Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Liza Buijs

Liza Buijs

10-05-2018 om 14:48

Dochter uitschrijven huisadres??

Hallo,

Ik weet niet of ik goed ben in deze rubriek.
Gaat om dochter, inmiddels 21, bijna 22.

Ze woont al jaren niet meer thuis, woont samen met vriend in antikraakpand in R. Ze mag daar niet ingeschreven worden en staat dus nog op thuisadres ingeschreven.
En iedere maand vallen de brieven van deurwaarder binnen ivm niet betalen verzekering telefoon, zorgverzekering of telefoonabonnement.
Ze staat op haar ene bankrekening het max. bedrag rood. Dat kan ik nog steeds zien. We hebben haar al verschillende keren geholpen door rekeningen te betalen. Inmiddels al ver over de € 1500 euro. Met de afspraak om niet meer rood te komen. Afspraak niet nagekomen dus. Ze heeft een 2e bankrekening genomen, daarvan weten we niks.

Maar de brieven van deurwaarder en zo blijven binnenkomen. Iedere keer zegt ze dat ze regeling heeft getroffen, maar bewijs (brief) heeft ze niet. Naam van persoon met wie ze gesproken heeft ook niet.

We zijn nu op vakantie en hebben van ander kind weer deurwaardersbrieven doorgemaild gekregen. Betaaldatum was gisteren (9/5). Dochter afgelopen weekend via whatsapp 'gesproken' en ze zou afgelopen maandag weer bellen.
Vanochtend maar weer eens gevraagd of probleem opgelost is.
Antwoord: Oh, vergeten te bellen. Ik bel zaterdag wel.
IK: Kan niet, dan zijn ze gesloten.
Dochter: Oh, dan bel ik maandag wel.
Het maakt dus blijkbaar weinig indruk op haar.
Op vraag waarom ze vandaag niet belt: Ik ben niet thuis. Zit in Duitsland voor 2 dagen.

We zijn het inmiddels spuugzat. En eerlijk gezegd als de dood dat binnenkort de deurwaarder echt aan de deur komt met alle ellende van dien. Ja, ze heeft een kamer met wat spulletjes, niks bijzonders.

Ondanks dat we nog ruim een week vakantie hebben te gaan zit ik hier helemaal in de stress.

Kunnen we dochter uitschrijven van ons huisadres?
We willen van dit gedoe af. Ze belooft iedere keer dat alles goed komt, maar ondertussen veranderd er niks.

juf Ank

juf Ank

10-05-2018 om 15:22

Ga naar de gemeente. onderdeel bevolkingsregister. Geef aan dat je dochter niet meer thuis woont en dat je niet weet waar. Ze stellen dan een adresonderzoek in en na drie maanden (in mijn gemeente) wordt ze dan uitgeschreven. Ze zullen gegevens van haar aan je vragen, desgewenst kun je aangeven dat er geen contact is en je geen gegevens hebt, als je haar gegevens niet wil doorgeven.

Het is inderdaad de enige oplossing als je geen gedoe met deurwaarders wil.

Uitschrijven

Waarschuw je dochter dat je dat gaat doen.
En ga naar de gemeente, de afdeling basisadministratie. Die doen dan een adresonderzoek. Kan een paar maanden duren. Ze vragen jou ook om haar adres, dat zou ik niet geven voor zover je het al weet.

Vraag aan de gemeente hoe lang het gaat duren. En houdt dat ook in de gaten. Bij mij, uitschrijving van een kamerbewoner, ging er wat mis en daardoor heeft het een paar maanden geduurd.

http://www.opvang.nl/site/item/inschrijven-van-dakloze-mensen-in-de-basisregistratie-personen

Misschien is het wel mogelijk om jou adres haar briefadres te laten zijn?

Toch zal het voorlopig je zorgen niet wegnemen. Er kunnen nog heel lang deurwaarders rekenen op jou adres als het adres van dochter. Die moet je altijd per direct pareren om problemen te voorkomen.

