Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Hazel

Hazel

11-01-2016 om 08:04

Leerplichtambtenaar en medische behandeling

In hoeverre mag de leerplichtambtenaar een leerling verplichten een bepaalde medische behandeling te volgen? Mijn dochter (14) heeft ernstige chronische hoofdpijn/migraine en is daarvoor door de huisarts verwezen naar de kinderarts. Die heeft allerlei medicatie uitgeprobeerd die uiteindelijk maar een klein beetje heeft geholpen. De kinderarts heeft doorverwezen naar een psycholoog, die ontspanningsoefeningen heeft voorgeschreven die ook maar deels helpen. Daarna kon de kinderarts - die in ons plaatselijke ziekenhuis is gevestigd - niets meer doen. Dochter moest doorgaan met haar medicatie en oefeningen en verder was er niets te doen. Ik ben toen zelf op het spoor gekomen van een fysiotherapeut in de wijk die is gespecialiseerd in hoofdpijn en migraine en daar is nu een behandelingstraject gestart.

Tegelijkertijd moesten we vanwege het verzuim door die migraine op het gemeentehuis verschijnen bij de leerplichtambtenaar en de jeugdarts. De jeugdarts suggereerde een verwijzing naar de hoofdpijnpoli, in datzelfde plaatselijke ziekenhuis, maar mijn dochter wilde liever eerst afwachten of de fysiobehandeling effect zou hebben - en ik ben het eigenlijk wel met haar eens. In een gesprek met school drong school erop aan dat mijn dochter hulp zou zoeken bij ggz of een andere hulpverlenende instantie, maar daar heeft ze een grote weerstand tegen.

Nu heb ik een verslag gekregen van het gesprek met de leerplichtambtenaar, waarin staat dat wanneer we niet meewerken aan de behandelingssuggesties, er mogelijk gekort gaat worden op de kinderbijslag. Voor mij betekent dit dat de leerplichtambtenaar en school medische behandelingen opdringen, en ik vraag me af in hoeverre dat mag?

Ik denk dat dat niet mag

Maar ik denk wel dat je een advocaat nodig hebt om dat uit te vechten.
Het is gemeen dat ze het via de kinderbijslag proberen. Dat treft jou. Zo moet jij je dochter dwingen om een behandeling te ondergaan terwijl ze inmiddels op de leeftijd is daar mede zelf beslissingen over te nemen

Overigens is het korten op kinderbijslag volgens mij niet bedoeld voor 14 jarigen, maar voor 16+ ers die hun kwalificatieplicht niet nakomen.

Maar dan toch: het is een ingewikkelde wirwar.
Ga naar een advocaat. Katinka Slump of Richard Korver.
Zij hebben ervaring

Krullevaar

Krullevaar

11-01-2016 om 10:20

maak een 1e afspraak bij de hoofdpijnpoli (dus doe braaf wat er van je verlangd wordt) en spreek daar met de arts af dat jullie eerst willen inzetten op een behandeling bij de fysio en daarna zo nodig een vervolgafspraak maken.

Ik denk idd niet dat het mag, maar om voor zoiets dure advocaten te gaan inschakelen...

Overigens, als je dochter al zo lang met chronische hoofdpijnklachten loopt dan zou mij (als moeder) een hoofdpijnpoli als muziek in de oren klinken. Waarom is dat geen optie?

Elisabeth

Elisabeth

11-01-2016 om 10:34

misschien een beetje rare tip...

En ik heb me er verder ook helemaal niet in verdiept, maar een kennis van, heeft al eeuwen migraine en heeft ook alles, maar dan ook echt alles uitgeprobeerd en dit was het laatste wat ze wilde proberen: botox in haar voorhoofd. Een minimale hoeveelheid. Migraine is verdwenen!

Maar nogmaals, ik vind zulke dingen best vreemd en heb me er verder ook niet over ingelezen...en ze is 14, maar misschien weet de pijnpoli er wel iets over.

