Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Visolie of medicatie: ervaring?

Onze zoon die nu in groep 8 zit kan zich nu écht niet meer concentreren.
Notabe combiklas 7/8...
Toen hij in groep 5 zat werd er al gesproken over medicatie.
Daar wilden we gewoon echt NIET aan want z'n cijfers waren goed.
Nu begint het vervelend te worden met steeds meer werkjes en tijdsdruk.
Ik wil eerst alternatieven proberen: visolie pillen.
Heeft iemand daar ervaring mee?
Werkt het?
Wat zijn de beste (meestal de duurste toch?)

Hij is 10 jaar
Ook vind ik dat ' savonds het licht om 20.30 uit moet zodat hij uitgerustet is.
Nu is dat vaak 21.00/21.15

maggiemac

maggiemac

30-09-2014 om 07:25 Topicstarter

PS.:

Zoon heeft al een koptelefoon etc.. En we zijn met de juf in gesprek...

ijsvogeltje

ijsvogeltje

30-09-2014 om 08:23

geen ervaring

Geen ervaring. Nou ja, wel een tijdje geprobeerd hoor, maar zonder effect.
Medicatie heeft hier wel effect, heel veel zelfs. Onze zoon heeft al een paar jaar medicijnen. 'Hadden we dan maar eerder gedaan', zeiden we, toen we merkten hoe het hem hielp. En dat hoor ik ook vaak van andere ouders. Vrijwel iedereen wil er aanvankelijk niet aan, net als jij. We kennen immers 'de verhalen' over medicijnen, en die worden vaak bijzonder negatief gepresenteerd.

Maar als je in de praktijk merkt hoe je kind opknapt, hoe het leven makkelijker voor hem wordt, dan lees je die negatieve verhalen toch op een andere manier. Laat ik het zo zeggen: dan vallen bepaalde patronen in die verhalen op.

Zonder jou in de richting van medicijnen te willen duwen: kijk verder dan cijfers op school. Jammer dat je zegt dat je lange tijd geen medicijnen wilde 'omdat zijn cijfers goed waren'. Een kind is meer dan een cijfer-kanon. Cijfers zijn niet synoniem aan het welzijn van je kind. Nu zijn cijfers slechter zijn, wil je wel iets doen voor je kind. Dat triggert mij wel. Ik heb daar geen oordeel over hoor, maar op basis van jouw bericht valt mij dat op.

Weet je wat trouwens het prettige is aan medicijnen? Dat je er gewoon mee kunt stoppen als het niet bevalt. Mijn suggestie zou dan ook zijn: stel een test-periode met medicijnen niet te lang uit. Er zijn zoveel kinderen die écht baat hebben bij medicijnen... gun je kind op z'n minst een periode om dit ook te proberen. En beoordeel het resultaat niet alleen op de cijfers, maar op het welbevinden van je kind.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

30-09-2014 om 08:26

koptelefoon

En nog even over de koptelefoon. Zo'n geluiddichte koptelefoon werkt bij mijn zoon juist averechts. Voor hem werkt een MP3-speler veel beter. Kinderen met ADD/ADHD hebben niet altijd maar 'minder prikkels' nodig, maar vaak juist extra prikkels (daar zorgen de medicijnen dan ook voor, die zijn feitelijk een pep-middel). De stilte van een koptelefoon werkt bij mijn kind dan ook niet, maar de extra prikkels van muziek (of beweging, wiebelen, kauwgum kauwen) helpt hem veel beter.

maggiemac

maggiemac

30-09-2014 om 08:32 Topicstarter

geen cijferkanon joh..

