Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
mirreke

mirreke

12-05-2014 om 19:16

Passend onderwijs?

columns

Column: UW KIND

'Uw kind moet naar school'. Jawel, mevrouw de leerplichtambtenaar.

'Uw kind komt vanwege zijn autisme en niet bij dit soort onderwijs passende problematiek echter niet in aanmerking voor een plaatsing op een school in het reguliere onderwijs.' Jawel, mevrouw de PCL secretaris.

'Uw kind heeft extra aandacht nodig omdat hij autistisch is en dat kunnen we op ons college niet bieden.' Jawel, mevrouw de adjunct schooldirecteur van het regulier voortgezet openbaar onderwijs.

'Uw kind moet naar school en dus rest niets anders voor u om uw kind naar een voortgezet speciaal onderwijs school te laten gaan.' Jawel, mevrouw de zorgcoördinator van het regulier voortgezet openbaar onderwijs.

'Uw kind moet naar school.' Jawel, mevrouw de leerplichtambtenaar. Er lopen nu wat dingetjes. Even geduld a.u.b.!

'Uw kind heeft een diagnose en dat betekent dat wij samen met u als ouder gaan zoeken naar de volgens ons meest passende studierichting en onderwijsvorm.' Jawel, mevrouw de directeur van de door het Ministerie van o.m. Onderwijs toegestane en zwaar gesubsidieerde schooladviesbemiddelingsorganisatie.

'Uw kind heeft een behandeling en begeleiding gehad in een JeugdGGZ-instelling inzake zijn autisme en daar is vastgesteld dat hij moeite heeft met communiceren en omgaan met mensen die gezaghebbend zijn zoals docenten van scholen. Daarom adviseren wij passend onderwijs op maat.' Jawel, mevrouw de casemanager van Bureau Jeugdzorg.

'Uw kind moet naar school.' Jawel, mevrouw de leerplichtambtenaar. Niet dat we niets doen, hoor, mevrouw. Het is alleen niet zo gemakkelijk allemaal.

'Uw kind moet de aandacht krijgen dat het verdient op de school waar het les krijgt. Gebeurt dit niet, dan moet u daar als ouder voor zorgen. Wij zijn daar heel alert op. Zorgt u daar niet voor, dan kunt u zich schuldig maken aan geestelijke mishandeling van uw kind. En dat is strafbaar gesteld.' Jawel, mevrouw de vertrouwensarts van het Algemeen Meldpunt voor Kindermishandeling.

'Uw kind verdient passend onderwijs, en daartoe kan een REC-4 bijdragen waarmee extra zorg en onderwijs op maat in te kopen is door de school van uw keuze.' Jawel, mevrouw de voorlichter van de betreffende REC-4 instelling.

'Uw kind moet naar school.' Jawel, mevrouw de leerplichtambtenaar. We zijn er nog steeds mee bezig. Het is allemaal niet zo eenvoudig.

'Uw kind moet natuurlijk wel een uitdaging hebben, en dat kunnen we gezien het niveau, de voorgeschiedenis van uw kind in het regulier onderwijs en de positieve resultaten die het kind heeft geboekt vóór de tijdelijke behandeling en begeleiding in de Jeugd GGZ instelling op deze school bij óns op de V.S.O school niet bieden. Kortom, uw kind is daar te intelligent voor. Wij adviseren positief over een herintreding in het regulier onderwijs.' Jawel, mevrouw de schooldirecteur van de Voortgezet Speciaal Onderwijs school waar mijn kind volgens de leerplichtambtenaar en de ambtelijk secretaris van de regionale PCL tijdelijk naar school behoort te gaan. Maar dat doet 'ie nog steeds niet. Want hij hééft er immers geen uitdaging.

'Uw kind moet naar school. Want thuiszitten is niet goed voor een kind. Nee, thuisonderwijs staan we niet zomaar toe. Dat wordt een zootje als we iedereen dat in Nederland laten doen, haha. En wat moeten we dan met al die duuropgeleide docenten? Naar uw huis sturen? Haha, u bezorgt me scheurbuik van het lachen. Is het maar voor tijdelijk, zegt u? Nee, hoor. Daar beginnen we niet aan.' Jawel, mevrouw de directeur van een alternatieve voortgezet onderwijs school. Bedankt voor uw constructieve bijdrage in deze discussie.

'Uw kind moet naar school.' Jawel, mevrouw de leerplichtambtenaar. U denkt wel prima mee aan oplossingen, nietwaar? Het houdt u in elk geval van de straat. Dan kunt u helaas niet zien, dat mijn kind daar straks terecht komt. Waarom? Moet ik u alles gaan duidelijk maken dan?

