Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Suze

Suze

31-07-2018 om 10:45

13.000 jongeren na de zomer aan slag binnen maatschappelijke diensttijd

13.000 jongeren na de zomer aan slag binnen maatschappelijke diensttijd

Zo’n 13.000 jongeren gaan na de zomer aan de slag in het kader van de maatschappelijke diensttijd. In de afgelopen maanden konden organisaties hun plannen indienen en daaruit zijn 38 projecten gekozen die vanaf medio september van start gaan.

Zo’n 13.000 jongeren gaan na de zomer aan de slag in het kader van de maatschappelijke diensttijd. In de afgelopen maanden konden organisaties hun plannen indienen en daaruit zijn 38 projecten gekozen die vanaf medio september van start gaan.

“Felicitaties aan alle organisaties die de komende maanden gaan pionieren voor de maatschappelijke diensttijd”, zegt staatssecretaris van VWS Paul Blokhuis. “De bedoeling van maatschappelijke diensttijd is dat jongeren uit alle sociale lagen, ongeacht hun opleiding, culturele achtergrond of beperking, zich kunnen inzetten voor andere mensen en voor goede doelen, die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Het is vooral iets voor jongeren zelf, om kennis en praktische ervaring op te doen, maar ook om in contact te komen met andere jongeren en ouderen die ze normaalgesproken niet dagelijks tegen het lijf lopen. Dit kan eraan bijdragen dat iedereen de kans krijgt om mee te doen. Ik heb er vertrouwen in dat de gekozen projecten de samenleving, en zeker ook de levens van jongeren die meedoen, op een positieve manier gaan beïnvloeden.”

Leren en bijdragen
Bij de maatschappelijke diensttijd staat leren centraal. Jongeren leren bij de gekozen projecten nieuwe vaardigheden, maar zeker ook wat ze leuk vinden om te doen. Jongeren die bijvoorbeeld nog niet goed weten wat ze later willen worden, kunnen zo inspiratie opdoen voor hun beroepskeuze.

“Het mooie aan de projecten is dat deelnemers aan de ene kant ontdekken wat ze kunnen en de mogelijkheid krijgen om hun talenten te ontwikkelen, en aan de andere kant tegelijkertijd mensen kunnen helpen en ervaren hoe het voelt iets bij te dragen. Met de maatschappelijke diensttijd investeren we echt in mensen”, zegt Blokhuis.

Zelfs op zee
ZonMw, de Nederlandse organisatie voor zorgonderzoek en innovatie, heeft de subsidieaanvragen voor de maatschappelijke diensttijd beoordeeld. De organisatie heeft de beoordeling deels overgelaten aan een panel van jongeren en experts. Het laten aansluiten van de projecten bij de wensen van jongeren was een van de belangrijkste criteria bij de beoordeling. Daarom hadden jongeren een doorslaggevende stem in het toekennen van de subsidies.

Er is veel keuze. Jongeren kunnen aan de slag in de zorg, sport of cultuur, op het platteland en zelfs op zee. Een van de projecten is van de Reddingsbrigade. Als lifeguard, trainer of instructeur worden jongeren opgeleid en dragen ze verantwoordelijkheid. De jongeren krijgen de mogelijkheid om na hun diensttijd met een EHBO- en internationaal erkend lifeguarddiploma de deur uit te lopen, of om langer te blijven. Bij een ander project organiseren jongeren door het hele land diners op het platteland, waardoor jongeren uit de stad en jonge boeren met elkaar in contact komen.

Toekomst maatschappelijke diensttijd
De eerste 38 projecten gaan in september van start. Begin 2019 wordt het aantal projecten binnen de maatschappelijke diensttijd verder uitgebreid. Voor deze eerste projecten is vanuit het Rijk 25 miljoen beschikbaar gesteld. Medio 2019 moet op basis van de ervaringen in het eerste jaar worden bepaald hoe de maatschappelijke diensttijd vorm krijgt. De bijdrage van het Rijk loopt vanaf 2021 structureel op naar 100 miljoen.

Zie:
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2018/07/26/13.000-jongeren-na-de-zomer-aan-slag-binnen-maatschappelijke-diensttijd?utm_source=e-mailnieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaign=Regeringsnieuws

Ik weet dat er sprake van was, maar nu is het er dan dus.

Maar dit stukje roept vooral vragen op. Voor hoe lange periode is het? Of wisselt het? En krijgen de jongeren die het doen er nog iets voor? Zo ja, hoe veel? Ik begrijp dat het vrijwillig is, zag onderaan het bericht nog iets staan van "proeftuin". Is het de bedoeling dat het verplicht gaat worden?

Op zich is het als vrijwillig initiatief natuurlijk prima, maar zou er voldoende interesse zijn? En is het extra, komen ze in de plaats van vrijwilligers of zelfs in de plaats van betaalde krachten?

Weet iemand er meer van? En wat vinden jullie ervan?

Kaaskopje

Kaaskopje

31-07-2018 om 13:39

Duur

https://www.ad.nl/politiek/maatschappelijke-diensttijd-leeft-niet-onder-jongeren~a11a684a/

In dit stuk is sprake van 'maandenlange inzet'. Nog steeds niet hoevéél maanden, maar maandenlang impliceert meer dan twee maanden, naar mijn gevoel.

