Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Hsp

Hsp

19-09-2019 om 11:12

Vwo en ernstige dyslexie

Mijn zoon blijkt naast dysgrafisch ook ernstig dyslectisch te zijn.
Hij heeft een klas overgeslagen en zit nu in 1e jaar van het VWO.
Hij had op de basisschool zeer hoge scores voor rekenen en begrijpend lezen en ook voor DMT en woordenschat.
Behalve spelling, en dan met name werkwoordspelling. (V- scores)
Hij heeft naast 2 jaar nutteloze schrijftherapie bij de fysio ook bijles gehad voor spelling (zelf moeten betalen) zonder resultaat.
De school heeft het altijd afgedaan als dat hij de methode gewoon niet pakt, niet zijn best doet, ‘ach hij kan niet overal top in zijn’ en ‘ach dat schrijven dat is gewoon slordigheid en te haastig willen werken’, hij is nog jong in gedrag etc...
De school had geen zin om er tijd aan te besteden, en wij hadden steeds meer het gevoel dat er dyslexie aan ten grondslag lag.
Vooral omdat wij, ouders, beiden dyslectisch zijn.
En nu blijkt onze zoon ernstige dyslexie te hebben net als ons.
Wij hadden gedacht dat hij op het randje dyslectisch zou zijn, omdat hij al zo vroeg kon lezen (net 7 avi uit) en verder zeer goed scoorde op de cito’s.
Hij heeft zichzelf, net als ik, leren lezen op woordbeeld en heeft daarnaast een zeer goed geheugen en een zeer ruime woordenschat.
Op 5 van de 6 indicatoren viel hij uit met de dyslexietest, dat vond ik dus verbazingwekkend.
De VO school heeft een heel goed dyslexiebeleid , die pakken nu meteen door en nemen de adviezen serieus en handelen er ook naar.
Maar ik zit toch wel een beetje met een schuldgevoel, omdat het eigenlijk vanaf gr 3 al zichtbaar was, maar toen werd het afgedaan als gevolg van zijn slechte schrijven en jonge leeftijd etc.
Mijn zoon is blij en opgelucht dat hij nu weet waar het vandaan komt en weet, door onze eigen ervaringen, ook dat het hard werken wordt mbt de talen etc
Hier nog meer van dit soort ervaringen? En waar liepen jullie kinderen tegenaan op het VO?

Pirata

Pirata

19-09-2019 om 12:58

VMBO en ernstige dyslexie

Hier hebben we gemodderd vanaf groep 3, overduidelijk een slim kind maar school zag het niet zo, want alle resultaten waren opeens heel mager. Pas eind groep 7 is ernstige dyslexie geconstateerd (scoorde percentiel nul op sommige onderdelen).
In groep 8 heeft hij dus vergoede dyslexiebegeleiding gehad. Feitelijk heeft hij in groep 8 pas behoorlijk leren lezen. De scores gingen omhoog van kader naar VWO-scores op BGL bij de eindtoets.
Nu zit hij in een TL-klas, de andere kinderen vragen hem waarom hij geen gymnasium doet (die hebben hem nog niet zien schrijven). Hij wilde/wil zelf dit niveau doen overigens. Er is extra aandacht voor nederlands en engels.

Kan jouw zoon niet op een of andere manier alsnog vergoede dyslexiebegeleiding krijgen? De mijne had er dus erg veel baat bij, ook al was hij al 11.

