Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Daklozenuitkering

Sinds september door mijn ex uit huis gezet en sindsdien geen inkomen.
Met veel bureaucratie een briefadres kunnen regelen bij een opvang en een aanvraag gedaan voor een daklozenuitkering bij betreffende centrumgemeente.
Centrumgemeente wil, na 1,5 maand, geen daklozenuitkering geven omdat een aantal mensen puur uit nood zorgen voor een slaapplek, eten en een warme douche.
Ik ben volgens de wet, zoals de gemeente zegt, thuisloos en niet dakloos.
Ook al is dit puur uit nood.
Dit omdat het kortdurende opvang (sta ik voor ingeschreven) een lange wachttijd heeft.
Centrumgemeente zegt dat ik een thuislozen uitkering moet aanvragen in de gemeente waar ik nu het meeste ben, maar ik kan geen briefadres krijgen in betreffende gemeente en kan hierdoor dus ook geen thuislozenuitkering aanvragen.
Wat kan ik in hemelsnaam doen, want in het ergste geval kan ik nog enkele maanden zonder inkomen zitten.
Ter info, ik sollicteer me ondertussen ook een breuk, maar ben gebonden aan de plaats waar ik nu het meeste ben, omdat ik dus 0,0 aan geld heb en niet in staat ben om elke dag te reizen met OV.

Briefadres

Begrijp ik het goed dat je briefadres niet hetzelfde is als de plek waar je een slaapplek, eten en warme douche krijgt?
Waarom kan die slaapplek niet je briefadres worden?
In welke richting zoek je werk?

Tsjor

Trotse Vader

Trotse Vader

18-11-2017 om 16:28 Topicstarter

Daklozenuitkering

Klopt, briefadres is in gemeente x en krijg een slaapplek in gemeente y.
Briefadres is puur voor post en niet voor verblijf. Dan moet ik mij inlaten schrijven bij de persoon in kwestie en die personen willen dit niet, omdat ze dan zelf gekort worden op hun uitkering of omdat ze financieel geen volledige zorg willen voor mij.
Slaapplek, warme maaltijd en warme douche is wat dat betreft het minimum.

Qua werk vooral productie/magazijnwerk.
Helaas krijg ik domme afwijzingen, totaal geen afwijzingen/terugkoppeling of blijkt een spoedvacature voor 40 uur per week opeens geen spoed te zijn (was niet eens werk) en is het werk op oproepbasis.

Kortom alles zit tegen.

Vader

Je hebt een serieus probleem en ik vrees dat de centrumgemeente in principe gelijk heeft. Op zichzelf is het vziw niet zo dat het feit dat jij je op je overnachtingsadres niet in kan schrijven betekent dat je dus geen uitkering op dat adres kunt ontvangen. Als maar duidelijk is dat je daar feitelijk verblijft. Dat betekent dat je wel medewerking moet kunnen verlenen aan een onderzoek naar je feitelijke verblijfsadres, bijvoorbeeld een huisbezoek. Als degenen die jou een slaapplaats geven dat absoluut niet willen, dan is dit probleem onoplosbaar. Als die mensen alleen maar niet willen dat je je inschrijft, en jij kan duidelijk laten zien dat jij op dat adres overnacht en niet met een van die mensen een gezamenlijke huishouding vormt dan zou je in principe wel een uitkering kunnen krijgen. Alleen als de hoofdbewoners een bijstandsuitkering hebben worden zijn geconfronteerd met de kostendelersnorm (dat is niet het geval als hun uitkering een UWV-uitkering is, als ze maar geen toeslagenwetuitkering krijgen).

Als het een stel is (je gebruikt een meervoudsvorm) dan zal niet snel worden aangenomen dat er sprake is van een gezamenlijke huishouding tussen jou en een van hen, dan zijn ze dus ook niet financieel verantwoordelijk of wat ook, alleen die kostendelersnorm is onontkoombaar. Maar de vraag is of ze een bijstandsuitkering hebben of wat anders.

