Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Lou

Lou

08-06-2015 om 23:56

Onveilig in de brugklas (lang)

Na een supergoeie start in de brugklas is mijn lieve dochter nu al een tijd heel diep ongelukkig. Vanaf de start had mijn dochter een groepje vriendinnen met wie ze omging. Een vriendin uit groep acht, de andere twee nieuwe vriendinnen.
In februari werd ze al wat ongelukkiger en in maart dit jaar bleek dat ze ruzie hadden, die nog een maand heeft geduurd. De reden: mijn dochter gaat met iedereen om, en dat 'mocht' niet: ze moest kiezen. Dat wilde mijn dochter niet, dus kwam er ruzie. In die tijd is mijn dochter genegeerd, en gepest via whats app. Ineens kwam ze terecht in een meidenvenijngedoe. Andere meisjes bemoeiden zich ermee en het werd een enorm gedoe. Mijn dochter wilde dat helemaal niet, en vroeg steeds om haar met rust te laten, blokkeerde vanalles, ging uit whatsapp groepjes etc.

Inmiddels is de ruzie uitgepraat met hulp van school, maar de sfeer in de brugklas is onveilig: het 'hoge' groepje (zoals ze dat zelf noemt) laat haar niet met rust. Ze zoeken haar op op bepaalde social media (ze heeft een aparte interesse, die ze deelt met anderen online), sturen screenshots van die berichten en foto's door naar andere klasgenoten, die haar daarover weer vragen stellen. Ze zegt dat ze zich onveilig voelt.
Mijn dochter wil eigenlijk gewoon met rust gelaten worden. En ze wil dat het hoge groepje ook de andere kinderen met rust laat. Ze vindt het verschrikkelijk dat andere kinderen gepest worden, komt ook voor ze op, ik mocht het lezen van haar op de whatsapp. Het taalgebruik van sommige kinderen is trouwens shocking!

Ze heeft veel hoofdpijn van de spanning, bijna dagelijks. Op de basisschool zat ze in een geweldige klas waar zoiets helemaal niet speelde en waar iedereen gewoon met elkaar omging.

Ik vind het verschrikkelijk om mijn dochter zo ongelukkig te zien, haar schoolprestaties gaan achteruit, en het past zo ongelofelijk niet bij haar, dit gedoe. Ik steun haar, dat ik trots op haar ben, en ze heeft zeker nog vriendinnen buiten school, en ook op school twee, niet bij haar in de klas.

Gaat dit meidengedoe over in de tweede klas?
Iemand nog goeie ideeën?

Sorry dat het wat warrig is.
Lou (verdrietig)

connei

connei

09-06-2015 om 07:56

queenbee

wat een herkenbaar verhaal. Mijn gedachten gaan weer naar een paar jaar geleden. Gaat het over? Tja, dat is natuurlijk koffiedik kijken. Met mijn dochter in de brugklas hebben we hetzelfde meegemaakt. Ook om dezelfde reden. De queenbee van de klas zorgde er uiteindelijk voor dat anderen, die eerder wel bevriend waren met mijn dochter, ook afhaakten. Zoveel invloed had die dame wel. Ik heb ook vaak gezegd dat dat dit wel brugklasperikelen moesten zijn en dat dit toch in de 2e wel over zou zijn.
Helaas was dat niet zo. Maar intussen kwam dochter wel jongeren tegen met dezelfde instelling en vormde ee zich een leuk, anders dan doorsnee, groepje. De insteling van de grote groep uit de brugklas is nooit meer goedgekomen, zijn alle jaren wel queenbee met gevolg gebleven. Maar omdat dochter ook in een eigen groep zat kon dat prima zonder elkaar leven.
Dochter heeft nooit gewild dat ik school inschakelde.

Emma

Emma

09-06-2015 om 07:59

Doen

Je moet het wel aankaarten op school. Blijven doen, ook als het al eerder gebeurd is en je je misschien bezwaard voelt. Haal de Whatsappjes er maar bij. Koninginnegedrag is schadelijk, en het komt helaas nog steeds veel voor onder alle gelederen van de volwassen (vrouwen-) bevolking. Er is wel wat aan te doen, en dat is de rol van de school.
Prijs je dochter maar om haar houding, het is ook heel goed dat ze er met jou over praat. Dat moet ze zeker blijven doen!

