Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

begeleidster

begeleidster

12-06-2013 om 18:15

Begeleid wonen en inkomen

Een cliënt van mij, een 18-jarige jongen met een aan autisme verwante stoornis, zal dit of volgend jaar in een begeleid woonproject gaan wonen.
Situatie: woont nu nog bij zijn alleenstaande moeder, die een laag inkomen heeft. Vader is in beeld, maar betaalt geen alimentatie meer omdat die geen werk meer heeft.
Deze jongen zit op het speciaal voortgezet onderwijs en zit daar voorlopig nog wel omdat hij vanwege zijn stoornis een flinke achterstand heeft opgelopen en daarbij niet adequaat is begeleid. Heel vervelend, maar niets meer aan te doen.
Naast zijn school heeft deze jongen een bijbaantje waarmee hij 50-100 euro per maand verdient (schoon). Verder krijgt hij zorgtoeslag (rond de 85 euro) en tegemoetkoming van het DUO (rond de 150 euro).
Omdat moeder chronisch overbelast is wegens de aanwezigheid van nog een kind met dezelfde stoornis, leek het ons een goed idee om hem op te geven voor begeleid wonen. De ZZP-indicatie is inmiddels binnen, het wachten is nu op een plek, en dat kan nog enkele maanden duren. In de tussentijd zoeken wij alle praktische zaken uit.
Nou wordt aangeraden om minstens 500 euro eigen inkomen te hebben in de vorm van loon, alimentatie, studiefinanciëring, uitkering etc. Van alimentatie kan helaas geen sprake zijn, meer werken zit er ook niet in vanwege zijn schoolwerk, voor de wajong is hij net afgekeurd omdat hij in staat wordt geacht het minimaal mogelijke salaris te krijgen (waar ik me op zich wel in kan vinden, mits er aan allerlei voorwaarden worden voldaan, en nog niet in combinatie met zijn school en latere vervolgstudie), voor bijstand komt hij volgens mij pas rond zijn 27e in aanmerking en moeder kan zelf met moeite rondkomen.
Thuisblijven is geen goede optie.
Wie weet raad?
PS: ik schrijf dit in overleg met & met toestemming van mijn cliënt.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
passiebloem

passiebloem

12-06-2013 om 19:00

Ga naar mee met je client

Dit is ingewikkelde materie. bij MEE zijn er een aantal mensen gespecialiseerd en uitkeringen en financien, ga met je client daar naar toe, of bel ze op met je vraag.

gr Passiebloem

Orakel

Google is net een orakel. Je vind altijd iets.
Je moet bij je eigen gemeente zijn. Er is een minimaal recht op bijstand op deze leeftijd. Maar als ouders niet bij kunnen dragen kan er bijzondere bijstand verleend worden en na overleg van de vaste lasten een realistisch bedrag aangevraagd.
http://www.rechtopbijstand.nl/?pid=268
Misschien is het wel mogelijk iemand van het WMO-loket hiervoor in te zetten?

begeleidster

begeleidster

12-06-2013 om 23:50

Dank jullie!

Daar kan ik mee aan de slag!

Ik wist niet dat zulke jonge mensen toch recht op bijstand hadden. Dat gaat nog een boel uitzoekerij worden wat betreft de verplichte bijdrage van de ouders. Weet iemand bij welke inkomensgrens dit gaat spelen? Moeder wil wel maar zegt niet te kunnen bijdragen, vader geeft niet thuis zodra er iets van hem wordt gevraagd, van hem weet ik ook het jaarinkomen niet en de jongen wil hem niet voor de rechter dagen om zijn bijdrage af te dwingen.

Ik ga binnenkort contact opnemen met Mee, hopelijk kunnen zij ons verder helpen, want het zou verschrikkelijk zijn als het zou stranden wegens geld.

Ouders zijn verplicht bij te dragen naar vermogen

De ouders zijn onderhoudsplichtig tot de jongen 21 wordt. Ik vermoed dat bijzondere bijstand pas aan de orde komt als duidelijk is dat er bij de ouders inderdaad niets te halen valt. Dat moeder zegt niet te kunnen en dat vader geen sjoege geeft is daarvoor vrees ik niet genoeg. Als die ouders in principe wel zouden kunnen betalen maar dat niet doen zal de rechter helaas uitkomst moeten bieden. Dat is wel rot, maar wat mot dat mot.