Dus: of de situatie zo laten, duidelijk maken in de gemeente van je feitelijk verblijf dat je daar momenteel bivakkeert maar je niet mag inschrijven, of, als de hoofdbewoner absoluut niets wil, daar weggaan, daadwerkelijk dakloos worden (aan de zwerf dus) en dan een daklozenuitkering vragen in de centrumgemeente.

Ga anders ook eens te rade bij het Juridisch Loket en zo nodig bij een advocaat in de centrumgemeente of daar vlakbij, waarbij ik zou beginnen met kijken op de site van de specialisatievereniging voor sociaal-zekerheidsrechtadvocaten, de ssz (www.ssz-advocaten.nl).

Ik was op zoek naar rechtspraak van de Centrale Raad (de rechterlijke bovenbaas in dit soort zaken) en met googlen vond ik dit stukje. Dat is toegesneden op de Amsterdamse situatie maar er wordt een relevante uitspraak in genoemd. Het is zoals ik me al meende te herinneren: bijstand kan niet afhankelijk worden gesteld van inschrijving op het verblijfsadres. http://akoost.nl/nieuws/adresprobleem-en-het-recht-op-bijstand

Ik hoop dat je hier verder mee kan, en anders roep je maar.

Groeten,

Temet

Trotse Vader

Trotse Vader

18-11-2017 om 20:15 Topicstarter

Daklozenuitkering

@ Temet,

Ik zal inderdaad op straat komen te staan, omdat degenen die nu zorgen voor slaapplek/warm eten/douche wel wil dat ik daklozenuitkering krijg.

Vader

Dat kan ook, als ze maar geen belemmeringen opwerpen voor onderzoek naar je feitelijke verblijfplaats. Dus meewerken aan huisbezoeken etc. Ook zonder inschrijving zou je dan een uitkering moeten kunnen krijgen. Dat is dan overigens geen daklozenuitkering, maar dat maakt niet uit. Als er maar een bijstandsuitkering wordt verstrekt, het specifieke etiketje doet er niet toe (daklozenuitkering is ook geen apart soort uitkering ofzo).

Als ze ook niet willen meewerken aan een huisbezoek oid dan houdt het inderdaad op en moet je de straat op, of proberen ergens tijdelijk een kamertje te betrekken bij iemand die minder moeilijk doet. Nogmaals: inschrijven op zichzelf hoeft niet het grote punt te zijn, maar men moet wel je woonsituatie kunnen bekijken.

Groeten,

Temet

Anoniem

Anoniem

18-11-2017 om 22:43

Helaas geen antwoord, maar...

Eerder dit jaar heb ik mijn ex geholpen met de aanvraag van een daklozenuitkering. Bij hem is de aanvraag goedgekeurd en enige dat hij moet doen is een keer per maand naar de gemeente gaan en daar een lijst inleveren met de adressen waar hij die maand heeft overnacht. Hier is geen controle op in de zin van huisbezoek en dat zal ook niet komen is ons gezegd. Voorwaarden hier zijn dat die adressen wisselen en ze moeten allemaal hier in de regio zijn, maar dat mag ook in omliggende gemeentes. Hoefden ook niet echt veel verschillende adressen te zijn, twee of drie verschillende adressen was al voldoende.

Bij deze aanvraag kreeg ex ook meteen een briefadres van de gemeente. Dit was niet een van zijn tijdelijke logeeradressen, maar het adres van het stadhuis. Post kon daar naar toe gestuurd worden en ex kon de post halen als hij dat briefje in moest leveren of op een willekeurige dag tussendoor.

Uitkering van ex was lager dan een normale bijstandsuitkering, omdat hij geen huisvestingskosten had, maar officieel was het wel een bijstandsuitkering. Zodra hij woonruimte vond, zou dit ook in een normale uitkering over gaan. Hoogte van de daklozenuitkering vond ik nog best veel. Deze uitkering was namelijk hoger dan bijstandsgerechtigden kregen die met 3 of 4 mensen samenwoonden. Daarbij kwam dat ex niet hoefde te solliciteren en ook hulp aangeboden kreeg.

