Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Corine

Corine

25-01-2017 om 10:04

zelf kiezen mbo/hbo opleiding ongeacht baankansen?

Ik ben even benieuwd hoe jullie hierover denken. Mijn dochter is van plan om na het mbo een hbo opleiding te gaan volgen.
Dit wordt vrijwel zeker een totaal andere richting. Nu heeft zij het probleem dat ze niet weet welke opleiding het gaat worden, omdat ze teveel leuk vindt.
Alleen de opleidingen waar ze aan denkt zijn totaal verschillend .
Sommige hebben weinig baankans, denk aan maarschappelijk werk en voor andere moet je juist weer een goede wis en natuurkunde achtergrond hebben, vakken die ze wel in haar pakket had, maar waar ze moeite mee had.
Mijn vraag: laten jullie je kinderen geheel vrij in de keuze, ongeacht of er baan kansen zijn en of de opleiding eigenlijk te moeilijk lijkt, of laten jullie de keuze volledig bij je kind, ook al blijft er dan misschien een grote studieschuld staan wegens het niet halen of het niet vinden van en baan?

Clara

Clara

25-01-2017 om 10:12

Je dochter

Vertel eens wat meer over je dochter, wij krijgen geen informatie en op deze manier lijk je iemand die op zoek is naar informatie voor beroepsdoeleinden.
Welke mbo opleiding doet ze? Is het mbo3 of 4?
Als je rond de 20 bent lijkt me het heel raar om na een beroepsopleiding helemaal niet te weten wat je wil.

Corine

Corine

25-01-2017 om 10:52

Clara

Clara, het is precies zoals ik schrijf, heeft niets te maken met op zoek zijn naar beroepsdoeleinden?
Dochter doet nu mbo 4 en moet hierna nog 1 jaar. Om welke opleiding het gaat laat ik liever in het midden, maakt tenslotte niet uit, ze wil er toch niet in doorgaan.
Je schrijft, kinderen van 20 die nog steeds geen idee hebben, nou dat hoor ik zo vaak en dochter heeft juist het omgekeerde, ze vindt teveel leuk.
Overigens is ze pas 18 als ze klaar is met haar huidige opleiding, een vroege leerling.

Pirata

Pirata

25-01-2017 om 11:09

Corine

Als je dochter nog alle kanten opschiet, lijkt een niet te specialistische vervolgopleiding me het handigst. Maar ze zal zelf moeten kiezen, ik zou haar hierin wel bijstaan.
Mijn neefje (van 2 meter) heeft overigens wel maatschappelijk werk gedaan op het HBO. Hij had ook geen idee wat hij wilde en heeft zich vrij random hiervoor ingeschreven. En hij vond het leuk!!! Heeft nu zijn diploma en had al voor het afstuderen een baan. Ook omdat hij inmiddels veel ervaring had opgedaan (stage) met een heel erg lastige doelgroep (moeilijke pubers uit achterstandswijk).

Tuinstoel

Tuinstoel

25-01-2017 om 11:29

sturen

Ik zou je kind hier wel in sturen (of begeleiden, hoe je het noemen wilt). Niet alleen of er baankansen zijn, maar ook of het haalbaar is. Zeker als je opleidingen noemt met vakken waar ze op het MBO al moeite mee had. Uiteindelijk gaat het om het diploma he?

Ga samen zitten en benoem haar sterke kanten. Niet alleen qua vakken, maar ook qua persoonlijkheid. Wat voor soort baan/werkomgeving past bij haar?

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

25-01-2017 om 12:35

Ik niet

Ik vind dat je je kind vrij moet laten. En doorgaans komt het uiteindelijk toch wel goed met de hbo-er, en biedt baanperspectief aan het begin van de studie nog geen zekerheid. Toen ik met mijn studie begon was het werkveld hip & happening. 4 jaar later lagen de banen opeens niet meer voor het oprapen. Heel zuur voor mij, maar met een kopstudie daarna heb ik van mezelf een gewilder arbeidsmarktprodukt gemaakt. En met succes, want toen viel er opeens zelf wat te kiezen.

Ik zou niet meer doen dan actief meedenken, voor, tijdens en na de studie.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

25-01-2017 om 14:26

Vrije keuze

Mijn dochter heeft destijds zelf haar profiel en vakkenpakket gekozen, en daarbij mijn goedbedoelde adviezen in de wind geslagen. Nu qua studiekeuze kiest ze ook haar eigen weg. Een die bij haar past en waar ze helemaal achter staat, dus wie ben ik om daar iets over te zeggen. Nou ja, zeggen doe ik natuurlijk wel iets, maar zij maakt haar eigen keuze. Ik denk dat je beter een studie kunt doen die je ligt en die je leuk vindt, dan een die je minder leuk vindt met garantie op een baan die je eigenlijk niet zo vindt.

Morgaine

Morgaine

25-01-2017 om 15:36

Niet

Wij sturen onze kinderen niet in een richting met veel baankansen. Op de hogeschool hier in de buurt wordt dat ook gezegd: kies een opleiding die je leuk vindt en kijk niet naar baankansen. Dat kan in een paar jaar tijd enorm veranderen. Een opleiding die je echt leuk vindt rond je ook makkelijker af.