Groeten,

Temet

Onderhoudsplicht

Temet, als het jongste kind 18 wordt (niet 21!) gaat de bijstandsuitkering omlaag naar die van een alleenstaande (zonder kinderen dus). De kinderbijslag vervalt ook.
Het kind krijgt wel een toelage als thuiswonend, dus lager dan uitwonend, wat gebaseerd is op de gedachte dat de ouders nog voor het kind zorgen (in tegenstelling tot de hospita van een uitwonend kind). Terwijl die ouders dus geen ouder meer zijn.
De redenering draait dan om: kind moet van (geleende) studietoelage het verschil in inkomen van de ouder (ruim 200 euro) aan de ouder bijbetalen: kind moet ouder onderhouden.

Dit even terzijde.

Tsjor

Begeleidster

150+75+85=310. Het richtbedrag is 500. Verschil is 190. Beide ouders zouden dan de helft moeten betalen: 95 euro per maand. Bespreek dat in elk geval, of dat haalbaar is of niet. Geef daarbij ook aan, dat de kosten wegvallen (eten en drinken, energie, wassen etc.).

Tsjor

Tsjor

Ik heb het over de onderhoudsplicht in het algemeen op basis van het BW. Dat bijstand, studiefinanciering en andere regelingen hun eigen normen hebben doet daar verder niet aan toe of af.

Als moeder overigens een bijstandsuitkering heeft zal de rechter altijd oordelen dat zij geen draagkracht heeft om alimentatie te betalen.

Het punt is dat die jongen mogelijk wel bijzondere bijstand kan aanvragen, maar dat de sociale dienst in dat geval vrijwel zeker zal beginnen met na te gaan of hij geen bijdrage van zijn ouders kan claimen. Hebben beide ouders een inkomen op bijstandsniveau dan is de discussie snel afgelopen: nee, ze kunnen niet bijdragen. Is hun inkomen hoger, dan wordt het lastiger en krijgen we alimentatiediscussies.

En nogmaals: of DUO of welke club dan ook andere uitgangspunten hanteert maakt daarbij weinig uit.

Groeten,

Temet

klant

klant

13-06-2013 om 13:54

Duo

DUO verschaft uitwonende scholieren een basistoelage van rond 247 euro. Het probleem
valt dus wel mee. Moeder heeft bovendien minder kosten, zei Tsjor ook al.
De jongen is ook al afgekeurd voor Wah Jong. Begeleidster, ik zou het even zo laten. Dit is geen noodsituatie en moeder lijkt meer bezig met in het wilde weg rondwinkelen bij instanties dan met kijken wat nodig is.
Even afwachten hoe alles gaat lopen zou ik zeggen

begeleidster

begeleidster

13-06-2013 om 14:10

Antwoorden

Allereerst bedankt voor de antwoorden.

Ik zie toch wel een aantal misverstanden en aannames. Ten eerste: moeder heeft geen uitkering, maar werkt als zelfstandige, heeft helaas een benedenmodaal (< 20.000 voor zover ik weet) inkomen wegens parttime werken door gezondheidsproblemen en de zorg die beide kinderen nodig hebben. Ook als de oudste uit huis is, blijft die zorg voor het andere kind. Ik zal zeker met moeder om de tafel gaan zitten of zij het geld kan aanvullen omdat er ook kosten wegvallen (eten, drinken, kleding), maar ook haar huurtoeslag en de kinderbijslag vallen weg. Dit moet even goed gebalanst worden.

Studietoeslag geldt voor zover ik weet alleen voor beroepsonderwijs, kind heeft wel recht op scholierentoeslag en een aanvullende toeslag.

Klant, dat DUO een hogere toelage heeft voor uitwonende scholieren heb ik gemist, ik zal dit eens goed nakijken. We zijn inderdaad van de huidige situatie uitgegaan. Scheelt toch weer 100 euro! Ik zie het zelf ook niet zo somber in! Maar het lijkt mij alleen maar verstandig de mogelijkheden en onmogelijkheden op een rijtje te zetten.

Waarom denk jij dat moeder in het wilde weg rondwinkelt bij instanties? Daar is absoluut geen sprake van. Als begeleidster ben ik al langere tijd in beeld. De jongen is 18, het wordt tijd voor een volgende stap: begeleid zelfstandig wonen. Omdat hij aangeeft daar aan toe te zijn, omdat dat voor zijn ontwikkeling beter is (wij gingen op die leeftijd op kamers) en omdat dat moeder toch ook een stuk ontlast.
Maar misschien zie ik iets over het hoofd?