Hsp

Hsp

19-09-2019 om 13:33 Topicstarter

Antwoord Pirata

Pirata, wat een verhaal😕.
En wat knap van jouw zoon dat hij de behandeling zo snel oppakte en zo snel vooruit is gegaan.
Ik hoop dat hij daar veel zelfvertrouwen van heeft gekregen en dat vasthoud op tl.👍
Bij mijn man en mij is het ook zo vergaan eigenlijk, en uiteindelijk via Mavo-Havo-VWO opgeklommen.
Toentertijd (begin jaren 80) bestond dyslexie nog “amper” en was je gewoon dom of lui of allebei.
Gelukkig “mochten” we beiden naar de mavo en zijn toen langzaam met de nodige hobbels en onbegrip omhooggeklommen.
Ik twijfel erg of vergoedde begeleiding gaat helpen aangezien hij al therapie had voor het schrijven en spelling.
Als gevolg is hij daar aardig therapie moe van geworden.
Daarom raad de diagnosesteller het ook eigenlijk af, omdat hij qua lezen en leerbegrip erg goed presteert.
Wel heb ik al wat advies gehad van een logopedist gespecialiseerd in dyslexie, omdat de klankverwerking etc zeer minimaal is .

Zorgcoördinator

@HSP, je kunt dit probleem ook met een zorgcoördinator bespreken. Mogelijk dat ze aangeven dat hij ook met een laptop zijn toetsen en huiswerk mag maken. Er zijn meer lln met een ‘beroerd’ handschrift en/of dyslexie. Een fijne school weet hoe zorg te leveren aan deze lln, die zeker wel kunnen leren of de materie snappen.

Vroeger werd geen gebruik gemaakt van een laptop. Nu gelukkig wel.

Steek tijd

In een typecursus voor dyslecten.

Hsp

Hsp

19-09-2019 om 21:30 Topicstarter

Antw flanagan

Flanagan, zijn school heeft meteen alles voor hem geregeld. 🤗
Hij krijgt nu Textaid, mag zoveel mogelijk op de laptop doen, krijgt extra tijd, spelling wordt minder zwaar meegeteld, toetsen mogen op de computer of mondeling worden afgenomen.
Vanaf volgende week krijgt hij een extra uur begeleiding in een groepje etc.
De vreemde talen Spaans, Frans en Duits houden ze goed in de gaten, mocht dat teveel eisen dan kunnen ze daar het een en ander aanpassen in de onderbouw, en in de bovenbouw kan er eventueel dispensatie worden aangevraagd voor de tweede vreemde taal naast Engels (verplicht).
Wij hebben deze school uitgekozen vanwege hun uitvoerig beschreven dyslexiebeleid, en zijn erg blij dat ze het meteen aanpakken.
Typecursus had hij vorig jaar al gedaan, in gr 8 , maar mogelijk kan hij hier nog wel een update gebruiken.

Het is een groot verschil in vergelijking met vroeger, en het is erg fijn dat er nu ook gebruik mag worden gemaakt van de laptop.

Fijn

Fijn dat de school en jullie hem goed begeleiden.

Tips: in geval van literatuur lezen, zoek ook voor audio- ondersteuning want lezen is vermoeiend genoeg. Met audio-ondersteuning is er meer rust om de boodschap/ het verhaal te volgen voor evt. boektoetsen.

Hier wilde de ene dyslect na opstormen op het vwo blijven. We hebben kind hierin gesteund als onderdeel van het zelfbeeld. Andere kind koos voor vmbo-t omdat deze veel last had van de vreemde talen en geen drive voelde om alle woorden minimaal 10x op te schrijven.

We letten wel goed op dat ze ‘vroeg’ naar bed gingen.

lisbeth

lisbeth

20-09-2019 om 07:27

Herkenbaar

Onze oudste nu vwo 4 heeft eigenlijk altijd dezelfde problemen gehad
e is ooit getest op dyslexie maar viel eigenlijk alleen op de spellingsgsbieden echt dramatisch uit.
Eindscore groep 8 was geloof ik een IV voor spelling.
Latijn en Grieks was echt pittig voor haar. Woordjes leren is echt lastig en met name bij Grieks was dit wel een dingetje
Ook de spellingregels bleven lastig.
Ze is na gym3 ook over overgestapt naar vwo4.
Wat betreft nl kan ze haar punt redelijk houden door te compenseren met presentaties en verslagen. Spellingstoetsen worden meestal vrij slecht gemaakt.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.