Hoi Ijsvogeltje,

Als een cijferkanon zien we hem niet echt.
Hij had zelf nergens last van, dat was ons eerste uitgangspunt...
Dus waarom zouden we hem medicatie geven dachten we.
Maar het begint hemzelf nu in de weg te zitten.
Dat merken we en daarom vinden we het tijd voor actie.
Welke medicatie hebben jullie?
Het is natuurlijk persoonlijk, maar ik hoor graag alle ins en outs.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

30-09-2014 om 09:17

methylfenidaat

Onze zoon heeft methylfenidaat, dat is het 'standaard' middel zeg maar. Ook wel bekend als Ritalin, maar dat is een merknaam. Je hebt deze kortwerkend en langwerkend. Eerste ca. 2 jaar had hij kortwerkend (3 x per dag), daarna is hij overgegaan op langwerkend (ook wel bekend als concerta, maar ook dat is een merknaam) + aan het einde van de middag er nog een kortwerkende bij.

Onze zoon was wat jonger toen hij begon, namelijk 8 jaar. En wat mij opviel: hij gaf zelf ook niet aan problemen te hebben of zich slecht te concentreren, wat jij ook zegt. Dat zal vooral zijn omdat hij niet anders was gewend. Hij wist helemaal niet hoe het zou voelen als er meer rust in zijn lijf en hoofd zat. Hij wist niet dat het anders zou kunnen.
Pas toen hij een tijdje de medicijnen had, merkte hij (en wij! want ook wij waren aan hem gewend zoals hij was) wat het hem opleverde.

Wij vonden de start wel lastig. Je gaat toch zitten wachten op een wonder We moesten de eerste weken per dagdeel op een lijst bijhouden wat hem opviel, en de juf ook. Erg lastig, want je hebt daardoor toch het gevoel dat je van alles moet zien. Terwijl je gewoon niet in het hoof en lijf van je kind kunt kijken. Pas na een aantal weken/maanden kun je er meer beschouwend naar kijken en vallen (nieuwe) patronen op. Toen konden we zeggen 'goh, hij heeft al drie weken geen driftbuien meer gehad', dat soort dingen.

Wat hier een aandachtspunt blijft: eetlust. Bij nogal wat kinderen neemt de eetlust af. Hier geen mega-probleem, maar we moeten wel vaak zeggen dat hij echt moet gaan eten. Gisteren kwam hij ook weer met een volle broodtrommel thuis. Oh ja, vergeten... (en geen knorrende maag).

Elisa Gemani

Elisa Gemani

30-09-2014 om 17:01

ADHD

Ik lees nergens dat je zoon gediagnosticeerd is met AD(H)D? Een diagnose is zeer nuttig, en als je medicatie wil gebruiken noodzakelijk. Vergeet visolie en andere zogenaamde supplementen die bij ADHD zouden werken; dat is volgens uitgebreid en intensief wetenschappelijk onderzoek niet zo. Visolie is gezond en goed voor de hart- en bloedvaten maar helpt niet om beter te kunnen concentreren of tegen overmatige prikkels.
ADHD is een neurochemische stoornis in de hersenen en alleen medicatie is daarbij blijvend effectief alhoewel 20% van de mensen met AD(H)D geen baat heeft bij medicatie en/of de bijwerkingen (gebrek aan eetlust, moeite met inslapen) zijn blijvend te heftig.

