Werk, Recht en Geld
even ano
03-11-2017 om 17:08
Bewindvoerder maakt er een rommel van
Enkele jaren geleden heb ik wegens psychische omstandigheden op advies van de sociale dienst (ik ben 100% afgekeurd en heb WIA en bijstand) mijzelf vrijwillig onder bewind laten zetten. Dit om, even kort door de bocht gezegd, een boel stress weg te nemen. Dat ging aanvankelijk goed, maar steeds meer maken ze er een rommel van. Toppunt is een recent bericht van de belastingdienst dat ik enkele honderden euro's boete moet betalen omdat zij ondanks aanmaningen de aangifte die zij zouden verzorgen, niet op tijd hebben verstuurd! In de aangifte zelf waren ook al fouten gemaakt die ik er zelf uit heb moeten halen.
Dit is voor mij de druppel. Er spelen sinds de zomer nog een paar zaken die maar blijven liggen of fout zijn gegaan wegens zwangerschapsverloven, ziekte, vakanties en dergelijke. De vervangende bewindvoerder heeft er duidelijk totaal geen verstand van en schuift alles voor zich uit. Vanwege het bewind kan ik het niet zelf regelen. Ik heb mijn financiële zaken altijd goed op orde gehad, geen cent schuld ondanks mijn uitkeringssituatie en het akkefietje met de belastingdienst is de druppel voor me.
Ik wil de regie terug. Ik wil van het bewind af. En omdat het om vrijwillig bewind zonder schulden gaat, zal me dat ook wel lukken. Dat moet bij de rechter. Maar hoe pak ik dit aan?
En hoe ga ik de bewindvoerder zo ver krijgen dat zíj voor de boete van de belastingdienst op draaien? Kan ik dat in dezelfde rechtzaak regelen als waarin ik het bewind wil opzeggen? Hoe pak ik dit aan? Ik heb geen rechtsbijstandsverzekering.
En tenslotte: waar kan ik, zonder bewind, begeleid worden in mijn financiële zaken? Humanitas werkt hier niet meer en toen ze dat nog wel deden vonden ze dat ik alles goed voor elkaar had want ik had geen schulden. Maar geldzaken geven me heel veel spanning (ik heb een vorm van autisme). Er is een PGB dat ik eventueel kan inzetten, mits ik die zelf kan blijven beheren, dat geef ik niet uit handen.
Waar moet ik aan de bel trekken? Sociale dienst omdat zij me destijds bewind hebben geadviseerd om me te ontstressen? Maatschappelijk werk? Die doen toch alleen wat als je schulden hebt? Anders?
Kortom ik zit vol vragen. Alle tips zijn welkom. Het belangrijkst is dat ik uit de bewindsituatie kom, maar ook andere tips zijn welkom.
Leen13
03-11-2017 om 17:21
Brancheorganisatie
http://www.bpbi.nl/particulieren.html?p=240
Controleer of je bewindvoerder lid is van de branche organisatie.
Daar kun je vragen wat je rechten, mogelijkheden en adres voor klachten zijn.
Het Verenigingsbureau is telefonisch bereikbaar via 0180-333280:
Kun je gemaakte fouten die geld kosten verhalen op het bureau en hoe doe je dat? Zou bijvoorbeeld een vraag kunnen zijn.
Maar ook, hoe kan ik een eind maken aan vrijwillige bewindvoering?
Ik zou mezelf afvragen of ik geen fouten gemaakt zou kunnen hebben met mijn financien. Vergis je niet, tegenwoordig heb je snel een probleem met zorgtoeslagen, terugvorderingen en dergelijken, die je bewindvoerder nu wel voor je opneemt.
Dan is de volgorde:
Je bewindvoerder of het bewindvoerende bedrijf. Je klacht doorgeven en vragen om vergoeding van door hen gemaakte fouten.
Dan daar de klachtenprocedure.
Werkt dat niet, dan de klachtenprocedure van de brancheorganisatie.
Dan het kantongerecht dat de bewindvoering vastgelegd heeft. De bewindvoerende organisatie moet namelijk verantwoording afleggen aan dit kantongerecht door het insturen van door jou getekende financiele overzichten.
Als laatste procederen want dat kost alleen maar geld, zou ik niet snel doen.
