Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Huiswerkbegeleiding

Wij overwegen onze zoon (13 jaar, 2e klas gymnasium) aan te melden voor huiswerkbegeleiding. Hij gaat dan 1 of meer dagen per week na school gezamenlijk met andere kinderen het huiswerk maken. Zoon zelf wil het heel graag en wij voelen er ook wel voor, zeker omdat hij moeite heeft met zeg maar het 'leren leren'. Hij weet gewoon niet altijd hoe hij effectief moet leren en zijn cijfers tonen dit genadeloos aan... De keuze voor het huiswerkinstituut is niet aan de orde: wij gaan gewoon in zee met het instituut dat aan school van zoon verbonden is.

Mijn vraag is eigenlijk wie er van jullie ervaring heeft met huiswerkklasjes? Een concrete vraag is het aantal dagen per week: is het verstandig om met één dag per week te starten en te kijken of het voldoende is? Of is het beter om met wat meer begeleiding te beginnen en dan te kijken of het minder kan?

Wat kan ik precies vragen of verwachten van de begeleiding? Zijn er dingen waar ik extra alert op moet zijn of specifiek om moet vragen?

Ons doel is niet dat zoon overgaat trouwens. We gaan ervan uit dat hij dit jaar blijft zitten of een niveau zal zakken. Het zou fijn zijn als zijn cijfers wat stijgen, maar het doel is vooral hem handvatten te geven voor het leren, en daarmee zijn zelfvertrouwen wat op te krikken.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Tango

Tango

04-04-2014 om 15:29

Hier

Dochter van 13, brugklas VMBO, heeft ook studiebegeleiding. Inderdaad i.v.m. leren leren en daarnaast ook plannen. Hier moesten we bij de mentor aangeven wat het doel van de begeleiding zou moeten zijn. Ik moet zeggen dat hij bij dochter niet heel veel effect lijkt te hebben maar het scheelt al dat ze op de dagen dat ze begeleiding krijgt het huiswerk op school doet en niet meer thuis hoeft te doen. Voor de rest blijft ze een beetje een chaotische flierenfluiter (zo formuleerde mentor het laatst en dat klopte helemaal).
Als je zoon zelf wil zou ik het zeker proberen. Ik zou dan goed overleggen wat het doel dan wel moet zijn voor je zoon.

Marjolein

Marjolein

04-04-2014 om 19:03

De ene huiswerkklas is de andere niet....

Vraag eerst even na hoe het er aan toe gaat bij de huiswerkklas op school en of er echt begeleid wordt. Dat kan heel goed zijn, maar ook slecht.

Hier op school is het niet meer dan een verplicht zitten in een vol lokaal met twee ouders ervoor. Verstand van de stof hebben ze niet. Uitleg is zeer beperkt en als je niet werkt, moet je het zelf maar weten. Als je snel afgeleid bent, of veel uitleg wilt zit je daar echt je tijd te verdoen.

Voor onze kinderen heb ik heel bewust gekozen voor een particuliere zeer kleinschalige begeleiding, met goede uitleg en positieve begeleiding. Er zijn maximaal 3 of 4 kinderen, dus er is ook tijd voor uitleg en samen stof doornemen indien gewenst.

Ook ervaring

Wij hebben huiswerkbegeleiding ingeschakeld toen onze zoon duidelijk hulp nodig had bij het plannen. De chaos in zijn hoofd tot rust brengen. Hij ging iedere dag na schooltijd naar een particulier instituut. Hij had een goede klik met de mensen die er werkten en nam van hun dingen aan die hij van mij niet wilde horen. Het doel was:rust creëren, vooral ook thuis. Dat werkte prima.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

05-04-2014 om 12:37

Ja hier ook

huiswerkbegeleiding voor een van de kinderen. Op een particulier instituut waar goed met de kinderen wordt omgegaan, er goede begeleiding is in plannen en ordenen en waar we als ouders goed op de hoogte gehouden worden van wat er gebeurt, goed gaat en minder goed gaat. Erg positief!

Aagje

rutiel

rutiel

08-04-2014 om 13:10 Topicstarter

Tja

Dank voor jullie reacties zover. Ben blij om te merken dat
de ervaringen over het algmeen positief zijn. Je hebt zeker een punt hoor Marjolein, door te stellen dat de ene huiswerkklas de andere niet is. Maar zoals gezegd staat de keus voor het instituut al vast: dit is een instituut dat verbonden is aan de school.
De folder ziet er prima uit, maar dat zegt weinig natuurlijk.

Volgende week komt er iemand voor een intake, dan zullen we wat nadere informatie horen. Hebben jullie nog goede tips over wat we zeker moeten vragen??

