Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Odile

Odile

28-02-2014 om 11:47

wisc en nio lopen uiteen

Ruim een jaar geleden is bij mijn dochter een wisc-test afgenomen (bij dyslexie-onderzoek). De uitkomst was toen een algemeen IQ van 112 (verbaal 104, performaal 118). Op school is een paar weken terug de NIO afgenomen (klassikaal, groep 7), gisteren heeft de leerkracht de uitslag doorgebeld: algemeen IQ 95 (verbaal 104, symbolisch 84).

Kan/moet ik hier nog iets mee? Is het van invloed op het advies voor het VO? Basisschool heeft nogal de neiging laag te adviseren (oudste mavo/havo bij een citoscore van 542).

Evanlyn

Evanlyn

28-02-2014 om 12:06

WISC

Bij ons kwam het juist precies overeen. Maar het blijft een momentopname. En mijn kinderen zijn goed in taal. Volgens mij staat de WISC beter bekend dan de NIO, die ook nog eens erg "talig" is (zodat de uitslag vertekend wordt als je dyslexie hebt).

Tijd voor een gesprek met school hierover. En mocht je geen voet aan de grond kunnen krijgen, dan kun je de WISC resultaten ook direct aan de VO school voorleggen. Een IQ test geldt officieel maar 2 jaar, maar het valt te proberen. Gek genoeg kijkt school bij het advies trouwens wel verder terug, maar goed. Succes hiermee!

Fransien

Fransien

28-02-2014 om 12:22

Nio is geen IQ test

De Nio is geen iq test en heeft voor dat gegeven veel minder waarde dan een goed gevalideerde test als de wisc. Ik zou dat aan de leerkrachten doorgegeven en vragen een betrouwbare test in het schooladvies mee te nemen.

Truus

Truus

28-02-2014 om 12:25

Korrel zout

Mijn oudste heeft ooit op basisschoolleeftijd een iq test gehad waarbij hij ruim onder de honderd scoorde. Maar goed dat daar niet al te veel waarde aan gehecht werd.,,.hij Zit nu in vwo 5. Ik neem dit soort uitslagen dus altijd met een flinke korrel zout.
.

Odile

Odile

28-02-2014 om 12:43

gesprek

Ik heb al gesprekken gehad op school (vanaf groep 3 gedoe, in groep 6 is ernstige enkelvoudige dyslexie vastgesteld waarvoor ze momenteel dyslexiebehandeling krijgt) maar ik heb weleens het idee dat het wij tegen zij (met name de ib-er, ze heeft een fijne leerkracht getroffen) is in hun ogen. Behandeling mag niet tijdens schooltijd, dyslexiebehandelaar die wij uitkozen (omdat wij het betalen, nou ja, de verzekering, maar in ieder geval niet de school) was niet goed (RID), afspraken maken voor gesprek gaat moeizaam, afspraken voor gesprekken die al gemaakt zijn worden afgezegd door school, gegevens over dochter worden netjes in het dossier gezet, maar verder wordt er niks mee gedaan als ik er niet achteraan zit, Wisc-test is (nehnehneh nehnehneh) maar twee jaar geldig dus daar heeft ze niks aan op het VO...

Dochter is klein voor haar leeftijd, is op school heel verlegen begonnen, zachte stem, weinig praten, jongste van de klas. Werd bestempeld als zeer zwakke leerling in groep 3. Inmiddels zit ze heel lekker in haar vel op school, heeft veel vriendinnen (veelal de ouderen uit haar klas), laat niet over zich lopen. Maar de school blijft hangen in het beeld dat ze van haar hadden(dit jaar heeft ze een invalleerkracht die haar op waarde weet te schatten en vraagt ook meer van haar waardoor ze beter presteert, maar ja, volgend jaar is deze leerkracht niet meer op school). Ik wil dat ze naar de mavo gaat (school van haar keuze begint ook bij mavo-niveau) en dat moet ondanks haar dyslexie met een IQ van 112 prima kunnen in mijn ogen. En hoewel ik al heel duidelijk heb gemaakt dat het kind hard werkt, wij hij daarin ondersteunen en ik niet accepteer dat de school haar blijft onderschatten en het laat liggen, blijf ik bang dat ze maar met deze NIO-uitslag in combinatie met haar voorkomen en beperking, Kader-advies gaan geven...

Nog maar weer op mijn strepen gaan staan dus en achter een afspraak met de IB-er aan. Merk dat ik er zo langzamerhand heel moe van word .

Odile

Odile

28-02-2014 om 12:51

Fransien en Truus

Fransien, wat is de NIO dan? Daar wordt toch ook een IQ-cijfer aan gehangen? Als het nodig is doen we tegen die tijd gewoon een nieuwe Wisc-test... Maar het zou zo fijn zijn als de leerkracht in groep 8 een beetje meewerkt . Op de school van dochters keuze telt het advies van de leerkracht het zwaarst. Maar als de leerkracht weigert mee te werken, zit je dus met een probleem!

