Relaties Relaties

Relaties

Sinterklaas

Sinterklaas

06-12-2015 om 22:25

Sinterklaasverbazing

Even checken hoe jullie hier tegenaan kijken, puur uit nieuwsgierigheid.

Afgelopen weekend met familie Sinterklaas gevierd met lootjes.

Budget had ik bepaald op EUR 15 (het was bij ons).

Nu waren er van de groep 2 mensen die cadeaus boven de 15 euro opgaven: de ene 19 euro, de andere 20 euro (zonder evt. verzendkosten).
Eentje had nog wel 2 goedkopere dingen erbij gezet, maar dat leken eigenlijk meer cadeautjes voor erbij (zij het dat je een ervan ook een wat duurdere versie kon kopen en zo wel aan de 15 euro kon komen).

Heb er zelfs nog een berichtje aan gewijd, vooral vanwege die ene die geen alternatieven bood en dat voor de pubers uit de groep onhandig kon zijn ivm het budget. Die heeft het verlanglijstje overigens niet aangepast.

Ik ben dan echt verbaasd dat ze zich niet aan het budget houden en ook niet een klein beetje maar best flink erover gaan.

Maken jullie dit soort dingen ook mee?
Hoe kijken jullie daar tegenaan?
En wat doen jullie met boven budget wensen?


filalu

filalu

06-12-2015 om 22:57

Overleg

Hier gaat budget in overleg. Ben er niet zo van dat degene waar het gevierd wordt dit alleen bepaald.
Verder weet ik ook niet altijd van alles precies de prijs als ik wat op mijn lijstje zet. Maar meestal kan je iets in meerdere prijsklassen kopen.
Voor degene met maar 1 wens. Kon dit niet tweedehands aangeschaft worden? Zo niet had ik wat anders bedacht wat die persoon hopelijk ook leuk vindt.

Els

Els

07-12-2015 om 07:04

Richtlijn

Ik vind het ook vreselijk moeilijk om een lijstje te moeten maken. En ook een lijstje dat iemand anders maakt gebruik ik als richtlijn, idee in welke richting een cadeautje leuk zou zijn. Niet als verplichting omdat te kopen. Ofwel: gewoon iets anders bedenken (en misschien is geen lijstje maken sowieso leuker)

gloria

gloria

07-12-2015 om 08:06

pfft

Ik ben wel wat erg weinig prijsbewust maar in dit soort gevallen ben ik daar niet rouwig om, want zo is er toch geen lol aan?

Gut, wie weet wie zich al aan mij gestoord heeft omdat ik me 'niet aan de regels houd'.
Ik schrijf maar wat op, eigenlijk, op dat soort lijstjes.
Erger nog, ik koop ook maar wat...zie het afgesproken budget als richtlijn maar kom daar vast onder of boven.

Maar goed, zou het ook niet willen weten die irritaties want dan zou het voor mij de laatste keer zijn geweest.

Jamie

Jamie

07-12-2015 om 08:23

hmm

Soms heeft iemand nog een oude prijs in het hoofd en wat je zegt over verzendkosten vind ik helemaal raar. Ik ben dan niet verantwoordelijk voor de manier waarop iemand mijn spullen koopt (verzenden, ophalen, brandstof, parkeerkosten).

Als ik merk dat mijn kind zo op hoge kosten komt stop ik kind wat toe, doe ik dit jaar ook maar wij hebben geen lootjessysteem. Ik ben van mening dat als elke volwassene 15 euro moet bijdragen dat dat in verhouding voor pubers best veel is. Mijn ene kind moet daar drie weken voor krantjeslopen en mijn andere kind 3 uur zwaar werk doen op zaterdag. Ze krijgen dus 5 euro subsidie van mij.