Evanlyn

Evanlyn

08-04-2014 om 15:59

nog geen ervaring,

maar ik ben twee dagen per week echt de hele dag weg en wil zorgen dat zoon die dagen op de studiebegeleiding zit. De overig dagen draai ik zelf de duimschroeven aan...oeps sorry, dan "coach" ik hem. Moehaha.

Dalarna

Dalarna

08-04-2014 om 18:05

Evanlyn

Precies dat ga ik ook doen als mijn jongste naar de brugklas gaat. Twee middagen begeleiding op school. Dat is gratis als hij het nodig heeft en als het geadviseerd wordt en 50 euro voor 2/4 middagen per week twee lesuren. Kind is dan in ieder geval even onder de pannen en zit dan niet achter de computer of iets dergelijks. Dat is wat ik van de huiswerkbegeleiding van jongste vraag. Als oudste hulp nodig heeft wil ik wel wat anders, dan wil ik meer betalen voor individuele begeleiding, bijles dus.

Wat je wil weten

is wat ze aanbieden. Is het een huiswerkklas (zit er in die klas alleen maar iemand toezicht te houden), of is het huiswerkbegeleidin (gaan ze ook actief met je zoon aan de slag?). Ik neem aan dat jij graag huiswerkbegeleiding wil voor je zoon. Zodat er 1. iemand met je kind kijkt naar het huiswerk (ook naar de toetsen en werkstukken op de langere termijn) en daar dan samen een huiswerkplanning voor maakt, 2. dat ze je kind helpen leren (mindmappen, samenvatten), 3. vervolgens dat ze controleren of maakwerk gemaakt is en dat ze overhoren wat er geleerd is, zodat je kind weet of er nog wat energie in gestoken moet worden, of dat het zo wel voldoende is.
En mocht er nou een toets onvoldoende gemaakt worden, dan is het fijn als 4. dat huiswerkinstituut samen met kind bekijkt waar hem dat in zat. Beheers je de stof, heb je de vragen goed gelezen, had je genoeg tijd, waren je antwoorden te lang of juist te kort?
En wil je dat instituut met jou communiceert over de voortgang, en misschien ook met de mentor? Of juist niet?
Succes met de intake!
Engeltje

rutiel

rutiel

23-04-2014 om 20:06 Topicstarter

Update

Ik wil jullie toch graag nog even een update geven. De intake is inmiddels geweest en de begeleiding is gestart. Tot nog toe hebben we er alle vertrouwen in.

We hebben alle vragen gesteld die Engeltje opperde (waarvoor dank) en de antwoorden hebben ons overtuigd van de meerwaarde van huiswerkbegeleiding.

Het instituut wordt gerund door studenten. Dat leek mij in eerste instantie een minpunt maar de organisatoren gaan zeer deskundig te werk. Hun leeftijd brengt mee dat ze dicht bij de leerlingen staan en de onderwijsmethodes van binnenuit kennen. Tegelijk zijn er goede en intensieve contacten met het zorgteam op school.

En het belangrijkste is: zoon heeft weer vertrouwen in zijn eigen kunnen gekregen!

Marieke

Marieke

24-04-2014 om 21:31

huiswerkbegeleiding

Dochter zit niet op huiswerkbegeleiding maar wel op bijles voor wiskunde. De uitleg die ze op school krijgt, is niet genoeg voor een voldoende. Ze krijgt nu bijles / begeleiding van een 19-jarige hbo-student, vorig jaar geslaagd voor vwo en dat gaat heel erg goed. Elke week een half uur en het is genoeg voor een mooie voldoende. Deze 19-jarige doet het hartstikke goed, heeft goede aansluiting met haar en laat haar zelf denken. School heeft een adressenlijstje met leerlingen en oud-leerlingen die bijlessen geven. Prima!

Tink

Tink

25-04-2014 om 00:05

hier ook via school

We hebben zoon ingeschreven voor de 2e periode, dat is dus t/m eind juni 3x per week anderhalf uur, daarvoor betalen we in totaal € 50. Er zijn docenten en ouderejaars aanwezig, in principe werkt iedereen zelfstandig maar je kunt vragen stellen en jezelf laten overhoren, wel op eigen initiatief dus.
Hij kreeg van de week het contract mee dat zowel hijzelf als wij moesten ondertekenen. Het is niet vrijblijvend dus, bij afwezigheid wordt er aantekening gemaakt en contact opgenomen met thuis, en je moet het net als op school ook melden als je bv ziek bent. Zowel via mail als via een briefje.
Groot voordeel: als zoon thuiskomt is hij grotendeels klaar en hoeft eventueel alleen nog extra te leren voor een proefwerk of overhoring. En hij bouwt wat meer discipline op.

Huiswerkbegeleiding werkt niet!

