Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Oregano

Oregano

16-04-2018 om 18:04

Externe reintegratie coach

Hoi,
Ik ben sinds juli vorig jaar thuis door een burnout. Oa te maken met slechte sfeer in mijn team en leidinggevende. Nu voelde ik me beter en heb gesolliciteerd bij een andere organisatie. Afgewezen maar mocht daar wel reintegreren (hulpverlening). Afgelopen 4 weken gedaan 3x 4 uur, tot 3 x 5 uur. Klachten kwamen terug, angst, bal in mijn buik, voelde me met de dag slechter dus nu besloten daar te stoppen. Ik heb volgende week een gesprek met bedrijfsarts en manager die mij begeleidt tijdens mijn ziekte. Echter er is eigenlijk helemaal geen begeleiding specifiek gericht op reintegratie na een burnout of tijdens herstel burnout. Ik zou dan ook graag een externe reintegratie coach willen die hierin is gespecialiseerd. Ik wil dit voorleggen aan de bedrijfsarts maar heb ik daar ook recht op? Ik voel me zwemmen. Wil niet weer falen als ik weer ga reintegreren. Lastige is dat ik niet terug wil/kan naar mijn eigen team. Eigen keuze. Heb wel therapie maar dat gaat niet over de reintegratie. Wat kan ik doen? Wil graag zelf weer wat de regie terug.
Bedankt!
Oregano

gewoon proberen

Je kan het gewoon bespreken en proberen. Vraag of besproken kan worden of de kosten van een externe coach door de werkgever (dan wel door de verzuimverzekeraar van de werkgever) worden vergoed.

Volgens mij heb je er niet zomaar recht op dat allerlei externe hulpverlening door de werkgever wordt bekostigd, maar de verzekering vergoedt soms het nodige en dan komt de werkgever ook wel over de brug. Bespreek het gewoon, nee heb je, ja kan je krijgen.

Overigens: je hebt toch niet een gesprek tegelijkertijd met de bedrijfsarts en met de manager? Dat is toch wel gescheiden neem ik aan?
Ik zou beginnen het te bespreken met de bedrijfsarts om samen te bezien welke soort hulpverlening het meest wenselijk is, om vervolgens bij de manager te vragen of de werkgever dat betalen wil.

Groeten,

Temet

Kaaskopje

Kaaskopje

17-04-2018 om 09:47

Even vanuit de losse pols

Het is toch ook zo dat een werkgever een werknemer in eerste instantie móet begeleiden naar werk wat wél past of omstandigheden die wél beter zijn? Dus zal daar naar mijn gevoel naartoe gewerkt moeten worden. Mijn losse pols zegt dat een werkgever externe hulp niet zomaar mag afwijzen.

Oregano

Oregano

22-04-2018 om 11:07

Onzekerheid

Hoi,
Bedankt voor jullie reactie Temet en Kaaskopje, oude bekenden van hier ; ).
Ik ben nu een week gestopt met de reintegratiepoging en moet deze week naar de bedrijfsarts. Mijn man gaat mee. Psycholoog heeft geadviseerd komende 2 weken geen keuzes te maken, moet eerst weer herstellen van deze terugval. Het heeft me zo onzeker gemaakt en ik weet helemaal niet meer wat ik wil en aankan. Voelt zo als falen. Lijkt alsof ik vanaf het begin bezig ben geweest met beter willen worden en beter zijn en misschien nooit heb geaccepteerd dat ik ziek ben. Steeds druk met vab alles te zoeken wat kan helpen. Alle gedachten over de toekomst worden ingegeven door angst. Wat als ik nu zeg dat ik nu niet kan reintegreren. Ben 57 en als ik nu niet weer begin kan het misschien niet meer en wordt de drempel steeds hoger en kan ik dan niet beter ontslag nemen? Maar ik wil niet in een gat vallen en helemaal niet meer werken daar ben ik nog te jong voor. Maar andere banen liggen niet voor het oprapen. Dus moet ik over angst nu heenstappen en toch weer proberen te reintegreren. Maar ben zo geschrokken van terugval dat ik dat nu ook eigenlijk niet aandurf. Zet mezelf daarmee klem, soort impasse. Probeer te vertrouwen dat het wel goed komt maar wil ook goed voorbereid het gesprek ingaan. Maar weet niet hoe. Ik kan het eigenlijk niet goed overzien momenteel. Eigenlijk is dat het enige wat ik wel weet nu.
Misschien heeft iemand tips of heeft iemand ook zo in dit traject gezeten?
Bedankt!
Groet Oregano

Miekemieke

Miekemieke

26-04-2018 om 12:33

demotie

Zijn er geen mogelijkheden bij je werkgever voor demotie? Je gaat minder verdienen maar de druk gaat er dan af.
Ik heb zelf een collega die richting de 60 gaat en de laatste twee jaar regelmatig overspannen is. Ik vind het een lijdensweg maar ze mag van zichzelf niet opgeven.

Met de jaren wordt de draagkracht toch wat minder en dan moet je niet te streng zijn voor jezelf. Hoe erg is het om bv je baan op te zeggen? Ik denk dat dat gat wel meevalt, er is genoeg vrijwilligerswerk te doen maar je kunt ook via een uitzendbureau wat werk aannemen.
Als jullie afhankelijk zijn van jouw inkomen dan zou ik inderdaad alles uit de kast trekken maar ook kijken of de vaste lasten omlaag kunnen of je man gaat meer werken zodat jij minder kunt gaan werken. Je leeft niet alleen om te werken.

Ellen

Ellen

27-04-2018 om 09:58

bij oude werkgever

Je geeft aan dat je niet in je eigen team wil reïntegreren.

Zijn er niet andere plekken bij je werkgever waar je kunt reintegreren? Of wil je dat ook niet?

Waarom zou je ontslag nemen met alle denk ik vervelende consequenties van dien?

Je geeft nl. aan dat je wel weer wilt werken. Terwijl dat nu bij die reïntegratie bij die andere organisatie niet lukte. Dus wat lost ontslag nemen dan op?

Vervelend hoor deze situatie. Veel sterkte en beterschap.

Ellen

Ellen

27-04-2018 om 09:59

Oude werkgever is natuurlijk huidige werkgever, want je bent nog in dienst.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.