Ik heb geen kinderen meer in de doelgroep, maar ik vind het helemaal geen verkeerd idee. Ook niet als het niet zo vrijwillig is.

zebra

zebra

31-07-2018 om 13:53

nog niet in verdiept

maar ik denk dat het in sommige gevallen zeker niet verkeerd is, mits de jongeren niet de plaatsen innemen van betaalde krachten. Hoe vaak gebeurt het niet dat jongeren de verkeerde studie hebben gekozen of echt niet weten welke richting ze uit willen, dan lijkt dit me wel zinvol.

De betaling

https://nos.nl/artikel/2226967-jongeren-lopen-nog-niet-warm-voor-maatschappelijke-diensttijd.html

"Volgens Blokhuis moet de diensttijd vrijwillig en flexibel worden, ook in tijd en duur."

In een ander bericht, afgelopen week, las ik dat het om bijvoorbeeld 6 maanden kon gaan.

Betaling:

Ik ben benieuwd wat de jongeren daar dan voor inkomen gaan krijgen. Dat lijkt me nog wel handig om ze er warm voor te krijgen.

https://www.startpagina.nl/v/kunst-cultuur/geschiedenis/vraag/426391/kreeg-vroeger-betaald-dienstplichtleger/
"https://www.startpagina.nl/v/kunst-cultuur/geschiedenis/vraag/426391/kreeg-vroeger-betaald-dienstplichtleger/"

Zelf had ik in die tijd een jaar een soort maatschappelijke dienstplicht dat op eenzelfde wijze gefinancierd werd. Ik woonde en werkte in een instelling, kreeg vormingsdagen en hield er een zakgeld aan over.

Maar het lijkt me niet nuttig om het te verplichten. Onwillige leerlingen in het onderwijs vind ik al erg genoeg. Nu ook onwillige jongeren in een instelling of bij vrijwilligerswerk?

Maar inderdaad, als het maar tijdelijk is zal het voor veel jongeren ook niet in te passen zijn. Wat doen ze de rest van het jaar tot ze weer naar school gaan of doorstuderen? Moeten ze hun handige bijbaantje er voor opgeven? Of hun eigen sport en vrijwilligersactiviteiten?

Kaaskopje

Kaaskopje

01-08-2018 om 15:06

Het mag er best bij gaan horen

Om eerlijk te zijn weet ik niet wat ik ervan gevonden zou hebben als 16-jarige, ik was en ben nog steeds een beetje een bangbroek met nieuwe dingen. Kan ik het wel, durf ik het wel, kan ik wel meekomen, dat soort ongein. Maar juist voor types als ikzelf kunnen stages een opsteker en/of leerzame ervaring zijn. Er hangt nog niets vanaf. Men wéét dat je nog onervaren bent. Maar ook voor een breder bewustzijn van wat er speelt in de maatschappij, vind ik het een prima middel om dat te bevorderen.

Wat het innemen van betaalde werkplekken betreft... Daar zit iets in, maar ze leren niks van onnuttige werkzaamheden. Elke handeling in de zorg, zou betaald werk kunnen zijn, moeten zijn ook, maar zo is het niet. Dat er misbruik van wordt gemaakt, is vrees ik niet uit te sluiten.

Wie gaan het doen?

Kennelijk zijn er 13000 stageplaatsen. Maar zijn er ook 13000 jongeren die het willen doen? Wie zijn dat dan? Waar kun je je aanmelden? Wat zijn de voorwaarden? Waar is die website?
Ik vrees dat er niet veel nieuws onder de zon is. De strandwacht opleiding bestaat al jaren. Dat dit nu ook onder dit project valt, verandert niet zoveel.
Het echte probleem voor de jongeren die dit soort dingen willen gaan doen is dat de meesten niet bij zo’n project in de buurt wonen. Hoe moet dat dan? Komen er slaapplaatsen?
Wat is de invloed op de beschikbaarheid van stageplaatsen in het MBO? Zelfs strandwacht kan een legitieme stage zijn ihkv de afronding van een MBO opleiding. Waar moeten die leerlingen heen om hun stage te lopen?
Ja, ik ben tegen maatschappelijke stage.
Om een heleboel redenen, maar vooral omdat leerlingen van het vmbo en mbo nu al moeilijk stageplaatsen kunnen vinden. ZIj hebben niks aan concurrentie van nog eens 13000 “vrijwilligers”

V@@s

V@@s

02-08-2018 om 07:44

inderdaad

Waar kunnen jongeren zich aanmelden. Ik kan niet eens een lijst met projecten vinden of zo. Ja een vrijwilligerscentrale in Rotterdam doet mee. Wervende tekst op de site, maar ook daar is me niet duidelijk hoe ik me, als ik zou vallen in de doelgroep, me zou kunnen aanmelden.

Ik begrijp ook niet waarom er zoveel geld mee gemoeid is om mensen voor niets te laten werken. Volgens mij is dit gewoon een extra geldpotje voor vrijwilligerscentrala's om te doen wat ze altijd al deden.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.