Emma

Emma

09-06-2015 om 08:16

Connel

Je hebt gelijk, de school moet het wel goed aanpakken als je ze inschakelt. Geen gesprekjes van: nooit meer doen he, en nu je excuses aanbieden......Om die reden willen veel kinderen niet dat je het aankaart, want het helpt natuurlijk niet op die manier. Het wordt zo waarschijnlijk alleen maar erger.
Pesten is eerder een probleem van de hele groep, en niet van één dader en één zgn. verklikker.

dubbeltje

dubbeltje

09-06-2015 om 10:07

chapeau voor jouw dochter

dat ze wel standvastig is en haar eigen ding blijft doen. Het is blijkbaar een sterke meid, maar dat neemt niet weg dat ze hier flink last van kan hebben.
Ik zou echt opnieuw contact opnemen met school en ik zou berichten en gemaakte screenshots die doorgestuurd zijn, uitprinten en laten zien. Kun je ook rechtsstreeks contact opnemen met de ouders? Dat is een beetje afhankelijk van of er al contact is, hoe vaak de meiden bij elkaar thuis kwamen, hoe goed je ze kent.
Maar blijf aan de bel trekken, laat het er niet bij zitten!

dubbeltje

dubbeltje

09-06-2015 om 10:09

aparte interesse

Ik weet trouwens niet wat die aparte interesse dan is, maar kan ze die niet beter beveiligen zodat ze daar geen last van heeft? Als ze bijv. op een bepaald forum zit erover dat dat besloten is of zo?

Linda

Linda

09-06-2015 om 10:27

wel doen

Het hoeft geen heisa te zijn, niemand hoeft het te weten, maar je moet ze wel inschakelen en eisen dat er actie wordt ondernomen. De schade kan oplopen en levenslang zijn.

Mannen zijn trouwens net zo erg Emma, heb ik gemerkt op mijn werk in een mannenwereld. Oei, dat is me zo vies tegengevallen. Roddel, treiterij, zwartmaken, mensen laten ontslaan, overgevoeligheden, slechte communicatie. En dan zeggen ze dat mannen zo direct en duidelijk zijn en makkelijk en snel over dingen heenstappen. Dat valt zo tegen.

Tango

Tango

09-06-2015 om 12:13

School weer inschakelen

Je schrijft dat het probleem was opgelost na een gesprek op school, maar dat is dus niet zo. Dus zou ik zeker opnieuw naar school stappen en aangeven hoe ongelukkig je dochter is, waardoor dit komt, inderdaad met bewijzen en al.
Lost dit het probleem nog niet op dan zou ik insteken op een andere klas in het volgend schooljaar. Misschien kan ze dan een nieuwe start maken.
Dochter hier zit in de tweede klas en ik moet zeggen dat ik niet veel verandering zie t.o.v. de brugklas. Gelukkig loopt het hier niet al te erg uit de hand, maar inderdaad ook een meisje dat heel veel bepaalt. Dochter is nogal een meeloper en af en toe spreek ik haar daar op aan. Laatst heeft ze een meisje haar excuses aangeboden voor iets dat zij gezegd had tegen haar. Uit zichzelf, toen was ik ook wel trots op haar. Puber zijn is ongelooflijk ingewikkeld. Sterkte voor je dochter!

Ook meegemaakt

Mijn dochter had daar ook last van in de brugklas. Aangekaart bij de mentor, maar dat hielp geen zier. In klas 2 worden de groepen weer door elkaar gegooid en kwam ze in een leuke groep terecht. Ze heeft verder een hele leuke schooltijd gehad. Hoe hoger de klas, hoe normaler er met elkaar om werd gegaan was haar ervaring.
Wat haar er doorheen hielp waren de zaterdagen op de manege waar bijna niemand van school rondliep op een goede vriendin na, waar ze niet gepest werd.