Kaaskopje

Kaaskopje

10-05-2018 om 16:47

Liza

Als je enigszins kunt aantonen wat jouw spullen zijn en van je dochter, hoef je niet direct bang te zijn dat ze jouw spullen komen opeisen. Ik raad je wel aan om daar zélf contact over op te nemen. Laat weten hoe het zit. Vraag of het nuttig is als je foto's maakt van jouw bezittingen, zodat men weet wat van haar is. Zet desnoods echt waardevol spul op jouw lijstje van bezittingen.

Helaas ken ik deze situatie maar al te goed. Ik raak daarom niet meer zo snel in paniek, maar het is om gek van te worden.

Mijn kind zit vol goede voornemens, maar ze stranden steevast. Ze lijkt nu eindelijk een béétje te gaan voelen dat ze actie moet gaan ondernemen. Niet om je in een dalletje te praten, maar zij is inmiddels 27. Ik snap ook hoe het komt, maar daardoor heb ik misschien téveel geduld en begrip.

Dring er bij je dochter op aan om naar de gemeente te stappen voor schuldhulp.

Suze

Suze

10-05-2018 om 19:39

geen adres?

Ik heb hier geen ervaring mee. Vraag me wel het volgende af.

Heeft je dochter een inkomen uit werk of een uitkering?

Zo ja, komt dat niet in gevaar als ze niet meer officieel een woonadres heeft (bij jullie)?

Als ze dan geen inkomen meer heeft worden de problemen alleen maar groter.

Dus als de consequenties van geen adres is dat ze geen inkomen meer krijgt, dan lijkt het me heel verstandig dat je haar voordat je actie neemt richtingen gemeente, haar duidelijk maakt DAT je dat gaat doen EN wat de consequenties zijn. Stel een korte termijn om een ander adres te regelen om haar inkomen/uitkering veilig te stellen.

Ik zou alles EN telefonisch aan haar doorgeven EN per mail (en app) aan haar bevestigen. Zodat het klip en klaar is wat jullie gaan doen.

NB Als ze jullie adres als briefadres mag gebruiken (als dat legaal is) en ze daarmee inkomen uit werk of uitkering veilig stelt, dan is dat misschien een goede oplossing.

Liza Buijs

Liza Buijs

10-05-2018 om 22:28

Wel inkomen uit werk

Dank voor jullie reacties.

We kunnen pas iets doen als we weer thuis zijn. Maar je voelt je op deze afstand een soort van machteloos. Maar over iets meer dan een week zijn we weer thuis.

Ze heeft dit jaar een (BOL/BBL, weet even niet meer welke het is) opleiding afgesloten met diploma. Daarvoor liep ze stage bij een winkel, met loon. En inmiddels heeft ze ook weer ander werk. Daar moet ze haar eerste loon nog van krijgen.

Briefadres? Dan krijgen we nog steeds die brieven van die deurwaarders en zo, toch? Schieten we vlgs mij niks mee op.
(Aantal weken geleden op TV iets gezien, dacht Kassa, waarin ook een dergelijk geval voorkwam. Meisje gebruikt adres vriendin als briefadres. Kwamen ook deurwaardersbrieven. Post werd niet opgehaald door haar. Via via kwamen ze er achter dat ze bij oma verbleef.) Maar dat gaat in dit geval niet gebeuren, opa en oma zijn allebei ver in de 80. dat willen we hen niet aandoen.

Kaaskopje: Dan hebben we nog even te gaan .... het lijkt haar inderdaad niet te boeien dat er, als er niet op tijd betaald wordt, allerlei kosten bij gaan komen. En ze uiteindelijk nog duurder uit is. Ik weet niet hoeveel tijd er zit tussen "overschrijden betaaltermijn" en eventuele komst deurwaarder.