Niet echt een antwoord op je vraag dus helaas, maar misschien brengt het je op een idee. Hier in de stad is er in ieder geval geen onderscheid tussen dakloos en thuisloos met die uitkering, maar mogelijk verschilt dat per plaats? Ik heb me alleen maar verdiept in de regelgeving zoals die hier is.

Tihama

Tihama

18-11-2017 om 23:06

Proef van Binnenlandse Zaken

Ik weet toevallig dat er momenteel 3 gemeenten in Nederland zijn die samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken een proef hebben lopen om soepeler om te gaan met dit soort problemen.

Dat zijn de gemeenten Almere, Amsterdam en Zaandam. Als je daar niet woont, heb je er niet direct wat aan, maar een jurist kan er misschien wel wat mee. https://www.gemeente.nu/dienstverlening/burgerzaken/ombudsman-gaat-basisregistratie-onderzoeken/

https://www.nationaleombudsman.nl/nieuws/2016/nationale-ombudsman-niemand-uitsluiten-van-inschrijving-bij-gemeente. Deze laatste link beschrijft precies de vicieuze cirkel, waar jij nu in zit.

Ik zou de tip van Temet doen: naar een juridisch loket met deze informatie.

Hopelijk kunnen zij sowieso meedenken in de juiste constructies.

Veel sterkte!

Trotse vader

Je hebt last van de zogenaamde Regiobinding. Je mag daardoor alleen een uitkering aanvragen in de gemeente waar je binding mee hebt door werk bv. Dat zou echt afgeschaft moeten worden, en dat zal ook wel gebeuren, maar daar heb je nu niks aan.

In welke stad verblijf je? Ik werk bij een organisatie voor daklozen in Amsterdam. Misschien kan ik je verder helpen. Het daklozenbeleid is in iedere stad anders geregeld. Ik heb helaas alleen verstand van Amsterdam.

Ik begrijp het niet helemaal

'Ik zal inderdaad op straat komen te staan, omdat degenen die nu zorgen voor slaapplek/warm eten/douche wel wil dat ik daklozenuitkering krijg.' Ik begrijp dat zij op alle mogelijke manieren willen voorkomen dat je vast daar blijft wonen en geen toegang meer hebt tot een andere woning.
Maar wat ik niet zo goed begrijp is dit: als je bij hen ingeschreven zou staan en je zou een bijstandsuitkering aanvragen, dan zou je inderdaad te maken krijgen met de voordeurdelersregeling, maar dat verschil kun je dan toch compenseren met jouw uitkering?
Ik vraag het ook, omdat ik zie dat bijstandsouders vaak denken dat zij hun problemen met hun uitkering door inwonende kinderen die verdienen of ergens anders inkomen vandaan halen (studiebeurs), dat zij die op willen lossen dor de kinderen op kamers te sturen. Ja, hun uitkering daalt door de voordeurdelersregeling, maar per saldo komt er meer geld binnen in het gezin. dus ik begrijp iet zo goed hoe dat werkt met die voordeurdelersregeling.

Tsjor

Nou Tsjor

Je kunt een hoop gedoe krijgen als je iemand op je adres inschrijft. En mensen willen dat risico niet. Het is al ingewikkeld om een deel van je uitkering, of alles, te kunnen kwijtraken omdat je kind een beurs of inkomen heeft. En dan maar hopen dat er geen gedoe over geld ontstaat, wie wat bijdraagt en waarom.
Met een relatieve vreemde, vrienden of kennisen, zou ik me toch afvragen of dat op mijn financiele bodem niet een te groot risico is, want je kunt je dat echt niet permitteren.
En als iemand dakloos is dan is zijn financiele situatie op zijn minst wankel en daar ben je dan ook van afhankelijk.