Ad Hombre

Ad Hombre

09-06-2015 om 12:27

Groepsprocessen

Ik las laatst bij de tandarts in een J/M (geen idee welk nummer) een interview met een of andere pestdeskundige. Die gaf een mooi overzicht over hoe de processen in zo'n groep verlopen. Waardoor bepaalde kinderen worden uitgestoten.

Misschien wat voor Lou. Een paar van de tips waren i.i.g. zorg dat je kind niet opvalt door afwijkende kleding of door vreemd eten of drankjes mee te geven (herken ik van mijn zoon, thuis is hij dol op pindakaas met sambal, maar dat wil hij niet weten voor de klas, kennelijk voelen ze dat haarfijn aan)

Soms kan een nieuwe groep betekenen dat de kaarten weer geschud worden en dat je opnieuw een plaats in de hierarchie kunt bemachtigen. Hopelijk met meer succes. Daarom kan wisselen van school ook helpen.

Kaaskopje

Kaaskopje

09-06-2015 om 14:46

Herkenbaar

Mijn oudste dochter heeft eigenlijk nooit een probleem met andere mensen, maar op het vmbo was het raak. Een meisje, één!, die de sfeer dusdanig beïnvloedde (toch ook doordat zo iemand altijd wel een paar meisjes meekrijgt) dat mijn dochter er echt een nare tijd door heeft gehad. Wat ik mij nog herinner is dat er door school gezegd werd dat mijn dochter niet van zich liet horen en daardoor misschien zelf ook een aandeel had. Ja, zo is ie lekker! Maar ook bij haar is er een gesprek in de klas geweest en dat heeft wel wat geholpen. Ze was zó blij toen ze van die school af kon.

Als de sfeer erg slecht is, kunnen jullie een overstap naar een andere school overwegen.

connei

connei

09-06-2015 om 18:48

jezelf aanpassen

wat Ad zegt heb ik ook tegen dochter gezegd maar die wilde daar toen niks van weten. Daar heb ik haar ook om geprezen, dat je het lef hebt om trouw te blijven aan jezelf. Dochter is een meisje met een wat afwijkende kledingkeuze. Heeft ook geen behoefte om eenheidsworst te worden. Was wel gemakkelijker geweest maar lostte zich dus vanzelf op toen ze bevriend raakte met kinderen die er ook wat openere gedachten op na hielden. Was een vwo trouwens, voor de statistieken

Dat dochter school er niet bij wilde betrekken heb ik gerespecteerd. Het is wel een sterk meisje qua karakter(Maar ook sterke meisjes huilen.)

Lou

Lou

09-06-2015 om 19:18

Fijne reacties

Dank jullie wel allemaal, voor de fijne reacties.
Ik zit nog te twijfelen of ik school zal inlichten. Ik wil in ieder geval niks doen zonder overleg met mijn dochter. Ze zegt zelf dat ze wel met haar mentor wil praten. De ouders ken ik niet goed, ik heb een aantal van hen weleens tijdens een ouderavond ontmoet. De school inlichten zonder heisa vind ik wel een goeie tip.

Ik vind haar een mooie meid om te zien (indisch) en ze kleedt zich verder gewoon leuk, niet extreem. Er zijn niet echt 'vreemde' dingen waardoor ze gepest kan worden. Ze heeft alleen gezegd dat ze niet wil kiezen voor één bepaald groepje. In haar klas is het nu vooral ook één meisje die zo extreem bezig is. Dat is het meisje dat haar 'plek' heeft ingenomen in het groepje. Dat meisje lijkt nu ineens de queenbee. De drie andere meisjes (van de eerste ruzie dus) doen niet zoveel. Mmmm, snappen jullie het nog?

De aparte interesse (anime): die deelt ze met mensen online, vooral op Instagram, waar ze foto's ed met elkaar delen. Dat account, onder een andere naam, is al allemaal prive gemaakt. Op zich is dat natuurlijk helemaal niet verkeerd.

