Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Tango

Tango

15-01-2016 om 22:10

Wat is nu precies de meerwaarde van LWOO?

Vanavond met zoon (groep 7) alvast een voorproefje open dagen gedaan bij een school waar hij heel graag naar toe wil. We hebben gekozen voor de locatie VMBO B/K omdat hij dat niveau hoogstwaarschijnlijk gaat volgen. Ik vond het een leuke school. Ik was eerder met dochter op de andere locatie geweest met VMBO T en hoger, die was heel groot en massaal. Dit was veel kleinschaliger, prettige docenten die meteen de juiste toon hadden naar zoon toe.
Nu heeft, zoals enkelen onder jullie wel weten, zoon dyslexie en een lager IQ (75). Op de basisschool staat in ieder ontwikkelingsperspectief genoemd dat hij basis/kader advies gaat krijgen met LWOO. Deze school heeft dus geen LWOO. Ik heb met de zorgcoordinator gesproken en zij heeft me heel veel verteld wat er wel is. Elk kind met dyslexie krijgt een dyslexie-coach. Er is een heel pakket aan extra begeleiding mogelijk. De klassen op deze school zijn niet heel groot, ongeveer 20 kinderen. De kinderen hebben grotendeels les in 1 vast lokaal en wisselen slechts voor enkele vakken van lokaal, wat ook wenselijk werd gevonden omdat de kinderen dan even een 'loopje' hebben en ook echt een duidelijk begin en einde van de les.
Voor zoon weegt vooral zwaar mee dat hij 6 uur mag voetballen in de week en dat er Ipads worden gebruikt. Hij wilde het liefst volgende jaar al naar deze school toe. Op de scholen die wel LWOO bieden wordt veel minder sport aangeboden. Ook is 1 van deze scholen veel groter en massaler en de andere meer gericht op land- en tuinbouw, een richting die zoon zeker niet wil kiezen.
Nu is mijn vraag dus wat LWOO meer kan bieden dan wat hier al geboden wordt. En of zoon dat dan ook nodig heeft. Hij zit nu op regulier basisonderwijs in een klas van 29 kinderen. 20 kinderen in de klas is dus al een verademing lijkt mij. Wisselingen van leerkrachten lijkt mij geen probleem voor hem en ik denk dat het al heerlijk voor hem is dat hij op zijn niveau wordt aangesproken en geaccepteerd wordt. De zorgcoordinator adviseerde me wel ook te gaan praten met een school waar wel LWOO wordt aangeboden. Deze school heeft een open dag in een weekend dat wij niet kunnen. Ik kan daar natuurlijk wel een afspraak maken t.z.t. Ze wist verder niet veel meer voordelen te noemen dan inderdaad dus die kleinere klassen en vaste leerkracht en lokaal.
Wie kan mij de echte voordelen noemen van LWOO?

woel

woel

15-01-2016 om 22:56

klinkt goed

wat jij beschrijft is ook hetgeen wat bij zoon als Lwoo beschreven wordt. Als het goed voelt zou ik zeggen:doen!

Lwoo bij zoon: in klas 1 en 2 groepen van 15 kinderen. Weinig wisseling van lokaal, docenten wisselen. Docenten die meerdere vakken geven dus ook daarin minder wisselen. Eerlijk: die 15 kinderen vond ik fijn voor hem, de rest was niet belangrijk voor zoon. Docenten die "de juiste knopjes in weten te drukken", díe zijn belangrijk voor zoon en andere kinderen, die zijn er helaas eerder minder dan meer.

Ik zou voor de school kiezen waar je nu een goed gevoel bij hebt.

