Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Aldonse

Aldonse

16-03-2013 om 18:23

Advocaat inschakelen voor verkrijgen erfenis?

Mijn beide kinderen hebben een erfenis gekregen van hun grootvader. Dit was (waarschijnlijk) niet beschreven in een testament, maar stond wel beschreven op een losbladig vel papier. Er is een executeur-testamentair aangesteld, en deze heeft alles geregeld.

Omdat mijn kinderen minderjarig waren op het moment dat de erfenis werd toegekend, is het geldbedrag overgemaakt op de bankrekening van hun vader (we zijn gescheiden). Nu zijn mijn kinderen allebei meerderjarig, willen graag weten hoe groot het geldbedrag is en vinden dat zij recht hebben op het geld. Hun vader weigert daar mededelingen over te doen, heeft het geld waarschijnlijk belegd en strijkt zelf hiervan de rente op.

Wie heeft ervaringen met het inschakelen van een advocaat om duidelijkheid te krijgen over hoe groot de erfenis is? Ik ben met name geinteresseerd in de kosten welke het met zich meebrengt.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Kosten advocaat

Daar kan je het beste een advocatenkantoor over bellen. Misschien kan je mailen om je vraag voor te leggen.

Ik zou me eerder afvragen of het geld er nog wel is. Als je man het niet met jullie meerderjarige kinderen wil bespreken is er vast iets loos, zou ik denken. Beleggingen hebben de laatste jaren weinig opgebracht. De executeur-testamentair weet vast nog wel welk bedrag hij naar de erfgenamen heeft overgemaakt.

Aldonse

Aldonse

16-03-2013 om 23:59

Reactie

Het geld is er nog wel, daar is geen twijfel over. De executeur-testamenatair was de zus van mijn ex-man, en zij wil er geen mededelingen over doen....

klant

klant

17-03-2013 om 13:21

Kunnen de kinderen

het niet zelf vragen aan vader en/of de executeur testamentair? Dan moeten ze het wel zeggen. De kinderen zijn immers rechthebbenden.

Aldonse

Aldonse

17-03-2013 om 14:19

@ klant

De kinderen hebben het gevraagd aan de e-t. Maar dat is hun tante, en zij verwijst de kinderen naar hun vader (haar broer) Dat schiet dus niet op.

Sancy

Sancy

17-03-2013 om 16:49

Tante

maakt zich er wel makkelijk van af. Was ze de officiële e-t? Als e-t is ze verplicht "rekening en verantwoording" af te leggen aan de erfgenamen. Dat betekent dat achteraf alle uitgaven en inkomsten controleerbaar moeten zijn, bijvoorbeeld met facturen of bankoverzichten. Heeft tante dit gedaan? De kinderen waren op moment van erven nog minderjarig, dus ook de wettelijk vertegenwoordigers van de kinderen - als jij ouderlijk gezag hebt jij dus ook - hadden dit moeten krijgen, die 'rekening en verantwoording'. Een simpele verwijzing van tante naar hun vader, haar broer, zou niet volstaan hebben. De kinderen kunnen nu alsnog vragen naar een afschrift van de verantwoording.
En zorg dat ze het allemaal schriftelijk doen. Dat helpt ook vaak om de zaken helder te krijgen.

Linda

Linda

17-03-2013 om 20:52

Inderdaad op papier

Zoals Sancy adviseert en met dergelijke teksten erin dat ze wettelijk verplicht is rekening en verantwoording af te leggen. (en misschien nog meer van dat soort wettelijke teksten, je kunt vast e.e.a. op internet vinden).
Je kinderen moeten daarbij een (redelijke) termijn aangeven waarbinnen ze de info schriftelijk willen hebben.
Omdat ze het al eerder hebben geprobeerd en de zus naar haar broer verweest, zou ik, als ik hen was, expliciet laten opnemen dat ze daar dus niet mee kan volstaan, maar henzelf schriftelijk moet informeren (binnen de redelijke termijn).
En eindigen dat ze erop vertrouwen dat ze die informatie binnen de gevraagde termijn krijgen, omdat zij (tante) het vast niet zover wil laten komen dat ze dergelijke informatie met rechtsbijstand (en alle gedoe en kosten voor tante) moeten gaan vorderen.
Zoiets...

Maar als dat nog niet helpt....
Da wat de kosten betreft (ben zelf advocaat geweest, maar niet op dit gebied): bel verschillende advocaten en vraag naar de kosten. Wees kritisch en vraag door hoe ze rekenen: vast bedrag, of uurtarief. Denk aan extra kosten: BTW, kantooropslag (kan lekker oplopen) en verschotten (kosten - ook daar doorvragen wat ze rekenen).
En vraag vooral hoeveel ervaring ze ermee hebben (ook vragen wat voor ervaring precies), want iemand die het vaker gedaan heeft doet het vermoedelijk beter en sneller (dus uiteindelijk goedkoper) dan iemand die van alles doet, maar dit nog nooit of zelden gedaan heeft.
Ik zou het zoeken bij specialisten op het gebied van het familierecht, maar dan nog moet je zoeken naar iemand met specifieke ervaring op dat terrein.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.