Ik zou het niet durven om bewust iets op een lijstje te zetten waarvan ik zeker weet dat het 33% over de prijsafspraak gaat maar ik snap ook dat het wel eens minder lijkt omdat je dat kadootje voor goedkoper gezien hebt. Verder is een lijstje natuurlijk geen verplichting.

verlanglijstje

Daar mag je toch alles opschrijven wat je wilt? Het is natuurlijk geen krijglijst. Ik zie zo'n lijstje als richtlijn voor het voor soort cadeau(s) dat iemand leuk vindt. Niet als: dit moet het perse worden.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

07-12-2015 om 09:21

een verlanglijstje is een verlanglijstje

Een verlanglijstje is een verlanglijstje. En geen bestellijst. That's it. Ik zie dus eerlijk gezegd niet in waarom je je hier druk om maakt.

Moni

Moni

07-12-2015 om 09:45

Ik zou me er niet druk om maken

Die 15 euro is een richtprijs, geen harde grens.
Ik lees dat als 12-20 euro. De bedoeling lijkt mij om te voorkomen dat de een een cadeau krijgt van 50 euro en de ander van 15 euro. En dat doel is bereikt.

Wij hebben helemaal geen richtprijs meer bij pubers. Pubers geven zelf rond de 12-15 euro uit. Grootouders zitten al snel op 50.
Toen ze klein waren, hadden we alleen een richtgetal, namelijk het aantal cadeaus per kind. Naar de prijs keken mijn kinderen niet.

Angela67

Angela67

07-12-2015 om 09:59

vraag

ik haal uit je openingsposting niet waarom je verbaast bent.

a. je hebt zelf niet meer geld te besteden en komt in de problemen als je meer dan 15 euro uitgeeft. >> dan zou het in principe niet erg hoeven zijn als iemand anders meer geld uitgeeft en jij jezelf (en je kinderen) aan die 15 euro houdt, waarbij een verlanglijstje niet een boodschappenlijstje is, maar moet dienen als inspiratie.

b. je vindt dat iedereen zich aan die 15 euro moet houden omdat het anders niet eerlijk is dat de 1 een duurder kadootje krijgt dan de ander. Dit is dan in mijn optiek je mening/missie opleggen aan anderen die daar misschien minder principieel in zijn dan jij.

c. je vindt dat afspraak afspraak is, ongeacht of het over 15 euro voor sinterklaas gaat of over wie er de wc zou schrobben.

Zijn er nog meer opties?En zo ja/zo nee, waardoor ben je verbaast?

gr Angela

Angela67

Angela67

07-12-2015 om 10:00

verbaast/verbaasd

blijft lastig. Ik zoek het weer op . .verbaasd dus .. .
gr Angela

Nimbo

Nimbo

07-12-2015 om 12:59

Misschien helpt het om eerlijkere

woorden gebruiken. Want verbazing is in dit geval volgens mij gewoon irritatie. Dus je bent geirriteerd. Volgens mij niet verbaasd. Niet waar?

mijk

mijk

07-12-2015 om 14:38

Ik verbaas me suf

over jouw verbazing maar Sint heeft bij ons ook geen budget die koopt wat hij leuk vind voor wie hij lief vind en als hij wat minder geld heeft doet ie extra zijn best op een mooi gedicht. Zou heel narrig worden als de accountant van Sint ook mee viert. Het voelt zo benepen...

Mijk

lieverdje

lieverdje

07-12-2015 om 15:56

budget ruim hanteren

het hoeft niet op de weegschaal toch? Ik zou dat bedrag nemen met een marge van ca. 5 euro. Als je iets geweldigs vindt wat maar 10 of 11 euro kost, dan ga je toch ook niet op zoek naar iets duurders, of wel dan?

Ik verbaas mij ook een beetje over jouw reactie.

tonny

tonny

07-12-2015 om 16:07

tja

als gaat om het besteedbare geld van je pubers, dan zou ik die vijf euro sponsoren.

