Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Triva

Triva

23-03-2016 om 08:26

huiswerk maken is slecht voor basisschoolleerlingen

http://www.welingelichtekringen.nl/wetenschap/558576/de-wetenschap-is-duidelijk-huiswerk-is-slecht-voor-basisschoolkinderen.html

Veel kinderen krijgen op de basisschool al in meer of mindere mate huiswerk mee. Het idee is dat ze daar slimmer van worden en er dus een goede reden is om hun fijne speeltijd op te offeren, maar uit meerdere onderzoeken blijkt dat huiswerk bij jonge kinderen helemaal geen effect heeft op hun schoolresultaten en dat huiswerk eigenlijk alleen maar negatieve gevolgen heeft.

Aversie
Onderzoeker Harris Cooper van Duke University vergeleek in totaal zo’n 180 studies. Alleen bij middelbare schoolkinderen heeft huiswerk een gematigd positief effect op de leerprestaties, concludeert hij. En dan nog alleen als ze er niet meer dan twee uur per dag mee kwijt zijn. Bij jongere kinderen ontstaat door huiswerk een hekel aan leren. Ze ontwikkelen een aversie tegen school en zijn minder geneigd door te studeren.

Relaties
Ten tweede is er het effect op persoonlijke relaties. In veel gezinnen is er constant ruzie over huiswerk. In plaats van elkaar te ondersteunen en een goede tijd te hebben, zijn er alleen maar strubbelingen aan het eind van de dag. Ouders moeten continu de politie-agent spelen. Dat komt ook omdat kinderen de verantwoordelijkheid voor het maken van hun huiswerk nog niet aan kunnen. Ze zijn daarvoor volledig afhankelijk van hun ouders, die niet zelden dan zelf de opdrachten maar invullen.

Spelen
Tenslotte is het nog zo dat voor de ontwikkeling van jonge kinderen voldoende slaap, fijne familierelaties en actieve speeltijd net zo belangrijk zijn als school. Dit soort dingen hebben even goed een positief effect op het geheugen, het gedrag, de focus en het leerpotentieel van een kind. Het is dus beter om te stoppen met huiswerk voor jonge kinderen en ze weer lekker te laten spelen. Daar worden ze ongetwijfeld gelukkiger van en wellicht nog slimmer ook.

Triva

Triva

23-03-2016 om 08:26

Duitsland

In Duitsland hebben ze toch kortere schooldagen met veel huiswerk?

Tris

Tris

23-03-2016 om 08:38

misverstand

Ik hoor en lees vaak, ook hier, dat kinderen kunnen wennen aan huiswerk op bo.
Mijn dochter is voor mij een bewijs van mijn idee dat dat wennen niet nodig is
Dit jaar begonnen op vo, nooit huiswerk gewend, en gaat echt als een speer. Ze heeft een huiswerkattitude waarvan ik me regelmatig afvraag hoe ze daar toch aan komt? Zeer gedisciplineerd, huiswerk gaat áltijd voor, is altijd klaar en in orde. Ze doet ook nooit méér dan nodig is, waardoor het leuk blijft.
En ik zit er nooit achteraan. (ik help wel bij vragen van haar)

@nnemoon

@nnemoon

23-03-2016 om 08:52

Wat een onzin.

Ik vind dit echt onzin. Mijn zoon is niet zo snel als de gemiddelde leerling. Hij heeft veel tijd nodig voor herhalen, vooral met het leren van toetsen. Prima, maar dat betekent dat hij iedere dag even naar zijn huiswerk moet kijken. We hebben er geen strijd over, hij weet dat het niet anders kan en vraagt iedere dag wat hij aan huiswerk heeft.

Hij is echt een buitenkind, voetballen, skeeleren, fietsen ed. maar als hij om 15.00 uur uit school is en hij gaat pas om 20.30 uur naar bed is er echt nog genoeg tijd voor hobby, sport en plezier naast zijn huiswerk.

Ik vind het juist een voordeel. Hij is er al zo aan gewend dat de overstap naar het voortgezet onderwijs wat betreft huiswerk maken en leren voor hem niet zo'n grote stap zal zijn.

Fransien

Fransien

23-03-2016 om 09:26

Huiswerk hier vanaf groep 6

Bij onze school geven ze vanaf groep 5 de opdracht om een boekbespreking te doen (thuis voorbereiden).
Vanaf groep 6 krijgen ze iedere week of topo, of geschiedenis, of aardrijkskunde mee om te leren. En eens per jaar een spreekbeurt en boekbespreking.
Vanaf groep 7 komt daar eens per week 15 min rekenwerk bij (max 15 min, bij mijn kinderen meestal max 5).
Pas in groep 8 hebben ze 4 keer per week huiswerk, max 15 min per dag.

