Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Myself

Myself

10-10-2014 om 12:40

Studie geneeskunde NL (inschrijving)

Mijn dochter wil in Nl zich inschrijven voor de studie geneeskunde. Maar hoe werkt die selectie? Dat zou geen vrije loting meer zijn, maar afhankelijk van vooropleiding?
Wanneer moet je ingeschreven zijn en wanneer weet je of je de studierichting mag beginnen? Ze denkt aan de unief te Maastricht.

bibi63

bibi63

10-10-2014 om 13:14

Myself

Ik neem aan dat je volgend studiejaar bedoelt?
Je moet je voor 15 jan inschrijven. Uiteraard VWO diploma hebben (of gelijkwaardig buitenlands). Als NL niet je moedertaal is moet je staatsexamen NL als 2e taal hebben.
Verder moet je Natuur en Gezondheid hebben als examenvak met profielvak Natuurkunde. Of Natuurkunde en techniek met profielvak Bio.
Verder ben je direct toegelaten als je gemiddeld 8 staat. Anders is er loting in categorien afhankelijk van je gemiddeld eindcijfer.

Bibi

drac

drac

10-10-2014 om 13:32

loting

En heel veel uitgelote Maastrichtse studenten geneeskunde beginnen aan gezondheidswetenschappen

Myself

Myself

10-10-2014 om 17:37

Ze haalt een sterk VWO diploma met hoofdvakken wiskunde en fysica. Eindcijfer ligt waarschijnlijk rond de 7.
Wat heeft de richting gezondheidswetenschappen te maken met geneeskunde? Ik heb een zoon welke gezondheidswetenschappen begonnen is. Maar zowel ik als zoon staan versteld van wat een verschil het studentenleven is in Nederland tov Vlaanderen. Nl is veel vrijer en ook wel 'lichter' in hun lessen. Vlaanderen is veel intenser en vraagt veel meer tijd edm van de studenten. Of is dat enkel bij gezondheidswetenschappen zo? Is dat een richting welke je meestal in combinatie met wat anders doet?.
(Wel is het in Nl veel duurder dan in Vl. De schoolkosten zijn 4x zo duur en het eten in de unief is dubbel zo duur)
Maar ivm geneeskunde: hoe ziet de opleiding in Nl eruit? In Vl duurt een opleiding voor huisarts 6 jaar en daarna kunnen de sterkste studenten een specialisatie kiezen (ngl de punten) wat nog eens 5j opleiding duurt.
Wanneer ben je in Nl huisarts en wanneer/hoe een specialisatie?

four

four

10-10-2014 om 17:53

huisarts

In nederland ben je na je studie eerst basisarts. Daarna kun je specialiseren. Huisarts is in Nederland ook een specialisatie die 3 jaar duurt, je werkt dan als HAIO (huisarts in opleiding).

Je kunt ook als basisarts werken als je geen opleidingsplek vindt. Je bent dan een ANIOS (arts niet in opleiding tot specialist).

ijsvogeltje

ijsvogeltje

10-10-2014 om 18:07

myself

Myself, ik snap eerlijk gezegd de vragen niet helemaal. Je dochter heeft al bedacht in Maastricht geneeskunde te willen studeren en nu vraag je ons hoe het precies zit met de studie? Is ze dan nog niet naar een open dag geweest? Dat is bij uitstrek de plek om alle informatie te krijgen. Op 8 november is de volgende, zag ik op de website. Op diezelfde website staat ook precies hoe de studie is opgebouwd. Verwacht je hier op het forum andere/betere informatie te krijgen?

Myself

Myself

10-10-2014 om 18:14

ervaringen

Ervaringen, van zowel nederlanders als vlamingen

Buzzie

Buzzie

10-10-2014 om 18:18

Myself

Het is niet zo dat iedereen op de specialisatie komt die hij wenst. Ook voor de huisartsenspecialisatie is een selectie.

Gezondheidswetenschappen werd genoemd omdat studenten die uitloten bij Geneeskundige dit vaak kiezen. Het is natuurlijk wat anders. Met een 7 gemiddeld is jouw dochter ook niet zeker van een plek.
Ik zou haar ook zelf op pad sturen (en op het net) om alles goed uit te zoeken.

Tonny

Tonny

10-10-2014 om 19:53

Waarom liever in nl?

Als de studie in Vl degelijker en voordeliger is?

Mijn dochter begint aan het vijfde jaar ( co-schappen) en zit nu in een wachtperiode die nog tot begin voorjaar 2015 duurt. Ze is nu op reis en gaat daarna werken tot de co-schappen ( waarmee je niets verdient) van start gaan.

Ze is eerst een keer uitgeloot, heeft toen een jaar hbov gedaan waarbij alleen de stage nuttig aanvoelde, en daarna is ze decentraal geplaatst. Alle tentamens zonder herkansingen gehaald. Het is heel hard werken geweest en ze geniet nu enorm van haar reis. De coschapperiode zit er niet veel vakantie in de planning.

Een zeven gemiddeld is mooi, maar bepaald geen garantie voor plaatsing.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.