Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Bloempot

Bloempot

19-07-2017 om 08:19

Slechte schoolresultaten, hoe is het afgelopen?

Het afgelopen schooljaar liepen er verschillende draadjes over de slechte schoolresultaten van met name derde klassers.
Onze zoon was daar een van en hij gaat na de zomervakantie naar de HAVO ( van VWO). Gewoon uit belangstelling, hoe hebben de anderen het uiteindelijk gedaan, zijn ze toch overgegaan, of toch blijven zitten of afgestroomd ?

VSO

Mijn zoon gaat volgend schooljaar naar het vso.

Na op de basisschool altijd in de hoogste regionen te hebben gepresteerd en zich altijd te hebben verveeld startte hij in een gymnasiumbrugklas. Daar ging het direct mis. Om te beginnen een aantal onvoldoendes omdat hij niet voorbereid was op een toets omdat hij It's Learning (het chaotische broertje van Magister) niet snapte en ook omdat hij nooit geleerd heeft hoe te leren. Hij kreeg er faalangst van. Zoon heeft twee sessies uit een serie van zes faalangsttrainingen van school gevolgd. Hij ging wel over maar stroomde af naar de havo. School dacht dat dat dé oplossing was, makkelijker stof betekende volgens hen dat het vanzelf makkelijker zou gaan. Ik had er een hard hoofd in, hij moest leren hoe hij huis- en leerwerk aan moest pakken, ook op de mavo zou hij het mijns inziens niet redden zonder deze skills.

Begin tweede klas ging ik hem begeleiden bij het maken van huiswerk (ja, je mag je lesboek inkijken als je opgaven in je werkboek moet maken), plannen en overhoren. Aanvankelijk ging dat goed, maar bij de eerste onvoldoende kreeg ik een mail van de onderbouwcoördinator dat zijn cijfers niet op peil waren en er professionele hulp gezocht moest worden. Dat hebben we gedaan, we zijn bij een psycholoog die gespecialiseerd is in leerlingen die vastlopen op school. Ook heeft de mentor wat gesprekken met zoon gevoerd. De houding van school daar in was nogal negatief en repressief, zoon werd er steeds gestresster van, aanvaarde mijn hulp niet meer, kon de (confronterende) bezoekjes aan de psycholoog niet meer aan en blokkeerde in november totaal en heeft drie weken thuis gezeten.Hij heeft de hele kerstvakantie met zijn hoofd onder het dekbed doorgebracht, wilde niet praten. Ik heb school toen voorgesteld om hem de tweede rapportperiode geen toetsen te laten maken om de druk er van af te halen. Na de kerstvakantie ging hij gewoon weer naar school. Ik wilde verder werken aan de leervaardigheden. Ik had in oktober met school afgesproken dat ik eens de opgaven en zoon's uitwerkingen van toetsen zou krijgen om te zien waar het nou mis ging. Die kreeg ik na herhaaldelijk opnieuw vragen pas in maart. Toen was het best laat in het schooljaar om daar nog succesvol mee aan de slag te gaan. Omdat één van de docenten zich niet aan de afspraak hield en mijn zoon wilde dwingen een open boektoets te maken is het stukje zelfvertrouwen dat weer net opgebouwd was afgebroken.

Na de kerstvakantie hebben we zoon aangemeld bij de jeugd GGZ om toch eens verder te kijken, school vermoedde autisme. Nu, een half jaar en heel wat onderzoek later is de conclusie dat hij dat niet heeft. Ook geen depressie. Zijn mentale klachten blijken uitsluitend schoolgerelateerd.

Aangezien school havo 2 overdoen geen optie vond stelden zijn speciaal onderwijs voor. Dat stuurden ze vanaf de brugklas ook al op aan. Destijds waren wij daar tegen, maar omdat wij het idee hadden dat het met deze school ook niks meer zou worden (zij uiten steeds hun zorgen maar hebben zelf nooit een plan of idee) leek ons dat op dit moment een goed idee. Papierwinkel ingevuld en aangemeld, maar de toelaatbaarheidsverklaring zou twaalf weken duren, over de zomervakantie heen. De vso-school berichtte dat zoon op de wachtlijst stond. School liet n.a.v. de rapportvergadering weten dat ze zoon volgend schooljaar weer in havo 2 wilden plaatsen. Ik vroeg wat hun plan dan was, hoe ze dachten dat het een tweede keer havo 2 wel zou lukken. Dat hadden ze niet, ze gokten er op dat hij toch met de herfstvakantie wel naar het vso zou kunnen. Op mijn vraag wat ze zouden doen als het pas na de kerst of nog later zou worden, of als de toelaatbaarheidsverlaring niet verleend zou worden (want twee faalangstbijeenkomsten als enige inzet van de school lijkt mij wat magertjes om handelingsverlegenheid aan te tonen), daar had school geen antwoord op. Ze wilden hem dus gewoon 'parkeren' tot hij zou vertrekken.

