Werk, Recht en Geld
Emma333
11-12-2018 om 15:42
Dochter 18 wil huis kopen !
Dochter wil als ze 18 is (nu 17 bijna 18) het huis van haar grootouders kopen, die willen namelijk kleiner wonen. Wij hebben geen intresse in het huis, want wonen prima waar we nu wonen.
Het is een oud huis met grote tuin in een klein dorpje. HOet huis is opknapbaar maar heeft een oude wc, badkamer en keuken, kan voor de rest wel een likje verf gebruiken. We denken dus dat het huis alleen nog maar de grondprijs waard gaat zijn (niet veel dus). Dit wil ze dus dan gaan opknappen.
Wij vroegen ons af als dit wel kan, kan ze als 18 jarige een huis kopen ? Ze heeft tegen die tijd haar opleiding afgerond en dus een vast inkomen. Hoe zit dit en zijn er nog alternativen ? Heeft iemand hier ervaring mee ?
wil40
11-12-2018 om 15:49
Stoer!
Als je dochter de prijs kan ophoesten en de hypotheek kan krijgen, waarom niet? Op haar 18e gelijk een vast inkomen is al knap.
De grootouders kunnen een makelaar laten komen, dan weet je dochter vast wat ze nodig heeft aan financiën. Ook hoeft het opknappen niet allemaal in één keer. Zijn er niet meer kapers op de kust?
Ik zou het, als ze het kan betalen, zeker aanmoedigen en meehelpen.
Phryne Fisher
11-12-2018 om 15:49
Ja hoor
Natuurlijk kun je op je 18e een huis kopen als je een hypotheek kunt krijgen. Ik kocht mijn eerst huis ‘pas’ op mijn 23e, maar ik ken ook mensen die een stuk jonger waren. Het klusgebeuren lijkt me het grootste struikelblok. Kan ze dat of kan ze dat betalen?
Dees
11-12-2018 om 16:11
Leuk
Uiteraard kan ze dat! Maar een huis wat qua fundering nog goed is en alleen een lik verf en nieuwe keuken en sanitair nodig heeft is wel meer waard dan alleen de grond.
Je dochter zou als ze inderdaad een vast contract krijgt waarschijnlijk wel een hypotheek krijgen, heeft ze genoeg geld voor de eigen inbreng? En hoe zeker is her dat ze een vast contract krijgt?
Gelukkig kan een makelaar een goede taxatie doen, in overleg met de nog 100% heldere grootouders en anders samenspraak met al hun kinderen.
Teuntje
11-12-2018 om 20:43
Alleen de grondprijs waard
Dan moet het wel een ernstige bouwval zijn, dat gaat verder dan een oude keuken en een lik verf nodig.
Zorg voor een goede taxatie zodat de koopprijs verantwoord kan worden. Is die te weinig marktconform dan noemt de belastingdienst het deels een schenking en moet daarover belasting worden betaald. Of de grootouders moeten formeel die schenking doen, voor aankoop van een huis mag een grote belastingvrije schenking worden gedaan.
Laat je dochter ook daarover goed advies vragen.
mirreke
12-12-2018 om 15:51
Ik vraag me af
of een oud huis met grote tuin in klein dorpje alleen maar de waarde heeft van de grond, ook al zijn keuken, badkamer en douche niet gemoderniseerd.
Als de constructie verder goed is, is een huis echt een stuk duurder hoor, ook al vanwege de ruime tuin.
Maar voor de rest: ja, als ze nu zelf een huis kan kopen, zou ik dat zeker doen.
bicyclette
12-12-2018 om 20:47
klussen
Dat huis kopen is wellicht geen probleem. Maar realiseert ze zich wat het betekent om in zo'n oud huis te wonen? Als het echt zo slecht is als jij beschrijft, betekent dit vooral heel veel klussen. En dat kost tijd, heel veel tijd. En ontzettend veel geld. Zit zij als 18-jarige echt te wachten op zo'n meerjarenproject waar veel tijd en geld in gaat zitten? Echt ruim zal haar inkomen op die leeftijd ook niet zijn.
V@@s
12-12-2018 om 21:03
eigen geld
Tegenwoordig moet je toch altijd een deel met eigen geld financieren? Heeft ze dat als 18 jarige?