Maar nogmaals: vraag jezelf af of je zelf geen fout zou kunnen maken en nu wordt dat wel geregeld door de bewindvoerder. En dat geeft rust.
even ano
03-11-2017 om 17:35
Dank je
Het werd altijd geregeld door de bewindvoerder, maar ik heb zelfs al een keer uitkering moeten missen omdat zij de juiste papieren, die bij hen worden bezorgd en niet bij mij, niet opstuurden ondanks een verzoek van de sociale dienst. Ik heb dit zelf opgepakt toen de uitkering niet kwam en de sociale dienst werkte gelukkig goed mee. Er zijn meer hiaten de laatste tijd. Dan doe ik het net zo lief zelf. Als ik moet kiezen tussen stress vanwege het zelf regelen en stress én geen controle over mijn geldzaken hebben kies ik voor het eerste. Er zijn ook issues die alleen zij kunnen regelen - maar dat kan niet want zwangerschapsverlof, vakantie, de vervanger weet niet wat hij moet doen, en dit speelt nu al maanden. Mijn vertrouwen is sinds die boete van de belastingdienst weg.
Ze zijn lid van de branchevereniging.
Bedankt voor je reactie!
Leen13
03-11-2017 om 17:38
Fora
Er zijn ook fora over bewindvoering, soms zelfs met aanbeveling van bonafide bedrijven. Maar hoewel er vast ook grote knoeiers en zelfs fraudeurs tussen zitten zijn de meesten niet foutloos maar wel goed en je kunt er mee overleggen.
Er zijn ook bewindvoerders die zich specialiseren in autisme, maar als je de vaak kleine bedrijfjes niet kent zou ik het moeilijk vinden om daar dan mee in zee te gaan. Het is toch een hele verantwoording.
Let altijd op het keurmerk, ook als je onder bewindvoering uitkomt en naar budgetbeheer gaat.
even ano
03-11-2017 om 17:54
AnneJ
Dit bedrijf staat ingeschreven bij de branchevereniging. Maar het laatste half jaar gaat er regelmatig wat mis. Ik sluit fraude uit, maar er zit nu een vervangende bewindvoerder die niet doet wat ze moet doen en ik heb het idee dat ik er meer van weet dan hij.
Ik heb altijd mijn administratie zelf gedaan inclusief het toeslagengedoe, het is niet zo dat ik onwetend ben. Maar ik heb een boel gelazer gehad met wat overheidsinstanties op financieel gebied. Ik heb uiteindelijk na veel vechten gelijk gekregen maar het roept zoveel stress bij me op dat ik het uit handen heb gegeven, hopend op professionele bewindvoerders die gewoon doen wat ze moeten doen, ook in de vakantietijd en bij zwangerschapsverloven. Dankzij de coulante sociale dienst heb ik alsnog mijn uitkering gekregen, maar de belastingdienst is niet zo coulant. En een simpele administratieve handeling die ik zelf niet mag uitvoeren nu wordt door hen niet gedaan tot mijn vaste bewindvoerder terug is van zwangerschapsverlof, dit kost mij maandelijks een bedrag dat ik anders goed kan gebruiken. Natuurlijk kan ik maanden wachten tot ze terug is en ik heb nog wat reserve, maar het gegeven dat iemand die als bewindvoerder werkt een simpele internethandeling om iets te regelen niet durft te doen (ik geef even geen details, dat wordt te herkenbaar) heeft er voor gezorgd dat mijn vertrouwen flink is afgenomen.
Die boete is nu de limiet voor me. Of overdrijf ik?
Ik ga maandag eens een aantal telefoontjes doen.
Ginny Twijfelvuur
03-11-2017 om 18:35
Nee
Je overdrijft niet. Schandalig!
Ik pesoonlijk zou denk ik kijken of ik dit via een andere bewindvoerder kan regelen. Dan moet je toch ook naar de rechtbank? Twee voor de prijs van een zou ik zeggen.
Leen13
03-11-2017 om 18:35
Leidinggevende
Heeft die falende bewindvoerder geen team leider of zoiets? Je kunt dan eerst voorstellen dat deze bewindvoerder daarmee overlegt en als dat niets oplevert kun je je rechtstreeks tot die bewindvoerder richten en zonodig een klacht indienen volgens de bij het bedrijf geldende klachtenprocedure.
