Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Laag schooladvies hoge Cito-score, wat nu?

Onze dochter gaat door een verhuizing sinds groep 4 naar haar huidige basisschool. Haar resultaten waren altijd gemiddeld en wij hebben bij ieder 10 min. Gesprek aangegeven dat we het idee hadden dat haar capaciteiten niet tot uiting kwamen in haar schoolresultaten. In groep 6 wilde haar leerkracht een welbevinden onderzoek doen, dat is afgenomen en daaruit kwam dat ze zich zowel op school als thuis fijn voelde en ook tevreden was over haarzelf.

Groep 7 was een horrorjaar. Na de herfstvakantie vielen beide leerkrachten weg en stond er een vervangster van 25 jaar voor de klas, net klaar met de pabo. Qua schoolprestaties heeft de hele klas achterstand opgelopen en onze dochter is dit jaar hard achteruitgegaan in citoscores. Ook mentaal is ze achteruitgegaan, deze juf had sterke voorkeuren voor bepaalde kinderen en weinig geduld en overzicht voor wat er in de klas afspeelde door haar gedrag.
In juni van groep 7 geprobeerd haar voor groep 8 in te schrijven voor een andere school omdat ze niet meer naar school wilde. Niet gelukt omdat geen enkele school haar wilde aannemen voor alleen groep 8

Begin groep 8 nog naar een weerbaarheidstraining gestuurd, wederom op het advies van school. Ook hier weer een rapport waarin stond dat er niets aan de hand is met onze dochter en dat ze normaal functioneert.
Schooladvies gekregen voor vmbo kader/vmbo tl, dat hebben we onder protest weten op te krikken naar een vmbo tl advies zodat we haar op een MAVO school konden inschriven. Bijles rekenen geregeld want dat was haar zwakste vak, begrijpend lezen stond ze altijd rond a of a+.
Nog gevraagd om een capaciteitentoetsing maar daar wilde haar leerkracht niet aan.
Nu de Cito uitslag ontvangen van 546 met VWO advies, wat ons gevoel bevestigd dat er inderdaad meer inzat dan er op school uitkwam.
Zijn er ouders met soortgelijke ervaringen, heb al contact gehad met de middelbare school en die verwijzen terug naar de basisschool.

Pieter

Pieter

21-05-2015 om 15:50

inderdaad

Je moet terug naar de basisschool want zij zijn verplicht het advies te heroverwegen bij een hogere uitslag van de cito. Let op: dit betekent niet dat ze een hoger advies moeten geven maar ze moeten het wel heroverwegen.

Verder is een A voor begrijpend lezen duidelijk VWO, wat heeft ze voor rekenen gehaald? Als dat gemiddeld Btjes waren moet ze met deze cito-uitslag inderdaad zeker minimaal naar een havo/vwo brugklas.

Praat met school en als dat niet lukt dan ga je naar de middelbare school.

Pluis123

Pluis123

21-05-2015 om 17:12 Topicstarter

Niet veel hoop op de basisschool

De basisschool wil wel met ons in gesprek maar wil eerst evalueren met het team (wat terecht is) maar wil pas begin juni met ons praten. Gezien de korte tijd die er nog maar is voor het zoeken van een school op hoger niveau zijn wij hier niet blij mee.
Haar leerkracht was niet erg toeschietelijk, dus vrees dat we hier weinig mee op gaan schieten en dan is het weer twee weken later.

belachelijk!

Ga heel erg veel herrie schoppen! Dit is belachelijk. Als ze al A scoorde op taal, en deze score nu dan moet het advies nu heel snel echt hoger! Meteen! Wat denken ze wel niet om je dochter zo te laten zitten potverdx**
Onze dochter heeft ook hoger gescoord dan haar advies. We zijn meteen op gesprek gevraagd en daarbij hebben we een gesprek gehad dat ze als team meteen besloten hebben dat ze een hoger advies krijgt, mede omdat haar werkhouding ook goed en serieus is. We moeten haar met het aangepaste advies volgende week opnieuw aanmelden voor de scholen waar ze voor in aanmerking komt. Volgende week dus al. Ze gaan alle leerlingen nu plaatsen dus als je wacht is er helemaal geen tijd meer en is ze al te laag geplaatst.
Dus haar school moet nu meteen wat doen. Eis dat het advies omhoog gaat, je kent haar het beste en dat heeft ze nu laten zien. Kom voor haar op, de school moet veel meer vertrouwen in haar tonen. NU meteen actie!

