Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Moeder met vmbo kind

Moeder met vmbo kind

23-01-2014 om 12:31

sectorkeuze op vmbo

Ik vind het lastig om de goede informatie te vinden over sectorkeuzes op het vmbo en de toelating op het MBO. Gisteren werd mij op een avond met uitleg door een mentor van alleen eerste en tweede klassen verteld dat je gewoon naar elk MBO kan na een bepaalde sectorkeuze maar daar geloof ik niets van. Waarom kies je dan?

Hoe werkt het nu? Ik ken alleen het profielensysteem maar wie heeft een goede link met duidelijke betrouwbare uitleg over de sectoren en hoe ze nu precies verdeeld zijn en de overstap naar het MBO?


bibi63

bibi63

23-01-2014 om 14:01

sectorkeuze

Ja, dat is lastig, maar op zich klopt het wel dat je met een VMBO-T diploma (met elk vakkenpakket) gewoon op ieder willekeurig MBO terecht kunt.
Wat eigenlijk belangrijker is om te kijken waar je kind beter of slechter in is en leuk of minder leuk vindt. NL/ENG/WIS zijn verplicht, dus de belangrijkste vakken heb je sowieso al. En verder is het natuurlijk ook gewoon logisch dat als je kind denkt aan bijv. een opleiding voor dierenverzorging, of gewoon de zorg, dat BIO dan toch wel handig is. Als je daar niet in geinteresseerd bent of slecht in bent, dan is het weer logisch om een andere MBO opleiding te kiezen. En verder maakt het niet zoveel uit. Hooguit als je doorstroom wilt openhouden voor HAVO, dan is economie iets wat in veel profielen zit én een extra vak is dan ook wel handig.
Gr. Bibi

Moeder met een vmbo kind

Moeder met een vmbo kind

23-01-2014 om 15:38

vmbo

Eigenlijk bedoel ik juist niet vmbo T.

bibi63

bibi63

23-01-2014 om 16:11

moeder

Bedoel je dan basis of kader? Dan ga je toch al direct na de bs naar een schoolkeuze?

Moeder met een vmbo kind

Moeder met een vmbo kind

23-01-2014 om 17:25

Nee

Eerst heb je twee jaar algemeen les met heel veel theorie en pas in de derde kies je een sector. Precies zoals op de mavo, alleen heb je bij basis en kader 2 praktijkvakken en 4 theorievakken waar ze dat niet hebben op de mavo, daar heb je zes theorievakken. Bij gemengd heb je 5 theorie en 1 praktijkdeel.

bibi63

bibi63

23-01-2014 om 21:26

Oke

Maar dat verandert dan dus niets aan mijn posting.
Bibi

pooh bear

pooh bear

23-01-2014 om 21:44

Kiezen

Voor zover ik weet klopt het wel. In de eerste twee jaar probeer je meestal verschillende praktijk vakken daarna kies je in de derde of vierde een richting dat kan bv groen of zorg of techniek zijn.
Na je eindexamen kiezen ze een mbo opleiding voor zover ik weet kan je dan nog alle kanten op maar je heb natuurlijk wel een voordeel als je de richting neemt die je op het vmbo gekozen heb. Maar het hoeft niet.
Ik weet dat we vorig jaar met dochter naar een groene school zijn wezen kijken en daar ging het grootste deel na het examen een andere richting op.

Zoals pooh bear

Ik ben onlangs met dochter naar een informatiebijeenkomst van de groen-school in de buurt geweest en kreeg dezelfde informatie als pooh bear: de helft stroomde uit naar roc-groen, de andere helft ging iets anders doen.
In theorie kun je met je vmbo-diploma dus alle kanten op. Misschien zijn er wel vervolgopleidingen waar je niet terecht kunt met een bepaalde specialisatie. Dat weet ik niet precies. Maar ik kreeg het idee dat je toch echt nog alle kanten opkunt na je vmbo.

Moeder met een vmbo kind

Moeder met een vmbo kind

24-01-2014 om 14:01

Maar hoe kom je daarachter?

Hoe kom je er achter of er veel MBO's zijn die bepaalde eisen stellen? Is er een sector of een vak wat je moet hebben om overal te worden toegelaten.

En belangrijker: waarom roept toch altijd iedereen dat vmbo'ers zo vroeg moeten kiezen terwijl dat helemaal niet van belang is?