En vraag het geld voor die boete die zij veroorzaakt hebben schriftelijk terug van hen met motivering.
Goed dat je zelf nog zaken wel goed kunt regelen zodat je ze goed in de gaten kunt houden.
even ano
03-11-2017 om 18:50
Volgens mij
Volgens mij rammelt de hele organisatie. Als zij echt geen vakanties en zwangerschapsverloven in kunnen vullen zodat ik herhaaldelijk de dupe ben geworden van fouten.
Heel kort door de bocht gezegd: zoals het de laatste maanden gaat kan ik het zelf veel beter.
Mijn vertrouwen in het hele bewindvoerdersgebeuren is zo ver gekelderd dat ik geen ander overweeg. Ik ben niet onbekwaam, het gaf me alleen heel veel stress. Maar die stress ervaar ik de laatste maanden ook, en dan ben ik ook nog de controle kwijt. Het afleggen van de verantwoording, het doorsturen van aangiftes en formulieren, het declareren van ziektekosten bij de ziektekostenverzekeraar, ik heb het allemaal met een reden aan hen overgedragen, zij moeten er zorg voor dragen. En daar kan ik niet meer op vertrouwen.
Ik had ze de tijd willen geven tot de zwangerschapsverloven voorbij zouden zijn, maar die boete was zo'n klap, het is wel meer dan 1/3 van mijn uitkering en alleen al de gedachte aan de strijd die ik moet gaan voeren om dat niet te hoeven betalen geeft me genoeg dikke stress.
Nee, dan doe ik het liever weer zelf. Geeft ook stress, maar dan heb ik wel de volledige controle. Ik wil er wel bij begeleid worden, maar ik wil de touwtjes terug in handen.
Maandag maar eens die branchevereniging bellen om alle details door te spreken. Bah, waarom gebeurt die ongein altijd op vrijdag eind van de middag
Leen13
03-11-2017 om 19:09
Contactformulier
http://www.bpbi.nl/overig.html?p=82
Je kunt ook in het weekend vast het contactformulier invullen en daar dan maandag achteraan bellen. Dat praat wat makkelijker.
even ano
03-11-2017 om 19:40
Dank je AnneJ
Het is fijn om het op papier gezet te hebben. Ik moet eerst bij de bewindvoerders een klacht indienen, maar ik ben de site van mijn bewindvoerderskantoor nog eens aan het doorkijken, ze zijn er aangesloten, maar hebben zelf geen klachtenprocedure op de site gezet. Maar ik ben echt helemaal klaar met ze.
Ik ga stappen ondernemen, dat staat nu echt als een paal boven water.
Alison
04-11-2017 om 01:06
Links
Wat een ellende. Ik lees best vaak over falende bewindvoerders. Soms is het de situatie, bijvoorbeeld te weinig inkomsten maar vaak is het laksheid of zelfs fraude. Daar ben je niet mee geholpen.
Een eind aan je beschermingsbewind maak je heel eenvoudig door een brief aan de rechter/de griffie van de rechtbank te schrijven. Zie ook https://www.rechtspraak.nl/Uw-Situatie/Onderwerpen/Bewind/Paginas/procedure.aspx#a6713578-a07e-460d-a3ac-f2a77a371ae38
In die brief kun je ook meteen je klacht verwoorden:
Klacht over bewindvoerder
Wanneer u een klacht heeft over uw bewindvoerder kunt u de kantonrechter een brief schrijven waarin u uitlegt wat uw klachten zijn. U stuurt uw brief naar de rechtbank (sector kanton) die uw bewind onder toezicht heeft. De rechter beoordeelt of uw klachten gegrond zijn en nodigt u mogelijk allebei uit voor een zitting.
https://www.rechtspraak.nl/Uw-Situatie/Onderwerpen/Bewind
Dit kwam ik tegen en kun je misschien bij je argumenten zetten: Waar moet ik rekening mee houden als ik zelfstandig bewindvoerder wil worden?
Belangrijk is dat u in ieder geval een netwerk heeft of contact met andere zelfstandige bewindvoerders, die kunnen invallen in geval van calamiteiten. *Voor kantonrechters is continuïteit een zeer belangrijke eis, die benoeming in de weg kan staan.*
De * zijn van mij.