Hoofdpijncentrum

Toevallig is nu onder forum Gezondheid een draadje over migraine (11-jarige). Iemand noemt de hoofdpijncentrum en een methode waar haar kind veel baat bij heeft. Methode begint met Cefaly. Misschien kan je op twee paarden wedden. Zowel fysio als het hoofdpijncenrtum, zodat je dochter sneller baat heeft , (en je de leerplichtambtenaar ook niet voor zijn hoofd stoot.)
---
Verder zou ik ook contact opnemen met een onderwijsconsumentenorganisatie. Dat is nog laagdrempelig en praat ook gemakkelijker.
Ook zou ik met SVB contact opnemen en je situatie uitleggen, zeker omdat je kan aantonen reeds in het medische proces te verkeren en er dus helemaal geeen sprake is van het onthouden van medische zorg.

Jamie

Jamie

11-01-2016 om 10:43

meeveren

Er is niets mis met een tweesporenbeleid, dus ga gewoon naar die hoofdpijnpoli. Dat is de weg met de minste weerstand.

Fransien

Fransien

11-01-2016 om 10:52

brief schrijven met eigen verslag

Schrijf gewoon een brief terug dat er tijdens de vergadering is besproken dat dochter voorlopig onder behandeling van een gespecialiseerde fysiotherapeut blijft, de kinderarts heeft haar opgegeven en dochter wil zelf eerst even kijken of de fysiotherapie effect heeft. Er is dus geen sprake van onthouden van medische zorg.
Mocht de fysio geen effect hebben, gaan jullie met de huisarts overleggen wat in jullie dochters geval de beste vervolgstap is en je vertrouwt erop dat de huisarts in deze zeer ter zake kundig is.

Zijn ze nou helemaal betoeterd, zelf voor arts gaan spelen.

Mocht je de hoofdpijnpoli wel zien zitten, dan kun je melden dat je dat met de huisarts zult bespreken.

Meebewegen is leuk

Ik ben erg voor de weg van de minste weerstand, maar hier is ronduit sprake van intimidatie.
Daar zou ik niet bij meebewegen.

Het eerste bezoek aan de leerplichtambtenaar is al meebewegen geweest.
Normaal gesproken hoef je je als ouders en leerling niet bij de leerplichtambtenaar te verantwoorden voor ziek zijn.
Daar ligt al een rechtelijke uitspraak van in hoger beroep.

Deze ouder is toch opgeroepen en wordt nog verder uitgeknepen zelfs onder dreiging van korting op de kinderbijslag.

Dat is schandalig.

Hazel

Hazel

11-01-2016 om 11:32

Iets meer info

Bedankt voor deze reacties. Hier kan ik al heel wat mee.
Iets meer informatie: in de brief die ik heb gekregen wordt zoals gezegd verslag gedaan van het gesprek. Er wordt vermeld dat mijn dochter in behandeling is voor haar hoofdpijn, maar dat die behandeling nog niet het gewenste resultaat heeft. Er staat dat we hebben afgesproken (klopt ook) dat we de fysiobehandeling 6 weken de tijd geven, en als er dan geen verbetering is, ze alsnog naar de hoofdpijnpoli gaat. Verder gaat het verslag grotendeels over de gevolgen van de hoofdpijn op de schoolresultaten en de werkhouding van dochter (die gefrustreerd raakt door de achterstand en niet heel erg goed wordt ondersteund bij het inlopen van die achterstand). De brief eindigt als volgt:

"Deze brief is een officiële waarschuwing. Omdat wij de bovenstaande afspraken hebben gemaakt, zal ik nu geen proces-verbaal opmaken. Wanneer ik opnieuw melding van verzuim ontvang, wordt er wel proces-verbaal opgemaakt. Alle eerdere meldingen van verzuim worden dan in het proces-verbaal opgenomen. Schoolverzuim kan gevolgen hebben voor het toekennen van de kinderbijslag."

Nu is het een illusie om te denken dat die chronische migraine, die van alle kanten in de familie zit, zomaar over zal gaan, dus dochter zal heus nog wel regelmatig ziek thuis blijven. Daar moet school dan melding van maken, en dan volgt er een proces-verbaal. Waarmee we dus worden gestraft voor het feit dat ons kind ziek is.

M Lavell, ik ben wel geïnteresseerd in de uitspraak in hoger beroep over het niet hoeven te verantwoorden voor ziek zijn. Ik heb al wat gegoogeld, maar kan vooralsnog niets vinden. Kun je mij wat verder op weg helpen?

