Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Julia64

Julia64

10-02-2017 om 10:37

MBO kiezen..... maar welke dan?

Situatieschets; zoon van 15 (wordt in juni 16) doet als het goed gaat dit jaar eindexamen VMBO-t (sector economie).
Hij zou hierna het liefst de HAVO willen doen, maar ik betwijfel of de vereiste 6,8 haalbaar is, en of het er überhaupt wel inzit; hij is nu een middelmatige leerling en als ik zie met hoeveel trekken en sleuren het tot nog toe allemaal gaat (diagnose ADD helpt niet echt) zie ik het niet echt voor me.
Maar goed, wat dan wel? Hij heeft zelf geen idee eigenlijk. Gezien zijn sectorkeuze ligt “iets” met economie het meest voor de hand. Maar hij is nergens echt enthousiast over. We lopen alle open dagen af, hebben presentaties bijgewoond, docenten en leerlingen gesproken, hij heeft beroeps- en opleidingstesten gedaan, maar het lijkt allemaal weinig uit te maken. De dooddoener “je moet iets kiezen wat je leuk vindt” kan hij inmiddels niet meer horen, want hij víndt niet echt iets heel leuk. Een financieel-administratieve opleiding vindt hij maar saai, de commerciële kant schrikt hem nogal af omdat hij zichzelf daar geen type voor vindt (zoon heeft een behoorlijk introvert karakter, dus ik kan me dat wel voorstellen).
Het liefst zou hij nog lekker een paar jaar veilig op de middelbare blijven. Dat zou ik hem ook wel gunnen, want hij is zowel in leeftijd als in doen en laten nog erg jong. Maar ja, dat is geen optie. De tijd gaat intussen echt dringen, dus hij moet íets kiezen.

Hebben jullie ervaring en/of advies wat te doen? Iets waar we tot nog toe helemaal niet aan gedacht hebben? Of een manier om te zorgen dat ie toch wat gemotiveerder raakt? Ik weet het intussen echt niet meer. Alvast dank!

Phryne Fisher

Phryne Fisher

10-02-2017 om 10:56

Beroepskeuzetest

Wat kwam er dan uit die beroepskeuzetest? Ik zou kiezen voor een zo generiek mogelijke opleiding. Vroeger was de meao gewoon een soort middelbare school, is dat nu zo anders dan?

Tuinstoel

Tuinstoel

10-02-2017 om 11:00

idd

Als hij geen uitgesproken voorkeuren heeft zou ik voor een zo breed mogelijke opleiding gaan (a la MEAO). Hij kan zich later alsnog specialiseren. Of heeft hij misschien interesse in ICT achtige zaken? Dan kan je in die hoek gaan kijken. En toch ook de Havo als optie achter de hand houden, maar als jij hem niet naar het HBO ziet gaan dan wellicht toch gewoon door naar het MBO.

Julia64

Julia64

10-02-2017 om 11:03

tja

De uitkomsten van die beroepskeuzetesten vliegen ook alle kanten op.
"Iets" administratiefs met economie. Maarja.

Tegenwoordig moet je binnen het domein economie een keus maken tussen verschillende richtingen; bijv. een juridisch-administratief, financieel-administratief, of commercieel (sales, marketing).
Ik vind het gewoon best lastig dat je bij een MBO al meteen wordt klaargestoomd voor een beroep als je nog geen goed idee hebt wat je wilt of kunt.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

10-02-2017 om 11:07

Commercieel

Commercieel is ook maar een naam. Meestal kom je met mbo in de ondersteunende beroepen en dan hoef je echt geen verkooptijger te zijn. Het is in elk geval generieker dan financieel of juridisch (al was mijn eigen juridische hbo de meest generieke die er was).

Tuinstoel

Tuinstoel

10-02-2017 om 11:15

idd

Met commercieel kan je allerlei administratief werk doen, zoals offertes uitwerken, verkoopplannen opstellen, brochures maken. Je hoeft niet op de voorgrond te treden als je dat niet wil. Bovendien gaat hij later misschien zo maar een beroep doen waarvan je nu niet eens weet dat het bestaat.