Tihama

Tihama

19-11-2017 om 17:43

Schulden

Behalve het probleem van een eventuele uitkering die in gevaar komt is er nog een ander risico.
Stel dat degene die zich bij jou inschrijft in de schulden komt. Je kunt dan heel onaangename dingen met deurwaarders gaan meemaken. Bijvoorbeeld dat je moet gaan aantonen welke bezittingen van jou zijn, om te voorkomen dat er beslag op gelegd wordt. Of dat dit niet eens geaccepteerd wordt en je vervolgens zelf je halve inboedel kwijtraakt via een deurwaarder. Ik begrijp best dat er weerstand is tegen inschrijving.

Iemand zonder inkomen raakt razendsnel in de schulden, al is het maar de zorgverzekering waar het als eerste mee misgaat.

Verder denk ik dat die vrienden ook graag willen dat hij een uitkering krijgt zodat er een bijdrage in de kosten gegeven kan worden. Iemand extra in huis nemen en eten en douchen kost nu eenmaal ook geld.

Verschil

Wat is dan het verschil tussen een daklozenuitkering (zoals vrienden willen) en een bijstandsuitkering (die iets hoger is). Als je een bijstandsuitkering krijgt is er toch geld om een bijdrage te betalen in de kosten van levensonderhoud, om het verlies aan uitkering te compenseren etc.
Voor het wonen in je huis kun je toch een huurcontract opmaken en wat ik begrijp is dat je daarin ook vast kunt leggen welke spullen van jou zijn en welke van de huurder. Dat voorkomt beslaglegging op jouw spullen voor schulden van de huurder. Er is wel een ander probleem: van de woningbouwvereniging mag je vaak niet officieel iemand op kamers laten wonen in je huis.
Dochter gaat nu inwonen bij een vriendin, die een inkomen heeft. Ze gaat een contract tekenen en ze gaat officieel verhuizen. Vriendin geeft aan dat er geen problemen door zullen ontstaan. Klopt dat dan wel? (dochter heeft geen schulden, vriendin ook niet).

Tsjor

Probleem

Als je een gewoon inkomen hebt wordt er niet tot nauwelijks gecontroleerd op inwoning. Dat zou wel eens wat toe kunnen nemen vanwege de air bnb verhalen.
Bij verhuur van een deel van je woning moet je toestemming hebben van de woningbouwvereniging of van de bank.
Zonder gaat het ook want er kraait geen haan naar. En als je verder een normaal inkomen hebt kun je zelfs een eventuele boete wel overleven.
Bij inwoning komt er een hospitacontract waar je binnen 9 maanden kunt beslissen of de inwonende huurder wel een blijvertje is.

daklozenuitkering is bijstandsuitkering

De daklozenuitkering is gewoon een bijstandsuitkering. Het verschil is dat hele systeem met centrumgemeentes etc. Maar ook de daklozenuitkering valt gewoon onder de bijstands- pardon, de Participatiewet.

Het probleem van de kopschuwe hoofdbewoners is groot en hardnekkig, er zijn heel veel mensen die niet willen dat een ander zich op hun adres inschrijft. Vanwege vrees voor gedoe met huurtoeslag, uitkering, of, zoals Tihama zegt, schuldeisers.

Maar nogmaals: volgens mij moet het mogelijk zijn om ook zonder inschrijving een uitkering te krijgen, als het maar mogelijk is om mee te werken aan onderzoek naar de feitelijke woonsituatie. Dus misschien is dat een compromis waar de hoofdbewoners mee akkoord willen gaan.

Soms wil men dat ook niet, en dan krijg je de situaties van mensen die niet kunnen meewerken aan een huisbezoek omdat de hoofdbewoner de deur dichthoudt als de controleurs langskomen. Dan is de uitkeringsaavrager helaas de klos. Dus als de hoofdbewoners hier zo halsstarrig zijn, dan moet TV daar weg.

Groeten,

Temet

Op straat

Als Trotse vader dan niet bij de lieve mensen gaat slapen, maar zich meldt bij de daklozenopvang en als dakloos wordt geregistreerd, krijgt hij dan wel een daklozenuitkering bij centrumgemeente?
Of op straat gaan slapen. soms moet je eerst heel zielig zijn wil je hulp krijgen. Maar dan komt vaak ook alles in werking, zelfs teveel hulpverleners soms.

