Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Energielabel

Heeft iemand iets zinnigs te vertellen over het energielabel?

Die van mij is F

Oud huis. Maar in die tussentijd wel compleet verherbouwd met isolatie etc.
Ben ik nu al verplicht dat op te geven?
Of moet dat pas als ik ga verkopen?

Of is het juist handig om het nu te doen omdat al die verbeteringen over 15 jaar als ouderwets worden gezien?

Lusithania

Lusithania

08-02-2015 om 09:43

Hier

Je energielabel wordt toegekend alleen maar rekeninghoudend met bouwjaar en type van de woning.
Er wordt dus nog niet uitgegaan van woningverbeteringen, zoals isolatie en zonnepanelen.
Een energielabel is verplicht als je je huis wilt verkopen of verhuren, anders niet.

anno

anno

08-02-2015 om 11:18

echt? Alleen bouwjaar en type?

De mannen van de gemeente die bij ons thuiskwamen voor energiebesparende tips zeiden dat deze en deze verbeteringen het huis van een bv C naar B zou brengen.

Mikke

Mikke

08-02-2015 om 11:23

Ze kijken naar bouwjaar en type (hoek, rijtje, vrijstaand, etc). Wij hadden 'n tijdelijke F, hebben nu 'n B.

Je hoeft het label niet definitief te maken en dat is ook (nog) niet nuttig als je je huis niet binnen 10 jaar gaat verkopen. Om de kosten hoef je het overigens niet te laten: wij waren wat tijd voor de foto's en 8 euro kwijt. Ik begreep zelfs dat het nog goedkoper kan.

Tijgeroog

Tijgeroog

08-02-2015 om 11:38

Woz

Je energielabel gaat binnenkort ook meetellen in de Woz, in ieder geval in de gemeente waar ik woon. Hoger label (dus dichter bij de A) betekent een hogere Woz. Dus daarvoor is het handig om het juist nog niet definitief te maken.

anno

anno

08-02-2015 om 15:55

wat apart

Maar als jij een tijdelijke F had en nu een B, dan tellen de aanpassingen dus wél mee en telt niet alleen het type, bouwjaar. Je huis wordt alleen maar ouder, dus daar kun je de vooruitgang naar B niet door verklaren toch? Dan klopt het niet wat Lusithania zegt, of ik zie iets over het hoofd of lees posting 2 verkeerd.

Tine Winkel

Tine Winkel

08-02-2015 om 16:05

voorlopig vs definitieve indeling

voor de voorlopige indeling telt alleen bouwjaar en type woning. Je kunt die voorlopige indeling definitief laten maken en dan wordt dus wel rekening gehouden met wat je in je woning hebt aangepast. Op die manier kun je van F naar B. Over het algemeen zal je definitieve indeling gunstiger zijn dan de voorlopige, omdat de meeste mensen wel energiebesparende maatregelen hebben genomen, bv. HR-ketel of zonnecollectoren op het dak. Maar het heeft weinig zin om je label nu al definitief te laten maken, als je voorlopig nog niet van plan bent te verhuizen. Misschien doe je over 5 jaar wel weer wat 'goeds', dan zou je het dus weer moeten laten aanpassen. En als zelfs de WOZ afhankelijk wordt van je energielabel, dan zou ik lekker in klasse F blijven 'hangen'.

Lusithania

Lusithania

08-02-2015 om 16:06

tijdelijk label

In de brief die je krijgt/kreeg staat het tijdelijke label. Met het tijdelijke label is alleen rekening gehouden met het bouwjaar en type woning. Als je hem 'definitief' maakt dan gaan alle aanpassingen meetellen en kun je op een zuiniger label uitkomen.
Daar moet je wel voor betalen en is alleen noodzakelijk voor verkoop of verhuur van de woning.

anno

anno

08-02-2015 om 17:06

Ah het is me duidelijk, bedankt.

M Lavell

M Lavell

08-02-2015 om 19:13 Topicstarter

Bijzonder

#5 hoger label is hogere woz.
Wonderlijk.
Je zou toch denken dat er iets van een stimulering in zou zitten.
Op straf zit ik niet te wachten.

Tijgeroog

Tijgeroog

08-02-2015 om 19:22

Woz

Woz-waarde wordt bepaald door de en waarde van je huis. Met een gunstiger energielabel stijgt de waarde van je huis, ik gok dat dat de achterliggende gedacht is. Geen idee hoeveel invloed het heeft op de Woz.

M Lavell

M Lavell

08-02-2015 om 20:08 Topicstarter

Dubbelop

Die enorme verherbouwing die als bijeffect een mogeljk hoger energielabel heeft, zorgt al voor een hogere woz waarde. Daar word ik al voor aangeslagen. Nog een keer nav dat label zou dubbelop zijn.

Overigens Mikke, van F naar B?

Ik heb de online test eens gedaan en ik kom niet verder dan D.
'oud huis' is kennelijk synoniem aan niks-aan-te-doen.

Mijn huis is een jaartje of 100. De jouwe?

Mikke

Mikke

08-02-2015 om 20:20

Hier..

Huis is gebouwd in 1907, geloof ik. In 2000 is er veel aan verbeterd: vloerisolatie, muurisolatie, grotendeels dubbelglas en een HR-ketel. In 2006 hebben we dakisolatie aangebracht. Met elke verbetering die we invoerden gingen we bijna 'n heel label omhoog.

Mikke

Mikke

08-02-2015 om 20:22

En eigenlijk hadden we G, want ons huis was geclassificeerd als een rijwoning, maar staat op een hoek. Dat heb ik ook aangegeven bij het definitief maken van ons label. We zijn dus van F naar G naar B gegaan...