Renée

Renée

11-01-2016 om 11:44

lekker zeg

Dus het kan gaan gebeuren dat een kind een ernstige ziekte heeft, onder behandeling is bij een ziekenhuis, maar de klacht gaat niet over (want dat gebeurt namelijk met veel ziektes!) en de leerplichtambtenaar, die toevallig goede vriendjes is met Onno, dreigt met korting op de kinderbijslag als doodziek kind niet naar Onno gaat.

Ben heel benieuwd hoe dit afloopt.

Sterkte met deze strijd.

Hazel

Hazel

11-01-2016 om 11:45

De hoofdpijnpoli

Overigens heb ik ook net contact gehad met die hoofdpijnpoli, omdat aan het begin van het traject de huisarts al had gezegd dat ze daar alleen volwassenen naar mocht doorverwijzen. De hoofdpijnpoli bevestigt dat, met als enige uitzondering dat ze wel kinderen onder de 16 in behandeling nemen als die door de kinderarts zijn doorverwezen. En aangezien de kinderarts de behandeling heeft afgesloten zonder verdere doorverwijzing, lijkt het me niet dat die verwijzing er nu alsnog zou komen. (Al heb ik later deze week wel een telefonische afspraak met haar voor overleg.)

Maar ongeacht of we naar die hoofdpijnpoli gaan of niet (want natuurlijk wil ik ook liever dat dochter van haar hoofdpijn af komt), gaat het erom of een leerplichtambtenaar, al dan niet gesteund door de jeugdarts, zich mag bemoeien met de behandeling en sancties mag verbinden aan verzuim door ziekte...

Mijntje

Mijntje

11-01-2016 om 11:57

standaard

"Deze brief is een officiële waarschuwing. Omdat wij de bovenstaande afspraken hebben gemaakt, zal ik nu geen proces-verbaal opmaken. Wanneer ik opnieuw melding van verzuim ontvang, wordt er wel proces-verbaal opgemaakt. Alle eerdere meldingen van verzuim worden dan in het proces-verbaal opgenomen. Schoolverzuim kan gevolgen hebben voor het toekennen van de kinderbijslag."
Het klinkt naar een standaard afsluiting van een brief, niet toepasselijk voor een kind dat om medische redenen moet verzuimen. Helemaal fout natuurlijk, maar misschien is het niet nodig er veel waarde aan te hechten?

Je bent met je kind op zoek naar een juiste behandeling, die is er zoals zo vaak niet 123, artsen weten het vaak ook niet en proberen ook maar wat. Dat je een proces verbaal krijgt als het kind niet snel genoeg op school verschijnt is natuurlijk lariekoek. Doen ze dat ook bij kinderen met kanker? Gaan ze zich bemoeien welke behandeling die krijgt?
Ik denk echt dat het een foutje is hoor, en dat je hier prima een klacht over kan indienen, want het is niet bepaald netjes.

Ik hoop verder natuurlijk dat je dochter hoe dan ook snel van die hoofdpijn af is!

Nimbo

Nimbo

11-01-2016 om 12:10

machtstrijd

Ik zou geen energie steken in een machtsstrijd met de leerplichtambtenaar. Ik vind het ook raar dat ze direct de kinderbijslag in de strijd gooien, maar ik zie ook niet in dat je perse eerst de behandeling moet afwachten voor je een eerste afspraak bij die hoofdpijnpolie maakt.

ik denk dat die ambtenaar zich vergist

Ik heb geen tijd om de hele wet door te vlooien, maar zo op het eerste gezicht heeft Miriam gelijk: die korting voor ongeoorloofd verzuim geldt pas vanaf 16 jaar.

Ik knip/plak even de wettekst:

Art. 7.
-1. De verzekerde heeft overeenkomstig de bepalingen van deze wet recht op kinderbijslag voor een kind dat jonger is dan 18 jaar en dat:
a. tot zijn huishouden behoort; of
b. door hem wordt onderhouden.
-2. De verzekerde heeft voor een kind van 16 of 17 jaar slechts recht op kinderbijslag, indien:
a. de verzekerde heeft voldaan aan de verplichtingen, bedoeld in de artikelen 2, eerste lid, en 4a, eerste lid, van de Leerplichtwet 1969, dan wel daarvan op grond van die wet is vrijgesteld;
b. het kind als leerling of deelnemer van een met een school of instelling als bedoeld in artikel 4a van de Leerplichtwet 1969 vergelijkbare inrichting van onderwijs buiten Nederland staat ingeschreven en deze inrichting geregeld bezoekt, dan wel met overeenkomstige toepassing van de vrijstellingsgronden van die wet van die verplichting is vrijgesteld;
c. het kind een startkwalificatie als bedoeld in artikel 1, onderdeel f, van de Leerplichtwet 1969 heeft behaald; of
d. het kind een school of instelling als bedoeld in onderdeel b heeft afgerond op vergelijkbare wijze als bedoeld in onderdeel c.
-3. Het niet voldoen aan de verplichtingen, bedoeld in het tweede lid, onderdeel a, blijkt uit een daartoe strekkende mededeling van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente waar het kind woont.
-4. Bij ministeriële regeling kunnen nadere regels worden gesteld met betrekking tot het tweede en derde lid.
-5. Onverminderd het tweede lid heeft de verzekerde slechts recht op kinderbijslag voor een kind van 16 of 17 jaar indien het inkomen van dat kind niet meer bedraagt dan een bij of krachtens algemene maatregel van bestuur te bepalen bedrag. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen nadere regels worden gesteld met betrekking tot het inkomen van het kind. [Buk]

Het artikel kent nog meer leden, maar dit leek me wel genoeg. De wet kent dus een beperking van het recht op kb bij verzuim, maar alleen als het kind 16 of 17 is. Als dit ook voor jongere kinderen zou gelden, had het voor de hand gelegen dat het ook in deze wetsbepaling stond. Dat staat het niet. Verdere regelgeving door de minister is wel mogelijk (zie lid 4), maar die bevoegdheid gaat niet zover dat daarmee de leeftijdscategorie kan worden opgerekt terwijl de wet die met zoveel woorden beperkt.

Dus tenzij er ergens anders in die wet een bepaling staat die dit mogelijk maakt, en dat ligt gelet op de redactie niet voor de hand, lijkt mij dat de ambtenaar hier zijn boekje te buiten gaat.

Je zou een briefje terug kunnen schrijven met het vriendelijk verzoek even uit te leggen waarop hij/zij baseert dat er consequenties voor de kb kunnen zijn, want dat jij dat niet vinden kan. Laat het ze maar uitleggen. Grote kans dat dat helemaal niet kan.

Dus zouden ze strafrechtelijk kunnen vervolgen wegens ongeoorloofd verzuim, en dan kan jij bij de kantonrechter uitleggen dat kind gewoon onder behandeling staat en dat die ambtenaar niet moet zeuren. Maar het is de vraag of men het zover laat komen.

Groeten,

Temet

Krullevaar

Krullevaar

11-01-2016 om 13:05

doorverwijzing

"En aangezien de kinderarts de behandeling heeft afgesloten zonder verdere doorverwijzing, lijkt het me niet dat die verwijzing er nu alsnog zou komen. (Al heb ik later deze week wel een telefonische afspraak met haar voor overleg.)"

Een doorverwijzing regel je toch gewoon zelf? De kinderarts sluit de behandeling niet af als jij die nog niet af vindt. Jij bepaalt, dus gewoon om een doorverwijzing vragen, dat is geen enkel probleem. Ik zou zeker te rade gaan bij de hoofdpijnpoli om je dochter van haar klachten af te krijgen.

Of de leerplichtambtenaar in zijn recht staat of niet (denk het niet), is een andere discussie. Laat je dochters klachten prioriteit nr 1 zijn.

mijk

mijk

11-01-2016 om 13:12

Hoe verstandig die pijnpoli ook moge wezen.

Punt 1 De leerplichtambtenaar heeft daar geen zak mee te maken. Ik zou wel klacht indienen.

Punt 2 Ik zou je dochters wensen om 1 traject tegelijk te doen serieus nemen. Het is haar goed recht om daar zelf een beslissing in te nemen en of je dit soort behandelingen achter elkaar of naast elkaar doet is gewoon een persoonlijke beslissing. Ik zou dochters weg kiezen omdat ik het anders overweldigend vind. Ik denk dat welke behandeling er ook komt er meer kans van slagen is als je dochter zich serieus genomen voelt.

