Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Rana

Rana

08-09-2014 om 07:57

Bijstand , ww, werk Noodkreet!

Na mijn ontslag 4 maanden terug kwam ik in de ww terecht.ik ben begonnen met zelfstandig werken, voldoe echter niet aan de voorwaarden om recht te hebben op de belastingvoordelen ed als zzp, er
Het uurloon wat ik verdien is erg laag (8euro bruto gemiddeld)en ik heb weinig uren.de rest van mijn inkomen wordt momenteel
nog aangevuld door de Ww. Indien ik binnen zes maanden dit werk kwijtraak , kan ik terugvallen op mijn volledige Ww uitkering voor nog 30 maanden.
Nu staat er een scheiding voor de deur.dat brengt grote financiële onzekerheden. Het werk wat ik doe wordt per uur betaald, ik heb geen vakantiegeld, , vakantie dagen, als ik ziek ben heb ik ook geen inkomen.Ik kan twee dingen doen, , stoppen met dit werk, terugvallen op de ww en zo snel mogelijk in loondienst zien te komen bij iemand? Dan heb ik voor nu een basisinkomen(WW) wat exman gaat aanvullen met partneralimentatie?doorgaan met dit werk, mijn recht op ww verspelen en bijstand aanvragen? Maar ben ik mijn werk helemaal kwijt wat ik erg zou vinden, omdat ik er veel voldoening uithaal? Bovendien zit ik dan thuis , waar ik vreselijk tegenop zie.Wie kan me raad geven? Wat biedt verstandelijk gezien de meeste zekerheid voor de toekomst? Ik woon nog bij mijn man, ben hard op zoek naar eigen woonruimte, maar moet ook kunnen aantonen dat ik de huur kan betalen.
Het duizelt me, wie kan me helpen? Hoe maak ik de juiste keuze en zijn er andere mogelijkheden ?
Ik werk om mbo niveau , heb echter geen diploma, s ,ingewikkeld.

ZZp-er

Dag Rana, ik zit in een bijna vergelijkbare situatie: ben net werkloos, kan aan de slag als ZZP-er met een Varverklaring, maar mede dankzij heldere uitleg hier op het forum heb ik voor mezelf daar een grens getrokken: dat doe ik niet. En dan was mijn uurloon nog een stuk hoger dan jouw uurloon.
8 euro bruto, daar kun je niet van leven, dat is geen betaling voor werk, dat is uitbuiting. Ik haat het om de hele dag thuis te zitten, maar ik haat het nog meer om uitgebuit te worden, alle risico's te dragen voor werkgevers, die de prijs van het werk kunnen bepalen. Hoe mooi het werk ook is, ik doe het niet. Heb gebeld met het UWV en gelukkig hoef ik geen zelfstandige ondernemer te worden.
Mijn advies: houd de eer aan jezelf. Bedank voor dit zogenaamde werk. Thuis zitten is vreselijk, maar je hebt dan ook even de tijd om serieus te gaan kijken naar je kansen op de arbeidsmarkt.
Je echtscheiding komt eraan, je moet verhuizen, er is genoeg te doen. Heel erg misschien krijg je het voor elkaar om alsnog een diploma te halen en daarmee je kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren.

Sterkte

Tsjor

wanda

wanda

08-09-2014 om 09:01

ww tot baan

Mijn dringende advies: blijf in de ww tot je een baan hebt gevonden. Verspeel niet je recht op ww. Steek je tijd en energie in het zoeken van een baan. Word alleen zzp-er als de vooruitzichten daarvoor goed zijn en je een flinke buffer kunt opbouwen. Probeer uit de bijstand te blijven.

Ely

Ely

08-09-2014 om 10:56

Ook

Mijn advies: steek je tijd en energie in het vinden van een loondienstverband. Als zzp-er heb je nergens recht op, ook geen ww. Als deze bron van (marginale) inkomsten opdroogt heb je niks.
Echt hoor, ga zoeken naar een baan. Dan sta je ook veel steviger voor je eigen woonruimte en bent veel minder kwetsbaar als je eventueel gedoe krijgt met je as ex-man. Misschien denk je dat je met PA toch wel een aardig inkomen krijgt maar dat is onzeker.
Zet een schema voor jezelf op waarmee je je dagen indeelt, sochtends pluis je elke dag een andere vacature site uit of zoek je naar een uitzendbureau. En je schrijft bv elke week minimaal 1 brief. Zoiets.