Mijn zoon van 13 is op zijn 8e gediagnosticeerd met ADHD en is begonnen met Ritalin. Dit werkte niet afdoende en hij bleef misselijk. Daarna overgestapt op Concerta; dit werkte goed (he he, mama, eindelijk rust in mijn kop) maar omdat hij gebrek aan eetlust bleef houden en zijn groei stagneerde zijn we er vorig jaar mee gestopt. Toen nog een tijdje Medikinet geprobeerd maar zoon kan gewoonweg niet tegen methylfenidaat. Het slapen ging beroerd, totdat hij melatonine kreeg (na een uitgebreide melatonine-test bij een slaappoli door een neuroloog). Veel mensen die methylfenidaat slikken hebben baat bij melatonine.
De kinderpsychiater die hem nu behandelt, heeft Strattera voorgeschreven. Dit medicijn werkt heel anders zodat we hopen dat zoon wel de voordelen krijgt van medicatie maar niet de bijwerkingen van methylfenidaat (Ritalin, Concerta, Medikinet). Hij slikt het nu bijna 2 maanden en tot nog toe heeft hij geen last van de bijwerkingen zoals bij methylfenidaat. Zoon heeft absoluut medicatie nodig; in ieder geval om te kunnen functioneren op school maar vooral omdat hij anders gek wordt van de drukte in zijn kop. Hij wil dus zelf echt medicatie. Omdat alleen daarmee hij zichzelf kan zijn en zijn kwaliteiten ten volle kan benutten zonder die overprikkeldheid en onrust.
Welke vorm van medicatie voor jouw specifieke kind geschikt is, en in welke dosering, is een kwestie van overleg met de behandelaar en vooral een kwestie van tijd, geduld en observatie. Zaak is om niet te snel op te geven. Daarnaast is alleen een pil geen oplossing; de omgeving (ouders en school!) moet handvaten krijgen en gebruik van hulpmiddelen helpt ook. Het kind zelf moet ook inzicht krijgen in zijn of haar stoornis. Daarnaast zorgen voor heel veel structuur, duidelijkheid en regelmaat. En verder sluit ik me aan bij alles wat Ijsvogeltje al heeft geschreven

http://www.steunpuntadhd.nl/is-het-adhd/

maggiemac

maggiemac

30-09-2014 om 21:34 Topicstarter

pdd-nos

Dank voor de reacties!
Zoon is op zijn 7e gediagnostiseerd met pdd-nos.
(Hij is niet zozeer heel druk in zijn hoofd maar een enorme dromer.
Hij zegt dat als hij is afgeleid eigenlijk aan niks denkt en gewoon niet zit op te letten, maar niet dat het chaos is in zijn hoofdje.)
We zeilden gelukkig overal doorheen, mede dankzij de inzet van de juffen en meesters.
Wel zaten we altijd in het oudergesprek te bespreken hoe ze op school met hem moesten omgaan.
We zijn er gelukkig altijd uitgekomen met kleine aanpassingen tijdens het werken en communiceren.
Maar we moeten hem echt goed in de gaten houden nu de druk hoger wordt.
Het is in het begin van een nieuw schooljaar altijd pittig voor hem geweest.
Hopelijk gaat ie nog in het ritme komen en hoeven we niet 'aan de pil' ...
Ik heb nu wat inzichten gekregen en het is niet niks : de zoektoch naar het juiste middel, de juiste dosering, de bijwerkingen...
De voordelen moeten zwaarder wegen dan de nadelen, maar jullie zijn er uitgekomen gelukkig!

Elisa Gemani

Elisa Gemani

30-09-2014 om 21:53

Medicatie

Ritalin en andere vormen van methylfenidaat wordt ook voorgeschreven aan kinderen met PDD-NOS om de aandacht en concentratie te verbeteren. Het is zeker de moeite waard om uit te proberen. Op een gegeven moment kost het zo'n kind zo veel moeite en energie om zich proberen te focussen dat het niet of nauwelijks meer op zijn niveau kan functioneren en presteren. Zo op je tenen moeten lopen is dodelijk vermoeiend en frustrerend. Zonder medicatie is mijn zoon gevloerd en kapot na een dag school en kan hij zijn huiswerk niet meer doen. Met medicatie gaat het zoveel makkelijker en heeft hij nog energie over voor andere dingen als sporten, hobby's, vrienden etcetera. Dat zijn cijfers dan ook veel beter zijn is ook heel mooi maar het belangrijkste is dat hij gewoon beter in zijn vel zit.
Hou er ook rekening mee dat je zoon straks naar het vo gaat en dat is een enorme stap; voor elk kind maar zeker voor een kind met "iets". Er komt dan ontzettend veel op een kind af en de druk wordt veel en veel hoger. Het zou dan toch fijn zijn als je zoon gewend is aan medicatie en niet alsnog maanden hoeft te experimenteren. Medicatie is niet zaligmakend en geen wondermiddel maar onze ervaring en die van talloze andere ouders en hun kinderen die wij kennen zijn overwegend positief. Zie het als een al dan niet tijdelijk hulpmiddel; niets meer en niets minder. Het is niet verslavend en het is veilig. Je kind wordt niet gedrogeerd en wordt geen zombie