Mijk

mirreke

mirreke

11-01-2016 om 13:32

Eens met mijk

Voor mij is het allerbelangrijkste punt dat het van de zotte is dat een lpa meent zich te mogen bemoeien met de inhoud van een behandeling.

Het slaat steeds verder door. Je mag als ouders en kind gewoon zelf bepalen welke behandeling je kiest en op welke wijze.

Het gebeurt hier in in deze discussie ook al. De vraag is, mag de lpa dit doen, en wat moet ik ertegen doen?
En jullie reageren inhoudelijk op de keuze van ouders en kind. Dat is hun keuze. Daar heeft niemand wat mee te maken.

Overigens vind ik de opmerking over Onno eerlijk gezegd ook onnodig denigrerend. Bovendien, afgelopen weekeinde nog van een arts gehoord dat in de reguliere geneeskunde men vaak totaal niet weet waarom een medicijn werkt. Verder kan vooral bij moeilijke klachten waar in de reguliere geneeskunde niet veel tegen te doen is, het alternatieve circuit soelaas brengen. Het lijkt hier zelfs andersom: fysiotherapie werkt misschien, maar je moet naar de hoofdpijnpoli... Hmmm.

Even heel los van het onderwerp zelf: inderdaad lijkt mij ook dat als jij bij de kinderarts komt met de tip over een hoofdpijnpoli, dat zij je dochter dan doorverwijst... Artsen weten ook lang niet alles, en jullie kinderarts is misschien helemaal niet op de hoogte van deze poli. Maar dit terzijde.

Ik snap zelf ook goed dat je dochter liever geen twee behandelingen door elkaar wil doen.

Jeugdarts

"De jeugdarts suggereerde een verwijzing naar de hoofdpijnpoli, in datzelfde plaatselijke ziekenhuis,"
Het advies komt van de jeugdarts en niet van de leerplichtambtenaar. Het opgedwongen bezoek aan de jeugdarts is ook niet vrijblijvend.
Ik zou er niet heen gaan als ik er enigszins buiten kan. Soms wordt je gedwongen.

hilde

hilde

11-01-2016 om 13:38

bah

wat vervelend!
On topic geen tips, ik zou er wel iets mee doen.

Wat betreft haar hoofdpijn, misschien nogal suf, maar drinkt ze genoeg?
Ik dacht zelf dat ik altijd wel genoeg dronk. Maar ben nu extra gezond aan het eten en drinken en merk dat ik nu heel veel meer drink dan gewoonlijk en dat ik het voorheen toch wel vaak vergat...
En realiseerde me opeens dat ik echt enorm veel minder last heb van hoofdpijn en migraine! Opeens ligt de brufen hier gewoon ongebruikt in de la..(kwam in me op omdat ik net opeens hoofdpijn kreeg en dat is echt lang geleden, en ja hoor, vanochtend minder gedronken)

school

Maar waarom heeft de school de lpa erbij gehaald als ze weten wat er aan de hand is?

Mijn zoon heeft dit schooljaar ook al veel verzuimd ivm ziekte (waarschijnlijk ook migraine). Ik heb er op een gegeven moment zelf maar naar geïnformeerd bij school: gaan jullie doorverwijzen naar lpa of jeugdarts?
"welnee", zei de coordinator van school, "we weten toch wat er aan de hand is? Dan is dat helemaal niet aan de orde. Dat doen we alleen als we met de ouders gesproken hebben en het nog niet duidelijk is wat er speelt".

Dus, vandaar mijn vraag.

Hazel

Hazel

11-01-2016 om 13:55

Waarom?

Jippox, dat weet ik ook niet. De leerlingcoördinator heeft zich ooit tegenover mij laten ontglippen dat hij zelf veel minder streng zou zijn, maar dat hij zich van de nieuwe directeur heel streng aan alle protocollen moet houden. En het protocol schrijft voor dat bij een bepaalde hoeveelheid verzuimuren melding wordt gemaakt bij de leerplichtambtenaar.

Ik heb intussen zelf de leerplichtwet er ook even bij gehaald, en daar staat duidelijk in dat de verplichting om de school te bezoeken niet geldt als de leerling wegens ziekte verhinderd is om dat te doen.