'Uw kind moet naar school. Maar wél naar een school, die klaar is om leerlingen op te kunnen nemen, waarvoor maatwerk van het grootste belang is om te kunnen welslagen. Waar uw kind zich thuis voelt omdát het er ook echt welkom is.' Jawel, mevrouw de Staatssecretaris van Onderwijs. Maar wát voor een soort school bedoelt u dan? 'Wel, beste vader, daarvoor moet u bij uw regionale PCL zijn. Daar zijn regels en richtlijnen voor.'

'Uw kind moet naar school en wilt u voor uw kind het beste onderwijs? Dan moet u uw kind lekker daar laten waar het nu tijdelijk is. Want een V.S.O school heeft ervaren docenten en zij weten uw kind op de juiste waarde te schatten. Dan komt alles wel goed!' Jawel, mevrouw de professor in de didactiek. Maar de V.S.O school directrice heeft juist wat anders gezegd. Wat moet ik nu aan mijn kind gaan vertellen? Ook hij weet het allemaal niet meer. Autist, weet u wel? Orde, structuur, duidelijkheid, rust.

'Uw kind moet naar school.' Jawel, mevrouw de leerplichtambtenaar. Stik maar in je wet. Wát? Een proces verbaal. Welja, u doet maar. Melding bij de Raad voor de Kinderbescherming? Welja, gaat u uw gang maar. Ik wacht de uitnodiging van de kinderrechter ook wel af. Dan kan ik meteen vertellen aan de pedo magistratus erectus (niet altijd mannelijk, ik schrijf het maar even bij) dat u en veel andere in deze column beschreven personen nooit aan mijn kind hebben gevraagd wat 'ie zelf eigenlijk wil.

Mijn kind? O, dat wil dolgraag naar school. Naar een college, waar hij uitgedaagd wordt om gebruik te maken van zijn talenten, waar hij kan leren, spelen en sporten met leeftijdsgenoten, waar hij kan leren te worden wat hij graag wil worden en waar hij kan laten zien dat een autist niet dom is. En waar hij kan én mag meepraten over zaken die hem aangaan. Zoals over zijn schoolkeuze, over zijn motivatie om daarna een specifieke vervolgopleiding te gaan doen en over zijn beroepskeuze, die daarop volgt. Met de begeleiding die bij hem past en waar hij zich ook in kan én mag vinden.
En wat al die volwassen, zogenaamde deskundigen van hem vinden en over hem denken? Daar heeft hij schijt aan. En ik als vader eigenlijk ook. Mag dat in dit geval?

'Ik wil naar school.' Jawel, mijn kind. Dat wordt lastig, jong.

En, hoe vergaat het uw kind?

Van Nely Sieffers

Is dit onderwijs?

http://www.dekinderombudsman.nl/ul/cms/fck-uploaded/2013.KOM002OnderwijsThuiszitters.pdf

"Ook werd vaak gehoord dat leerplichtambtenaren uiteindelijk een zorgmelding bij het AMK deden. Dit leidde echter niet tot enige verbetering, omdat ook het AMK of de gezinsvoogd geen geschikte school voor hun kind kon vinden, waardoor de problemen voor de ouders nog groter en gecompliceerder werden."

In plaats van meer, beter en passender scholing is het geld gegaan naar meer zorgspecialisten op school, poortwachters, bureaucraten en functionarissen, zorgstructuren en meldings- en aandachtsfunctionarissen kindermishandeling.

mirreke

mirreke

12-05-2014 om 20:57

Ooit bij ons ook gebeurd, die melding door de LPA

Was heel fijn en heeft ons echt geholpen NOT...

Enfin, het hele passend onderwijs zoals het nu dreigt te gaan worden slaat helemaal nergens op. Zo was het nooit bedoeld!

Afstromen

Ik wordt gewoon onpasselijk. Lees net in draadje 'school stuurt leerling weg...Cito' post #7 waarin M. Lavall aangeeft dat scholen straks bepalen naar welk niveau de kind afstroomt als onderdeel van passend onderwijs, zonder toestemming van ouders.
Ik heb er al veel moeite mee hoe tegenwoordig scholen in VO leerlingen laten afstromen wanneer slagingspercentage in geding komt. En dat terwijl deze docenten vroeger wel de ruimte hadden om te doubleren! Geld, hoe kortzichtig.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.