Truus, mijn oudste kreeg met de cito-score van 542 mavo/havo advies. En daar moesten we blij mee zijn, want ze kwam van een mavo/kader advies (wat pertinent niet waar is, ze heeft op cito's -drempel, entree en eindcito- altijd havo/vwo of vwo gescoord). Havo/vwo ging de juf niet doen want oudste moest er veel te hard voor werken. Als ik dan vroeg waar dat harde werken uit bestond, was het dat ze goed oplette in de klas (ja, dat mag ik hopen). Nu heeft oudste 107 punten en staat ze een 8,2 gemiddeld op havo-niveau waar 98 punten en een 7,5 de overgangsnorm van havo naar atheneum is. En dat met twee vingers in haar neus. Dat komt volgend jaar wel goed dus, maar het had zoveel makkelijker kunnen zijn als ze op de basisschool niet zoveel last van territoriumdrift hadden...

NIO symbolisch

Mijn zoon scoorde ook vrij laag op de symbolisch NIO terwijl hij goed is in rekenen, wiskunde en schaken. Bij de Cito scoorde hij juist VWO niveau op rekenkundig gebied. Hij vond het bij de NIO maar heel veel dezelfde rare sommetjes die heel snel gemaakt moesten worden. Hij werd dus behoorlijk kregel van de NIO, jakkie nog meer van die stomme sommen.
Wat vond je dochter van de NIO toets, ook zo saai en vervelend?

Odile

Odile

28-02-2014 om 17:28

moedermop

Ik weet eigenlijk niet of ze het saai vond. Bij de methodetoetsen maakt ze weinig tot geen fouten, terwijl ze bij de Cito ook slecht scoort op rekenen. De tijdsdruk die erachter zit is voor haar heel vervelend omdat het automatiseren niet heel goed gaat. Ze moet dus echt gaan rekenen, ze kwam tijd tekort.

Dalarna

Dalarna

28-02-2014 om 18:11

Fransien

"Ik zou dat aan de leerkrachten doorgegeven en vragen een betrouwbare test in het schooladvies mee te nemen.'

Ik weet niet waarom je dat zegt maar de cito en de nio zijn goed voor het objectieve advies naast het schooladvies. Dus om nou één van die twee onbetrouwbaar te noemen gaat mij wat ver.

Leerkracht vso

Leerkracht vso

28-02-2014 om 22:00

zeker wel verschil

De NIO wordt ten eerste vaak klassikaal afgenomen, en de wisc is individueel. Ben je dus gevoelig voor drukte of heb je een drukke buurman, dan kan dat invloed hebben. De NIO is ook inderdaad talig, de Wisc is ook veel mondeling, gaat het ook om inzicht.

Als wij twijfelen aan het IQ (meestal via NIO) nemen we een Wisc af om een betrouwbaarder beeld te krijgen. Bij ons is dus de Wisc altijd leidend.

Dalarna

Dalarna

01-03-2014 om 09:19

Leerkracht

Ik weet niet of je reageert op mij maar ik had het over de Cito en de Nio. Beide afgenomen in de klas en waarom zou je tegen een school zeggen dat ze een wat meer 'betrouwbare test' moeten laten doen? Een gewone basisschool gaat echt niet zo maar dure WISC's aanvragen!

Leerkracht vso

Leerkracht vso

01-03-2014 om 17:02

Dalarna

Nee ik reageer niet op jou, ik reageer op de beginpost. Daar gaat het over het verschil tussen de Wisc en de Nio en daar heb ik ervaring mee. Ik snap ook wel dat basisscholen geen dure Wiscs zomaar aan kunnen vragen, maar in dit geval ligt er al een Wisc. Ik vertel dus dat wij, als we de keuze hebben tussen beide uitslagen, we dus kiezen voor de Wisc.

Dalarna

Dalarna

01-03-2014 om 18:40

Daar heb je gelijk in, bij mijn kind was de Wisc al te oud.

Mademi

Mademi

30-05-2014 om 08:40

Ervaringen dyslexiebehandeling regio maastricht

Beste collega ouders,

Bij mijn oudste dochter is onlangs dyslexie vastgesteld door het RID. Ze is net tien geworden in zit in groep 6. Bij de uitslag is tevens naar voren gekomen dat ze waarschijnlijk baat heeft bij behandeling (op basis van IQ, geheugen, etc). We willen haar dus graag laten behandelen, echter we weten dat de beschikbare bureau's/gespecialiseerde logopedie in de buurt verschillende systemen hanteren. Omdat wij zorgvuldig willen omgaan met de keuze zijn we op zoek naar ouders die reeds ervaring hebben opgedaan met behandeling. Kenmerk van onze dochter waar we vooral rekening mee moeten houden is de grote moeite met automatiseren. Ze is heel visueel ingesteld (bouwer, creatief). Verder is het een slimme meid en een harde werker. Alvast bedankt voor de tips!

verschil

Wat direct opvalt is het verschil in performaal IQ. Het verbale is gelijk:allebei 104. Maar de ene keer 118 en de andere keer 84 op performaal is wel heel gek. Daar moet een andere verklaring voor zijn.