MoederVan3

MoederVan3

21-05-2015 om 17:51

mavo-school

Ik lees uit je posting dat jullie haar op een school hebben ingeschreven die alleen mavo biedt en niet op een grote scholengemeenschap. Klopt dit? Heel flauw gezegd heeft deze school er in dat geval geen belang bij dat het advies naar boven wordt bijgesteld, want dan verliezen ze een toekomstige leerling. Ik weet natuurlijk niet of er veel keus is in jullie regio, maar ik zou ondanks officiële procedures andere scholen gaan afbellen. Vorig jaar hadden we hier op de lijst het geval van een allochtone leerling met een vergelijkbare Cito-toets uitslag, diens moeder is toen ook scholen af gaan bellen en uiteindelijk is de jongen op een hoger niveau geplaatst. Helaas is het nu wel heel laat, door het niet echt goede idee van de politiek om de Cito eindtoets naar achteren te verplaatsen.

Pluis123

Pluis123

21-05-2015 om 18:10 Topicstarter

Wel scholengemeenschap

Het is een scholengemeenschap die mavo en alle bovenliggende nieveau's aanbied dus in principe zou ze niet van school hoeven te veranderen. Dat willen we ook liever niet als het niet nodig is. Dit was de eerste keus van onze dochter en ook van ons.

Er zijn nog meer scholengemeenschappen in de stad dus vanavond gaan we samen maar eens bespreken wat we morgen gaan doen. Wachten op de basisschool is geen optie, mss benaderen we nog even het schoolhoofd om ze te laten weten dat we hier geen genoegen mee nemen en zelf actie gaan ondernemen.

Het voelt zo oneerlijk dat ze vorig jaar met deze score zonder problemen naar het VWO of Havo had gekunt en dit jaar niet meer door een school die laag adviseerd. Ze is nl niet de enige met een duidelijk afwijkend advies. Al heeft ze wel verreweg de het grootste verschil tussen advies en Cito.

Pieter

Pieter

21-05-2015 om 19:28

nounou

Dat was vorig jaar niet anders geweest want een school moet het advies geven voor de citotoets komt.

Sanne

Sanne

21-05-2015 om 22:44

Kader?!

Een kaderadvies bij een A op begrijpend lezen?! Wat had ze dan op rekenen? Standaard een D?
Heel raar verhaal van school.

Adrienne

Adrienne

21-05-2015 om 22:53

schoolhoofd

Ik zou in ieder geval niet 'misschien' met het schoolhoofd gaan praten, maar zeker, heel gauw, direct. En de leerkracht zou ik verder negeren (die hoeft verder niet bij dat gesprek te zijn).
Hoewel er ook redelijke kans is dat het advies niet door alleen de leerkracht is verzonnen, maar in het team besproken is, heeft het schoolhoofd meer belangen. En ten slotte is hij/zij eindverantwoordelijk.
Dus morgenochtend bellen voor een afspraak op dezelfde dag of maandag. Als dat niet lukt een telefonische afspraak. Desnoods je verhaal op de mail aan het schoolhoofd (laat dit dan wel even checken op met name werkwoordspelling - jij bent je dochter niet maar geeft toch een betere indruk als dat goed zit).
Succes, ik hoop dat je dochter in de Havo/vwo-brugklas komt!

ook even contact met de scholengemeenschap

Als je haar op dezelfde scholengemeenschap wilt houden waar je haar al had aangemeld, dan zou ik nu meteen al contact met hun opnemen. Zij kunnen druk uitoefenen op de basisschool om het advies bij te stellen. En ik geloof dat ze het advies ook kunnen negeren en je kind gewoon op een ander niveau plaatsen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.