Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
marie

marie

25-11-2014 om 09:29

onderzoek kind

mag een school zomaar een kind laten onderzoeken door een neuropsycholoog en wanneer doen ze dan?
is toestemming van ons als ouders vereist en met wie wordt de uitslag besproken?
stel we geven toestemming voor iq test en dit onderzoek maar voor meer wil ik geen toestemming geven, kunnen ze dat wel met een brief met handtekening?

Tevens wil ik weten als je naar een andere school overstapt of de oude school dan alles doorgeeft,hun oordeel, hun mening.
Zo krijgt je kind meteen een sticker.

iemand ervaring met dit soort schoolsituatie's?

marie

marie

25-11-2014 om 09:56

contact n.a.v. gedrag school

contact leerkracht en ouders tot op nulpunt
n.a.v. problemen die de school oproept en hun verkeerder aanpak hiervan is het contact tussen leerkracht en ouders tot op nul. Ik bedoel daarmee dat het vertrouwen in de leerkracht weg is, wij de leerkracht liever niet meer zien dan wel, en een afkeer van haar hebben gekregen door haar gedrag en aanpak.

overplaatsing naar een andere groep weigeren ze.

Nee

School mag je kind niet zo laten onderzoeken zonder jouw toestemming. Wel kan het zijn dat jouw weigering wordt geïnterpreteerd als tegenwerking en zij daarin redenen zien om zichzelf handelingsverlegen te verklaren. Bij het overstappen naar een andere school heb je het recht om het dossier van je kind in te zien, een kopie te krijgen en te corrigeren. Aan de andere kant: een telefoontje van de ene school naar de andere is zo gepleegd zonder dat dat ergens na te gaan is.

skik

Touwtjes in eigen handen

Testen
Tijd voor een gesprek met beide ouders en de huisarts, aangaande de situatie op school en welke weerklank dit heeft op je kind. Misschien weet de huisarts een goede vrijgevestigde psycholoog zodat die je kind op korte termijn een WiscII en een persoonlijkheidstest kan afnemen. Die rapporten hoef je niet te delen met school, maar dient meer als ondersteuning wanneer de school zich beroept op handelingsverlegen.
(Het kan natuurlijk ook zo zijn dat uit een test een diagnose komt, (die info hoef je ook niet te delen), maar dan weet je wel wat er speelt.)

OCO
Je kunt kontakt opnemen met een onderwijsconsumentenorganisatie. Na overleg ben je beter op de hoogte van je rechten, goed voorbereid en mentaal gesteund in besprekingen terwijl de school weet dat je je hebt laten informeren door een dergelijke instantie. Dat vindt een school niet fijn want dan weten ze dat er iemand over de schouder mee kijkt.

Veranderen van klas
jullie kunnen contact opnemen met de leerplichtambtenaar. De ambtenaar wilt voorkomen dat kinderen thuis zitten en kan een school opdracht geven mee te werken aan overplaatsing naar een andere klas. Maak duidelijk dat de ouders wel vertrouwen hebt in de school, maar dat de band met de juf beschadigd is. De ambtenaar wilt natuurlijk wel dat de ouders eerst een gesprek hebben gehad met de directeur.

Het voorspelt een moeilijke tijd voor ouders als een school niet meewerkt. Des te belangrijker dat de ouders elkaar niets gaan verwijten als het hoog oploopt, maar elkaar blijven steunen.

Vaak vindt overschrijving plaats, maar dan wel naar een school binnen de overkoepelende organisatie ipv de keuze van de ouders. Zie laatste regel Skik.

Machtspositie
Eigenlijk is het frappant. Een school kan alle troepen erbij halen om het zo te regelen dat jij doet wat zij willen. Maar als jij het doet, zijn ze zwaar beledigd en is de brief van verwijdering wegens wantrouwen ouders snel getypt.
Succes en praat er nog niet over op het schoolplein.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.