Moeder wil ook graag naar draagkracht mee betalen, die eet voor haar kinderen nog droog brood als het moet, hierin moet zij zelfs afgeremd worden. Vader is een ander verhaal. Die weigert inzage te geven in zijn inkomen, zegt werkloos thuis te zitten (moeder denkt dat dit inderdaad zo is) en alimentatie te betalen, moeder durfde geen LBIO aan te vragen uit angst voor de consequenties en de zoon, die dat nu moet gaan doen, hikt eigenlijk tegen hetzelfde aan.
Het vermoeden bestaat dat vader ook een autistische stoornis heeft en zich afsluit voor de hele situatie, dit is tijdens de diagnostisering van de jongen ook hardop uitgesproken door degenen die die diagnostisering deden n.a.v. het gedrag dat vader tijdens de onderzoeken liet zien.
Ik zou zelf voorstellen vader buiten beeld te houden, maar of zoon daarmee weg komt bij de bijstand indien die nodig is (wij zien dat als een laatste vangnet)? Het lijkt mij het meest logisch dat de gemeente rechtstreeks bij de vader aan klopt, maar ik weet zelf niet hoe dat in de praktijk werkt, en moeder ook niet, omdat die het al langer zonder alimentatie doet en ook niet uitkeringsgerechtigd is.

Begeleidster

"Ik zou zelf voorstellen vader buiten beeld te houden, maar of zoon daarmee weg komt bij de bijstand indien die nodig is (wij zien dat als een laatste vangnet)? "

Dat je bijstand ziet als laatste vangnet is terecht, zo is het ook bedoeld. Ik moest het even nazoeken, maar hij heeft in principe wel recht op bijstand, alleen is het bedrag heel laag. En bijstand is in aanvulling op andere middelen, dus wat hij in dat bijbaantje verdient gaat weer van de bijstand af (ik weet niet hoe het met die DUO tegemoetkoming zit maar heb geen tijd om dat na te zoeken).

Als er bijstand wordt verleend kan vader door de gemeente worden aangesproken, maar het kan ook zijn dat de gemeente eist dat hijzelf zijn vader aanspreekt. Dat kan een voorwaarde voor bijstandsverlening zijn, en dan moet hij wel. Hoe daarmee wordt omgegaan hangt van de gemeente af.

Groeten,

Temet

begeleidster

begeleidster

13-06-2013 om 14:41

Temet

Dank je voor je reactie.

Dat lijkt ons logisch, dat de bijstand aanvult wat hij tekort komt, na aftrek van zijn inkomen. Moeder heeft zelf altijd hard haar best gedaan uit de bijstand te blijven.
Om misverstanden te voorkomen: het zijn geen mensen die makkelijk denken over bijstand, toelagen, uitkeringen en dergelijke. Leven niet op grote voet, en ook de zoon vertoont een verantwoordelijke manier van met geld omgaan.

Nog even over die wajong

Ik begrijp dat er een wajongbeoordeling heeft plaatsgevonden maar dat hij buiten de wajong valt. Is daar nog bezwaar tegen mogelijk? Want jij geeft aan dat hij zou moeten kunnen werken met mitsen en maren, maar bij die beoordeling wordt in principe gekeken of er kan worden gewerkt in werk zonder te veel mitsen en maren. Ofwel: in gewoon werk op de gewone arbeidsmarkt zonder speciale begeleiding.

Nou geef ik onmiddellijk toe dat hier beroepsdeformatie dreigt: ik verdien mijn brood grotendeels met rechtshulp in arbeidsongeschiktheidskwesties, maar toch ...

En Klant, het is Wajong, niet Wah Jong, dat is net een Chinees restaurant

Groeten,

Temet

begeleidster

begeleidster

13-06-2013 om 15:21

Temet

Even uit mijn hoofd proberen te herinneren: iemand die in staat is zelfstandig 70 of 75% (dat getal weet ik niet zeker) van het minimumloon te verdienen, heeft tegenwoordig geen recht (meer) op wajong.
Deze jongen wordt in staat geacht om bijvoorbeeld met assemblagewerk (zeg maar: lopende bandwerk, schroefjes sorteren, dat soort dingen) dat te halen. Naar zijn opleidingsniveau (bezig met VWO) of de vraag of een mens gelukkig wordt van dit werk tot zijn 67e wordt niet gekeken.
En puur naar de letter van de wet valt hier simpelweg niks tegenin te brengen omdat het klopt: dát werk kan hij inderdaad wel aan dus is hij in staan om 70% minimumloon te verdienen zonder extra kunst- en vliegwerk.

Begeleidster

Je hebt helemaal gelijk. Alleen zei je eerder dat hij kon werken 'mits aan allerlei voorwaarden was voldaan', vandaar dat ik benieuwd was naar die voorwaarden. Maar als hij in theorie in staat is om voltijds printplaten te monteren of koekjes in de pakken dan bestaat geen recht op wajong.