We hebben al vaker gezegd: kom naar huis en laat ons meekijken hoe we dit op kunnen lossen. Maar ze komt niet, druk, geen tijd .... (geen zin). En iedere keer de rekeningen betalen? Dan leert ze het nooit. Ze belooft inderdaad van alles, maar komt beloftes (aan ons) niet na.
Zal eens kijken of we die deurwaarder kunnen mailen.

Bedankt voor de link AnneJ.
We maken standaard alle post open die op naam van dochter binnenkomt. Alles wordt ingescand en doorgemaild. (Anders hadden we die deurwaarder vast al op bezoek gehad.). Ze is ook zo "bij de hand" om mailtjes, whatsappjes en bijbehorende foto's te wissen (scheelt ruimte op smartphone). Weet ze niet meer wanneer er betaald moet zijn. Zucht ...

Nogmaals dank dames.

Alison

Alison

10-05-2018 om 22:38

Adresonderzoek

In mijn gemeente kun je via de gemeentesite online een adresonderzoek aanvragen. Misschien een tip.

Het zou kunnen dat ze wel wil maar dat ze haar financiën niet zelf kan regelen en dat ze dat uit schaamte niet met jullie wil bespreken. In dat geval kan ze via de gemeente hulp krijgen. Uiteindelijk zal ze daar ook wel terecht komen want ze stevent zo in volle vaart af op de schuldhulpverlening.
Sterkte hiermee. Dit lijkt me ontzettend stressvol om er zo in betrokken te zijn maar niks er aan te kunnen doen.

Tihama

Tihama

11-05-2018 om 15:19

Bewindvoering

Je zou aan je dochter voor kunnen stellen dat ze bewindvoering aanvraagt. Dat zal ze vermoedelijk wel niet willen.
Maar als je nog on speaking terms bent, dan zou je het als volgt kunnen inkleden:
"Wij zijn bereid om nog 1 keer al jouw schulden te betalen als jij NU bewindvoering aanvraagt".

Dan heb je een stok achter de deur. Als de bewindvoering eenmaal is toegekend, dan kan ze er niet zomaar meer uit. Dit voorkomt in elk geval dat ze straks in een onoplosbaar vervolgdrama zit.

Wij zijn 2 jaar bewindvoerder geweest voor onze pleegzoon. Ik heb dat in gang gezet toen hij 1 week na zijn 18e verjaardag in 1 nacht het eerste bedrag voor de ziektekostenverzekering weggepind had voor drugs. Ik kon voorspellen dat hij straks met huizenhoge schulden alleen al voor de zorgverzekering zou komen te zitten.
Dat gaat namelijk ongelooflijk snel. Je krijgt er namelijk ook nog een boete bovenop. Dan heb je dus én geen verzekering én een boete en schuld.

Sinds een paar maanden heeft hij nu een professionele bewindvoerder. Die heb ik voor hem geregeld. Deze bewindvoerder was aangenaam verrast dat hij geen schulden had. Want meestal kreeg zij de jongeren in bewind als die begin 20 waren en al duizenden euro's schuld hadden.

Het heet ook niet toevallig beschermingsbewind.

Je kunt zelf ook bewindvoerder worden, maar ik zou dat niet aanraden. Je moet dan namelijk ook steeds alle discussies voeren over de uitgaven met je kind en dat is niet bevorderlijk voor de relatie.

Loskoppelen

' We hebben al vaker gezegd: kom naar huis en laat ons meekijken hoe we dit op kunnen lossen.' Kun je het ook loskoppelen? Dus aangeven dat je mee wil kijken, zonder dat ze naar huis moet komen?
Ik weet niet hoe groot jullie financiele buffer is, maar het zou wel wat waard zijn als de kosten van een rekening niet te hoog oplopen. Dan zou ze alleen schulden bij jullie gaan maken. Dat kun je ook goed laten vastleggen en later, als ze weer bij zinnen komt, een betalingsregeling met haar afspreken.
Jouw tegenwerping zal zijn dat ze er dan niets van leert. Maar leert ze van hoogoplopende kosten en deurwaarders?

