Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
bieb63

bieb63

26-01-2016 om 21:22

opmerking op brief van MBO opleiding (moet ik hier iets mee?)

Even in het kort de situatie:
Dochter, 17, is dit jaar gestart met een MBO4 opleiding. Het heette Dier&Zorg. Dit jaar (direct na de start van de opleiding) is er iets, positief overigens, verandert: de opleiding leidt ook op tot winkelmanagement, ofwel tot zelfstandig ondernemer/manager. So far so goed. De opleiding gaat in basis over kennis en verzorging (met nu daarbij, mooi!, ook over ondernemerschap) van dieren, en wel over recreatie dieren (dat zijn koeien, varkens, schapen e.d.) en gezelschapsdieren (honden, katten, konijnen enz).
Dochter vertelde een x aantal weken geleden, dat na de eerste maanden, ze halverwege dit jaar specifiek kunnen kiezen voor recreatie dieren of gezelschapsdieren. Zij kiest voor gezelschapsdieren. Ook so far so good. En is volledig buiten ons als ouders om gegaan. Geen probleem, blijkbaar keuze die je dan kan doen.
Vandaag had ze een bevestiging bij zich waarin haar opleiding is vastgelegd in ondernemer/manager gezelschapsdieren (een officiele bevestiging dus). Prima. Maar..... nu staat er onderaan die brief, dat als je nog geen 18 bent, dit eventueel consequenties zou kunnen hebben voor de financiering via DUO. Nu speelt dat uiteindelijk pas als ze 18 wordt en leek het ook meer een algemene opmerking (soort van alles kan). Ik zelf kan me niet echt voorstellen wat er straks als ze 18 wordt dan ineens anders zou zijn. Maar voordat ik me in een brei van info ga storten (basis stufi gaan we aanvragen tegen de tijd dat ze 18 wordt), gáát dit ergens over? Of is dit loos alarm? Wie heeft ervaring?

Jamie

Jamie

27-01-2016 om 03:59

Wat kun je er dan eigenlijk voor beroepen mee 'worden'? Ondernemer in recreatiedieren???

bieb63

bieb63

27-01-2016 om 10:25

tja Jamie

Het is natuurlijk niet de richting met de meeste werkkansen in dat specifieke beroep. Dochter heeft overigens voor gezelschapsdieren gekozen omdat daar meer werk in te vinden is dan recreatiedieren (én ze dat leuker vindt).
Verder is door het opl.instituut bewust gekozen om het winkelbedrijf/ondernemerschap erbij te voegen, zodat er sowieso meer mogelijkheden zijn. Zoals bijv. dierenwinkel (medewerker en dus ook bedrijfsleider), opstarten van een eigen bedrijf (hondenuitlaatservice, trimsalon enz), leider van een asiel o.i.d., medewerker bij dierenarts (voor een functie als uitvoerend dierenartsassistente met medische taken zal ze nog een 1-jarige vervolgopleiding moeten doen). En verder, en dat is dus wel belangrijk, hebben ze, naast hun specialisatie dierenzorg en -kunde, met hun diploma ook direct hun ondernemers/middenstandsdiploma. En dat betekent dat ze dus de papieren c.q. opleiding hebben waarmee ze ook in een andere branche van o.a. de detailhandel, al dan niet als zelfstandig ondernemer, aan de slag kunnen.
Dit geldt overigens ook voor de andere (groene) opleidingen bij hun instituut (food en in- en outdoor design).

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.