Mijn zoon (4vwo) gaat al 4 maanden naar huiswerkbegeleiding, 3 dagen in de week. Het kost me ruim 300 euro per maand, wat als alleenstaande moeder moeilijk op te brengen is. Voordat hij daarnaartoe ging, had hij 2 gemiddelde cijfers 6. De overige waren 7 of hoger. Nu is de helft van de vakken een punt lager. De andere helft is gelijk gebleven. De conclusies laat ik aan de lezers over.
Wel krijg ik voor 300 euro per maand, 4 paarse overzichten, waarin staat: "Niet aan toe gekomen. Moet hij maar zelf thuis doen".
Eind dit jaar gaat hij sowieso eraf. NOOIT MEER After' S Cool! (Rotterdam, Kralingen).

Angela67

Angela67

28-05-2016 om 19:55

nicoleta

Gaat het lekker zo, laster verspreiden op het internet.Waarom laat je hem niet nu stoppen? je betaalt toch per maand? En heb je al eens aan je zoon gevraagd en met henzelf gepraat? Je klinkt gefrustreerd, maar ik vraag me af of je het een beetje volwassen aangepakt hebt toen je het vermoeden kreeg dat het niet opleverde wat jullie wilden.
Tenzij je hoopte dat zij alle verantwoordelijkheid van je overnamen en je in wonrderen geloofde . . ?
En hoe komt het dat je denkt dat het aan hun ligt? Waarom zou het niet aan je zoon liggen?
gr Angela

Moni

Moni

28-05-2016 om 21:10

waarom ben je eraan begonnen?

Maar twee zessen en de rest hoger lijkt me helemaal prima

Aan zoon liggen...

Je mag toch wel hopen dat huiswerkbegeleiding enige vruchten afwerpt, of moet je nadat je kind van huiswerkbegeleiding komt nog samen met hem huiswerk doen omdat je nu eenmaal niet in wonderen gelooft? Dat vind ik wel wonderlijk.

Het huiswerkinstituut van mijn zoon zou gespecialiseerd zijn in wat moeilijker gevallen, dus dat zoon zich niet altijd liet sturen, ik had ze gewaarschuwd. Als ze zich zo aanprijzen kunnen ze dat verwachten. En daar betaal ik dan ook voor. Zeggen dat "het kan ook aan je zoon liggen" en dat dit niet aan het huiswerkinstituut te wijten valt, dan moet het huiswerkinstituut op tijd aan de bel trekken, meer dan alleen "dat moet-ie maar zelf doen". Gelukkig deed het huiswerkinstituut van mijn zoon dat wel.

Of je nu op een forum naam en toenaam moet noemen is vers twee. Ik ga ook niet met naam van het huiswerkinstituut van mijn zoon hier neerzetten.

Melanie

Melanie

28-05-2016 om 23:26

Ook niet helemaal tevreden

Ook wij hebben inmiddels sinds januari ervaring met een huiswerkinstituut voor zoon in 2 gymnasium. Slimme zoon, maar nogal lui, vrolijke flierefluiter, slordig. Deed vorig jaar ipv de door school genoemde 1,5 tot 2 uur per dag slechts 15 min huiswerk per dag en ging in de 1e met allemaal voldoendes over.

Nu in de 2e ging het mis.

Vanaf januari huiswerkinstituut. Uitgelegd dat hij wat schoolwerk betreft eigenwijs, lui en dwars is (niet altijd, en is eigenlijk superlief, maar vond het niet fijn als ik er thuis achteraan ging).

Inmiddels maanden verder en er zijn allerlei dingen die niet goed lopen bij het huiswerkinstituut. Heeft ondanks de begeleiding diverse onvoldoendes gescoord. Ook voor vakken waar hij voldoende voor staat/stond.

Ik vraag me ernstig af of ze hem - kritisch genoeg - overhoren en kritisch genoeg zijn huiswerk controleren (met de gedachte dat hij dan al de stof leert).

Verder bleek hij de woordjes van Grieks niet te kennen. Bleek de dag voor het proefwerk en was te kort dag om ze hem allemaal nog te laten leren. Gevolg: flinke onvoldoende. Toen ik het instituut belde bleek (hee, verrassend) dat hij Grieks steeds "doorgeschoven" had. Hadden ze me niets van verteld en ik ging er dus vanuit dat hij ze daar al geleerd had. Zucht.

Hij staat er nog steeds slecht voor (zou nu niet overgaan), maar denk/ hoop dat hij uiteindelijk met een eindsprintje wel overgaat. Hoop dat het nergens mis gaat, blijft erg spannend. En wat een zorgen heb ik over schoolwerk/de begeleiding (communiceren met huiswerkinstituut, controleren of ze wel doen wat ze moeten doen etc.). Terwijl we ze juist hadden ingeschakeld om ontzorgd te worden.