Tsjor

Tsjor

"Als Trotse vader dan niet bij de lieve mensen gaat slapen, maar zich meldt bij de daklozenopvang en als dakloos wordt geregistreerd, krijgt hij dan wel een daklozenuitkering bij centrumgemeente?"

Ja, in beginsel wel. Hij zal waarschijnlijk wel inzicht moeten geven in waar hij overnacht. In Amsterdam zijn er dus echt zaken over gevoerd, zie voor een 'mooi' voorbeeld deze hier:http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:CRVB:2014:1479

En je hebt gelijk: als je heel erg zielig bent is er soms wel hulp, als je behoorlijk maar net een tikje minder zielig bent dan zoek je het verder maar uit. Reuze contraproductief.

Uitkeringstechnisch ben je als "echte" dakloze vaak beter af dan als 'bankslaper'. Zou in theorie niet moeten, is in de praktijk vaak wel zo.
Zit je eenmaal in een daklozenopvang dan zijn de problemen voorbij (althans, de uitkeringsproblemen), want dan is duidelijk waar je uithangt en dat je een echte dakloze bent.

Groeten,

Temet

Trotse Vader

Trotse Vader

20-11-2017 om 19:32 Topicstarter

Daklozenuitkering

Inschrijven bij de mensen die nu helpen qua slaapplek/warme maaltijd en warme douche kan A) niet vanwege bewindvoering bij 1 van de personen en de nodige problemen die degene dan krijgt en niet willen opdraaien voor alle kosten.

Het aantal mensen dat nu helpt, omdat kortdurende opvang een lange wachttijd heeft (dit weet centrumgemeente dmv contact met opvang begeleider) is 2.
Incidenteel kunnen dit 3 mensen zijn.
Men staat ook open voor huisbezoeken oid.

Ik voldoe ook aan de eisen wat betreft het briefadres en kom er minimaal 1 per week, zoals afgesproken.

Ook heb ik het 1e verblijfformulier netjes ingevuld, alleen is hier uit gebleken dat ik volgens hun thuisloos ben en niet dakloos.
De mensen hebben mij teveel onderdak geboden, waardoor ik de stempel thuisloos krijg.
Ze baseren nu alles op 1 maand, de maand oktober.
Door alle bureaucratie heb ik gisteren dus ook daadwerkelijk de nacht op straat doorgebracht en dit zal niet de laatste zijn komende tijd.

De gemeente waar ik volgens centrumgemeente een uitkering moet aanvragen zegt dat dit niet kan omdat ik geen inwoner ben van betreffende gemeente en verwijst mij weer door en kom ik uiteindelijk weer bij centrumgemeente uit.

Het water staat me echt aan de lippen en weet echt niet hoelang ik alles nog volhoud.

Sally MacLennane

Sally MacLennane

20-11-2017 om 19:35

Leger des Heils

Heb je al contact gehad met het Leger des Heils? Ik weet van een situatie in mijn omgeving dat die erg goed helpen om je leven weer op poten te krijgen.

Trotse Vader

Trotse Vader

20-11-2017 om 19:48 Topicstarter

Daklozenuitkering

Leger des Heils heeft mij o.a. geholpen met de briefadres.
Crisisopvang van het Leger des Heils is 5 nachten per maand en dichtstbijzijnde waar ik heen werd verwezen is bijna 50 km verderop. :S

Sally MacLennane

Sally MacLennane

20-11-2017 om 19:58

Trotse vader

Wat een afschuwelijke situatie
Is het mogelijk om toch, ook al zeg je lokatiegebonden te zijn, die 50 km te overbruggen en in ieder geval 5 nachten daar te zijn, terwijl zij je verder kunnen helpen?

Ben je lokatiegebonden vanwege de kinderen? Dat begrijp ik. Maar op dit moment is het belangrijker om te proberen je leven weer op poten te krijgen en nogmaals, van het Leger des Heils heb ik goede dingen gehoord. Ze weten vaak aan welke touwtjes getrokken moet worden en helaas leven we in een ontzettend bureaucratisch land, maar ik denk dat je momenteel elke strohalm moet aangrijpen, ook al is het niet in je huidige lokatie.