Belang

Het is misschien niet van belang en je sluit er geen wegen mee af, maar je moet op je 12e dus al wel kiezen voor een koksschool, groene school, technische school etc. Dat is toch een vroege keuze? Zo koos mijn neefje op z'n 11e voor de banketbakkersschool maar blijkt nu 3 jaar later toch geen banketbakker te willen worden. Gelukkig kan hij dus nog alle kanten op, maar in de tussentijd had hij dus ook nuttigere dingen kunnen leren. Een bredere opleiding zou dan ook mijn voorkeur hebben, maar die zijn er met VMBO-B blijkbaar niet (of niet veel)

Moeder met een vmbo kind

Moeder met een vmbo kind

24-01-2014 om 17:04

vreemd

Hier hebben alle vmbo scholen 3 of 4 sectoren en al kies je voor een vmbo met maar 1 sector (nooit gehoord dat je een vmbo hebt waar alleen maar banketbakkers zitten, dat vind ik heel erg vreemd) de eerste twee jaar is algemeen. Pas in het derde jaar moet je kiezen, je kunt dus niet eens kiezen als je 12 bent.

pooh bear

pooh bear

24-01-2014 om 17:23

Moeder met een

Dat hangt toch echt van de school af. Als je naar een groene school gaat kies je op je twaalfde voor een groene opleiding. Daarin kan je dan weer verschillende richtingen kiezen maar het zit allemaal in de sector groen.
Mijn dochter zit op een school waar ze in de eerste 2 jaar koken, serveren en brood en banket krijgt. In de derde moet ze daar dan uit kiezen.
Ze hoeft dus nog niet helemaal te kiezen op haar twaalfde maar ze heeft toch de sector al gekozen.

hier

is het vmbo toch echt de eerste twee jaar algemeen, in de derde heb je keus uit alle 4 de sectoren.Groen, handel en administratie, zorg en welzijn of techniek.

beter

Dat lijkt me veel beter ja.

Bakker zijn klinkt leuk, maar die kids hebben nog geen idee dat dat ook betekent dat je voor dag en dauw op moet staan. Aan de andere kant kan ik me ook voorstellen dat kinderen die niks met leren en school hebben het juist fijn vinden als ze direct met een bepaald vak bezig zijn.

Want op welke wijze vullen de 'algemene' VMBO-B's' hun praktijkgedeelte de 1e 2 jaar dan in? Een jongen die geïnteresseerd is in techniek hoeft dan toch geen zorgpraktijkvakken te doen lijkt me? En een meisje dat van dieren houdt hoeft toch geen technische zaken te leren? Er zal toch een bepaalde schifting plaatsvinden of niet?

pooh bear

pooh bear

24-01-2014 om 18:43

Gonniegans

Voor zover ik weet moet je op de meeste vmbo scholen alle geboden praktijk vakken proberen. Ook als dat zorg is als je daar niets mee heb.
Mijn dochter had helemaal niks met zorg en techniek. En daarom was ze heel blij dat ze deze school gevonden had.
Verder paste deze school ook op andere punten perfect bij onze dochter.
Ze doet overigens gemengd theoretisch en vind het tot nu toe erg naar haar zin.

gonniegans

hier hebben ze in eerste twee jaar op vmbo basis en kader nog heel weinig praktijk lessen. In de brugklas 2 uur verzorging en 2 uur techniek beide , wat praktisch en theoretisch is. EN dat heeft VMBO t ook. En in de tweede 3 uur per week steeds wisselend zorg, groen, techniek of handel/administratie. Dat is ter orientatie op het derde jaar.
In de derde en 4e klas hebben ze 13 uur praktijk per week.
De keuze komt dus aan het eind van de 2e klas. Dat is een jaar eerder dan de hogere niveaus.

Moeder met een vmbo kind

Moeder met een vmbo kind

24-01-2014 om 19:24

gonniegans

Ik snap er echt niets van want je hebt inderdaad gewoon 2 jaar lang eigenlijk veel te veel theorie, het praktijkdeel is gewoon handvaardigheid, techniek en tekenen, net zoals andere niveaus. Aan het eind van de tweede krijg je in korte tijd een aantal lessen van alle sectoren en onderdelen en dan kies je dat vak.

Het is pertinent niet zo dat je je al 2 jaar bezig houdt met koken of bakken of electro. Dat klopt niet. De school waar mijn jongste naar toe gaat is pas sinds kort 1 grote school, daarvoor waren het drie kleintjes met inderdaad een deel zorg en welzijn, een deel techniek (waar weer drie onderdelen van zijn) en nog iets maar de eerste twee jaar waren gewoon gelijk.

dat klinkt idd een stuk beter en zo kunnen kinderen met verschillende vakgebieden kennismaken.

**Chrissie**

**Chrissie**

24-01-2014 om 22:22

VMBO-TL wiskunde

Wiskunde is trouwens geen verplicht vak op VMBO-TL niveau.

pooh bear

pooh bear

24-01-2014 om 22:50

Koken en bakken

Op de school van mijn dochter hebben ze in de brugklas elke week 3 uur koken en 3 uur bakken en daarnaast ook nog theorie van allebei die vakken. Dit is op basis kader en tl.