Soms zie je niks wat je echt wilt hebben voor 15 euro maar wel voor 19 euro. Ik zou daar niet moeilijk over doen, en de accountant in onze familie ook niet, gelukkig Liever iets een beetje duurder (al is het percentueel veel, daar heb je gelijk in) dan iets wat je niet wilt voor de exacte prijs.
Sint en afgepast doen, dat botert niet.

Bij onze lootjessintfeesten wordt ook weleens wat gerommeld met de limiet. Niet erg, tenzij een bepaald person jaar in jaar uit wordt voorgetrokken.

Jamie

Jamie

07-12-2015 om 16:16

lieverdje

In jouw geval kun je er natuurlijk wel iets bijgeven voor 4 euro!

guera

guera

07-12-2015 om 16:28

sinterklaas

Ik herken het hoor. Je spreekt ook niet voor niks een budget af zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Het speelde hier ook en dus heb ik kind gesponsord omdat hij anders 7 euro extra zakgeld moest besteden omdat alles dik in de 20 euro was. Sommige dingen konden alleen in bepaalde webshops gekocht worden en sja dan kwamen ook nog de verzendkosten erbovenop. Ik ben blijkbaar ook iemand die zich ' graag' aan de regels houdt . Ik denk nl ook: waarom spreken we het dan af? laat het dan los. Gelukkig is het met kado's voor de kids nooit mis gegaan dat het ene stel 10 kado's voor eigen kind kocht en dat jouw kind dan 5 pakjes had zoals afgesproken.
Nu zijn ze ouder en snappen dat en boeit het ook niet, maar ja als je niks kan verzinnen dat wel in het budget past dan zet je er een boekenbon of bioscoopbon op......

Margo

Margo

07-12-2015 om 19:28

ik snap het ook

Ook ik ben iemand die zich graag aan afspraken houdt, vind dat die er niet voor niets zijn.
Dat houdt niet in dat ik me niet flexibel kan opstellen, maar dat je anders geen afspraken moet maken en duidelijk een min/max moet afspreken, zodat de ene niet een libelle krijgt en de ander een duur boek. Zoveel mensen zoveel wensen, daarom zijn afspraken handig.
Als ik de enige zou zijn die me aan de afspraken houdt, zijn ze zinloos geweest.
Met afspraken houd je ook rekening met mensen/jongelui die het met een kleiner budget moeten doen.
Ik heb genoeg bestemmingen voor mijn beperkte budget na mijn scheiding en als anderen dan na een berichtje geen lijstje aanpassen vind ik dat toch wel vervelend. Iedereen wil gelijkwaardig meedoen.

gloria

gloria

07-12-2015 om 20:20

jee

Ik wist niet dat het zo irritatie-gevoelig was, sinterklaas vieren.
Nogmaals, ik hoop dat de persoon die zich aan mij ergert dat niet laat blijken want dan heb ik echt geen zin meer.

Wat een geneuzel!
Ik heb écht geen besef van prijzen en zal vast niet de enige zijn!
Voel dus ajb niets als ik een duur kado op schrijf en ja, ik ben ook blij met een libelle! (Niet echt maar het gaat alleen om het idee, dus ja, ik ben blij met alles wat ik krijg!)
En nee, als ik voor mijn gevoel een leuk kado heb gekocht voor iemand en ik zit nog niet aan de max, dan koop ik niéts bij, tenzij ik daar zin in heb! Die max, dat heb ik echt niet door en wil ik ook niet doorhebben (hoogstens als richtlijn) want weet je, er is dan geen lol meer aan voor mij, en je viert het toch óók met mij??

Eko

Eko

07-12-2015 om 20:43

Inderdaad

'n Verlanglijstje is niet meer dan dat. En het budget een richtlijn waar je naar 2 kanten van af mag wijken, zolang het maar in de buurt van het afgesproken bedrag blijft. En hoe hoger het bedrag, hoe groter die marge.