Elfje65

Elfje65

25-01-2017 om 22:10

Ja vrij laten

Zij moeten het doen en niets is zo vervelend als iets te moeten leren waar je niet gelukkig van wordt. Een opleiding kan goed in de markt liggen en als ze afgestudeerd zijn is er geen droog brood meer mee te verdienen. Hier wilde zoon na zijn p hbo 2e jaar naar de uni geschiedenis. Tja, zijn er banen in? Geen idee. Maar het is zo zijn ding. Ga ervoor en kijk wat je er verder mee kunt. Wij zeggen altijd gekscherend: je kunt hiermee altijd nog minister president worden.

Marjoleine64

Marjoleine64

26-01-2017 om 16:07

Vrij laten , maar wel helpen

Ik ben ook van het zelf laten kiezen. Maar niets weerhoudt je ervan om samen met haar alle voordelen en nadelen van de verschillende mogelijkheden helder op een rijtje te zetten. Mijn jongste zoon is ook een beetje zo: kan alles, en vind heel veel leuk. Hij doet nu VWO examen, en moet dus voor 1 mei inschrijven voor een vervolgstudie. Maar weet echt nog niet wat hij wil gaan doen, of waar. Vorig jaar dacht hij het te weten, maar die 2 opties zijn inmiddels afgevallen. We hebben nog 1 open dag op het programma.

Ter illustratie: vorig jaar twijfelde hij tussen conservatorium en econometrie (of allebei tegelijk). Inmiddels doet hij de vooropleiding conservatorium, en heeft besloten dat hij daar niet wil doorgaan. En econometrie is hem ook te beperkt. Het zal wel iets met wiskunde worden (vandaar ook econometrie), maar misschien sterrenkunde, of technische wiskunde? Wij hadden al lang besloten dat we hem zouden steunen, ook als hij voor conservatorium zou kiezen. Maar hij weet heel goed dat dat heel veel oefenen is (nu doet hij ca. een uur per dag, dat zou 4-5 uur per dag moeten worden). En hij kent ook het toekomstperspectief: ZZP-er in de cultuursector, hard werken voor weinig geld, onzeker, maar wel erg leuk. Hij kiest er nu dus voor om dat als hobby te houden, en een gewone studie met goede baankansen te gaan doen.

Jaina

Jaina

26-01-2017 om 16:31

Opties en zelf kiezen

Jongeren weten niet altijd wat ze moeten kiezen dus enige begeleiding is best handig. Samen opties bespreken, kijken naar wat je er mee kan doen, wat je zou willen, waarom je die opleiding wil volgen...
Ik draag ook wel ideeen aan. Soms ken ik bepaalde studies/opleidingen die mijn kinderen nog niet kennen.

Echter uiteindelijk moeten ze natuurlijk zelf beslissen. Baankansen zeggen wel iets maar niet alles.

Een van mijn zoons is begonnen met rechten. Onrealistisch beeld van de studie en na 2 jaar meegestopt. Daarna heeft hij een ICT opleiding gedaan. Die heeft hij afgemaakt en hij kreeg vlug een baan in die richting want vrij veel vraag naar weknemers. Maar het was het uiteindelijk toch niet. Hij vond de opleiding al niet geweldig en het werk ook niet zo. Hij heeft toen een maatschappelijk werk opleiding gedaan en werkt nu in die richting. Ondanks de weinige baankansen heeft hij dmv stages vrij vlug een baan gevonden. En nu is hij heel tevreden met waar hij is. Het kost soms wat tijd.

Morgaine

Morgaine

26-01-2017 om 17:02

Natuurlijk begeleiden!

Natuurlijk begeleid je je kind wel, maar dat is iets anders dan sturen!

in perspectief zetten

De belangrijkste factor om een studie goed af te ronden is intrinsieke motivatie, daar komen ook inzet en discipline uit voort. Daarom is het belangrijk dat je dochter een studie ook echt wilt doen.

Nou vindt jouw dochter veel leuk. Dan zou ik zeggen: maak een top 2 of 3. En ga dan praktisch kijken: baanperspectief, locatie en kosten en dergelijk. Dan is kiezen iets makkelijker.

Overigens: als veertiger: ik weet nog steeds niet wat ik worden wil als ik later groot ben Vind ook nog te veel leuk haha.

Corine

Corine

27-01-2017 om 11:59

duidelijk

Bedankt allemaal voor de reacties. De meeste laten toch het kind helemaal zelf kiezen met enige sturing.
Dat lijkt mij op zich ook het beste, zij moet het tenslotte doen. Alleeen is het zo jammer dat haar huidige opleiding zo'n puinhoop is, waardoor ze niet in deze richting verder wil, terwijl ze daar nou juist super geschikt voor is, er leuke hbo opleidingen in zijn en de baan kansen ook nog redelijk zijn.
Hier heeft ze ook bewust voor gekozen en was erg blij toen ze aangenomen was, wat niet iedereen lukt.
Haar alternatieven zijn zo uiteenlopend, dat het echt erg moeilijk kiezen zal zijn.

Kaplablokje

Kaplablokje

27-01-2017 om 12:19

@lalena

Proest. Een collega nam afscheid omdat hij de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt. Hij wist ook nog niet wat hij wilde worden, maar de kwestie was inmiddels minder prangend, zei hij.

minder prangend

@kaplablokje

Proest back at ya Minder prangend!!!!!Hilarisch!

@Corine: wat je wellicht kan doen is praten met je dochter over de puinhoop in de opleiding. Wie weet wil ze wel in een gelijksoortige opleiding verder of op een instituut waarin het beter geregeld is.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.