Dat was ook afgesproken. Lukt niet goed.

Melanie

Melanie

28-05-2016 om 23:30

Angela

Als je afspreekt met het huiswerkinstituut dat zij de lead nemen en de overall planning doen, dan verwacht je dat zij EN al zijn huiswerk controleren EN overhoren. Niet dat ze dan steeds dingen (ook nog zwak vak) doorschuiven.

Ik verwacht ook van hen, dat zij alles in de gaten houden en naar ons communiceren als wij bepaalde dingen thuis in de gaten moeten houden/overhoren. Zo was het ook afgesproken. Als ze dat dan niet doen, raak ik wel gefrustreerd.

En ik geloof niet in wonderen, maar wist en weet wel dat zoon slim genoeg is en met voldoende inzet (door controle en herhalen herhalen herhalen) prima over kan naar 2 gym. Daar hebben we hen dus voor besteld.

Angela67

Angela67

28-05-2016 om 23:34

melanie

de manier waarop jij en anderen er vanavond over schrijven, klinkt heel anders dan de rancuneuze, 'belasterende' wijze waarop Nicoleta erover schrijft. Zo'n huiswerkbegeleidingsinstituut kan geen wonderen verrichten en je moet gewoon met elkaar vinger aan de pols houden. Dus kind én ouders. Je betaalt inderdaad voor ontzorgen, en ze moeten leveren wat afsgesproken is maar als de cijfers er niet naar zijn of je komt achter andere dingen dan moet je aan de bel trekken. Je moet daar dus niet al te lange tijd overheen laten gaan. Er zit veel kaf onder het koren bij dit soort instituten want hé het is niet makkelijk om kinderen echt goed te begeleiden maar het is wel makkelijk om dit te beloven en veel geld te vragen.
Het zit 'm wat mij betreft dus in de verongeljike toon (en verder totaal geen uitleg) door Nicoleta en ik vind het toch wat naïef om niet wat strakker vinger aan de pols te houden.
gr Angela
ps je begrijpt: veel ervaring hier met huiswerkbegeleiding

Elfje65

Elfje65

29-05-2016 om 12:31

Hier werkte het wel

Maar zoon ging ernaar toe omdat hij thuis te weinig deed. Hij werd daar begeleid in plannen en gewoon het maken. Hij was aangemeld voor bepaalde vakken en op de 2 dagdelen was er een leraar voor dat vak waar hij moeite mee had en vragen aan kon stellen. Dit deed hij in de klas te weinig. Het was een extern bureau binnen het schoolgebouw. Ze overhoorden niet ofzo, maar waren wel op de hoogte van het toetsrooster etc. Het heeft wel geholpen toen hij dreigde weer af te glijden nadat hij was blijven zitten. Het jaar erop was het een stok achter de deur om goed zijn best te doen en goed plannen. Anders had hij er weer heen gemoeten.

Alicia

Alicia

29-05-2016 om 13:02

niet zelf

maar een vriendinnetje van mijn dochter heeft het afgelopen half jaar huiswerkbegeleiding gehad. ze is slim genoeg, maar maakte haar huiswerk niet. Slechte planning, geen zin, geen tijd. Inmiddels heeft ze de 4 tekorten die ze had, opgehaald. Bij haar heeft het dus goed gewerkt.

Els

Els

29-05-2016 om 16:32

Verwarring

Nog iets: huiswerkbegeleiding is iets anders dan bijles. Bij het eerste gaat het niet om meer dan begeleid (= er kijkt iemand of je iets aan het doen bent) huiswerkmaken, bij het tweede gaat het ook om 'inhoudelijke bijstand'. Denk ik tenminste.

Planning leren maken

En bij een goed huiswerkinstituut leren kinderen om een planning te maken. Of ze het lukt om daaraan te houden is vers 2, dus dat leverde nog wel wat strijd op, maar in principe weet mijn zoon hoe hij moet plannen en dat je vooruit moet denken. Iets waarvan ze op school vaak van uit gaan dat dat aangeboren kennis is, want noch op de lagere school, nog op de middelbare werd daar aandacht aan besteed. Nou kan ik als ouder wel zeggen dat je moet plannen en hoe dat moet, maar als je puber je ouders maar een stelletje zeurpieten vindt, is het handig dat je dat op het huiswerkinstituut wordt uitgelegd.

Martijn

Martijn

06-04-2018 om 16:05

Online huiswerkklas

Misschien is online huiswerkbegeleiding een idee? Wij hebben erg goede ervaringen met (link verwijderd door forumbeheer)

Lente

Lente

06-04-2018 om 20:31

Wat knap Martijn dat jij nu weet wat er in 2016 nodig was

Of maak je gewoon reclame?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.