Dalarna

Dalarna

30-05-2014 om 17:46

mademi

Je kunt beter een nieuw draadje openen met je vraag.

annemarie

annemarie

04-06-2014 om 00:34

protocol?

Voor Odlle:

Wisc is meer betrouwbaar, want 1 op 1. Ken vele kinderen bij wie een nio is afgenomen, gaat klassikaal enz. Wisc is bij een kind met dyslexie zeker meer betrouwbaar, want grotendeels verbaal en daardoor voor jouw kind goed te behappen en geeft een meer betrouwbare score. Is bovendien veel uitgebreidere test.
Mijn advies: vraag om het dyslexieprotocol van de school (verplicht!), handelingsplannen afgelopen jaren, en welke interventies school heeft gedaan ten aanzien van dyslexie. Verplicht zijn onder meer x-aantal uur extra per week leesinstructie. Maar denk ook aan pre-teaching, bv teksten uit het aardrijkskunde boek mee naar huis, en dan de les thuis al een keer lezen, daarna wordt het behandeld in de klas, wat een voordeel dat je kind de tekst dan al een keer heeft gelezen!
En ga zo maar door.

Hiaten door de jaren heen opgelopen door de ernst van de dyslexie, of mogelijke didactische verwaarlozing op dyslexiegebied zijn niet in een keer weg gewerkt. Dat zul je helaas moeten accepteren. De uitslag van de WISC laat zien dat je kind straks het VMBO-T minimaal zou moeten aankunnen. Mits een goede werkhouding. En mits de VO-school echt goed weet om te gaan met dyslexie. Praat met zorgcoordinatoren van VO-scholen en vraag naar de aanpak. Echter, dit niveau is mogelijk niet direct haalbaar door opgelopen achterstand. Start bij het nu. Eis een goede aanpak vanaf nu. Hou er rekening mee dat je kind misschien start op kader-niveau, en met goede begeleiding daar doorstoomt… Succes.

Odile

Odile

04-06-2014 om 18:05

annemarie en jutta

Inmiddels zijn er ontwikkelingen geweest. Ik heb een gesprek gehad met de directeur en daarna is de IB-er in actie gekomen. Er zijn afspraken gemaakt en die zijn vastgelegd in dochters dossier. Daarin staat ook een voorlopig (mavo)advies van IB-er en leerkracht van groep 7. School heeft contact opgenomen met de schoolbegeleidingsdienst en die adviseren mavo-havo, ook dat staat in het dossier. IB-er heeft contact opgenomen met de VO-school van onze keuze en die zien geen problemen (ken kinderen met dyslexie op die school, die zijn tevreden en hun ouders ook. Een prachtig protocol op de site zegt me weinig...). IB-er is ontslagen, na de vakantie krijgen we een verse. Ook de leerkrachten die voor groep 8 stonden, staan er komend schooljaar niet meer. Dochter krijgt een, voor de school nieuwe, leerkracht.

Dochter heeft nog drie maanden dyslexiebehandeling te gaan, dan hebben we de zestig weken erop zitten. Ze is met Avi-lezen nu op niveau, past spellingsregels met schoolopdrachten goed toe (in het dagelijks leven iets minder goed . Woordjes lezen, en met name pseudo-woorden, zal altijd een probleem blijven, maar ook dat gaat een stuk beter dan het ging.

Ik ben ervan overtuigd dat dochter mavo aan zal kunnen. Ik was er niet van overtuigd dat ze dat advies ook ging krijgen. Inmiddels staan alle neuzen redelijk dezelfde kant op en krijg ik er vertrouwen in dat het goed gaat komen. Het is goed dat je dat pre-teachen aanstipt, ik heb dit jaar de boeken van de wereldorientatie vakken en van engels en dat werkt heel goed. Dat moet ik voor volgend jaar ook nog even regelen! Het engels boek gaat volgend jaar ook nog mee, dus die lever ik gewoon nog niet in .

Jutta, voor het verschil in het performale deel van de tests hebben school en schoolbegeleidingsdienst (die de NIO afgenomen heeft) geen verklaring. Wel zijn ze het erover eens dat een verschil van ruim 30 punten, niet kan kloppen. Ze stelden voor dat ze de NIO volgend jaar nog een keer afnemen, weet nog niet of ik dat ga doen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.