Zoals ik met mijn HEAO.

Ali

Ali

10-02-2017 om 11:23

Iets stage achtigs?

Het is ook lastig voor kinderen om te kiezen als je niet zo'n beeld hebt wat een beroep of sector eigenlijk imhoudt.
Zijn er misschien in je werk- of vrienden- of familieomgeving organisaties waar hij een dag(deel) kan komen kijken en een beetje meedoen?
Bv een dag bij een reisbureau, een reclamebureau (is hij creatief?), autohandel, etc.

Julia64

Julia64

10-02-2017 om 11:32

stage oid

Ja, dat is volgens mij het grootste probleem; het blijft allemaal zo abstract wat hij er mee kan. Hij is nog geen 16 jaar, het staat allemaal nog zo ver van hem af op dit moment.
Stage ergens lopen of een dagje meekijken is misschien wel een idee (al heb ik helaas bijna geen familie of vrienden in de commerciële/economische hoek). Maar ik ga er eens over denken.

Wel goed te horen dat commercieel niet meteen hoeft te betekenen dat je een enorme salestijger moet zijn. Tijdens de presentaties op open dagen werd die indruk wel gewekt, maar dat moeten we misschien met een korreltje zout nemen.

Ali

Ali

10-02-2017 om 11:36

#durftevragen

Ik zou zeggen, gewoon de stoute schoenen aantrekken en verschillende bedrijven vragen!

bieb63

bieb63

10-02-2017 om 13:16

logistiek misschien?

Dat is ook aardig breed en kan je veel verschillende kanten mee op. Bijv. transport en logistiek. Heeft een adm. kant, maar ook veel andere zaken.
Misschien moet je eens kijken wat dat precies inhoudt.

Lente

Lente

10-02-2017 om 13:24

Ik dacht ook aan logistiek

Dat is veel regelen maar niet zo op de voorgrond.

Of toch

Dat hij nu geen HAVO kan doen is nu vooral jouw inschatting. Misschien moet je hem dat toch eerst laten proberen. Het kan zijn dat hij al direkt wordt afgewezen, het kan zijn dat hij het eerste jaar niet haalt (4 HAVO, veel zittenblijvers), het kan ook zijn dat hij gemotiveerd raakt en het wel haalt.
Gun hem even de tijd om het zelf uit te zoeken, dus wel proberen om de HAVO te doen. Dan kan hij ondertussen ook nadenken over wat hij kan doen als dat niet lukt. Zelf ervaren is anders dan dat jij het tegen hem zegt.

Tsjor

Wat , waar is de wil?

Ik lees dat je zoon niet weet welke richting hij op wil en kan.
Heeft hij wel eens met een coach gesproken? Alleen... vaak weten ze wel wat ze willen maar omdat ouders hoge verwachtingen hebben durven ze het vaak niet te uiten. Hoe goed de ouders het ook bedoelen, het kan onbewust al bepaald zijn welke richting hun kind op moet terwijl het die richting helemaal niet op wil.
Ervaring is dat ouders vaak al bepaald hebben naar aanleiding van de cito toets dat ze de richting ingaan die uit het advies van de cito toets komt en overeen stemt met die van de ouders. Terwijl het kind iets heel anders wil gaan doen.
Wat je zou kunnen doen na een open dag (op een gewone schooldag) naar de opleiding te gaan en om een rondleiding vragen omdat je zoon nog geen idee heeft wat hij wil gaan doen. Vaak hebben scholen geen tijd om vragen van het kind (die het tenslotte aangaat) te beantwoorden op opendagen, Die hebben meer belangstelling voor het geheel "de vragen die ouders stellen". En dan geen tijd meer hebben omdat er andere staan te trappelen om hun vragen af te kunnen vuren. Een coach kan verhelderend zijn voor kind en ouders.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.