Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Moeilijke groep 8 en niet gediplomeerde onderwijsassistent kleuters voor de klas

Vanaf begin volgend jaar zal het meisje dat onderwijsassistent is in groep 1-2 voor drie dagen zelfstandig groep 8 gaan lesgeven.

Volgens het interim bestuur vanwege die niet-bevoegdheid daarom onder supervisie van de directie. Interim directeur die sinds een maand werkzaam is een dag aanwezig en interim locatiecoordinator die ook volgend jaar start 3 dagen.

Nu zijn we om diverse redenen al bijzonder ontevreden. Maar zo langzamerhand vraag ik mij wel af waar deze school in vredesnaam mee bezig is, ik vind dit een zeer vreemde keuze.

Dit is een groep 8 met zeer moeilijke kinderen, vragen enorm veel aandacht (speciaal basis onderwijs), veel pestproblematiek, noem maar op.

We zullen weer netjes afwachten, wellicht valt alles mee...

Vraag mij wel af: wat zouden jullie van deze gang van zaken vinden?

Mamsvaneen,

Je bent niet tevreden over besluit van de leiding. Maar heeft de onderwijsassistent ook al aangetoond deze klas niet aan te kunnen?

Hier in buurt zo’n tekort aan leerkrachten dat de 16 scholen een week gesloten werden.
Ik denk dat menig ouder blij was met een onderwijsassistent, als deze liet zien de klas te kunnen handelen.

Hier was de geduldige aankomende leerkracht veel beter dan de ontevreden senior-leerkracht.
—-
Je kind zit in groep 8 en gaat over half jaar al weer naar een VO. Je kan kind evt nu laten wennen aan de Cito-toets als je vreest dat daar dit jaar te weinig aandacht aan gegeven gaat worden.

Welkom in de wonderlijke wereld dat onderwijs heet

Ik ben het wel eens met Flanagan dat je de assistant een kans moet geven. In theorie. In de praktijk ben je bang dat groep 8 een zootje wordt.
Gezien de groep zoals je het beschrijft vind ik wel dat de "move" van de interim directeur (ook dat nog) enigzsins zorgelijk is.
Wat is de reden dat de assistent les mag geven? Geen andere (bevoegd) leerkracht te vinden? Andere problemen?
Ik vind het wel een beetje treurig. Een beetje alsof er niet genoeg artsen zijn in een ziekenhuis, en een leerling verpleegster mag als anesthesist fungeren (wel onder begeleiding van de interim directeur van de afdeling natuurlijk..) Ze slapen toch...
Niet vergelijkbaar?... nou...
Sini

Mamsvaneen

Mamsvaneen

17-12-2019 om 21:00 Topicstarter

zootje

Ik zal haar zeker een kans geven. Het is de laatste drie jaar al treurig: geen enkel jaar heeft deze klas structuur en vastigheid gehad. Continue wisselingen, brandjes die geblust moesten worden waar deze klas de dupe van werd.

Ik begrijp dus best dat het allemaal lastig is maar snap deze keuze absoluut niet.

Tip

Wat vond je van de tip je kind thuis zelf enigszins te helpen zodat er geen achterstand in het lesprogramma/ ontwikkelingsproces groeit?.
Je zult niet de enige zijn die in het laatste jaar extra oefent.

Mamsvaneen

Mamsvaneen

17-12-2019 om 22:28 Topicstarter

Doe ik al.

Thuis oefenen doen we al een hele tijd. Vooral omdat het gemiddelde niveau van de groep flink lager ligt en mijn kind dus niet op niveau les krijgt. Er is al achterstand en men blijkt dat acceptabel te vinden want mijn kind heeft altijd nog minder achterstand dan andere kinderen...

Het gaat echter niet alleen om het didactische deel maar veel meer om de sociale veiligheid. Dit is een assistente die alleen ervaring heeft met kleuters.

Plokkie

Plokkie

17-12-2019 om 23:20

Precies dit

Is volgens mij het probleem in het onderwijs. Ik ben zelf leerkracht in het basisonderwijs. Ik heb de afgelopen keer erg getwijfeld of ik zou gaan staken, maar om deze reden heb ik het wel gedaan. Het gaat mij namelijk niet om meer loon, maar om de kwaliteit van het onderwijs waar ik me heel veel zorgen om maak. Uren in het VO die niet opgevuld kunnen worden als een docent ( langdurig ) ziek is, onbevoegde leerkrachten voor de klas, invallers die niet voldoen ( maar ja, wat moet je anders? ), kinderen die opgedeeld worden of naar huis gestuurd worden. Ik maak mij daar zorgen over, het voelt niet goed. Niet alleen als leerkracht, maar ook als ouder van een kind op het VO en een kind in het basisonderwijs.
Daar heb je natuurlijk niets aan op dit moment, maar ik vermoed wel dat dit nu precies de vinger op de zere plek legt.