maggiemac

maggiemac

01-10-2014 om 21:09 Topicstarter

Zoon wil niet

aan de medicatie.
Hij heeft voorlopig een duidelijke keuze gemaakt.
We hebben hem uitgelegd wat voor een voordeel het hem zou kunnen opleveren, maar desalniettemin wil hij het niet.
Het gaat met zoon ook in golfbewegingen.
Ik heb al het idee dat het weer wat beter gaat.
Gelukkig heb ik op de website van twee reguliere middelbare scholen gelezen dat ze zgn Trajectgroepen hebben waar leerlingen zoals zoon terecht kunnen.
Daar krijgen ze speciale aandacht en begeleiding en kunnen ze ergens naartoe als ze het even niet zien zitten. Ook hebben ze een (rust)ruimte voor die kids als ze zich voelen verzuipen in een grote aula bijvoorbeeld.
Hoe de uitwerking daarvan is gaan we ervaren.

Elisa

Waarom zeg je dat een diagnose noodzakelijk is als je medicatie wilt gebruiken? Dat is niet waar namelijk. Een arts is vrij om medicatie voor te schrijven, ook methylfenidaat. Daar is niet altijd een diagnose voor nodig.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

02-10-2014 om 11:51

Wil

Het mag (nog) wel, maar het is natuurlijk zeer onwenselijk om zonder specialistische kennis, uitgebreid, gedegen onderzoek en goede diagnose op eigen houtje dit soort medicatie voor te schrijven. Bevoegd betekent nog niet bekwaam! Het is toch van den zotte dat iemand zonder diagnose (zware) medicatie voorgeschreven kan krijgen. Niet alle drukke kinderen hebben ADHD en je hoeft geen ADD te hebben om concentratieproblemen te hebben. Iemand die geen AD(H)D heeft maar wel Methylfenidaat slikt kan daar averechtse effecten en zelfs schadelijke bijwerkingen van krijgen. Daarom ligt er nu een nieuwe Multidisciplinaire Richtlijn ADHD waarin wordt gesteld dat alleen medisch specialisten na een diagnose medicatie mogen voorschrijven: "De enige legitieme weg om genoemde medicatie (Ritalin) te verkrijgen is door tussenkomst van een arts op basis van medisch inhoudelijke gronden. De geregistreerde indicatie voor het gebruiken en voorschrijven van Ritalin is de behandeling van een aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD). Dat sprake is van een dergelijke aandoening moet dus eerst worden vastgesteld."

http://www.ouders.nl/vraagbaken/adhd-of-add-medicatie-zonder-offici%C3%ABle-diagnose-15-jr
http://www.balansdigitaal.nl/balans/wat-vindt-balans/voorschrijven-medicatie-bij-adhd/

Elisa

Ook een psychiater weet niet altijd zeker of er 100% sprake is van een stoornis en de eventuele oorzaak. Logisch, Adhd en andere stoornissen zijn niet 100% waterdicht aan te tonen. Het zijn kenmerken die een richting opwijzen. Methylfenidaat wordt altijd opgestart als proefperiode. Met of zonder diagnose, het is altijd afwachten hoe je kind reageert op de medicatie. Met of zonder diagnose kunnen de medicijnen zeer vervelende bijwerkingen hebben. Dat ze alleen voorgeschreven mogen worden door een specialist ben ik al jaren voorstander van, dat de medicijnen eenvoudig te verkrijgen waren wist ik ook al jaren, ondanks alle tegenwerpingen, o.a. op dit forum.
Jij schreef dat voor medicatie een diagnose nodig is en dat is dus pertinent niet waar. Dat je nu schrijft dat het wenselijk is, is een ander verhaal.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