Dit is misschien handig voor je akkefietje met de belastingdienst http://www.schuldinfo.nl/index.php?id=45
Hier kun je misschien om hulp vragen https://schuldhulpmaatje.nl
Dit is de wet mbt bewindvoering
http://wetten.overheid.nl/BWBR0034760/2015-06-01#Hoofdstuk2_Paragraaf_2
Info over incasso
https://www.consuwijzer.nl/thema/incasso
Meer info waar een bewindvoerder zich aan moet houden
https://www.rechtspraak.nl/Uw-Situatie/Onderwerpen/Bewind/Paginas/Informatie-voor-de-bewindvoerder.aspx
Kijk bijvoorbeeld eens bij
Taken bewindvoerder
https://www.rechtspraak.nl/Uw-Situatie/Onderwerpen/Bewind/Paginas/Informatie-voor-de-bewindvoerder.aspx#1a43b275-50da-4688-b6fe-f78bbecb71bc0
Geeft je ook wat munitie voor je klacht.
Het is trouwens niet zo dat een rechter in elk verzoek tot beëindiging mee gaat. Bij onderstaande uitspraak had de bewindvoerder bezwaar tegen het opheffen van het beschermingsbewind en de rechter was het daar mee eens. Je moet je verzoek dus wel onderbouwen.
http://www.schuldinfo.nl/index.php?id=31&tx_ttnews[tt_news]=411&tx_ttnews[backPid]=29&cHash=5c1500dd4b
Ik hoop dat je zo verder komt. Als je meer hulp nodig heb kun je me via het forumbeheer vinden.
Enne, sterkte ermee. Dit extra soort gedoe kun je nooit gebruiken
Sinbads vrouw
04-11-2017 om 08:44
Heb je
Iemand in je vrienden of familie kring die je blind vertrouwd?
Die persoon zou ook je bewindvoerder kunnen zijn.
Je hebt vrijwillig gekozen voor bewindvoerderschap, en je bent dan ook vrij om hier een een wijziging of een einde aan te maken.
even ano
04-11-2017 om 10:20
Reactie
Fijn dat jullie zo meedenken!
De belastingboete kan ik gelukkig betalen, maar het is wel een aanslag op mijn buffertje. Er spelen dus geen schulden mee. Oorzaak dat het daar mis gaat lijkt mij, dat ze personeelsperikelen (zwangerschapsverlof, vakantie) blijkbaar niet kunnen opvangen. Jammer, maar ik wens daar niet de dupe van te worden.
Verder ben ik vrijwillig het bewind ingegaan om psychische redenen en om mijzelf te ontstressen. Dit werkt nu averechts, maar het gaat ook beter met me waardoor ik het zelf wel weer aan durf.
De belastingaangifte is die van 2015, dus daar is het vorig jaar al mis gegaan. Het zal de belastingdienst worst zijn hoe het komt, als ze de centen maar krijgen.
Deze muis gaat zeker nog een staart krijgen. Ik eis allereerst dat de belastingboete vergoed wordt, plus dat enkele door zwangerschapsverlof langslepende zaken, waarvan eentje simpel een internethandeling is, vinkje zetten, klaar (maar ik mg het niet doen), worden afgerond. En dan wil ik het bewind beëindigen want het doet niet wat het moet doen: mij ontlasten en stress wegnemen. Integendeel. bij de minste tegenwerking ga ik naar de branchevereniging, waar ik sowieso maandag naar zal bellen om te bespreken of ik niet al te onredelijk ben en me aanstel. Maar het zit me zo hoog, en die boete is echt de druppel geweest.
Sinbads vrouw, ik heb maar een heel kleine familie en amper een sociale kring. Ik denk ook wel dat ik zonder problemen het bewind kan beëindigen, dat is ook besproken toen het werd uitgesproken bij de rechter. Ik was er een paar jaar geleden slecht aan toe, heb nu meer overzicht. En ik heb begeleiding, misschien kan zij me hierin begeleiden als het lastig wordt, maar dan wil ik zelf weer de controle hebben zodat ik niet meer afhankelijk ben van andermans handelen en toch verantwoordelijk blijf, zoals nu met die belasting.
