor 25% op hersteld, omdat iemand anders mij vervangt en ik niet naar loonwaarde werk. Het doel is hervatting van het werk in mijn eigen functie en ik ben optimistisch van aard, maar maak me wel serieus zorgen of dit gaat lukken. En vooral, of dit binnen minder dan een half jaar gaat lukken.

Vermoeidheid wordt in het kort vermoedelijk veroorzaakt door een combinatie van een trage schildklier (ziekte van Hashimoto) en mijn moeite om hiermee om te gaan.
Ik probeer van alles, met verschillende behandelingen, veel gedragsaanpassingen, maar nog zonder erg veel effect op de vermoeidheid zelf. Ik moet elke middag slapen. En dat kost tijd.
Ik probeer nu rustig wat uren op te bouwen, maar dat is best lastig. Het werk zelf is ook lastig als ik moe ben. Ik heb ook gebrek aan denkkracht en problemen met mijn concentratie. Bovendien kan ik minder goed tegen stress. Kortom er is nog veel te bereiken in korte tijd.

Mijn vraag:
Stel nou dat ik een jaar na mijn eerste ziekmelding nog maar 80% hersteld zou zijn, klopt het dat ik dan nog maar 70% van mijn salaris krijg? En is dat dan 70% over al mijn uren? Of 70% over die 20% en 100% over de 80% die ik weer gewoon werk?

Jesse_1

Jesse_1

05-04-2019 om 16:31

CAO

In je CAO of arbeidsvoorwaardenregeling staat vanaf wanneer je brutoloon naar 70% gaat. De uren dat je ziek bent krijg je dan voor 70% betaald en de uren die je werkt gewoon 100%, maar alleen als jij die uren dan ook daadwerkelijk en volledig weer je eigen werk doet. Uren op therapeutische basis gaan tegen 70%.

Mabel Pines

Mabel Pines

05-04-2019 om 16:36

Ah ok

Duidelijk. Ja, in de CAO staat dat dat na een jaar is. Maar over de wijze van betaling bij gedeeltelijk hersteld zijn, vond ik de CAO niet zo duidelijk.

Mabel Pines

Mabel Pines

05-04-2019 om 18:44

Donkere wolken

Ik hoop maar dat het niet zo ver komt. We komen nu al nog maar net aan rond.

Aan de ene kant wil ik wel uitzoeken hoe het precies eruit zou kunnen gaan zien, aan de andere kant wil ik mijn energie liever niet verspillen aan dit scenario.

Chrono

Chrono

06-04-2019 om 09:51

Doel bijstellen?

Is volledig herstel realistisch, Mabel?
Kost het je daarop richten wellicht misschien ook energie?
Ik vraag me af: zou je het misschien wèl redden met (op termijn) halve dagen werken en dan elke middag rust?
Dan heb je een half inkomen plus 70% van de helft.
Als ze je afkeuren voor een deel ligt het er wel aan in welke arbeidsongeschiktheidsklasse je valt, in de laagste klasse krijg je dacht ik geen geld.

Mabel Pines

Mabel Pines

06-04-2019 om 11:31

Functie

Volgens de bedrijfsarts is volledig herstel gewoon mogelijk, maar moet ik eerst langere tijd echt energie sparen, dus minder doen dan wat ik zou kunnen. Dat probeer ik nu. Nog niet zo lang, want mijn vervanger is er nog niet zo lang. Ik ben bang dat ik het toch nog niet echt rustig aan heb gedaan, al werkte ik al een halfjaar 50%. Dat hebben we met z'n allen niet goed ingeschat, ben ik bang.

Herstel in eigen functie betekent dat ik echt anders zal moeten gaan werken en waarschijnlijk dat ik tegen allerlei zaken nee moet gaan zeggen.
Mijn functie heeft een belachelijk gevuld takenpakket, dat sowieso niet past. Daar valt nog wel iets te winnen, maar ik weet niet of mijn werkgever daar ruimte voor biedt.
Iedereen is aardig en begripvol maar de organisatie staat ook onder druk. Iedereen heeft teveel taken in te weinig tijd. Delegeren gaat (bijna) niet. (En dat schijnt bij veel organisaties zo te zijn, heb ik begrepen.)

Ik ben dus zelf in de praktijk niet zo bezig met volledig herstel in eigen functie, maar ik richt me nu vooral op de kunst van het rustig werken. Daar probeer ik routine in te krijgen. Die routine probeer ik uit te breiden in uren en pas als dat goed gaat, gaan we de inhoud verder opbouwen (meer afspraken op één dag, meer eindverantwoordelijkheid enz)

Dat is financieel niet in mijn voordeel als het te lang gaat duren. Maar ik denk dat het wel de juiste route is. En duurzaam herstel gaat voor.

Verder hoop ik natuurlijk dat het ook gewoon gaat helpen. Dat de vermoeidheid echt minder wordt, al dan niet door aanpassing van de medicatie (misschien wel door de zomer). Dan kan het zomaar snel gaan.

Klara

Klara

06-04-2019 om 20:41

Mabel

Weet je dat je ondanks dat de dosering van het schildklierhormoon hetzelfde is, je anders kan reageren per merk?
Mijn dochter bleef zich ook niet goed voelen en is naar een ander merk overgestapt. Sindsdien doet ze bijna alles weer.
In die tijd waren wij ook bezig met een paranormaal genezer en die kreeg bij de niet fijne pillen ook een vervelend gevoel en bij de nieuwe niet.

Mabel Pines

Mabel Pines

06-04-2019 om 21:08

Ja dat weet ik, Klara

En ik weet ook dat dat het wisselen van medicatie wordt afgeraden en ook wel eens heel anders kan uitpakken. Wat de medicatie betreft laat ik mij daarom adviseren door de arts die mij behandelt en niet door een paranormaal genezer.
Wel ontzettend fijn voor je dochter dat zij zo is opgeknapt.

Ik voelde mij vorig jaar van april tot oktober ook prima met dit medicijn en deze dosering. Ik ben alleen bang dat ik toen toch te weinig rust in acht heb genomen, juist omdat ik me zo goed voelde. Ik denk daarom ook niet dat er voor mij iets mis is met dit merk.

Klara

Klara

06-04-2019 om 23:13

Mabel Pines

Voor de duidelijkheid, mijn dochter was al overgestapt na overleg met de arts en de paranormaal genezer wist niet welke van de pilletjes oud of nieuw waren.

Mabel Pines

Mabel Pines

07-04-2019 om 11:34

Verstandig

Dat is wel zo verstandig, Klara!
En dat had ik inderdaad niet goed begrepen. Niet goed gelezen, eigenlijk. Excuses.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.