Ik erger me wél aan mensen die veel te goedkope kadootjes kopen, die ook nog eens onpersoonlijk zijn. Bijvoorbeeld één Hema-chocoladeletter (1,50) terwijl je 'n budget van 5 euro had (niet bij mijn kind, wel in zijn klas).

bieb63

bieb63

07-12-2015 om 21:20

maar zo'n concreet bedrag is toch sowieso lastig?

Je kunt dan beter zeggen een cadeau tussen de ca. 12,50 en 17,50. Dat werkt een stuk makkelijker.

Katniss

Katniss

07-12-2015 om 21:36

Maar...

Ik ben het er wel mee eens dat het stom is om op je lijstje alleen maar duurdere cadeaus dan het afgesproken bedrag te zetten. Dat is gewoon niet netjes. Niet naar de pubers, maar ook niet naar andere familieleden.
Bij ons gaat het anders, we kopen gewoon voor iedereen cadeautjes, dus dan maakt het ook niet zoveel uit als er iemand iets duurders vraagt. De richtlijn voor de volwassenen is 15 euro, maar mijn moeder vraagt doodleuk een DVD van 18 euro. Daar ga ik maar niets van denken, en met het cadeau voor mijn vader van 12,50 middelt het mooi uit.

Sinterklaas

Sinterklaas

07-12-2015 om 22:07

Budget

Dank jullie wel voor de reacties. Altijd goed te lezen dat mensen er heel anders tegenaan kijken.

NB Voor degene die denken “wat een gezeur”, sla het draadje gerust over. Ik slaap er niet minder om, hoor, zo groot is mijn verbazing niet, maar vind het wel interessant om het eens tegen het licht te houden hier op OO en andere invalshoeken te lezen. Heel leerzaam.

Even voor de duidelijkheid: het budget is wel een beetje afgestemd met de groep, al vorig jaar (zelfde groep). Geen discussie over gehad toen. En ik had aangeven (voor de duidelijkheid) dat het budget EUR 15 was (oftewel max EUR 15, als ik een range zou hebben aangegeven zou het EUR 10-15 zijn geweest), dus iets minder was oké, maar het was niet de bedoeling om iets te vragen dat meer kostte. Iedereen bleef dan ook onder dat bedrag met de wensen op dus 2 familieleden na.

Sinterklaas

Sinterklaas

07-12-2015 om 22:36

Verbazing of ergernis

Iemand vroeg of ik nou verbaasd ben of eigenlijk geïrriteerd. Dat vond ik wel een goede vraag. Heb erover nagedacht en denk dat ik echt verbaasd ben dat mensen iets op hun lijst zetten wat duurder is dan het budget. Maar misschien zegt dat meer over mij. Als het budget 15 euro is, zou ik zelf nooit iets vragen dat duurder is. Vind ik niet netjes. Maar inderdaad, daar kunnen anderen anders over denken.

Mijn verbazing betreft ook nog eens 2 cadeaus die heel specifiek waren (niet bijv. “een vaas”), dingen waarvan de prijs vast is, beide nieuw, niet tweedehands te krijgen (zou ook echt niet gewaardeerd worden als het wel zo was), eentje was een specifiek boek. Op internet is zo de prijs te checken (als ze even de moeite zouden nemen) en dan zie je dat je 5 euro te hoog zit. Maar misschien hebben jullie wel gelijk dat ze niet eens de prijs gecheckt hebben. Ik had het niet bedacht, maar misschien is het inderdaad zo.

Overigens kan het ook zo zijn dat ze wel de prijs wisten, maar dat zelf geen probleem vonden dat het een paar euro hoger uitvalt. En daar kan ik me dan wel weer over irriteren. Dus het is niet alleen verbazing, maar inderdaad ook irritatie. Het heeft denk ik ook te maken met het feit dat ik inderdaad meer van “afspraak = afspraak” ben en dan niet heel zwart-wit, maar heb er dan wel moeite mee als anderen zich - in mijn ogen - echt niet aan de afspraak houden.