Emma

Emma

15-01-2016 om 23:42

Lwoo

Kies inderdaaad voor de school waar jij je goed bij voelt. Maar informeer je heel goed over lwoo en drempeltoetsen waar je zoon mee te maken krijgt. Je zoon is een"zorgleerling" met een ontwikkelperspectief in zijn dossier. Laat je heel goed voorlichten over wat er allemaal in dat dossier moet of mag. Ik weet niet precies hoe het nu zit met de wet passend onderwijs. Drie jaar geleden was die lwoo-insicatie bij mijn dochter een heel circus. Het kwam goed uit, want ik wilde haar naar een school met lwoo. Informeer je bij de stichting Balans of het steunpunt Passend onderwijs. En zoek heel goed uit o er lwoo is op de school van je keuze, en of het gewenst is dat je zoon een indicatie krijgt.
Dat een school lwoo heeft wil niet perse zeggen dat ze de juiste aandacht en zorg hebben voor jouw kind. Goed dus dat je zelf een beeld krijgt van een school.

Geen verdere voordelen

Kleinere klas, beperking in de keuze van de scholen omdat niet alle scholen LWOO aanbieden. Verder is het nogal een circus voor die twee jaar kleinere klassen en kan de school besluiten om de LWOO-klas alsnog samen te voegen.

De keuze is beperkt plus de aanmelding is veel eerder. Goed dat je nu al gaat oriënteren. Als jouw kind een bepaalde richting in wilt, kan het zijn dat er geen LWOO aanbod is.

Als de school van zijn keuze goed onderwijs biedt, hem accepteert als leerling, dan zou ik het zeker op de lijst laten staan. Als het goed is, is je verteld dat je de LWOO indicatie mag weigeren. Doe dat vroeg genoeg omdat sommige basisscholen voor leerlingen met een LWOO indicatie ook de Citotoetsen laten vervallen.

Vraag ook na of de leerling bij goede resultaten nog uit de LWOO klas kan. Dit is ingegeven door onze ervaringen. Kind bloeide op in het VO onderwijs en kon makkelijk een hoger niveau volgen. Dan gaat de LWOO indicatie tegen je werken. Het is gelukt, maar wat een gedoe.

krant

krant

16-01-2016 om 10:41

meisje

Hier ging een dochter van iemand naar een klas met lwoo. Het enige wat lwoo eraan was, was dat ze een weerbaarheidstraining kreeg. Het was wel samen met het meisje dat haar steeds pestte.

MoederVan3

MoederVan3

16-01-2016 om 12:13

LWOO beperkte waarde

Jongste heeft lWOO gedaan.
Elke school implementeert het anders. Bij zoon ook kleinere klassen. In de praktijk bleek dat echter vaak niet zo te zijn, door ziekte van docenten.
Ik heb naderhand een beetje spijt gehad dat wij ons best hebben gedaan om die LWOO-indicatie voor zoon te krijgen, het sloot namelijk een aantal deuren. Zijn favoriete school wilde hem niet accepteren vanwege LWOO-indicatie. Dus, denk er goed over na en infomeer goed. Zeker om vmbo-basis niveau werken scholen vaak al met kleinere klassen.
Een ander nadeel van het LWOO-circus is dat kinderen op basis van twee toetsen voorgesorteerd worden richting LWOO en praktijkschool. Bij een slecht uitgevallen toets kan het dan opeens praktijkschool worden. Ik ken voorbeelden, weliswaar wat langer geleden.

BO

BO

16-01-2016 om 15:03

Ik zou het doen!

Maar pas op, wat Moedervan3 is mijn zoon overkomen en dat wil je echt niet hebben. Mijn zoon is uiteindelijk naar een hele andere school gegaan, grote toestanden gehad.

Ik zou er dan ook voor zorgen dat je zoon geen LWOO indicatie krijgt want dat kan die school nog wel eens in de weg gaan zitten. Laat hem gaan naar de school waar hij heen wil dat scheelt zo al punten in zijn cijfers!

Verder: zijn het aparte basis/kaderklassen of zijn het combinatieklassen?

Bij mijn zoon zijn de LWOOklassen nog wel kleiner dan 20 en krijgen ze eens per week een lesuur bijles in wat ze nodig hebben (afwisselend spelling, begrijpend lezen en rekenen).