Katniss

Katniss

08-09-2014 om 11:18

Ieder nadeel heeft zijn voordeel

Jouw 'voordeel' is dat je met werk in loondienst, welk werk dan ook, meer zult verdienen dan nu als ZZP'er. 8 euro per uur is minder dan het minimumloon. Ander voordeel is dat je geen thuiswonende kinderen hebt, dus je hebt ook geen enorm huis nodig (met dito huur). Als je uit de bijstand blijft is de partneralimentatie extra, dus dan kun je ook nog normaal leven.

Bovendien

Kun je van die tijd gebruik maken om je eventueel goed voor te bereiden op werken als ZZP-er. Ik heb een keer berekend wat mijn uurloon dan zou moeten zijn, ik dacht dat ik op 35 euro uit kwam, want je moet alle kosten daarin verrekenen.

Op deze website kun je eens een berekening maken: als je 1200 uur per jaar kunt werken (declarabele uren, dus reistijd etc. niet meegerekend), dan zou je met een uurtarief van 26 euro een netto maandinkomen van 1665 euro kunnen verwerven.

Wellicht is het goed om hier eens de tijd voor te nemen. Kun je later altijd nog besluiten om ZZP-er te worden, maar dan wel als echte ondernemer en niet als iemand die alles wil doen voor een habbekrats, omdat het werk zo leuk is.

Tsjor

helemaal eens met de rest

Ik zag het onderwerp van dit draadje en dacht 'laat ik reageren, het is een uitkeringsvraag' maar ik zie dat mijn reactie mosterd na de maaltijd is, want ik ben het geheel eens met de rest: opgeven dat werk, en terug de WW in.

En 8 euro bruto per uur voor werk als zelfstandige is geen inkomen. Inderdaad minder dan het minimumloon, *en* je bent niet verzekerd, *en* je kosten moeten er nog vanaf. Dat is geen baan, dat is een hobby.

Nu met die scheiding komt er ook emotioneel een hoop op je af en is het alleen daarom al geen geweldige tijd om je op je eigen bedrijf te storten. En dan die uitkeringssituatie nog... Gewoon goed zoeken naar werk in loondienst, en als dat niet lukt, dan kijken of je vanuit de bijstand als zelfstandige kunt beginnen. Bedenk dat bij de WW de gewerkte uren worden gekort, en bij de bijstand alleen de inkomsten. Dat laatste is bij beginnende zelfstandigen meestal voordeliger.

Groeten,

Temet

Kaaskopje

Kaaskopje

08-09-2014 om 14:46

Ja hoor WW!

Kies voor die zekerheid. Is er geen mogelijkheid om een beetje naamsbekendheid te kweken voor je eigen bedrijfje zonder daar direct aan te verdienen? Ik roep maar wat hoor, ik weet niet of dat kan.

Rana

Rana

08-09-2014 om 18:24

Duidelijk,maar

Dit is heel helder voor me ,bedankt voor jullie advies.
Maar.......ik heb per 1 september aangegeven bij het UWV dat ik ben begonnen als zzp,er op oproepbasis.
Ik ben even vrijgesteld van sollicitatie plicht en heb inmiddels 8 uur gewerkt als ZZP.er.
Dit moet ik straks doorgeven als inkomen en dat wordt verrekend met mijn ww uitkering.
Sinds vandaag heb ik me ziek gemeld, omdat ik door alle heftige emoties niet kan werken.
Als ik nu aangeef dat ik stop met mijn zzp werk ,verspeel ik dan niet het recht op mijn uitkering?

Rana

Nee, volgens mij niet. Het idee is nou net dat je een overgangsperiode hebt om te bekijken of het werk als zelfstandige iets voor je is. Je komt nu tot de conclusie dat het geen succes gaat worden, je kunt nu nog terug. Maar ik zou even contact opnemen met UWV. Waarschijnlijk heb je een contactpersoon of begeleider (gehad), bel die op, vraag advies, bevestig zo nodig e.e.a. schriftelijk.