Tsjor

Ja, hoe doe je dat nou goed?

Ook met een bewindvoerder heb je kans dat ze nieuwe schulden maakt hoewel dan de reguliere rekeningen wel betaald worden.
Als ze in de schuldhulp komt en niet alles opgeeft wordt ze daar niet meer geholpen.
De bewindvoerder is geen schuldhulpverlener.
Je gaat er vanuit dat je een goede vind want er is ook nogal wat kaf onder het koren.

Schulden kunnen in eerste instantie ook juist oplopen bij beschermingsbewind omdat het tijd kost om dit uit te zoeken en er is een beperkte voorziening, bijvoorbeeld 17 uur per jaar. En zelf bel je een paar dagen overal achteraan en dan heb je een overzicht.

Het mag eigenlijk niet, maar ik zou zelf geloof ik alle enveloppen open maken en een schuldinventarisatie maken. En zelf bewindvoering voor haar aanvragen, met haar toestemming, inderdaad op voorwaarde van schuldsanering door jou.

En dan is het al moeilijk genoeg om te voorkomen dat ze geen nieuwe schulden maakt.

Dat is de volgende stap. Als ze niet met jou meewerkt dan stop je ermee. Maar geef het een goede kans.

Ik zou ook weleens willen weten hoe je voorkomt dat een kind dat niet bij jou woont en dat je niet aan de hand kunt houden en samen dingen kunt doen hoogoplopende schulden krijgt door wat voor reden dan ook waardoor het niet lukt om dat overzichtelijk te doen.

Eenvoudig is het niet en overal zitten risicos aan.

Vriend

Weet je ook wie de vriend is en kun je kontakt krijgen met de ouders van die vriend? Hebben zij hetzelfde probleem?
Heb je nog 'gewoon' kontakt met je dochter? Ben je wel eens in haar woning geweest?
Ik denk dat een groot probleem is, dat veel rekeningen tegenwoordig alleen maar digitaal binnenkomen. 'Vroeger"(niet zo heel lang geleden), kreeg je thuis nog een brief als er een probleem met de zorgverzekering was. En dan kon je je kind helpen met oplossen. Nu lijkt het wel alsof alleen deurwaarders nog met brieven werken. Wat digitaal binnenkomt, daar heb je geen zicht op.

Ik zou toch nog even overwegen of er een manier is waarop je kunt voorkomen dat je dochter erg diep in de schulden wegzakt (alhoewel ze echt niet de enige jongere is).
Ervan uitgaand dat je dochter een slechte betaler is.

Heeft ze genoeg inkomen? Zijn er andere problemen,w aardoor ze mogelijk geld aan verkeerde dingen uitgeeft?

Zijn het altijd dezelfde kosten?
Bijvoorbeeld: de ziektekostenverzekering (een probleem). Krijg je haar papieren ook binnen, polis etc.? En de papieren van de belastingdienst over toeslagen? Kun je daar iets mee, om te voorkomen dat ze daar schulden opbouwt? Bijvoorbeeld: jij betaalt de ziektekostenpremie en zij betaalt jou de belastingteruggave. Dan bouwt ze elke maand een kleine schuld bij jou op, dat kun je ook bijhouden en vastleggen.
Telefoonrekeningen, zijn dat vaste bedragen of gaat ze erg over haar abonnement heen?
Verzekering van telefoon, is dat nodig?

Hoeveel zou ze per maand kunnen missen om de schuld van 1500 euro af te betalen?

Heb je wel eens gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot een betalingsverzoek? Die komt dan op haar mobiele telefoon binnen en met een knopje kan ze dan aan jou betalen.

het zou mooi zijn als jullie met vriend en dochter (en ouders van vriend) om de tafel konden zitten om het probleem aan te pakken.