Nu maar hopen dat dit de nieuwe bewoners geen nadeel oplevert. Dat lijkt me trouwens sterk, want men wil juist dat er goed geisoleerd wordt. Geen reden om een gunstig label te bestraffen. Zelf las ik dat een groen label belastingvoordeel zou kunnen gaan opleveren (gemeentebelasting, dacht ik).

M Lavell

M Lavell

08-02-2015 om 20:27 Topicstarter

Wanneer was dat?

Wanneer hebben jullie dat B label gekregen dan ?

Mikke

Mikke

08-02-2015 om 21:03

Label

Ons B-label is van half januari, 'n paar dagen eerder hadden we ons tijdelijke label ontvangen. Ben wel benieuwd waarom dat relevant is. Zijn ze intussen strenger geworden?

M Lavell

M Lavell

08-02-2015 om 21:07 Topicstarter

Ik ben benieuwd naar het verschil

Onze huizen zijn even oud en even heftig verherbouwd. Toch kom jij op B en ik niet verder dan D.
Ik ben benieuwd waar dat verschil in zit.

Tijgeroog

Tijgeroog

08-02-2015 om 21:24

Nieuwe regels

Sinds 1januari zijn er nieuwe normen voor de energielabels, die soepeler zijn. De nieuwe labels vallen dus gunstiger uit die bij huizen waar voor 1 januari al een label voor aangevraagd was.

Mikke

Mikke

08-02-2015 om 21:54

Verschil

Heb je op de officiële site (achter je DigiD) deze berekeningen gedaan? Dan is het inderdaad wel raar. Misschien heeft het ook te maken met de oppervlakte van het huis (101 M2 bij ons) of met andere factoren. Ik weet ook niet meer wat er precies allemaal werd gevraagd.

In elk geval is mijn label heel recent, dus aan nieuwe voorwaarden zal het niet liggen.

M Lavell

M Lavell

08-02-2015 om 22:13 Topicstarter

Deze dan?

Achter DigiD?

Ik ken alleen maar dezehttp://www.verbeteruwhuis.nl

Mijn huis is kleiner en we verbruiken weinig energie omdat we nog al uithuizig zijn.
De site heeft als enige verbeterpunt dat ik zonnepanelen zou kunnen aanbrengen.
De welstandscommissie ziet me aan komen zeg!
Haha

Mikke

Mikke

08-02-2015 om 22:22

Deze

https://www.energielabelvoorwoningen.nl/

Als je daar inlogt met je DigiD en 'meteen een energielabel aanvraagt' kan je zien wat de verbeteringen echt voor zin hebben. Je kan gewoon alles invullen (zonder bewijs). Elke aanpassing was bij ons dus bijna een hele stap omhoog!

M Lavell

M Lavell

08-02-2015 om 22:30 Topicstarter

Ga ik proberen

Mij benieuwen

M Lavell

M Lavell

09-02-2015 om 09:23 Topicstarter

Antwoord op mijn vraag

Nee dat ga ik niet doen, achter die DigiD.
Het is als ik de uitleg goed begrijp werkelijk de bedoeling dat je dat pas doet als je gaat verkopen of verhuren. Het label is bovendien beperkt geldig (10 jaar) en dat is meteen het antwoord op mijn vraag.

Maar eh Mikke, zou jij misschien eens willen proberen dit testje op jouw huis te doen http://www.verbeteruwhuis.nl/
Krijg jij dan ook D? Kortom: klopt dat testje niet?

Mikke

Mikke

09-02-2015 om 09:38

Verbeter mijn huis...

Je hoeft het label niet aan te vragen, voordat je op dat punt bent kan je gewoon afhaken. Na invullen moet je nog bewijs aanleveren en een specialist kiezen. Het is dus ook niet de overheid die de labels toekent, maar een erkende, externe 'specialist' (for what it's worth).

Via jouw site kom ik ook uit op 'n D. Wellicht word ik genekt door ons gasverbruik? Dat is bijna 2x zo hoog als hun voor-ingevulde waarde... en de overheid vraagt daar verder helemaal niet naar.

M Lavell

M Lavell

09-02-2015 om 17:04 Topicstarter

Grappig.

Mijn gasverbruik is 2xzo laag. Maar ik kom dus ook uit op een D.

Eens een F, altijd een F

Wij hebben een twee onder één kap uit de jaren '20. Ik heb de actuele gegevens op de eerder genoemde site ingevuld, we hebben inmiddels vloerisolatie, hr++ glas, dikke dakisolatie en we gebruiken relatief weinig gas gezien het aantal kubieke meters en bewoners, maar het maakt allemaal niks uit, het blijft een F. Alleen spouwmuurisolatie en zonnepanelen zouden ons nog naar een E kunnen brengen. Spouwmuurisolatie zit er niet in want geen spouwmuur. Hoe effectief zonnepanelen zullen zijn op een heel vlak schuin dak op de eerste verdieping, vlak achter een vijf meter hoge coniferenhaag weet ik niet. We moeten er maar mee leren leven, met die F.

skik

Geetje

Geetje

10-02-2015 om 22:40

Tjee

Ik zie hier wel F'jes voorbij komen, maar ben ik nou de enige met een G? (nou ja, Mikke, was van F naar G naar B )

Ja, oud huis (20-er jaren), vrijstaand. Vrees dat we ook nooit van die G afkomen, ondanks dubbel glas. Moet wel eerlijk bekennen dat we flink veel stoken, ver boven landelijk gemiddelde, zelfs voor een vrijstaand huis .

Het zij zo. Voorlopig geen verhuizing in de planning. Maar ff zo laten. En vertrouw erop dat als we willen verhuizen er altijd gegadigden zijn voor ons onzettende sfeervolle huis (ondanks de hoge stookkosten en het G-label).

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.