Ik heb gekeken op de site van UWV maar kon het antwoord zo snel daar niet vinden. Maar ik kan vaak dingen niet vinden op die site, moet ik zeggen, op de een of andere manier staat mijn vraag er nooit bij. O ja, tipje: als je belt, neem dan geen genoegen met antwoorden van de medewerkers van het callcentre (KCC), maar vraag teruggebeld te worden door de afdeling die je uitkering regelt en bij voorkeur dus door die contactpersoon als je die hebt.

Succes ermee

Temet

Hortensia

Hortensia

09-09-2014 om 10:44

Sociale raadslieden

Wat je zou kunnen doen is contact opnemen met de sociale raadslieden in je gemeente (ze vallen volgens mij onder maatschappelijk werk) om e.e.a. op een rijtje te gaan zetten.

Niet zo'n daverend idee

Hortensia, ik ben een groot fan van sociaal raadslieden maar ik ben het toch niet met je eens. Je moet er al net eentje treffen die precies van deze regeling binnen de WW op de hoogte is. Die kans is klein. En als je afgaat op verkeerde info van sociaal raadslieden dan heb je, als het fout gaat, tegenover UWV geen poot om op te staan.

Vraag dus de informatie bij de club die erover gaat: UWV zelf (en, nogmaals, niet bij het Klant Contact Centrum maar bij je eigen contactpersoon. En bevestig zonodig schriftelijk).

Groeten

Temet

Hortensia

Hortensia

09-09-2014 om 15:30

Temet

Bedankt voor je reactie! Met het risico offtopic te gaan: waar zijn zij dan wél goed voor? Ik kwam er namelijk op omdat ik het advies heb gekregen erheen te gaan voor advies na een pittige inkomstendaling (voor welke regelingen ik wel of niet in aanmerking kom). Degene die mij die tip gaf noemde ook wat voorbeelden waarvoor ze benaderd konden worden, o.a. het UWV.
Ik heb geen zin het risico te lopen verkeerde tips te krijgen en nog dieper het schip in te gaan...

Hortensia (tikje ot)

Waar sociaal raadslieden iha goed in zijn is het hebben van inzicht in 'de sociale kaart' : wat zijn er voor voorzieningen (uitkeringen, hulpverlening), welke club gaat daarover, hoe kom je ergens voor in aanmerking. Die vraag die jij hebt, die hoort daar dus typisch thuis. Ook helpen ze vaak met het invullen van aanvraagformulieren enzo. Dus jij moet daar vooral heen, vervolgens wijzen zij je weer door en kom je verder.

Maar de vraag van Rana is behoorlijk specialistisch: een toepassing van een speciale regeling voor een speciale categorie binnen de WW. Ik denk niet dat de meeste sociaal raadslieden kennis op dat gedetailleerde niveau hebben. Duidelijk is wie die kennis wel heeft: UWV. En omdat Rana daar ook al contacten heeft, kan ze beter rechtstreeks met die mensen contact opnemen, dan krijgt ze de informatie van degene die er werkelijk over gaat.

Ik zie een enkele keer wel eens dingen misgaan als iemand onjuiste of onvolledige informatie van de sociaal raadsman heeft gekregen en niet de moeite heeft genomen e.e.a. zelf na te gaan. Maar daar moet ik bij zeggen dat dat ten eerste maar weinig voorkomt en ten tweede dat mijn klanten (ik werk in de rechtshulp) ook nog wel eens last hebben van selectief geheugenverlies (dus misschien is het wel iets anders gelopen). Het punt is alleen: als jij bijvoorbeeld informatie niet opstuurt naar UWV omdat de sociaal raadsman zegt 'ach, het is niet nodig" en het was achteraf wel nodig, dan kan je je daar tegenover UWV niet op beroepen. Is het echt belangrijk, check dan altijd met de instantie zelf. Maar voor de vraag bij welke instantie je om te beginnen eigenlijk moet zijn, is het bureau sociaal raadslieden iha het ideale startpunt.

Groeten,

Temet

Rana

Rana

13-09-2014 om 12:30

op de rit

In de enorme chaos van alles wat er nu speelt heb ik mijn financiën redelijk op de rit. Buiten mijn WW krijg ik voldoende partneralimentatie om het voorlopig te redden. dat betekent wel dat ik ander werk moet vinden binnen 2 jaar, anders kom ik nog gedeeltelijk in de bijstand.
Maar voor nu geeft het even rust. Bedankt voor alle adviezen, ik heb hier echt wat aan gehad.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.