De deurwaarder komt jouw spullen niet weghalen, maar ik snap de stress heel erg goed. En de kosten zijn gigantisch. Geen deurwaarders meer aan de deur, dat is een mooie doelstelling. Hopelijk kun je in gesprek met je dochter komen en hopelijk onderschrijft ze die doelstelling en kunnen jullie afspraken maken over hoe dat voorkomen kan worden.
Alleen maar beloftes van haar, dat werkt duidelijk niet.

De andere lijn is de harde lijn: je dochter uitschrijven, dan heeft ze geen vaste woon- of verblijfplaats meer. Als de schulden oplopen zal ze een keer in een schuldregeling terecht komen. Dan moet je daar nu op aansturen. Hopelijk gebeurt het zo snel mogelijk, als ze nog jong genoeg is om met extra werken etc. de problemen zelf op te lossen.

Tsjor

Liza Buijs

Liza Buijs

14-05-2018 om 17:19

Beetje positief ...

Hallo allemaal,

Vanochtend bericht gehad van dochter. Ze heeft dat deurwaarderskantoor gebeld. De eerste reactie daar was dat de brief naar haar er niet uit had gemogen. De eerder gemaakte afspraak staat en daar heeft ze via mail een bevestiging van gekregen.

Tsjor: we krijgen hier (thuis) alleen de rekening van de niet betaalde telefoonverzekering te zien. Alle andere dingen gaan digitaal. Behalve als er weer een officieel schrijven op papier is dan zien we dat in onze brievenbus.

Ja, we kennen vriend. Maar ... het is inmiddels al een keer of 4 á 5 aan en weer uit geweest. Ze kunnen niet met elkaar en niet zonder elkaar. Hij bespreekt alles, maar dan ook alles wat er tussen hun beiden gebeurd met z'n moeder. (geen vader in beeld) Hij leent z'n moeder geld omdat een paar weken later weer terug te krijgen. Iedere maand weer.... Ook geen goed voorbeeld van hoe je met geld (of het niet hebben van geld) omgaat...

Ze maakt dus geen planning .... Heeft nieuwe broek nodig en koopt die, of 2... ik heb toch geld op de rekening .... Maar dat er dan nog andere dingen betaald moeten worden 'vergeet' ze dan... Tot dat de volgende rekening/afschrijving binnen valt...

Ooit, paar jaar geleden, via internet: vakantieveilingen.... Oh, leuk, dagje uit naar Walibi. En ze biedt... En wint. Oh, nee wil toch niet naar Walibi, dus betaal niet. En niet 1x geboden, wel 8x. Dus na verloop van tijd komen de aanmaningen. Allemaal het 6-voudige van het originele bedrag. Keer 8... Eerst doen, dan denken.

Wil een nieuwe smartphone, moet wel een I-phone wezen. Een nieuwe natuurlijk. En een verzekering erbij: "want als hij kapot valt krijg ik meteen een nieuwe ...."

Ze zijn mee geweest op vakantie 2 jaar geleden. 1 dag voor ze terug gaan maakt hij het uit. Man heeft heel gesprek met hem gehad. Afgesproken toen we ze naar het vliegveld brachten: dochter mag komende week nog bij je blijven. Als wij terugkomen van vakantie halen we alles op. Was OK. Ze zijn amper thuis krijgen we whatsappje. Ze moet er direct uit, had moeder van hem besloten. Maar als je 1500 km verder op zit.... Dus schoonouders gebeld en die hebben dochter met spullen opgehaald. Al haar spullen, zijn door zijn moeder, zonder te kijken hoe of wat, zo in vuilniszakken gepropt. Shampooflessen tussen kleding en zo ....