Het meeste last heeft ze van de sfeer in de klas, de onveiligheid waar ook de andere kinderen last van hebben. Nog maar een paar weken en dan is het ook alweer vakantie. Ik zal ook eens vragen aan de mentor of de klassen hetzelfde blijven.

Janeway

Janeway

09-06-2015 om 21:06

Overgaan

Misschien als ze in een andere klas terecht komt straks.. Maar bij dochter is het nooit overgegaan. (klas 4) Ze heeft examen gedaan en gaat iig nooit meer terug daar. Het gepest via watsapp instagram ed is gewoon shocking.. School doet er hier te weinig aan of niks. Zegt tegen dochter dat iedereen wel een stomme dingen doet. Ja daar heeft een kind wat aan..
Maar goed tip voor je kind Anime (onwijs stoer) laat haar een nieuw account maken. Blokkeer personen en laat gewoon geen kids van school meer toe op dat account. Anders gaat dat ook nog steeds door en en door.
OP fora of facebook des noods een 2e account maken alleen voor Anime (zie ik ook veel gebeuren bij fantasy mensen zoals wij) En daar dus alleen vriendjes maken met anime mensen.. School kinderen blokkeren.

Ik zou zeker de mentor nog eens willen spreken.. Misschien kan ze een nieuwe start maken in een andere klas.

Evanlyn

Evanlyn

09-06-2015 om 21:16

groepjes

Dat speelde hier ook. Onze ervaring is dat het groepsgedoe in de ene klas veel meer speelt dan in de andere. Het is vaak een teken van een onveilige klas: binnen de groep is het veilig, daarbuiten niet. Als ik mentor was zou ik me in zo'n klas wel zorgen maken om de algemene sfeer, nog afgezien van verdere problemen.

cato

cato

09-06-2015 om 22:17

jee

Komt dat echt zoveel voor op vo? Dochter gaat hier volgend jaar, houd mn hart dan vast..
Ik heb zelf toch het gevoel dat school hier vanalles mee zou moeten kunnen. Een school die dit niet oplost, het zou mij vertrouwen kosten. Kan me heus voorstellen dat het lastig is, beginnende pubertjes en al die hormonen, toch zegt het veel over de sfeer op school zelf als dat zo gaat. Geen opties voor een schoolwissel?

Emma

Emma

09-06-2015 om 22:33

Linda

Ha, gelukkig mannen ook , niet alle leed op de wereld komt bij vrouwen vandaan.......
Puber zijn en volwassen worden gaat nooit zonder slag of stoot. Het is en blijft aan ouders en leraren om het zodanig te bewaken dat kinderen niet beschadigd raken.

andere klas

Mijn dochter had het in de eerste ook niet leuk. De grootste pestkop bleek op de basisschool erg gepest te zijn en ze had gezworen dat zij op de middelbare school de baas zou zijn. En dat heeft de klas geweten. Het meisje had al snel een groepje volgelingen en de hele klas werd geterroriseerd. De mentor deed niet zoveel, een beetje zalvend praten en daar bleef het bij.
Dochter had inmiddels in een andere klas wel een paar meiden gevonden met wie het klikte en we hebben overplaatsing gevraagd naar die klas (en gekregen). Vanaf dat moment ging het prima (ze gaat volgend jaar naar de 6e). Dochter zal met haar voorliefde voor klassieke muziek en klassiek ballet nooit één van de popi jopi's worden, maar ze heeft een leuk groepje om zich heen en de rest laat haar met rust. Twee van haar vriendinnen zijn overigens ook Anime fans!
Ik zou je dochter dus wel in een andere klas laten plaatsen als dat kan. Trouwens, de grote pestkop is in de loop van de jaren door steeds meer 'vriendinnen' uitgekotst en is twee jaar geleden van school gegaan omdat ze helemaal niemand meer had. Hoe ouder ze worden, hoe beter de meelopers zich kunnen inleven in een ander. Vanaf de vierde wordt op deze school in ieder geval helemaal niet meer gepest. Als je elkaar niet aardig vindt, loop je gewoon langs elkaar heen.