Afgeschreven

Klinkt als een multi problem klas waar zelfs een doorgewinterde leerkracht op af kan knappen, en een invaller - ook een capabele - na een dag al gillend wegloopt.

Waarschijnlijk wil de directie niet wil riskeren dat er een waardevolle. onmisbare leerkracht een burnout krijgt. En zeker niet van een klas die toch over een half jaar van school af is. In feite is de klas al afgeschreven, en nu wordt het minst weerbare teamlid dat onderaan de hierarchie staat er aan opgeofferd.Het is een noodsprong, en het zou echt een wonder zijn als het goed uit gaat pakken.

SBO

Ik las de OP nog eens door - je moet wat als je niet slapen kunt en ik las dat het om een SBO school gaat. In het speciaal onderwijs is het lerarentekort nog dramatischer dan in het reguliere basisonderwijs.

Ik denk dat die interimdirecteur gewoon geen andere keuze heeft.

Andrea

Andrea

19-12-2019 om 07:40

zou de onderwijsassistente ook een kans geven. Weet je meer over haar achtergrond? Wordt ze misschien opgeleid tot leerkracht? Hier is ook ingevallen in een groep 8 door een juf die normaal een kleuterklas had. Dat leidde ook tot bezorgdheid bij de ouders, maar ging heel goed. Zij bleek eigenlijk een specialisatie bovenbouw te hebben. Wel opvallend hoe jullie school handelt, meestal willen scholen een goede leerkracht in groep 8, zeker als het eerdere jaren al rommelig was. Maar ze willen ook wel dat andere klassen niet hoeven te lijden onder een leerkrachttekort in een klas, door bij hen een leerkracht weg te halen.

Het opdelen van kinderen vind ik wel een heel drastische maatregel.

Niets nieuws

Mamsvaneen ik snap je verbazing, maar dit kan en mag en gebeurt al een eeuw of langer. Het is een doodgewoon principe waar de "IemandInOpleiding" volledig aan de slag gaat onder supervisie. Artsen, advocaten, psychologen, notarissen.... Negen van de tien keer word je geholpen door een "IO".
In het onderwijs mag trouwens iedereen voor de klas staan. Ook mensen die niet in opleiding zijn. Zolang ze maar onder supervisie staan van iemand die wel gediplomeerd is, is er (juridisch) niks aan de hand.
Ja, dat doet af aan de kwaliteit van het onderwijs.
Maar dat is niet de oorzaak van het afnemende onderwijsresultaten op dit moment. Ongediplomeerden voor de klas is namelijk al zo oud als de weg naar Rome en was toen mijn kinderen nog naar de basisschool gingen, nog veel gewoner.
Hoe bizar ik dat ook vond (en dat was niet het enige), de cijfers laten zien dat het onderwijs in die tijd toch nog veel beter was dan het nu is.
Maar goed, spaar je energie. Mopperen zal niet helpen.

Mamsvaneen

Mamsvaneen

19-12-2019 om 11:35 Topicstarter

Ze is niet in opleiding, deed en doet geen PABO en staat alleen op papier onder supervisie. Want een nieuwe interim adjunct die alleen twee vaste dagen op school gaat vertoeven zie ik geen rol van betekenis spelen.

Vorig jaar is er ook een ervaren leerkracht uit de klas van kind gehaald en naar een andere klas overgeheveld, kennelijk is deze klas afgeschreven; het jaar daarvoor 3 wisselingen gehad en zelfs de derde was aantoonbaar ongeschikt (als in: of die ooit nog ergens aan de slag kan betwijfel ik, zo ernstig) en daarvan is het contract niet verlengd. Maar ze mocht wèl tot eind schooljaar blijven.

Ik heb nog liever dat ze mijn kind naar huis sturen, geef ik die dagen wel thuisonderwijs, doe ik nu al half omdat het niveau zo laag is.

Mamsvaneen

Mamsvaneen

19-12-2019 om 11:38 Topicstarter

Toch niet dus.

