Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Goudvis

Goudvis

03-02-2016 om 11:05

Uitval op spelling en begrijpend lezen (8 jr)

Mijn behoorlijk slimme zoon van 8 (groep 5) valt "uit" op 2 onderdelen, zowel de spelling-cito als de begrijpend lezen-cito waren een E. Geen idee waarom dat een E is en geen V trouwens.
Eerdere jaren scoorde hij op deze onderdelen nog een D.
Voor rekenen heeft hij alleen maar 10-en gehaald, dus de meester vindt het een echt cijferkind. Wij vinden dat niet, hij is mondeling juist ontzettend taalvaardig, hij hoeft maar een klein detail te horen of hij kan verbanden leggen waar anderen niet eens aan denken. Dus die E voor begrijpend lezen snappen we niet.
School vindt hij tijdverspilling, tenzij het buitenspelen of gymles is. We oefenen thuis extra spelling met hem, met Bloon en Ambrasoft. Wij hebben meermaals op school aangegeven dat we aan dyslexie denken, hij krijgt daar wel wat extra aandacht voor maar dat is het dan.
Wat nu? School geeft aan dat een dyslexietest op dit moment nog niet zinvol is, bovendien niet vergoed. Dan moet je voor lezen ook een E hebben en daar heeft hij zich opgewerkt naar een C.

Els

Els

03-02-2016 om 11:27

Begrijpend lezen

Ik herinner mij van mijn zoon, toen in groep 7, dat begrijpend lezen ook een soort 'trucje' is hoe je de CITO vragen moet aanpakken. Het was iets als lees hele tekst, lees dan de vraag, lees dan de alinea (of regel) waarnaar verwezen wordt + de regel ervoor én erna en bepaal vervolgens wat het beste antwoord is door weg te strepen wat in elk geval niet en dan te kiezen voor het beste antwoord. Zoon wilde nog wel eens het eerste antwoord dat ook goed was kiezen zonder alle antwoorden gelezen te hebben. En de regel ervoor en erna schijnt ook een tip te zijn die ze even moeten weten. Misschien kun je dat eens navragen op school?

angel3

angel3

03-02-2016 om 13:28

waarom dyslexie?

Waaruit concludeer je dat? lees je zelf veel met hem? leest hij dan 'slecht' waardoor je denkt dat het dyslexie is?
Het is pas groep 5. Ze hebben geen benul sommige kinderen. Onze dochter zei na een slechte begrijpend lezen cito dat ze de tekst echt te stom vond, vervolgens zag dat er nog 2 bladzijden achteraan kwamen en dat ze toen maar wat kruisjes neer heeft gezet want No way dat ze die domme tekst ging zitten lezen. (haar woorden). Dus probeer dat es uit te zoeken. Ik vind de cito zelf nl niet zo interessant. Dochter scoort er niet heel best op terwijl ze op methodetoetsen ed laat zien dat ze het kan. Nu moet ze dus nog even "hoe pak ik de cito aan les" krijgen. Maar daar is de tijd nog niet helemaal rijp voor heb ik het gevoel bij haar....

Moiraine

Moiraine

03-02-2016 om 14:10

Onderzoek door logopedist

Mijn dochter heeft lees en spellingproblemen en is onlangs door een logopedist onderzocht (op aangeven van school, die een brief voor de huisarts heeft geschreven, die vervolgens een verwijzing heeft gegeven).
Deze logopedist is gespecialiseerd in spelling en taal problematiek.
Kan wellicht gewoon uit je verzekering worden vergoed.

Het heeft ons heel veel inzicht in de oorzaken gegeven en ze gaat nu goed vooruit!

Goudvis

Goudvis

03-02-2016 om 14:50

omdat

Hij draait bij het lezen allerlei letters om... nog steeds. Gerust 4 keer achter elkaar.
Het boeit hem inderdaad ook weinig, maar dat komt ook omdat het moeilijk gaat denk ik. Dus werkt het versterkend (in dit geval verzwakkend).
Cito's oefenen dus? En huisarts, ik ga de voorwaarden van de verzekering nog eens door. Zojuist wel weer een nieuw boek voor hem gekocht als stimulans. Veel plaatjes, stoer boek (De waanzinnige boomhut).
Dank zo ver.

even simpel

Begrijpend lezen is zwak omdat hij moeite heeft met lezen, slordig leest of lezen heel vermoeiend vindt? Dyslexie lijkt zeker niet uitgesloten.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.