BO

BO

16-01-2016 om 15:05

Overigens

Overigens ken ik zo vier gevallen van kinderen die na een slecht uitgevallen drempeltoets naar PRO werden verwezen. Wij vermoeden vooral doordat die school vol zat maar geloof me, dat wil je niet meemaken!

Tango

Tango

18-01-2016 om 21:40

Oké

Hier wordt ik dus heel wat wijzer van. Bedankt voor al jullie reacties.
Het zou dan dus misschien beter zijn als zoon geen LWOO indicatie krijgt. Ik weet eigenlijk nog niet eens hoe hij die indicatie wel gaat krijgen. Er wordt alleen al jaren geadviseerd dat hij het krijgt. Dat je het ook kan weigeren wist ik ook niet. Hmmm wat is zijn huidige school hierin toch weer duidelijk.
PRO willen we hem helemaal niet op hebben, dat lijkt me duidelijk. Wat ik hier boven las bij iemand dat verwacht ik eerlijk gezegd ook bij zoon, dat hij gaat opleven op het voortgezet onderwijs onder gelijk gestemden etc. Op zijn huidige school krijgt hij zoveel extra begeleiding dat hij eigenlijk een beetje buiten de boot valt. Gelukkig heeft hij daar niet heel veel last van en ligt hij in sociaal opzicht nog best goed in de groep. Maar wat ik al zei, er ging een wereld voor hem open bij deze school, hij wil er het liefst volgend schooljaar al heen. Zoals die leerlingen daar tegen hem spraken, was zo mooi om te zien en hetzelfde gold voor de docenten.
Maar ik dwaal af. Iemand schreef op basis van twee toetsen voorgesorteerd worden op LWOO en praktijkonderwijs. Wat bedoel je hier precies mee? Op de huidige school krijgen ze alleen de NIO en de Cito (alleen heeft die een andere naam maar die weet ik even niet). Entreetoets doen ze niet meer.
Mijn vraag is nu op welke termijn moet ik hierover in gesprek met huidige school? Over wel of niet LWOO indicatie. En hoe vroeg moet je dan al aanmelden bij een LWOO school? Juf had er helemaal niet aan gedacht om ons al informatie te geven over open dagen etc. Heb ik zelf maar om gevraagd omdat wij dus dit schooljaar al willen kijken.
En wie heeft ervaring met Balans of Steunpunt Passend Onderwijs? Bel je hen dan of hoe gaat dat? Ik ga ook eerst maar eens vragen waarom ze op de huidige school nu eigenlijk LWOO adviseren, voordat ik verder ga bellen/informeren. Mijn vraag roept dus heel veel nieuwe vragen op.

Yvonne

Yvonne

18-01-2016 om 22:28

hier

Mijn zoon ook dyslectisch zit op lwoo. Hele kleine school (150 leerlingen) en alleen maar lwoo klassen. School is gespecialiseerd op taalproblemmatiek. Voor lwoo leerlingen krijgt school een bepaald bedrag voor extra begeleiding. Voor mijn zoon is het tot nu toe heel goed uitgepakt. Hij zit in de tweede. Hij is er heen gegaan met vmbo basis advies. Eerste jaar heeft hij les gehad op basis/kader niveau. Nu zit hij in een KGT klas, speciaal geselecteerd voor leerlingen waarvan ze denken dat die straks door kunnen stromen naar tl.

krant

krant

19-01-2016 om 09:48

ouder

Tango, jouw zoon is toch al een jaar vertraagd?
Wat is de meerwaarde van nog een jaar basisschool?
Kan hij niet na de zomer al naar deze middelbare school?