Godzijdank was die tlv er ineens en kreeg ik een belletje van de vso-school of ik langs kon komen voor een intake. Hoera, zoon kan volgend jaar starten op een nieuwe school. Waar hij nog nooit binnen geweest is, maar goed.

skik

skik

Dat is goed nieuws!
dochter had ook erge faalangst(examenangst), ook alleen op school, verder niet.Ze heeft een aantal sessies NPL training gevolgd (via een vriendin die iemand kende die dit deed) Ik was eerst wat argwanend dit heeft haar wel geholpen. Wie weet is dit wat voor je zoon?

ijsvogeltje

ijsvogeltje

19-07-2017 om 10:08

bespreekgeval - maar wel over

Zoon heeft een zwaar jaar gehad in 3 gymnasium. O.a. forse concentratieproblemen. Die heeft hij natuurlijk altijd al gehad, maar dit jaar liep hij echt tegen zijn grenzen aan. Er ontgaat hem veel in de les. Teksten lezen is een drama, hij is na 2 regels alweer afgeleid. We hebben hem intensief begeleid (kan er een boek over schrijven). Hij werd uiteindelijk bespreekgeval. Tegen onze verwachting in heeft de docentenvergadering besloten om hem over te laten gaan naar de 4e. Pfoe, wat was dat een opluchting!

Ondanks het moeizame jaar, hebben we nooit getwijfeld aan zijn capaciteiten. De school zelf gelukkig ook niet. Ook de mentor stelt: de problemen die hij nu heeft, heeft op op een havo ook. Afstromen lost dus niets op.

Neemt niet weg dat Latijn (en vooral Grieks) enorm tijdrovend waren dit jaar. En zittenblijven zou betekenen dat hij nog een jaar Grieks zou moeten doen. En het is een zelfstandig gymnasium, dus verplicht. We zijn in de laatste schoolweek daarom wel op gesprek geweest bij 2 andere scholen voor een eventuele overstap naar athneum. Tot onze verrassing gaven ze beiden aan dat ze hem op basis van zijn eindlijst wel wilden toelaten in atheneum 4. Ze stelden: met deze eindlijst willen we hem niet in atheneum 3 hebben (wat onze insteek was), maar kan hij gewoon naar de 4e. Bij zittenblijven was er dus nog een extra scenario.

Maar gelukkig is hij dus over en kan hij gewoon op zijn eigen school blijven. Dat is ook wat hij het liefste wilde. En qua school (sfeer, structuur) ook het best passend bij wat hij nodig heeft. En komend jaar alleen nog maar zijn profielvakken, dat zal enorm schelen.

Stickertje

Stickertje

19-07-2017 om 10:17

bespreekgeval en over naar 4 VWO

Tegen de verwachting in. Drie onvoldoendes was blijven zitten volgens de regels. 2 onvoldoendes zitten niet in dochters profiel dus mag ze naar de vierde. Voor die ene onvoldoende voor een kernvak komt er hulp vanuit school als het gaat zoals min of meer afgesproken.
School kan er niks aan doen dat docenten ziek worden maar voor zwakke leerlingen bij dat vak is zelfstandig verder werken, onder toezicht van de docent drama,geen succesformule voor goede resultaten en dat heb ik school ook verteld. Het ging hier om langdurige uitval wegens ziekte die wat meer was dan een griepje. Uiteindelijk was er wel een soort van oplossing bedacht waardoor er minimaal 1 van de drie lessen werd gegeven door een echte docent die dat vak geeft. Helaas voor dochter niet genoeg om het jaar af te sluiten met een voldoende.