Emma333
14-12-2018 om 11:40
Bouwval
Het huis is gebouwd door mijn opa (dus haar overgrootvader) hus het is redelijk oud, maar toch geen echte bouwval, alles werkt nog, lekt niet en ziet er (op het oog) redelijk netjes uit. Wij gaan haar zeker wel helpen als ze het plan door zet, met verbouwen (handige vader) en geld lenen van ons kan zeker ook. Maar ze heeft geen geld op dit moment (natuurlijk wel wat van haar bijbaantjes) maar zeker nog niet genoeg om een aanbetaling te gaan doen.
Mijn vader en moeder willen niet perse het huis binnen 2 jaar kwijt, dus die wonen er nog wel even als het kan, dus dat heeft nog niet veel haast.
Ik heb zelf geen broers of zussen en maar 1 kind, dus het huis gaat altijd nog naar haar of mij als het zou worden doorgegeven. Maar hoe gaat dit ?
wil40
14-12-2018 om 12:41
Emma.
Je ouders leven nog en kunnen het huis verkopen voor de prijs die zij willen hebben. Als je dochter het koopt is het natuurlijk haar eigendom.
Natuurlijk mogen ze het ook aan jou of je dochter schenken, maar dan zal er belasting moeten worden betaald. Daar weet een notaris alles van.
Dees
14-12-2018 om 12:58
Belastingadviseur
Er zijn diverse schenkingscontructies mogelijk, maar ik zou dat soort zaken eens bij de notaris of belastingadviseur bespreken.
Laat je ouders eerst zelf eens bespreken met de belastingadviseur wat kan en wat ze willen en dan kunnen de opties misschien met jullie erbij ook besproken worden.
Alkes
14-12-2018 om 13:09
belastingvrij schenken
Opa en oma mogen kleinkind 100.800 belastingvrij schenken voor de aanschaf van een eigen woning. Je dochter mag hetzelfde bedrag in hetzelfde jaar ook van haar ouders ontvangen.
Angela67
14-12-2018 om 19:07
Let op verkoopprijs
Die moet wel marktconform zijn als je binnen familie verkoopt, dit ivm belasting etc.
Gr Angela
OND
14-12-2018 om 20:44
Hoe gaat uw kleine dat financieren?
Ik vraag me af hoeveel kans een 18-jarige in Nederland maakt om een hypotheeklening los te krijgen bij de bank. Die hebben immers doorgaans nog niet wat de banken verlangen: een stabiele loopbaan, een voldoende hoog inkomen, de nodige maturiteit.
In België is die kans 0,00%, tenzij de aanvrager geruggesteund wordt door familie die kan (en ertoe bereid is) de eventuele toekomstige wanbetaling al op voorhand te dekken, door het in pand geven van een waardenportefeuille, die aan heel specifieke voorwaarden moet beantwoorden. Met aandelen/opties/obligaties/Bitcoins zal dat hoegenaamd niet lukken.
Die borgstellers, zowel als degene waarvoor ze borg staan, net als die, die uiteindelijk de centen krijgen, mogen zich in elk geval verwachten aan een strenge fiscale controle. Al helemaal als het gaat om een koop tussen potentiële erflaters en erfgenamen...
De tijd waarin verkoop van onroerend goed door een erflater aan een erfgenaam gold als een eenvoudige manier om de fiscus (en dus de samenleving) te tillen, is hier in elk geval al lang voorbij. Voor gewone stervelingen toch. Wie bereid is om tot € 40k/dag te betalen voor gespecialiseerd fiscaal-juridisch advies kan terecht bij de gespecialiseerde advocatenkantoren in Amsterdam. Misschien kom je er Bono of Zuckerberg tegen .
wil40
14-12-2018 om 21:00
Advocaat is niet nodig.
Je huis verkopen is geen rechtszaak. Notaris is nodig voor de overdracht, maar dat telt voor iedereen.
Dees
14-12-2018 om 21:07
Verkeerde
Om te voorkomen dat je verkeerde adviezen zoals die van alkes ontvangt, lijkt het me verstandig een belastingadviseur in te schakelen.
OND
14-12-2018 om 21:36
"Ze heeft tegen die tijd haar opleiding afgerond
en dus een vast inkomen. " (?)