Kaaskopje
04-11-2017 om 16:10
Budgetbeheer
Ik was gister ook voor je aan het googelen, omdat ik iets hoopte te kunnen vinden over budgetbeheer vanuit de gemeente. Daar hebben wij een aantal jaar gebruik van gemaakt. Dat was niet gratis, maar wij vonden die kosten opwegen tegen de rust die het gaf.
Ik vond wel iets, maar dat was wel erg duur. Dat vind ik dan echt zonde van het weinige geld wat er al is. Maar je zou toch eens je licht op kunnen steken bij de gemeente. Toen wij ermee te maken hadden, kon je twee varianten kiezen. Volledig budgetbeheer met weekgeld, of na betaling van alle vaste lasten de rest op onze bankrekening. De eerste variant hebben we de eerste 3-4 jaar gehad en daarna nog 1 jaar de uitgeklede versie. Na dat jaar voelden we ons weer voldoende zeker om het op te zeggen.
Je hebt hier niets aan wat betreft je problemen met de bewindvoerder, maar wellicht is zoiets mogelijk in jouw gemeente tegen een tarief waarvan je niet het gevoel hebt dat het vel over je neus wordt gehaald en nog steeds rust geeft.
even ano
04-11-2017 om 16:19
Kaaskopje
Voor de kosten hoef ik me geen zorgen te maken, die krijg ik vergoed van de sociale dienst, omdat bewind belangrijk was voor mijn gezondheid (lang verhaal, zal ik je besparen). Maar het werkt op deze manier niet meer zo goed voor mijn gezondheid. De naam van het kantoor van de bewindvoering heb ik ook van de sociale dienst. Terwijl ik dit schrijf bedenk ik dat ik maandag met de sociale dienst ook even contact hierover zal opnemen.
Evelien
04-11-2017 om 16:55
Belastingboete
Even ano, je schrijft "De belastingaangifte is die van 2015, dus daar is het vorig jaar al mis gegaan. Het zal de belastingdienst worst zijn hoe het komt, als ze de centen maar krijgen."
Ik zou als ik jou was (en als je het kunt opbrengen) toch voor een 2-sporenbeleid kiezen:
1) Bellen EN mailen met de belastingdienst waarbij je uitlegt dat je voor bewind hebt gekozen om ontlast te worden en dat zij er vervolgens een potje van maken wat jij niet KON herstellen.
En dat jij het belastingbedrag dat je verschuldigd bent uiteraard betaalt, maar dat je vraagt om kwijtschelding van de boete omdat JIJ er niets aan kunt doen, maar JIJ wel de pineut bent.
Niet alleen bellen, OOK mailen, dan ligt het vast.
Zorg voor een helder, goed leesbaar verhaal.
Hopelijk heb je bewijs dat je bewindvoerder iets niet goed gedaan heeft en dat je die (per e-mail) aangemaand hebt, maar dat die er vervolgens niets mee gedaan heeft. Verwijs daarnaar of sluit het bij.
Misschien dat de belastingdienst er toch mee akkoord gaat dat je alleen je belastingschuld en niet ook de boete betaalt.
NB. Ik heb altijd genoeg geld gehad om alle rekeningen te betalen, maar was soms te laat, gewoon omdat ik te druk was (vergeten, tussen de post blijven liggen etc.). Als ik dan belde met een ziektekostenverzekeraar of incassodienst van een tandarts (lekker agressief) of zo en zei: ik betaal de factuur nu meteen, maar om die en die reden betaal ik de boete niet, dan gingen ze altijd akkoord! Al lang blij het geld snel te krijgen.
Wat je ook kunt doen (zodra je dat kunt doen- want jij bent afhankelijk, maar misschien kan bijv. een familielid het nu even voorschieten voor jou) is: NU meteen de hoofdsom betalen en NIET de boete en daarna gaan bellen en mailen over de boete. Dan is de hoofdsom al binnen en dat praat vaak nog een stuk makkelijker.
2) Branchevereniging bellen en bewindvoerder per mail (en misschien nog beter: aangetekende brief, zelf kopie bewaren!) aansprakelijk stellen voor alle schade die jij lijdt en zult lijden door hun wanpresteren c.q. te laat actie ondernemen c.q. te laat betalen.
Echt schandalig!