02-10-2014 om 13:03

omgekeerd

Sterker nog: er zijn ook artsen die eerst medicatie voorschrijven en pas op basis daarvan een (of geen) diagnose stellen. Ik heb wel eens gehoord dat dit zeker bij volwassen patiënten vaak gebeurt, maar bij een vriendje van een van mijn kinderen ook.
Medicatie is altijd een 'test'. Diagnoses worden immers gesteld op basis van 'wat zien we aan de buitenkant'. En niet op basis van 'welke chemische processen vinden plaats in de hersenen'.

visolie, maggiemac

Persoonlijk geen ervaring met visolie. Mijn zoon heeft een periode een "nepbrouwseltje" geslikt omdat hij moeilijk in slaap viel. Als placebo werkte het prima, zoon sliep er heerlijk op en zonder enge dromen. ( De dromen veroorzaakten een angst om te gaan slapen, ik zocht iets om de cirkel te doorbreken). Ik zou dus de goedkoopste visolie halen, je zoon heeft er vertrouwen in. Wie weet, helpt het hem psychologisch gezien als steun om groep 8 wat geconcentreerder te blijven.

maggiemac

maggiemac

02-10-2014 om 22:42 Topicstarter

Wil40

Ja daar had ik ook al aan gedacht, baat het niet, schaadt het niet.
Visolie zal wel geen nare bijwerkingen hebben.
Alleen dat het de portemonnee wat lichter maakt

Maar hoe kan het nou toch dat zó ongelóóflijk veel kinderen (en volwassenen) de genoemde aandoeningen hebben.
Bij zoon in de klas zitten ook al 3 kinderen die aan de medicatie zijn...
Ik weet het, dit is weer een hele andere discussie maar heel intressant!
Eigenlijk wil ik er ook niet aan omdat ik het een hele enge ontwikkeling vind.

Ontwikkeling

Ik merk juist dat de rem bij diagnoses en medicatie er het laatste jaar een beetje op gaat. De laatste 10 jaar hebben we de piek, dacht ik, wel een beetje gehad. School en de maatschappij stellen hoge eisen aan onze kinderen, niet iefereen voldoet aan die afgebakerde kaders. Mijn zoon zeker niet. Het blijft zoeken naar oplossingen wat je denkt als ouder wat je kind nodig heeft om redelijk mee te hobbelen in de het plaatje. Een diagnose, met of zonder medicatie, het zijn keuzes.
Het niet hebben van een diagnose en geen gebruik van medicatie is ook een lastige weg, maar we nemen de gevolgen voor lief. Tijd is hierbij een sleutelwoord. Ouder worden en door ervaringen leren en het liefst zijn eigen keuzes maken hebben we gerespecteerd bij onze zoon.
Misschien had hij het makkelijker kunnen hebben, functioneren op een "hoger niveau", ik zie wel wat de toekomst brengt. Het is zijn toekomst, ik sta aan de zijlijn.

maggiemac

maggiemac

06-10-2014 om 07:32 Topicstarter

Rem

Gelukkig zit de rem er op!
Ik had het idee dat er geen 'bijzondere' kinderen meer mochten bestaan.
Teveel stress voor ouders en leerkrachten...
Maargoed dat zijn keuzes inderdaad.
Hier toch liever iets 'rommeliger' zonder, dan 'rustiger' met.
Maar dat heb je niet altijd voor het zeggen (hoe de uitwerking is van medicatie).
Wij hebben een 'mild geval' geloof ik, alhoewel ik soms ook denkt van niet...
Maar als hij zelf aangeeft dat hij het niet wil dan respecteer ik dat, en dan maar iets onder het niveau dan dat hij werkelijk zou kunnen.