Overigens: hij gaat studeren begrijp ik. Mocht in de komende jaren blijken dat het toch minder goed gaat dan verwacht zodat betwijfeld kan worden of hij eigenlijk wel voltijds koekjes kan inpakken dan kan er denk ik opnieuw een aanvraag worden gedaan, hij is dan nog geen 'laattijdige aanvrager' omdat hij student is.

Maar inderdaad: of je je een beetje lekker voelt als je koekjes inpakt of printplaten monteert is niet relevant.

groeten,

Temet

klant

klant

14-06-2013 om 00:38

Extra geld

Hi hi, dank voor de correctie Temet, ik zie het.
Verder snap ik het niet meer hoor. Wat ben jij voor een begeleidster? Maatschappelijk werk? Huishoudelijke hulp? wijkverpleging? Waarom stuur je je klant niet gewoon door naar duo? Zoals het draadje nu loopt wordt er op alle manieren gezocht naar zoveel mogelijk geld. Waarom? Ik zou eerst eens kijken wat duo gaat doen, dat is de normale gang van zaken.
Begeleid kamer wonen zegt: streef naar 500 per maand.Moeder kan hetgeen ze uit gaat sparen aan voedsel, energie etc. aan de jongen besteden. Ze is het nu immers ook aan hem kwijt. Dan is het geadviseerde bedrag bijna bereikt.
Begeleid kamerwonen is gericht op zelfstandig worden. Laat de zoon dat dan ook proberen en net als elke uitwonende jongere zich eerst met duo verstaan en dan kijken hoe hij de boel rond moet krijgen. Wat is de soort begeleiding waar jij je op richt? Heel benieuwd.

begeleidster

begeleidster

14-06-2013 om 07:03

Klant en alle anderen

Klant, ik proef een soort wantrouwen in jouw vraag dat ik niet goed snap.
Mijn werk ligt op het begeleiden van kinderen met een autistisch spectrum stoornis in het dagelijks functioneren en daar horen ook zaken als school, werk en wonen bij. Ik werk als zelfstandige, niet in dienst van de overheid of een zorgorganisatie. Ik wil mijn werk "op maat" verrichten en in dit geval waren er vragen m.b.t. de (financiële) haalbaarheid van begeleid wonen waar ik niet direct antwoord op had.
Ik ben in dit geval aan het uitzoeken wat de mogelijkheden zijn m.b.t. begeleid wonen. En jij kan dat vreemd vinden, maar daar speelt ook een financieel aspect in mee. Dat jij dat ziet als zoeken naar zoveel mogelijk geld vind ik nogal eenzijdig neergezet, alsof ik daar zelf persoonlijk profijt bij zou hebben, de manier waarop je vraagt wat voor begeleidster ik ben komt ook niet zo prettig over.

Waren mijn vragen dan zo vreemd of verdacht? Of is het in jouw ogen not done dat ik me ook met de financiële aspecten bezig houd? Ik zie dat als "part of the job" en ik wil proberen ook de vragen van de cliënt (en zijn moeder) op dit gebied te beantwoorden. Misschien is dat raar, maar ik word "ingehuurd" om deze jongen te helpen, en als ik zelf zo snel geen antwoord heb voel ik me niet te goed om die antwoorden op te zoeken en eventueel aan anderen te vragen. Ik ben namelijk ook niet alwetend.
Deze vragen zijn wat mij betreft inmiddels voldoende beantwoord, waarvoor mijn dank. Bij de volgende afspraak zal ik voorstellen een berekening te maken m.b.t. de draagkracht van de moeder en ze aanraden nog eens goed te kijken hoe dat met DUO zit als de jongen daadwerkelijk uit huis is. En dan is het aan hem wat hij daarmee gaat doen. Want ik kan hem helpen met het zoeken naar antwoorden, maar uiteindelijk neemt hij (met zijn moeder, als mentor) de beslissing.

Vic

Vic

14-06-2013 om 10:45

Begeleidster

Als je nog eens zo'n vraag hebt moet je die gewoon stellen als 'Truus'. Voor degenen die hier langer komen blijf je toch niet anoniem maar we zijn allemaal wel zo fatsoenlijk om te doen alsof

klant

klant

14-06-2013 om 15:45

Vic

Hoe kom je daar nou bij? Het OO forum wordt regelmatig bestormd door zorgverleners die de kunst van het Googelen niet machtig zijn. Te overbelast om zelf bij DUO te kijken en zo.
Die professionals zijn druk bezet hoor.

passiebloem

passiebloem

14-06-2013 om 18:52

Begeleidster

Ik vind je vraag volstrekt legitiem, maar ik geloof dat ik hem hier niet zou stellen. Ik zou inderdaad de officiele instanties om een antwoord vragen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.