Evanlyn

Evanlyn

10-06-2015 om 12:47

Stoepkrijt

Die zalvende gesprekjes inderdaad, tenenkrommend. Nou jongens, praat het samen uit, en nu lief zijn hè? Of dat de verkeerde op de korrel genomen wordt door de schoolleiding. Echt vreselijk.

Maar ik ben het met je eens, hoe ouder hoe beter en een andere klas kan goed helpen!

Sanne

Sanne

10-06-2015 om 22:08

Zorg dat je kind niet opvalt?!

Nou ja zeg.
Dus eet en drink niet wat je lekker vindt?
Het zal vast helpen tegen pesten als die specialist het adviseert, maar het is toch wel echt van de zotte.
Eigenlijk is het advies dan: pas je aan.
Ik mag toch hopen dat dat niet dé oplossing is.

Yura

Yura

11-06-2015 om 16:52

Splitsen

Wordt de klas niet gesplitst in de tweede? Is het een combi-brugklas? Hoe dan ook, een paar zullen er sowieso wel afvallen, dat geeft toch een heel andere dynamiek in zo'n klas.
Op de middelbare school van mijn kinderen heeft de brugklas een eigen gang, dus vandaar dat ze iedereen van elk niveau best goed kennen, is van vmbo-t t/m gymnasium. Een meisje waar mijn dochter wel mee om ging heeft helaas zelfmoord gepleegd in de brugklas. Dat zou ook vanwege pesten zijn, hoewel ze best veel vriendinnen had. Mijn dochter had er ook nooit wat van gemerkt, maar die hoorde niet tot de inner circle en zat ook niet bij haar in de klas. Ik vond dat wel heel erg heftig om mee te maken. De herdenkingen, de begrafenis, niet wetende wat er nou precies gespeeld had, de angst om copycat-gedrag bij sommige meiden en vooral niet te vergeten de verschrikkelijk opdringerige pers.
Het rare is dat juist wat meiden uit de inner circle van dit meisje, zich in de 2e tot vreselijke pestkoppen ontpopten opeens. Vanaf de 2e heeft elke klas een eigen gang en zag mijn dochter die meiden minder, maar soms liepen ze langs als ze bij een kluisje stonden en schopten ze een tas om, onder de vermelding: stomme gymnasiasten. Dochter kon dit wel hebben, omdat het volgens haar niet persoonlijk was, maar puur jaloezie. Echter op een goede vriendin van haar hadden ze het wel voorzien, ze gingen telkens knorren als ze langs liep en voor ze het in de gaten hadden deed de hele 2e klas mee (vmbo-t t/m atheneum, alleen 2 gymnasiumklassen niet). Haar klas heeft toen diverse kinderen apart genomen/opgewacht (met een hele grote groep) en ze gemaand daarmee op te houden of anders ... (wat er anders gebeurde weet ik niet, misschien maar beter ook), dat heeft wel geholpen. En na de tweede moest de boosdoener afstromen naar kader, dus was het helemaal over.

Lou

Lou

11-06-2015 om 19:52

Doorbraakje

Voorzichtig goed nieuws, er lijkt iets doorbroken te zijn. Mijn dochter vertelde dat een klasgenoot vandaag in huilen was uitgebarsten tijdens de bijles op school. Dit klasgenootje heeft alles verteld, over dat ze wordt gepest, door wie en hoe. Toen kwamen er nog meer verhalen los, van de andere bijlesleerlingen, incl mijn dochter. De docent heeft het heel hoog opgenomen (ze is heel kwaad dat er wordt gepest, vertelde mijn dochter), de hele bijles ging niet meer door, en ze hebben gezamenlijk erover gepraat én een mail gestuurd naar de mentor en naar de conrector.

Mijn dochter kwam behoorlijk opgelucht thuis. Ik hoop natuurlijk dat het iets oplevert, maar de actie van de docent stemt mij zeker hoopvol! Ik vind het ook fijn dat het nu geen geheim meer is, dat een aantal kinderen dit gedeeld hebben met elkaar.

Lou
En ot: geinig dat er nog meer Anime liefhebbers zijn!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.