eisen van deze tijd

Net als Maggiemac vraag ook ik mij af hoe het komt dat zo veel kinderen genoemde aandoeningen hebben. Ik vermoed dat dit ook deels komt door de eisen van deze tijd en het schoolsysteem. Het filmpje van Ken Robinson


http://www.youtube.com/watch?v=zDZFcDGpL4U
slaat voor mijn gevoel de spijker op z'n kop (is bijna 12 minuten lang, maar zeker het bekijken waard)

maggiemac

maggiemac

07-10-2014 om 21:02 Topicstarter

mooi filmpje

Mooi filmpje hoor!
Tja, er worden inderdaad hogere eisen gesteld en zie dat maar eens bij te houden als kind.
De hoeveelheid informatie die er verwerkt moet worden is vele malen groter dan vroeger.
Ook heb ik laatst vernomen dat onze hersenen letterlijk groter aan het groeien zijn, wat de hoeveelheid autisme 'gevallen' doet toenemen.
Lijkt een soort evolutie aan de gang van de mens...
http://www.gezondheidsnet.nl/adhd-en-andere-gedragsstoornissen/jongens-met-autisme-hebben-groter-brein

Pirata

Pirata

08-10-2014 om 13:30

vis eten

Ik heb ook een zoon met PDD-Nos (en ADHD). Die van ons zit al jaren aan de methylfenidaat, in een heel lage dosering. Dat hij die medicijnen gebruikt neemt niet weg dat wij op andere gebieden ook met hem aan de weg timmeren. Alles wat je doet kan een (klein) effect hebben. Zelf merkte ik vroeger een duidelijke gedragsverbetering na het eten van vette vis. Gewoon, pasta met zalm of zalmvissticks.
Daarnaast krijgt hij al meerdere jaren elke dag een theelepel lecithine. Sinds we daarmee begonnen zijn hebben we zijn medicatie niet hoeven verhogen (wel verlaagd). Of het aan de lecithine ligt weet ik niet maar zowel wij als ouders als de leerkracht op de basisschool zijn sindsdien enorm verbaasd over zijn vooruitgang. Maar het kan ook ergens anders aan liggen. Je weet het toch niet, een kind ontwikkelt zich ook zonder allerlei pillen en hulpmiddelen. 't Is in elk geval een goedkoop middel en onze zoon vindt het lekker (ik vind het zelf smerig maar ik vind het natuurlijk best).
Maar wat je ook probeert, een wondermiddel bestaat niet. Het zijn hoogstens kleine duwtjes in de goede richting. Een aanpak op meerdere gebieden (andere aanpak van het kind, iets andere voeding, medicijnen, een geschikte omgeving creëren) vind ik een aanrader.
Ik vraag me af of de zoon van Maggiemac geen inslaapproblemen heeft eigenlijk?

ijsvogeltje

ijsvogeltje

08-10-2014 om 14:10

Pirata - geheel OT

Hey Pirata, je bent er weer! Dat is lang geleden. Of was je er wel maar dan incognito?

Pirata

Pirata

08-10-2014 om 14:23

he ijsvogeltje

Ja, ik was er (heel) soms nog, maar idd incognito. En ik voelde me niet meer zo in de doelgroep van "zorgenkinderen" passen (eens een zorgenkind, altijd een zorgenkind gaat gelukkig niet op!). Dus ik rooide het een tijdje zelf

maggiemac

maggiemac

08-10-2014 om 20:15 Topicstarter

komt goed

Hé dames wat leuk dat jullie je via mijn topic hebben teruggevonden

Zoon zit imiddels sinds vorige week aan de Möllers visolie...
Hij vindt het lekker (tutti fruttie smaak :-p) en hij vindt het prima, zijn vissenvoer zoals hij het noemt.
Nah, en het gaat nu al weer stukken beter dan vorige week.
Tja, voor hoe lang, who knows, en of het daardoor komt, you never know...
Voor nu is dit ook weer 1 van de vele uitprobeersels.
Zoon slaapt trouwens prima, nooit problemen mee gehad, vette vis eten we ook zowiezo min. 1x in de week. We zijn dol op haring, zalm, makreel, noem maar op...

Eigenlijk sinds zijn zijn diagnose op zn 7e zit er een mooie stijgende lijn in qua gedrag.
Hij wordt ouder, wijzer, empatischer...
Dan denk ik het komt allemaal goed, het zijn nog van die jonge guppies...<3

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.