Heel veel sterkte met alles!

Trotse Vader

Heb je een besluit gekregen met een afwijzing, of ben je door de een of andere baliekluiver afgepoeierd? In beide gevallen denk ik dat het goed is naar een gespecialiseerde rechtshulpverlener (vermoedelijk een advocaat) te stappen, althans, je daarheen door te laten verwijzen door het Juridisch Loket.

Als je daadwerkelijk op meerdere adressen verblijft dan gaat het wat ver om op basis van een korte periode waarin je toevallig wat meer op éen adres was, zomaar aan te nemen dat je op dat adres je hoofdverblijf hebt.

Als je een afwijzend besluit hebt, kan je binnen zes weken bezwaar maken en ook een spoedprocedure starten. Maar dat is echt werk voor de profs. Ik zou dus naar het Juridisch Loket gaan (of bellen) en een doorverwijzing vragen, of eerst een advocaat zoeken (via die SSZ-advocaten site) en daarna de doorverwijzing regelen naar die advocaat, dat kan ook

Overigens vond ik ook deze uitspraak nog: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:CRVB:2017:1388&showbutton=true&keyword=dakloze

Over verschillende soorten dak- en adreslozen en wie onder welke bepaling in de wet valt.

Groeten,

Temet

o wacht even

Nu ik die uitspraak nog eens bekijk, krijg ik de indruk dat het probleem voor jou ook wel eens mede kan zijn veroorzaakt door je briefadres. Het is even taaie kost, maar als je die uitspraak bekijkt, moet je kijken naar de paragrafen die beginnen met 4. Het hele verhaal van de centrumgemeenten gaat kennelijk alleen op voor de mensen die niet op een briefadres in de BRP staan ingeschreven.

Dat geeft mij de indruk dat als jij wisselend op meerdere adressen verblijft en *geen* briefadres hebt, je wel onder die speciale regeling valt. Dus misschien moet je dat briefadres bij die kennis weer opgeven (je kan dan vziw wel een postadres in de centrumgemeente krijgen overigens)

Overigens ging het in de hier genoemde zaak om iemand die wisselend op adressen verbleef die allemaal in de gemeente Amsterdam lagen, en Amsterdam is dan ook nog eens de centrumgemeente, dus deze mevrouw zat in een wat duidelijker situatie dan jij.

Nogmaals: zoek een rechtshulpverlener die bekend is met deze materie en die in jouw regio werkt.

Sterkte ermee

Temet

Trotse Vader

Trotse Vader

21-11-2017 om 17:54 Topicstarter

Daklozenuitkering

Centrumgemeente heeft nu aangegeven dat ik gewoon verblijfformulier moet blijven invullen en als er veranderingen zijn qua onderdak/verblijf, dan zal beoordeelt worden of er een wijziging moet plaatsvinden betreft de uitkering.
Komende tijd zal ik 3 a 4 nachten per week op straat doorbrengen.
Nachtopvang is 30 a 50 km verderop en dat zal ik op de fiets moeten doen, want er is geen geld om even met het OV te gaan.
Hopelijk ben ik nu dakloos genoeg voor deze centrumgemeente op deze manier.

Daar word ik stil van. Ik weet dat je soms eerst de bodem van de put moet raken om weer omhoog te komen en ik weet ook zeker dat je er weer uit gaat komen. Maar ik word er niet goed van dat alles zo georganiseerd is dat je eerst de diepte van de put in moet, voordat de reddende engeltjes in actie kunnen komen. Hopelijk ben je voor november dakloos genoeg.

Tsjor

nogmaals

Als er een afwijzend besluit ligt en dat nog geen zes weken oud is, dan zou ik daar toch echt eens naar laten kijken door een rechtshulpverlener (begin a anders bij het Juridisch Loket) om te bekijken of bezwaar misschien zin heeft. Daarnaast doorgaan met de nieuwe aanvraag, overigens.

Groeten,

Temet

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.