Overigens is bij mijn dochter op school wiskunde wel verplicht.
Toen we vorig jaar op verschillende scholen zijn gaan kijken merkte we overigens dat er grote verschillen zatten in de hoeveelheid praktijk lessen per school. En inderdaad bij de meeste scholen worden de eerste twee jaar verschillende vakken aangeboden.

bibi63

bibi63

24-01-2014 om 23:23

Huh chrissie?

Ik weet niet hoe dat op vmbo basis of kader is, maar op vmbo-tl, de vroegere mavo, is wiskunde wel degelijk een verplicht vak, sterker nog een verplicht examen vak.
Bibi

Moeder met vmbo kind

Moeder met vmbo kind

25-01-2014 om 09:49

bibi

Onzin, op de havo is wiskunde niet eens verplicht bij 1 profiel en dat zou het wel zijn bij de mavo?

pooh bear

pooh bear

25-01-2014 om 10:40

Moeder met vmbo kind

Ik denk dat dat ook per school verplicht. Bij ons op school is wiskunde echt een verplicht eindexamen vak op alle Nivo's ook op basis.

Moeder met een vmbo kind

Moeder met een vmbo kind

25-01-2014 om 13:25

open dag geweest

Op de school waar mijn kind naar toe gaat hebben ze 7 sectoronderdelen om uit te kiezen en in de eerste hebben ze twee uur per week praktijkvakken daar uit en 2 uur in de week een keuzevak (heel erg veel verschillende onderdelen, heeft niet perse iets te maken met de sectoren) dus 4 uur praktijk per week in de eerste (maar niet 6 uur koken EN bakken, wat verschrikkelijk saai) en in de tweede gaan ze 3x 10 wk lang werken in een sector die ze misschien willen kiezen, dus ze kiezen dan van de 7 er drie en DAN pas kies je voor een precieze sector in de derde.

Ik zou het inderdaad niet goed vinden als mijn kind zo vroeg zich al zo moet vastleggen door een school waar zo weinig keuze is. Natuurlijk kun je je kind na twee jaar naar een andere vmbo school sturen maar ik snap nu waarom vmbo's zo groot zijn geworden: meer keus vooral!

bibi

wiskunde is op TL echt geen verplicht examenvak!
Wel zul je de eerste drie jaar wiskunde moeten volgen.
De enige centraal eindexamenvakken die op en op de havo echt verplicht zijn, zijn Nederlands en Engels.

bibi63

bibi63

25-01-2014 om 14:56

nou Mach

Bij onze school dus wél: voor alle richtingen.
Gr. Bibi

pooh bear

Ik vind het heel bijzonder dat op jullie school alle VMBO leerlingen eindexamen moeten doen in wiskunde. Dit is absoluut niet verplicht. Waarom kiest een school ervoor om andere regels te hebben dan de overheid?
Landelijk is op alle vmbo niveaus en ook op de havo een diploma te halen zonder eindexamen wiskunde. Alleen bij VWO is het verplicht.

Moeder met een vmbo kind

Moeder met een vmbo kind

25-01-2014 om 15:24

poohbear

Dus op de MAVO hebben ze bij jullie 3 uur koken én 3 uur bakken per week? Wat een verschrikkelijke verspilling van tijd en dan ook nog eens wiskunde verplicht stellen. Vreemde school.

pooh bear

pooh bear

25-01-2014 om 15:25

Mach

Ik heb geen idee waarom ze het anders doen. Maar toen we vorig jaar scholen zijn gaan kijken waren er nog 2 scholen waar het verplicht is. (Op de andere scholen weet ik het niet)
Misschien is het iets van deze regio.
Als ik het goed begrepen heb staan de theorie vakken waarin bij ons examen gedaan worden allemaal al vast. Alleen de praktijk vakken moeten nog gekozen worden.

Maar ik wist niet beter dat wiskunde op alle vmbo scholen verplicht was.

Moeder met een vmbo kind

Moeder met een vmbo kind

25-01-2014 om 16:31

maar

Je wilt nu ook nog zeggen dat alle vakken bij de mavo al vastgesteld zijn? En dus ook alle theorie (4 en 5) vakken op B/K/G? Dat die school nog leerlingen krijgt is mij een raadsel.

pooh bear

pooh bear

25-01-2014 om 17:14

Vakken

De school heeft geen mavo maar gemengd theoretisch. De praktijkvakken kiezen ze in de derde daarnaast krijgen ze In het examen jaar Engels Nederlands wiskunde Frans en waarschijnlijk nog een vijfde vak maar dat weet ik niet zeker. Maar voorzover ik weet gaat dat bij meer vmbo scholen zo.
Als je de uiteindelijke praktijkvakken kiest kies je voor een bepaalde sector daar horen voor zover ik weet vaste theorie vakken bij. Die sector is bij deze school al gekozen.
Voor mijn dochter was dit de ideale school met voor haar heel veel voordelen waar ik hier niet verder over gaat uitwijden want dan ga ik wel heel erg of topic.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.