Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Pien

Pien

08-10-2012 om 18:13

Advies betreffende contracten

Ik heb een vast contract (22 uur) en een jaarcontract van 8 uur dat inmiddels 1x is verlengd. Eind van dit jaar kijken ze of het opnieuw met een jaar verlengd kan worden. I.v.m. bezuinigingen (ik functioneer naar volle tevredenheid) is het nog maar de vraag of het voor een tweede keer verlengd gaat worden, aldus mijn leidinggevende.

Nu heeft een collega per a.s. november definitief 8 uur ingevelerd en heeft een andere collega deze 8 uur overgenomen, vast wel te verstaan.
Deze 8 uren had ik graag voor vast gewild (de wens voor 8 uren vast is bekend bij de werkgever) en het voelt dan ook niet helemaal lekker dat iemand ze zo voor vast krijgt terwijl ik al anderhalf jaar met een jaarcontract dit aantal uren werk (en misschien wel kwijt raak).
Kan ik hier nog iets mee in de zin van dat ik meer recht heb (zo voelt dat namelijk) op die 8 vaste uren en de andere collega met 8 uur op jaarcontract basis begint? Voor de volledigheid ik functioneer naar volle tevredenheid dus daar kan het niet aan liggen.

Weet iemand iets meer van deze materie en of ik hier iets aan kan doen?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

08-10-2012 om 19:09

Geen idee

Maar is ieder 4 niet eerlijker?

Persoonlijk vind ik dat je wel een punt hebt. Ik zou daar dan zeker met mijn leidinggevende een gesprekje over aanknopen.

Pien

Pien

08-10-2012 om 21:46

Re. ginny

Het idee van ieder 4 uur houd ik in het achterhoofd, had ik zelf nog niet bedacht, bedankt.

Zusenzo

Zusenzo

08-10-2012 om 23:02

Recht niet

Ik kan me niet voorstellen dat jij recht zou hebben op die 8 uur alhoewel ik me goed kan voorstellen dat je dit niet leuk vindt. Onrechtvaardig, mwah, dat ligt er maar aan de redenen. Ik zou wel gaan vragen wat de overwegingen zijn geweest. Wat zijn de redenen dat men gekozen heeft voor de ander en niet voor jou? Ik zou ook duidelijk aangeven dat je teleurgesteld bent en dat je heel graag 8 uur vast erbij zou willen hebben.

Bij ons wel

Als je langere tijd méér uren dan je basiscontract werkt heb je de tijd dat je die uren gewerkt hebt ook 'recht' om ze als ze vrij komen op te eisen. Dit geld ook voor uren die je per aanvullend contract hebt gewerkt. Dus b.v. ik werk met jaarcontract 8 uur extra. Als die uren vrij komen mág ik ze voor opeisen en daar heb ik een jaar de tijd voor. In jouw geval, je hebt 2 jaar die extra 8 uur gewerkt, je hebt 2 jaar de tijd om die uren 'op te eisen' móchten ze vrij komen en wel in precies die functie....(dat laatste is een voorwaarde!). Ze komen ook vrij. Jij hebt 1.5 jaar extra uren gewerkt, je mag ze dus opeisen en ze moeten jouw dan die uren geven. Staat in onze CAO. Onder welke CAO val jij? Bij ons moet het wel officieel opvragen worden via personeelszaken. De enige reden dat ze er onderuit kunnen eventueel is als er een gespecialiseerd iemand b.v. op die 8 uren moet staan omdat het beleid gewijzigd is b.v. En jij die specialisatie niet hebt.
Ik weet dat 1 collega dit al eens daadwerkelijk heeft gedaan en ook gekregen heeft.
groeten albana

Pien

Pien

09-10-2012 om 12:55

Albana, cao gemeenten

ik val onder CAO gemeenten, ik zal vanmiddag eens kijken of ik daar wat kan vinden.
Ik sta meestal niet zo op mijn strepen maar kan het mij niet 'permiteren' zoveel inkomen te verliezen. En met het oog op de toekomst (minder mensen nodig) wil ik wel heel graag deze uren behouden. We doen overigens hetzelfde werk, ik ben wel iets breder inzetbaar. De reden voor de uitwisseling van de vaste 8 uren, die mijn afdelingshoofd gaf in een informeel gesprekje, zit in de prive omstandigheden/thuissituatie van betrokken collega (die overigens algemeen bekend zijn) hij zou het haar in het verleden beloofd zijn, en begrijp ik heel goed.

NaShA

NaShA

09-10-2012 om 16:38

Ben je ambtenaar?

Ambtenarenrecht is een geheel eigen recht en niet vergelijkbaar met het gewone arbeidsrecht. Ik weet ook niet hoe het daarin zit met dit soort kwesties.
Het zou ook heel goed kunnen zijn dat je collega langer bij deze werkgever werkt en daarom op basis van die anciënniteit het eerste recht op die uren heeft....Lullig voor jou, dat is een feit....

Pien

Pien

09-10-2012 om 18:25

dus voor ambtenaren kan het heel anders zijn? Ik heb toch maar een afspraak met personeelszaken gepland. Dan hoor ik wel hoe het precies zit. Zou heel zuur zijn als ik het kwijt raak op deze manier, maar dat risico loop je met niet vaste aanstellingen...

NaShA

NaShA

09-10-2012 om 20:52

Dat is de enige juiste weg

personeelszaken, zij moeten je kunnen uitleggen hoe het zit met het ambtenarenrecht.

Is dat zo? (personeelszaken)

Ik heb altijd het idee dat personeelszaken niet bepaald een onafhankelijke positie heeft. Dat ze wel weten van de hoed en de rand, maar meer dingen 'weglaten' als jij er niet zelf over begint en je proberen die route op te sturen die het bedrijf graag zou zien. Dus in jouw geval je niet wijzer maken en vooral erg veel wijzer over de rechten van collega op die 8 uur. Ik denk dat je beter vóor dat gesprek eerst zelf info bijelkaar sprokkelt en dan pas het gesprek aan gaan. Door de CAO te lezen b.v. En wel de laatste.
groeten albana

NaShA

NaShA

10-10-2012 om 11:30

advies bij ambtenaren is, vraag het aan pz of neem kontakt op met een juridisch adviseur.

Pien

Pien

10-10-2012 om 12:49

Apart soort .. die ambtenaren

Bij het idee naar personeelszaken te gaan ben ik ook altijd een beetje huiverig ivm de dubbele pet die ze op hebben. Vandaar dat ik mijn vraag eerst maar eens hier gesteld heb. Het gesprek bij PZ probeer ik maar wat informatief te houden en het niet te hebben over 'recht hebben op' maar 'in aanmerking komen voor'. En dan maar kijken waar zij mee komen.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

10-10-2012 om 16:37

Ja nou

Je kunt het natuurlijk altijd proberen via pz. En dan even goed je verstand erbij houden en verder kijken dan je neus lang is. Echt liegen zullen ze natuurlijk ook niet mogen, als rechtgeaarde ambtenaren.

Ik zou ook de CAR-UWO er even bijpakken...

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.