Het vervelende is dat het gedoe met leerplichtambtenaar e.d. iedereen zo veel stress oplevert, dat het ten koste gaat van de inspanningen om mijn dochter te helpen om haar achterstand binnen de perken te houden.

Mede naar aanleiding van wat ik hier nu vandaag allemaal lees, denk ik dan ook dat ik de school dringend ga verzoeken om de leerplichtambtenaar er verder buiten te laten, zodat we ons kunnen concentreren op het verminderen van de hoofdpijn en het voorkomen/inhalen van grote achterstanden.

Hazel

Hazel

11-01-2016 om 14:05

Behandeling

Overigens ook bedankt voor de tips die links en rechts worden gegeven over de hoofdpijn - voor zover we daar nog niet naar hadden gekeken, zullen we dat zeker doen. Het verminderen van die hoofdpijn staat voor ons voorop.

Wat betreft de hoofdpijnpoli: daar is de kinderarts wel degelijk van op de hoogte. De poli hoort bij de afdeling neurologie, ontdekte ik vandaag, en tijdens het behandeltraject bij de kinderarts heeft die wel degelijk gezegd dat zij geen meerwaarde zag in een doorverwijzing naar de neuroloog. Verwijzing via de huisarts kan niet (zie boven), maar ik heb binnenkort een telefonisch overleg met de kinderarts om haar mening nog eens te horen.

De poli bestaat overigens uit een neuroloog en een verpleegkundige, die na vaststelling van het soort hoofdpijn (wat we al weten) bepalen wat voor soort behandeling nodig is: medicatie (is al geprobeerd), psycholoog (is dochter al meerdere keren geweest) en/of fysiotherapie (is ze nu mee bezig). In onze pogingen om de hoofdpijn te verminderen zullen we uiteraard alles aangrijpen, dus ook de hoofdpijnpoli als de fysiotherapie ook onvoldoende resultaat zou blijken te hebben, maar de kans is niet heel groot dat ze daar met iets komen wat kinderarts, psycholoog en fysiotherapeut tot nu toe al hebben bedacht.

Annonym

Annonym

11-01-2016 om 14:27

Hoofdpijnpoli wel zinvol

Hier ook een kind met al lange tijd chronische hoofdpijn. Uitbehandeld bij alle huisartsen, oogartsen, niet-gespecialiseerde neurologen en fysiotherapeuten e.d., maar bij de hoofdpijnpoli is nog een hele stapel behandelmogelijkheden. We hebben dus weer hoop.

Ik zou zéker verdergaan bij de hoofdpijnpoli indien het fysiotraject niet voldoende helpt, maar inderdaad pas nadat dat traject is afgerond.

Fransien

Fransien

11-01-2016 om 14:38

Als jij wil en de kinderarts wil niet verwijzen

Mochten je dochter en jij naar de hoofdpijnpoli willen en de kinderarts wil niet doorverwijzen, dan kun je alsnog een brief naar de jeugdarts sturen met 'toen en toen contact gehad met kinderarts over doorverwijzing naar hoofdpijnpoli, kinderarts mevr/dhr huppeldepup ziet hier geen meerwaarde in. De hoofdpijnpoli is alleen na verwijzing van de kinderarts toegankelijk, kunt u hierover contact opnemen met kinderarts en/of hoofdpijnpoli?'

Ach, als ze zich er toch tegenaan willen bemoeien kunnen ze maar beter iets nuttigs doen.

Miriam

Heb jij voor mij de rechterlijke uitspraak?
Mogelijk komt dat hier nog van pas.
Dochter was begin dit schooljaar veel ziek, angsten en pfeiffer, en werd volgens school protocol toch gemeld.
Na een vraag van school heb ik zelf een mail naar de leerplichtambtenaar gestuurd met de uitleg en de vervolgstappen, psychiater, medicatieverhoging, aanpassing rooster enzovoort.
Een vervolgoproep via de post heb ik verder genegeerd.
Inderdaad geen zware gesprekken voor een kind in een kwetsbare periode.
Na de vraag om naar de jeugdarts te gaan, ben ik naar de huisarts gegaan waar de pfeiffer geconstateerd werd (wist ik al redelijk zeker maar goed je moet je tegenwoordig altijd bewijzen).

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.