Emma

Emma

19-01-2016 om 14:05

Tango

Bij leerlingen waarbij ze een achterstand vermoeden is er in september/oktober al een drempeltoets (LAS: leerachterstandentoets). Als de achterstand meer dan een jaar is bij taal/rekenen gaan ze kijken waar dat aan ligt. Dan volgt er dus een intelligentie-onderzoek. Meestal de nio, vanuit de schoolbegeleidingsdienst. Maar ouders mogen zelf ook kiezen voor een andere, erkende toets (zelf betalen, dat wel). Als blijkt dat de achterstand niet te wijten is aan een te lage intelligentie volgt er een sociaal emotioneel onderzoek. Bij mijn dochter kwam daar dus iets uit waardoor de leerwegondersteuning kon worden toegekend. De leerwegondersteuning wordt toegekend door de rvc, regionale verwijzingscommissie. NIET door de school dus en al helemáál niet door de schoolbegeleidingsdienst. Leerlingen in dit traject hoeven niet meer mee te doen met de eindcito, maar dat mag wel. Er is immers voldoende aanvullend onderzoek gedaan.
Ik vond het allemaal niet zo erg omdat ik mijn dochter juist wel naar een school met lwoo wilde hebben, maar als je dat niet wil moet je bij dat las-onderzoek in oktober eigenlijk al op je strepen gaan staan. Zelf wilde ik geen niotoets, want dat is een in groepsverband afgelegd intelligentie-onderzoek en dat vind ik niet goed.
Mijn ervaring is dat de ib'er van de basisschool niet zoveel weet over dossiervorming en de lwoo procedure. Laat je daar goed over informeren bij het steunpunt passend onderwijs (kijk op www.balansdigitaal.nl voor het telnr). Ik weet bijvoorbeeld niet uit mijn hoofd of zo'n lwoo-onderzoek in het dossier moet, of dat dat op verzoek van ouders eruit mag/moet.
En zoek vooral uit of de vo-school van jouw keuze leerlingen met lwoo aanneemt. Als ze daar schimmig over doen is dat een slecht teken!

Tango

Tango

19-01-2016 om 14:54

Krant

Klopt ja, hij heeft een jaar extra gekleuterd. Hij volgt nu eigenlijk de leerstof van groep 6 terwijl hij in groep 7 zit. Gaat prima in een 6/7/8 combinatie op de montessorischool. Ons is verteld dat hij de groep 6 stof zo ongeveer moet halen aan het einde van zijn schoolloopbaan op de basisschool, zodat hij naar VMBO Basis/kader kan. Anders zou het praktijkonderwijs zijn. Ik heb geen idee of hij dat na dit jaar al redt. Bovendien zitten we al in januari en moet er, stel dat hij wel LWOO moet gaan krijgen, nog van alles aangevraagd worden. Ook redden we het nu niet om op alle scholen te gaan kijken, of ik moet halsoverkop nog afspraken gaan maken. Kortom, hier zijn we niet echt op voorbereid. Natuurlijk kan zoon wel zeggen dat hij volgend jaar al wil. Hij weet verder ook wel dat hij hierna nog naar groep 8 gaat. Is ook prima. Ik wil dat hij de huidige school ook goed afrondt met eindkamp, musical e.d. Hoewel dat laatste nou ook weer niet voor hem hoeft.
Maar in ieder geval denk ik dat we dat dan al eerder hadden moeten bedenken, als hij na dit jaar al naar VO gaat.

Tango

Tango

19-01-2016 om 14:58

Emma

Ik zal dat eens na gaan vragen, van die drempeltoets. Daar hebben ze het op school nooit over gehad namelijk. Ik weet wel dat ze in februari o.i.d. de NIO afnemen.
Verder heb ik eens zitten kijken op de site van Balans/Passend Onderwijs maar mijn probleem is nu eigenlijk dat ik niet eens weet wat ik aan hen zou moeten vragen. Of zou ik ze gewoon de situatie van zoon voor moeten leggen zodat ze mee kunnen denken?