Lusithania

Lusithania

19-07-2017 om 11:40

Dochter

In april stond dochter nog 3 zeer krappe vijven waar je er maar 2 mag hebben. Dat heeft ze helemaal opgehaald en is zonder onvoldoendes over naar 5 havo.
Het was een raar jaar voor dochter voor wie het haar derde middelbare school was en kwam vanuit een thuiszitters situatie zodat ze al een maand school gemist had voordat ze er begon.
Ik vind het heel knap van haar hoe ze weer zichzelf is geworden (dankzij psycholoog) en haar plekje heeft gevonden en vrienden heeft gevonden.
Na de zomer betrekt de school ook nog eens een nieuw schoolgebouw, dat is weer wennen.

Stickertje

Stickertje

19-07-2017 om 11:48

goed gedaan van je dochter Lusithania!

Mijn dochter stond in januari 3 vier tot vierenhalven en dat is niet gelukt. 1 Vak dat toch niet in haar profiel terecht zou komen heeft ze in overleg met ons maar laten waaien, als de rest voldoende was zou ze toch wel overgaan. Keihard zelfstandig gewerkt aan het onvoldoende kernvak maar niet gelukt. De inzet wordt beloond met overgang naar de vierde. Het idee van school is dat ze, nu alleen de profielvakken overblijven, meer tijd heeft om te werken aan de matige beheersing van dat onvoldoende kernvak. Ik heb wel heel duidelijk gevraagd of ze dan aub in de vierde mag blijven zitten als ze de achterstand niet weggewerkt krijgt en niet hoeft af te stromen.

Net als ijsvogeltje

Zoon 3 gym, stond in april nog op zitten blijven en heeft inmiddels alle onvoldoendes opgehaald op twee na (Grieks en bio). Hij gaat NT doen, en is dus af van Duits en bio dat hij allebei niet leuk vond. Blijft Grieks en Latijn, op zijn categorale gym nog allebei verplicht in de vierde. Het gaat hem denk ik wel
Lukken nu maar het is spannend geweest.
Sini

Bloempot

Bloempot

19-07-2017 om 12:22

Fijn te horen

FIjn te horen dat het bij jullie uiteindelijk toch goed nieuws is. Bij ons was het halverwege het schooljaar al duidelijk dat hij het niet ging redden. Blijven zitten was geen optie omdat hij dan weer een paar vakken zou krijgen waar hij heel slecht in is. Nu kan hij straks met zijn profielvakken aan de gang. Natuurlijk vinden wij het jammer en hadden we het liever anders gezien, maar dit is voor hem de beste oplossing. HIj heeft de laatste toetsweek een HAVO beoordeling gehad voor zijn toetsen en zijn cijfers waren een direct een stuk hoger , dat is ook goed voor zijn zelfvertrouwen . Hij heeft volgend jaar ook een flinke stok achter de deur omdat hij voor de opleiding die hij wil doen HAVO nodig heeft. Wij gaan komend weekend eerst lekker op vakantie en zien na de vakantie wel weer verder.

lisbeth

lisbeth

19-07-2017 om 15:01

Zwaar jaar

Oudste had het zwaar in 2 gym. Tegen de kerst stond ze meerdere onvoldoendes. Ook mentaal ging het niet lekker. Depressief, bleek, slecht slapen. Er werd gesproken over vso, intense hulp etc. Dochter heeft zich echter in de kerstvakantie opgeraapt en is vol ertegenaan gegaan. Van school werd ook aan alle kunnen hulp geboden en wij hebben haar geholpen en er is een extern mee gaan denken. En ze is over naar gym 3. Ze was doodop voor de zomervakantie maar het is haar wel gelukt

Ellen

Ellen

21-07-2017 om 11:07

Over

Hier een ware Houdini-act.
In april schreef ik over mijn zoon (4VWO) die door zijn slechte resultaten (4x5 en 1x3 op dat moment)zou blijven zitten en waarschijnlijk zelfs zou moeten afstromen.
Wonderbaarlijk genoeg heeft hij van de 3 een 6 weten te maken en van 2x5 2x6.

Alsnog bevorderd naar 5VWO met 2 onvoldoendes en 2 compensatiepunten. Met de hakken over de sloot maar toch...

Hij heeft beterschap beloofd voor volgend schooljaar.
Stiekum toch wel een beetje trots!

Fijne vakantie iedereen!

Pirata

Pirata

21-07-2017 om 14:17

Gedoubleerd.. in 3 mavo

Zie mijn eerdere draadje.
We proberen nu in de vakantie wat te werken aan zijn zwakste kanten

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.