Die irritatie heeft ook te maken met allerlei achtergronden die ik niet helemaal uit de doeken wil doen, maar waaronder valt dat in deze twee gevallen je wel iets anders zou kunnen geven dan wat op het lijstje staat, maar dat zou dan weer niet gewaardeerd worden. En als ze dan iets vragen wat boven budget is en je dan iets geeft dat wel binnen budget is, dan wordt dat door sommigen weer als krenterig gezien.

Sterker nog, ik had 1 van de 2 getrokken, maar 2 familieleden maakten na afloop een opmerking over de kosten voor de cadeaus. Eentje over de twee cadeaus (die dus op het verlanglijstje stonden en samen iets boven budget waren) en of dat alles was wat ik gegeven had. De andere maakte een vage kritische opmerking over de kosten die ik niet helemaal begreep, maar welke opmerking dat familielid niet wilde toelichten toen er andere mensen bij kwamen.

Maar verder was de Sinterklaas echt wel gezellig hoor, voor wie denkt dat het helemaal hierdoor overschaduwd werd.

Jamie

Jamie

08-12-2015 om 06:37

gloria

Ik vind dat een beetje raar, als je nog minimaal 2 euro over hebt ga je naar de supermarkt en koop je een letter of marsepein ofzo en klaar ben je. Dat vind ik echt een beetje flauw en zou ik respectloos vinden omdat mijn pubers toch best veel moeten werken voor dit bedrag.

carootje

carootje

08-12-2015 om 09:54

Ja hoor,

ik begrijp je verbazing en zelfs irritatie, ben zelfs best verbaasd dat bijna iedereen er hier zo makkelijk over denkt.
afspraak = afspraak, en ja het is een 'verlang'lijstje, maar het is wel lastig als er helemaal geen andere keus op staat! (zeker voor mannen is het vaak lastig iets anders te verzinnen)
Dus ja, ik vind het ook vreemd, als je een budget afspreekt check je toch even of dat wat je op je lijstje zit een beetje binnen het budget valt.

Maar goed, dat is misschien ook wel de reden dat ik het de afgelopen jaren gewoon alleen met m'n gezin heb gevierd

Zelfde afspraak, maar totale anarchie

Mijn kant van de familie viert elk jaar Sinterklaas bij ons. Is ooit ontstaan omdat wij de rijkste kinderschaar hadden, mijn zus niet houdt van koken houdt en ik lange autoritten verafschuw.

In principe hebben wij ook die afspraak: we trekken lootjes, en we houden het bij 1 kadootje van rond de 15 euro voor diegene. En begin november zeggen we dan dat we het dit keer rustig aan zullen doen. Komt er nooit van. Iedere keer staan er weer twee afgeladen wasmanden en een volle zak. Want mijn zus kan het niet laten iets voor alle kinderen te kopen, ik geef mijn stiefmoeder meestal een aardigheidje, mijn middelste zoon is van de practical jokes, en mijn flegmatieke oudste zoon is voor iedereen rijke bron van inspiratie om 'm rijmend op de hak te nemen etc, etc. En laat ik maar bekennen dat ik op mijn lijstje ook wel eens een boek van 20 euro zet, voor het geval een van de andere volwassenen me trekt.

Dat je met kleine kinderen voorkomt dat de een een computer aangestuurde duplotrein krijgt en de ander twee snotkikkertjes en een pot strijkkralen uit mag pakkenn vind ik logisch. Maar om als ongelovigen onder elkaar elkaar op een paar euro scheef te gaan zitten aankijken, neuh, dan zou de lol bij mij er snel afgaan.