"Wij gaan haar zeker wel helpen als ze het plan door zet, met verbouwen (handige vader) en geld lenen van ons kan zeker ook. Maar ze heeft geen geld op dit moment (natuurlijk wel wat van haar bijbaantjes) maar zeker nog niet genoeg om een aanbetaling te gaan doen. ".
Even ernstig: een kleine van 17, zonder noemenswaardige inkomsten, al dan niet met een vast inkomen in het verschiet?
Bij een bank zal dat allemaal weinig indruk maken, vrees ik (ik zou het als bankier wel weten...), tenzij u financieel "zwaar genoeg weegt" om een flink deel van de totale kost van de hypotheek, voor de duur van het hypothecair krediet, in borg te geven...
Tenzij u enkele tonnen in reserve hebt, waarvan u absoluut niet weet wat ermee aan te vangen, en met de mogelijke fiscale repercussies die erbij kunnen horen, gaat dat volgens mij gewoon niet lukken.
Lente
14-12-2018 om 21:37
Een aanbetaling is niet voldoende
Er moet voldoende inkomen zijn om de hypotheek te betalen. En dat zal er nooit zijn met bijbaantjes van een 18-jarige. Eigen geld (eventueel via schenking) meenemen kan wel, maar dat is dan een noodzakelijke inbreng om de rest van de aankoopsom in een hypotheek te stoppen.
In NL wordt niet gewerkt met een aanbetaling. Wel in de VS. Dat zie je geregeld voorbij komen in films en series.
Ga zeker langs bij een hypotheekadviseur met dochter. En zoek uit wat de schenkingsmogelijkheden zijn.
Flavia
14-12-2018 om 21:48
Lente
je kunt niet meer ook alle aankoopkosten meefinancieren de maximale hypotheek is nu 100% van de waarde van het huis.
Verbouwen, overdrachtsbelasting, kosten notaris etc moeten zelf gefinancierd worden.
OND
14-12-2018 om 22:04
"je kunt niet meer ook alle aankoopkosten meefinancieren"
Is dat zo? En is dat een wet van meden en perzen of enkel een vuistregeltje?
Mijn ex en ik konden destijds (in 2010) tot 130% van de aankoopprijs lenen en we werden als prinsen onthaald door de bank. Voor "high potentials" kon wel wat meer... (er is sindsdien veel veranderd ).
Toegegeven: de maandelijkse terugbetaling (vaste mensualiteiten) bedroeg slechts 10% van ons inkomen en we kregen een erg gunstige (vaste) rente, maar niet de bodemrente.
Omdat de (vaste) hypotheekrente toen in een dalende lijn zat hebben we 6 maanden later geherfinancierd aan (vaste) bodemrente (vaste mensualiteiten) en een jaar later nog eens aan bodemrente (vaste kapitaaldelgingen).
Aan al dat gedoe heb ik heel wat loop- en rekenwerk gehad, maar, inbegrepen alle kosten, hebben we zo toch, over de volledige looptijd van het krediet (20 jaar), een € 80k uitgespaard.
Rekenen loont wel degelijk.
wil40
14-12-2018 om 22:11
Enkele tonnen?
Wie zegt dat er een hypotheek afgesloten moet worden voor enkele tonnen?
Je moet belasting betalen als een huis onder de woz waarde wordt verkocht.
Als ik mijn huis voor een symbolisch bedrag aan mijn kind verkoop en de belasting wordt netjes afgedragen dan mag dat. Van de prijs van het huis trekt de belasting eerst een ton af, die mag ik schenken, dan heeft mijn kind ons huis voor een prikkie. Die ton moet geïnvesteerd worden in een eigen huis, dat is in dit geval ook zo.
Lente
14-12-2018 om 22:25
Flavia, dat weet ik
daarom schrijf ik over de noodzakelijke eigen inbreng.
En OND, ja dat is bij de wet geregeld. De regels om een hypotheek te krijgen worden per jaar strakker. Daar valt ook de regel onder dat je niet alle bijkomende kosten kunt meefinancieren.
OND
14-12-2018 om 22:37
"Als ik mijn huis voor een symbolisch bedrag
aan mijn kind verkoop en de belasting wordt netjes afgedragen dan mag dat.".