Ze heeft een eigen inkomen. Bij de vorige werkgever zat dat tussen €500-€600 euro voor part-time-baan. Ze betaald een vorm van huur aan vriend (anti-kraak-woning dus veel kan het niet wezen). Ze rookt ... Drinkt ...
We hebben al vaker gezegd: schrijf je vaste lasten op: 'huur', zorgverzekering, telefoon-abo, verzekering voor telefoon. Reiskosten. (Met nieuwe baan niet nodig. Is op 15 min. lopen.) Wat dan overblijft: een deel voor boodschappen (ieder 50%). Eventuele toeslagen bij tellen .... En als er dan nog geld over is: dat kun je besteden aan wat je nodig/leuk vind.

Annet

Annet

13-04-2019 om 11:08

Hoe gaat het nu?

Wat een herkenbare situatie! Hoe heb je uiteindelijk gehandeld, Liza? Hoe gaat het nu?

Liza Buijs

Liza Buijs

14-04-2019 om 11:51

Gaat beter ....

Hallo Annet,

Goh, alweer bijna een jaar geleden ...

Dochter en vriend zijn nog steeds samen.

Inmiddels zijn ze weg uit de anti-kraakwoning, het hele wijkje staat op de nominatie om gesloopt te worden. Leuke flat gevonden 20 min. hier vandaan. Dichter bij zijn werk, iets verder reizen voor haar. Maar met station voor de deur goed te doen.
Vriend betaald huur en zo (meer inkomen) . Dochter betaald alle boodschappen.

Dochter is bezig met rijbewijs. Heeft leuke, andere baan via uitzendburo. (Met zicht op vaste baan direct bij werkgever.) Ook vroege en late diensten. Uitbetaling per week. Maar ook het gemak van een fysio op het werk die ze mag 'gebruiken'. En de mogelijkheid om goedkoop etenswaren aan te schaffen. Ze brengt ook wel eens wat langs.

Zover ik weet zijn alle schulden qua telefoon-abo en zo opgelost.
Geen brieven meer gezien sinds ze andere (beter betaalde) baan heeft.

Maar officieel staat ze hier nog ingeschreven. Ze slaapt nog een enkele keer thuis. Bijv. na een verjaardag weer vroege dienst hebben.

Annet

Annet

17-04-2019 om 10:04

Wat fijn!

Wat fijn om te lezen dat alles toch goed is gekomen.
De situatie zoals je die beschreef en beschrijft is zó herkenbaar!
Hier woont dochter nu sinds een paar maanden serieus samen met haar vriend. En ook bij hun lijkt alles nu in wat rustiger vaarwater te zijn gekomen en lijkt alles aardig onder controle.

Ze staat alleen nog wel op ons adres ingeschreven. En ik weet niet goed of ik er over moet blijven zeuren. Ik heb al eerder opgemerkt tegen haar dat wanneer ze serieus op haar eigen woont, zij zich ook op dat adres dient in te schrijven.
Dat ze dat zelfs verplicht is naar de gemeente toe.
Ik krijg dan een lauwe reactie van ja, ik zal het binnenkort regelen. Vervolgens gebeurt er niets...
Nu komen er gelukkig geen aanmaningen, ik hoop dat ze dit samen onder controle hebben. Heb in het verleden duizenden euro’s gedoneerd namens haar aan achterstallige rekeningen en incassokosten.

Ik wil het zo graag loslaten en er op vertrouwen dat het goed blijft gaan. Toch blijft die angst aanwezig dat er onverwachts weer een beerput open gaat. Ik hoop er maar het beste van!

Liza Buijs

Liza Buijs

18-04-2019 om 22:10

Het vertrouwen....

Annet, fijn dat het met je dochter en haar vriend ook beter gaat. Inderdaad het idee dat het ooit nog weer eens fout kan gaan...
Maar ja, ze worden ouder en hopelijk ook wijzer.

Heb dochter wel gewaarschuwd dat, mocht vriend het ooit (weer) uit maken, terwijl ze nog niet daar staat ingeschreven, de kans loopt dat ze alles kwijt is.
"Schoonloeder" heeft haar al eens eerder er uit gegooid.

Hoop dat onze dochters het goed blijven doen

Groet, Liza

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.