guera

guera

08-12-2015 om 16:45

kenfan

Ja ok dat doen wij ook maar ik zorg dan wel dat ik voor ALLE kinderen iets koop en niet alleen voor die van mezelf. Ik ben zelfs zo erg dat ik als ik iets koop voor ALLE volwassenen (kleinigheid) ik dat ook voor mezelf koop en erbij leg ha ha. Hoeft nu niet meer want geen gelovigen maar toen ze klein waren wel natuurlijk.
Dat is juist ook leuk om elkaar te verrassen en nog iets leuks of liefs te geven of te dichten. Maar het gaat mij om verlanglijst van de surprise waar ook kinderen aan meedoen. Afspraak is afspraak wat mij betreft.

gloria

gloria

08-12-2015 om 23:37

Jamie

Oke, dan ben ik vast vaak respectloos geweest.
Ik ben niet prijsbewust, prijzen zeggen me echt niets. Ben altijd gewoon blij als ik iets vind om te geven, en stop puur op gevoel met kopen.
Ik zou zelfs van geen enkele keer surprise nog het bedrag kunnen benoemen, dat afgesproken is. (Heb het inmiddels met veel verschillende groepen gedaan) Ik spreek het af, en vergeet het acuut weer. Vervolgens ga ik iets kopen, en vermoed dat ik de richtprijs wel ergens benader. Geen idee of dat ook echt zo is.
Maar jee, daar gaat het toch niet om? Ik zou zo echt geen sint willen vieren.

(Er zijn ook voor mij grenzen hoor. Zo stoorde ik me op de basisschool weleens aan moeders die kadootjes gaven bij kinderfeestjes die echt duidelijk meer kostten dan het onuitgesproken vastgestelde budget dat er nu eenmaal is. Dat had zelfs ik door Vond ik niet netjes. Maar ik heb dat pas door als budget ruim overschreden wordt, een paar euro zie ik echt niet, je weet toch ook niet of iets in een aanbieding is gekocht bijv. Met een goedkoper kadootje heb ik nu weer geen moeite, dat vind ik prima. Te duur is stuitend, bij kinderfeestjes dan toch.

Hanne.

Hanne.

09-12-2015 om 08:55

onuitgesproken vastgesteld budget

Dat vind ik dan wel bijzonder. Niet prijsbewust zijn maar je wel storen aan mensen die over een 'onuitgesproken vastgesteld budget' gaan. Ik zou werkelijk waar niet weten wat het 'vastgestelde budget' voor kinderfeestjes is dus ik zal er ongetwijfeld wel eens flink naast hebben gezeten,

Bij een vastgesteld budget zou ik dan weer zorgen dat ik er zeker niet overheen ga. En dus ook geen cadeautjes op een lijstje zetten die meer kosten dan het afgesproken budget. Ik kan niet in de portemonnee van een ander kijken en dus ook niet beslissen dat als we 15 afspreken 20 ook wel goed is. (en we zijn hier met zijn 5-en, dus als we dat toevallig 5x treffen gaat het ineens hard).

Geen idee hebben van prijzen vind ik geen excuus. Je kan als je je lijstje maakt natuurlijk even opzoeken wat het gevraagde kost.

gloria

gloria

09-12-2015 om 09:21

dacht ik wel!

Ik wist dat ik commentaar zou krijgen op dat 'onuitgesproken vastgestelde budget'.
Maar kom op, 'iedereen' heeft toch wel iets in zijn hoofd, wb kinderfeestjes bijv?
Als je een beetje sensitief bent, pas je dat toch vanzelf een beetje aan aan de groep waarbinnen je kind beweegt?

Ik heb het echt over excessief erbuiten vallen.
Dus met kadootjes voor een kinderfeestje aankomen waarvan iedereen weet (zelfs ik!) dat het minstens 50 euro kost.
Gecombineerd met ander gedrag van die personen weet ik dat het geen extreme onhandigheid is, maar showen met geld.

gloria

gloria

09-12-2015 om 09:23

Hanne

En wat afgesproken budget betreft; we worden het dus niet eens.
Gelukkig maar dat we niet samen sint vieren

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.