Als dat werkelijk zo zou zijn, zou de massale verkoop van huizen aan €1 in Nederland de prijzen dermate drukken, dat jullie huizen zo goed als gratis over de toonbank zouden gaan.
Het venijn zit allicht in de zinssnede: "... en de belasting wordt netjes afgedragen. ...".
Een gokje: in België wordt dan een belasting geheven op basis van de waarde van het pand, geschat a.d.h.v. objectieve parameters.
Als er mogelijk sprake zou kunnen zijn van "tekortschatting" of "prijsbewimpeling" bij de verkoop, gaan zowel de fiscus als het gerecht achter je aan en eerlijk gezegd: dat maak je liever niet mee.
wil40
14-12-2018 om 23:34
OND
In Nederland is dat niet anders. Ieder huis dat wordt verkocht onder de woz waarde wordt onderzocht door de fiscus. Prima toch?
Maar dat wil niet zeggen dat het niet mag of niet kan.
Phryne Fisher
14-12-2018 om 23:37
Beetje o.t.
Er zijn wel huizen in Nederland waarvoor een 18-jarige met vaste aanstelling een hypotheek voor kan krijgen. In Pekela, maar ook bijv Den Helder, huizen voor ruim onder 100.000 euro (volgens mij was de goedkoopste 74.000). Toevallig hebben we daar laatst eens naar gekeken.
Ginny Twijfelvuur
15-12-2018 om 00:54
Tja OND
Eerste ton is vrijgesteld en daar boven op max 20% schenkbelasting. En dat allemaal valt best mee in Nederland. Dat mag namelijk, als je maar belasting betaalt.
En als opa en oma dat allemaal willen.
Alkes
15-12-2018 om 09:15
Dees over schenken
Ik denk dat je mijn advies in twijfel trekt omdat ik zeg dat je als kind meerdere schenkingen mag ontvangen. Dat mag zolang je tussen de 18 en 40 bent en de schenking gebruikt voor de aankoop van een huis. En zolang je van die bepaalde schenker niet eerder een schenking hebt ontvangen. Dus opa en oma mogen niet twee jaar achter elkaar een ton schenken. Maar opa en oma en bij wijze van spreken de buurvrouw mogen wel in hetzelfde jaar een schenking doen.
Van de site van de Belastingdienst
"Hebt u een gulle gever die u wil helpen met de aanschaf van een huis? Of die u wil sponsoren voor een verbouwing in uw eigen woning? Dat mag belastingvrij voor maximaal € 100.800.
Er gelden wel wat voorwaarden:
U gebruikt het geld voor de aankoop of verbouwing van uw eigen huis. Of voor de aflossing van uw hypotheek of restschuld. Of u koopt er erfpacht-, opstal- of beklemmingsrechten mee af.
U of uw partner is tussen de 18 en 40 jaar. De dag van de 40e verjaardag telt nog mee.
U gebruikt het geld uiterlijk in 2020.
U hebt niet eerder een 'verhoogde vrijstelling' gebruikt voor een schenking van dezelfde schenker. Dat is een belastingvrije schenking voor uw eigen woning. Hebt u dit wel? Lees dan of u in 2018 nog recht hebt op een belastingvrij bedrag.
U kunt schriftelijk aantonen dat de schenking is betaald, en dat u de schenking hebt gebruikt voor uw eigen woning."
Flavia
15-12-2018 om 09:23
Alkes
Er mag maar in totaal €100.800 geschonken worden onder de vrijstelling, niet meerdere keren door verschillende schenkers. schenkingen die onder deze vrijstelling vallen worden ook over meerdere jaren bij elkaar opgeteld als ze van verschillende schenkers komen. per schenker mag je 1x gebruik maken van deze regeling.
wel kan 1x ouders €50.000 1x grootouders €50.000 , niet 2x ouders €50.000 of 1x ouders €100.800 en 1x grootouders €100.800
vlinder72
15-12-2018 om 11:59
Nee hoor Flavia
Alkes heeft gelijk. Je mag van meer personen 100.800 euro geschonken krijgen voor aankoop van een woning.
Wat niet mag is twee schenkingen van een ton van de vader en moeder. Ook niet als ze gescheiden zijn. Een ton van oma en een ton van de ouders is toegestaan.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.