Handreiking Lerarentekort primair onderwijs:

Onderwijsondersteunend personeel
(o.a. onderwijsassistenten, klassenassistenten en leraarondersteuners)

Zelfstandig lesgeven toegestaan: nee

Onderwijsondersteunend personeel kan onderwijsinhoudelijke taken verrichten, leerlingen begeleiden bij het zelfstandig werken, of groepjes leerlingen begeleiden op aanwijzing en onder verantwoordelijkheid van de bevoegde leraar. Onderwijsondersteuners mogen niet zelfstandig instructie geven, of langere tijd zelfstandig, zonder bevoegde leerkracht, voor de klas staan.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/werken-in-het-onderwijs/documenten/publicaties/2018/11/08/handreiking-lerarentekort-primair-onderwijs-po

Is niet zelfstandig

Mamsvaneen, dat is allemaal maar mist waarin je (heel begrijpelijk) leest wat je wilt lezen.
Deze leerkracht staat niet zelfstandig voor de klas. Ze staat er onder supervisie van de directie. Niet zelfstandig, wel alleen. Dat kan allemaal.
Onderwijs geven is geen voorbehouden beroep. Er staat geen straf op het uitvoeren ervan. Scholen kunnen in theorie in hun subsidie gekort worden als ze onbevoegden voor de klas zetten, maar dat is nog nooit gebeurd.
Er komt hooguit een aantekening in een inspectierapport.

Mamsvaneen

Mamsvaneen

19-12-2019 om 20:53 Topicstarter

Er komt hooguit een aantekening in een inspectierapport.

Nou daar doen we het dan ook voor.

School functioneert voor geen meter. Ik ben 'gelukkig' bij lange na niet de enige die die mening is toegedaan, leerkrachten, ouders en zelfs diverse onafhankelijke professionals blijken zich af te vragen wat dit voor mensen zijn op school, wat hier aan de hand is.

Wordt vervolgd.

flexischooling

Aangezien je je kind liever thuis zou houden... heb je er al eens om gevraagd.

Dien een plan in voor flexischooling. Je weet het uitstroomperspectief en waarschijnlijk het IQ van je kind. Je zet op papier zetten wat voor inhaalprogramma je kind nodig heeft om goed voorbereid te zijn op passend middelbaar onderwijs, en je maakt een plan welke boeken / materialen je daarvoor gaat gebruiken, hoeveel uur je daar per week voor nodig hebt, en op welke dagen je dat gaat doen. Maak verder een heel simpel plan voor wat er op school gebeurt. (Bijvoorbeeld: vak X wordt uitsluitend thuis gedaan; tijdens de lessen van vak X op school werkt kind zelfstandig aan de werkboekjes van vak Y waarbij hij de bladzijdes maakt die andere kinderen gemaakt hebben op dagen dat het kind thuis onderwijs krijgt; bij de andere vakken doet het kind mee met de klas...).

Download een paar handelingsplannen en gebruik dat als voorbeeld voor hoe je het opschrijft. Neem ze alle werk uit handen en geef ze iets wat prachtig staat in hun dossier, er hoeft alleen nog maar een handtekening onder.

Paloma

Paloma

20-12-2019 om 13:05

Wat Syboor zegt

Je moet er wel tijd voor hebben natuurlijk.. maar ik heb ook zoon in groep 8 thuis les gegeven. Wel in overleg met de directeur. We hebben afgesproken dat hij belangrijke toetsen onder toezicht op school maakte, dat als de resultaten niet goed genoeg waren hij weer terug zou komen (wat natuurlijk niet gebeurde). Hij kreeg het lesmateriaal van school.
Ik gaf hem elke werkdag les van 9 tot half 1, dat was zat. Zoon heeft het mooiste jaar van zijn leven gehad.

Bloem

Bloem

31-12-2019 om 22:44

Geen andere oplossing

Ik begrijp helemaal dat je niet tevreden bent met dat iemand zonder diploma’s daartoe voor de klas komt te staan.
Echter: ik vrees dat er geen andere oplossing is (dan dat de kinderen anders niet naar school kunnen)

Nu verschillen de meningen erover maar ik denk dat het toch beter is dat de kinderen dagelijks naar een school gaan in plaats van op hun 12de zonder structuur thuis zitten. Ook al is de docent voor de klas niet de juiste en spelen er meer problemen op deze school.

(Of je moet echt nu je kind van school willen laten wisselen, wat ook een optie is.)

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.