Niet vragen of je overdrijft. Natuurlijk overdrijf je niet. Het kan toch niet zo zijn dat zij jouw werk overnemen en vervolgens te laat zijn zodat er boetes komen die JIJ moet betalen? Het moet niet gekker worden.
De vraag is nog wel: is het slim om ze EERST aan te zetten om zo snel mogelijk te doen wat ze moeten doen om verdere schade te beperken.
Daarna (als dat gebeurd is), ze aansprakelijk stellen en met een korte termijn (jij moet die termijn noemen, ik denk aan 1 week, niet langer dan 2 weken) hun bevestiging verlangen dat ze de schade (boete) vergoeden.
Als ze dat dan wel doe (of niet doen), dan pas in gang zetten dat je de bewindvoering eindigt.
Als je die nl. nu al schriftelijk beëindigt, is er voor hen geen worst meer om nog jou tegemoet te komen m.b.t. die boete te vergoeden, omdat ze jou als klant kwijt zijn (en dus inkomsten missen die ze anders daarvoor krijgen).
Succes ermee.
Li
04-11-2017 om 17:27
Zelf betalen
Is het bewind of curatele? Bij bewind mag je ook zelf handelen! Dus dan kun je in elk geval vast de schade beperken.
even ano
04-11-2017 om 17:29
Helder, Evelien!
Dat zijn goede punten die je daar noemt. Vooral de prioriteiten die je stelt: eerst die belastingboete (het is alleen een boete) regelen, dan de rest. Heel hartelijk bedankt!
Dus even samengevat, als ik het goed begrijp: eerst de belastingdienst bellen en uitleggen dat ik niet KON weten dat de aangifte te laat was omdat ik onder bewind sta.
Verder: de situatie overleggen met de branchevereniging.
En dan het moeilijkste: die brief naar de bewindvoerder. Maar dat kan ik misschien met mijn begeleidster doen.
En zoals je al zei: het verhaal dat ik ga stoppen met het bewind nog maar even voor me houden tot dit voorbij is. Verstandig, daar had ik nog niet bij stilgestaan!
Bah, al dat gedoe allemaal En ik heb al jarenlange stress van organisaties die hun werk niet doen meegemaakt en het werk moeten uitzoeken van mensen die ervoor betaald worden, vandaar ook de stap naar bewindvoering op aanraden van de sociale dienst, zodat ik een zorg minder had! Niet dus!
even ano
04-11-2017 om 17:38
Het is alleen bewind, geen curatele. Het betalen moet van de bewindrekening gebeuren, ik heb het niet op mijn leefgeldrekening staan. Maar ik WIL het niet betalen, dat mag de bewindvoerder doen. Het gaat alleen om die boete, er is verder geen aanslag die betaald moet worden. Maar die is wel honderden euro's.
Ik ben niet handelingsonbekwaam, dat is volgens mij wel bij curatele het geval. Toch ben ik wel deels handelingsbeperkt vanwege het bewind. Zo accepteert PayPal geen mensen onder bewind, ook niet als de bewindvoerder persoonlijk toestemming geeft en ik een positief saldo heb. Ik mag van mijn leefgeldrekening alleen via Ideal (internetshoppen bijvoorbeeld) en pin (bijvoorbeeld in de winkel) betalen, niet met internetbankieren. Al zou ik het bedrag van de boete hebben, dan kan ik het toch niet even zelf overmaken, ook niet van mijn leefgeldrekening. En er zijn nog meer zaken die ik niet mag regelen, maar vanwege de herkenbaarheid (ook hier speelt een dingetje met de bewindvoerder) doe ik even geen details schrijven.
Li
04-11-2017 om 22:52
Ah ok...
Ik ben zelf namelijk bewindvoerder voor een familielid en die mag gewoon alles zelf (maar kan dat niet). Alleen geen huizen of auto's kopen of zo. Maar misschien lugt het aan wat je afspreekt. Ik moet trouwens wel elk jaar verantwoording afleggen bij de kantonrechter. Misschien kan je daar ook wel bezwaar maken als iemand er een potje van maakt.
even ano
06-11-2017 om 10:43
volgende stap
De persoon die er over gaat is er vandaag niet. Er gaat nu een klacht naar de directeur, aangezien er op de website geen klachtenprocedure vermeld staat.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.