Emma

Emma

19-01-2016 om 15:00

O ja

Aanmelding met lwoo op een school voor vo gaat gewoon volgens de normale procedure. Meestal beginnen ouders in groep 8 pas met oriënteren op het vo. Goed dat jij nu al bezig bent en je informeert. Ivm wel of geen lwoo is dat erg belangrijk. Op de basisschool denken ze daar helemaal niet aan bij kinderen in groep 7. Ook niet als de schoolkeuze wel eens een heel lang traject zou kunnen worden.
Lwoo betekent overigens niet meteen praktijkonderwijs. Kan ook in combinatie met vmboT bijvoorbeeld. Er moet natuurlijk wel een school in de buurt zijn die dat biedt. Daarom moet je je er ook ruim van tevoren in verdiepen.

Emma

Emma

19-01-2016 om 15:03

Kruis

Die kruisten elkaar
Informeer eerst naar de procedure voor lwoo op de basisschool en dan of er lwoo is op de vo school. Dan heb je genoeg informatie om vragen te stellen bij het steunpunt ( als je dan nog vragen hebt tenminste)
Je bent er in ieder geval vroeg bij en dat is verstandig.

BO

BO

19-01-2016 om 16:24

hier

Hier kregen we pas in jan groep 8 te horen dat het LWOO zou worden en daar had ik me tot die tijd totaal niet in verdiept. Ik mocht overigens ook weigeren.

We hebben zoon ingeschreven op een school en dan MOET er aanvullend onderzoek worden gedaan, een Nio/cito is niet genoeg want er moet bekeken worden hoe groot de achterstanden zijn en of er sociale redenen zijn voor die achterstand. Hij heeft de NIO en drempeltoets gewoon op zijn beoogde VO school gedaan met de gevolgen zoals beschreven in #7

Ik zou eerst willen weten of de beoogde school hem inderdaad wel WIL aannemen met een LWOO advies en daar ook heel zeker van zijn want als de klassen maar net een beetje te groot worden lozen ze hem als eerste. Verder moet je dus weten dat je LWOO ook kunt weigeren vanwege dat onderzoek en de basisschool moet dan dus ook geen LWOO advies geven. Dus eerst zeker weten of deze school geschikt is, dan vragen of ze hem ook aannemen met een LWOOadvies en een lage score (let wel: onze school deed al moeilijk met 1,5 jaar achterstand op rekenen en dan is snel gehaald) en met dyslexie zit je al snel aan de 3 jaar achterstand op spelling en als dan begrijpend lezen ook richting de 2,5 jaar loopt willen ze daar niet aan. Dat is dus ook de reden dat je niet nu moet willen inschrijven en groep 8 moet proberen over te slaan dus daar kun je nu over ontspannen.

MoederVan3

MoederVan3

19-01-2016 om 16:36

Goed informeren

Tango,

Inderdaad goed informeren. Er zijn hele goede LWOO-scholen en scholen die het geld gebruiken om alle klassen wat kleiner te maken.
Wij zijn indertijd ook op zo'n kleine LWOO-school wezen kijken, die alleen maar LWOO gaf. Daar hadden we een hele goede indruk van, maar de reistijd was erg lang. In de tijd dat het bij jongste speelde, telde de CITO-eindtoets nog mee en hadden we het probleem dat kinderen met een lage CITO-score zonder LWOO-indicatie soms wel geplaatst weren op een bepaalde school, want ja een kind moet ergens een plekje kunnen vinden. Kinderen met een lage CITO-score en een LWOO-indicatie werden dan niet geplaatst, omdat een school met LWOO als een beter alternatief werd gezien. Nu de CITO-toets niet meer meetelt, kan je waarschijnlijk op grond van het LVS en de entree-toets wel een idee krijgen of hij toegelaten kan worden en kan je dan besluiten of je de LWOO-procedure in gaat. Indertijd had je dat zwaard van Damocles van de CITO eindtoets.
Kinderen kunnen inderdaad nog erg groeien. Ik ken een kind dat op de praktijkschool is begonnen en met een MBO-4 diploma is geeindigd.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.