Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Even Truus

Even Truus

25-01-2013 om 11:54

Buitenechtelijk kind

Een kennis van mij heeft een paar jaar geleden een kind verwekt en gekregen uit een buitenechtelijke relatie. Hij is nog steeds getrouwd met zijn vrouw en heeft beperkt contact met zijn kind. De moeder van het kind heeft nog steeds de hoop dat hij voor haar kiest, en momenteel mag hij het kind alleen zien in haar huis. Er is verder niets vastgelegd qua vaderschap omdat je wettelijk gezien geen kind kunt erkennen als je met een ander getrouwd bent. Nu heeft moeder schijnbaar een testament opgesteld en daarin de voogdij geregeld, maar ze wil hem daar niets over vertellen. Kennis is bang dat, mocht moeder overlijden, hij zijn kind helemaal kwijt is.
Zijn er nog mogelijkheden om in zo'n situatie je rechten als vader te waarborgen? Hij heeft destijds wel aangifte gedaan van de geboorte (dat mag iedereen die bij de bevalling is geweest) en hij betaalt alimentatie.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Erkennen kan misschien wel?

Van de site van de rijksoverheid:

Erkenning door gehuwde man
U kunt als gehuwde of geregistreerde man een kind erkennen van een andere vrouw dan met wie u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft. Dit kan als:

de band tussen u en de moeder vergelijkbaar is met een huwelijk;
de band tussen u en het kind hecht en persoonlijk is.
De rechter bepaalt of aan de voorwaarden is voldaan. Voor het indienen van zo'n verzoek heeft u een advocaat nodig die gespecialiseerd is in het personenrecht en familierecht. Via de Vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsbemiddelaars (VFAS) kunt u namen en adressen van advocaten opvragen.

skik

Even Truus

Even Truus

25-01-2013 om 12:45

Skik

Ik denk dat niet voldaan wordt aan de eerste voorwaarde omdat ze nooit hebben samengewoond o.i.d. en de relatie ook niet goed is.

amk

amk

25-01-2013 om 13:58

Niet geschoten

maar er is wel degelijk een duidelijk aantoonbare band: hij betaalt allimentatie.
En dat kan zeer goed helpen om die erkenning wel er door te krijgen.

Alimentatie is op zich niet genoeg

De enige manier waarop die kennis zijn positie zeker kan stellen lijkt me inderdaad een erkenning en dan zal hij moeten aanvoeren dat hij een "nauwe persoonlijke betrekking" met het kind heeft. Of die er is, is de vraag en zal denk ik vooral afhangen van de mate waarin hij het kind heeft gezien. Ik heb even gekeken op rechtspraak.nl (maar niet te lang, ik moet eigenlijk werken) en vond een uitspraak van 2011 van de rechtbank in Maastricht waarin zo'n verzoek wordt afgewezen omdat er geen nauwe persoonlijke betrekking bestond, maar die man had het kind 2 keer gezien in 8 jaar tijd. Hij zei wel dat hij een half jaar intensief contact had gehad, maar dat was door de moeder betwist.

Hij kan het beste denk ik bespreken met de moeder of die wil instemmen met een erkenning. Ook als zij instemt moet de rechter eraan te pas komen, maar als beide partijen verklaren dat hij echt een band heeft met zijn kind dan komt het wel in orde. Als de moeder echter betwist dat er een nauwe persoonlijke betrekking is, dan zal hij moeten aantonen dat die er wel is. Alimentatie betalen is niet genoeg, het is natuurlijk wel een aanwijzing dat er misschien wel een band is, maar meer dan een aanwijzing is het niet. Veelvuldig contact is van belang. Als moeder het contact afsnijdt naar aanleiding van het verzoek dan is dat op zich niet dodelijk voor de zaak.

De kennis zal inderdaad een advocaat in de arm moeten nemen. Dat hoeft geen VFAS-advocaat te zijn, er zijn ook buiten die club bosjes degelijke familierechtadvocaten.

Groeten,

Temet

Wat ik me afvraag

Zijn die bepalingen niet een beetje vaag en achterhaald? Het lijkt me dat een dna-test die bewijst dat vader en kind inderdaad vader en kind zijn ook aantoont dat er een nauwe persoonlijke betrekking is, namelijk een biologische. Of moet er echt een soort van familieleven zijn en doet de genetische verwantschap er niet toe?

skik

Sancy

Sancy

25-01-2013 om 17:22

Skik

Jouw opmerking doet me denken aan een scene uit de film Legally Blonde

Even Truus

Even Truus

25-01-2013 om 19:38

Goh

Mijn kennis is al eens bij een advocaat geweest maar die gaf hem weinig kans. Inmiddels is hij natuurlijk al weer een paar jaar verder, dus misschien vindt hij nu wel iemand die het aandurft. Ik ga dit in ieder geval aan hem doorgeven. Bedankt allemaal.

Sancy

O, die film heb ik niet gezien. Vertel...

skik

Sancy

Sancy

26-01-2013 om 10:46

Skik

Kijk hier, vanaf 4.35:


http://www.youtube.com/watch?v=O_k6rG7fRE4

GS

GS

29-01-2013 om 21:42

Wat ik me afvraag

Is wat zijn echtgenote er allemaal van vindt. Zou hij haar niet moeten vragen of zij het wel oke vindt dat hij dat kind van die andere vrouw erkend? Erkenning zal ook gevolgen hebben voor zijn eigen erfgenamen (zijn vrouw en de kinderen uit zijn huwelijk).

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.