Bij ons is het na schooltijd lekker spelen, 's avonds na het eten oefenen ze toch al op hun instrument en degene die dan nog huiswerk hebben, doen het dan. Zoveel stelt het toch niet voor.

De kinderen in Duitsland gaan alleen 's ochtends naar school en hebben 's middags een uurtje huiswerk in de eerste 4 klassen. Helaas hebben ze dan ook een vakantieschrift met voor iedere vakantiedag huiswerk, om het niet te verleren...
Dat is echt een ander schoolsysteem, dat is niet met het onze te vergelijken.

angel3

angel3

23-03-2016 om 10:33

niet nodig

Ik kan me voorstellen als je kind wat lastiger meekomt dat het dan nodig is om thuis extra te oefenen. Ik vind dat iets anders dan standaard huiswerk. Hier een basisschool zonder huiswerk en zoon in brugklas. Echt geen enkel probleem. Dat wennen is onzin. Je gaat nu toch kinderen van 6 ook geen ramen laten lappen zodat ze vast kunnen wennen? of lullige opmerkingen maken zodat ze vast kunnen wennen aan lompe collega's.? Leren en huiswerk kan nog lang zat en draagt niks bij aan resultaten. Ik heb zelf ook op huiswerkloze school gezeten.

mirreke

mirreke

23-03-2016 om 11:01

eens hoor!

met het artikel.

En ja, in DE hebben ze korte schooldagen en veel huiswerk. Mijn persoonlijke theorie is al jaren dat precies dat de reden is waarom de band tussen ouders en kinderen in DE vaak niet goed is. Dat vermaledijde huiswerk zit ertussen.

Net zoals wij hier in NL de leerplichtwet hebben, waarbij ouders verantwoordelijk zijn voor het schoolgaan van hun kinderen, bestaat in Duitsland een wet waarbij ouders er verantwoordelijk voor zijn dat hun kinderen het huiswerk maken (ja echt!). Wat dus leidt tot bijzonder veel ruzies en explosies.

neteret mut

neteret mut

23-03-2016 om 11:12

en in Belgie

is het ook heel gewoon dat er vanaf klas 1 (groep 3) elke dag huiswerk mee naar huis gaat. In de dan nog plaatjes/ stempel agenda staat wat er geoefend moet worden die dag ( letters automatiseren, cijfers en dan later woordjes, sommetjes enz.). Geen vakantiehuiswerk, wel advies om toch af en toe te oefenen en er gaan proefballonnen op om de zomervakantie in te korten.

Dees

Dees

23-03-2016 om 11:20

wat ik mezelf herinner

Wat ik uit mijn jeugd herinner is dat ik huiswerk maken op de basisschool vreselijk vond. Je was 4 dagen pas om 15:30 uit, betekende in mijn geval dat ik na 16:00 thuis was, en om 19:30 was het alweer bedtijd en in die tussentijd moest ik ook nog eten en afwassen (bij elkaar een uur) en een uurtje helpen in huis (stoffen en zuigen en strijken enzo), dan had ik dus 1,5 uur voor mezelf.
1 dag was ik 12:15 vrij en dat betekende wat meer helpen in huis...2 uurtjes, dus had ik 3,5 uur voor mezelf. Overigens sportte ik ook nog 2 keer per week (kostte ook zo'n 2 uur per keer).

Toen ik naar de middelbare school ging vond ik het niet erg om huiswerk te maken. School was om 15:15 op zijn laatst afgelopen, waarbij ik zeker 2 keer in de week om 13:00 uur al klaar was. Daarnaast gebeurde het ook wel dagen dat ik om 12:00 pas hoefde te beginnen, tijd zat voor huiswerk.

Sneeuwitje

Sneeuwitje

23-03-2016 om 11:47

hier

Vanaf groep 4 boekbespreking / spreekbeurt (kijk-envertelkring). Kind in groep 5 heeft verder geen huiswerk. Vanaf groep 6 wel topo, geschiedenis, biologie en dergelijke en de genoemde boekbesprekingen/ spreekbeurten (1 per jaar volgens mij), ook gaan ze dan een werkstuk thuis maken. Ik vind het tot nu toe niet heel erg veel allemaal.

wel hoor ik van andere ouders met kinderen in de hogere groepen dat ze het best veel vinden allemaal. Maar de overstap naar de middelbare school vinden ze daar door dan wel weer soepel verlopen. Of het echt daardoor komt,kan ik natuurlijk niet beoordelen. wel dat het kind gewend is aan huiswerk maken. Maar het zal ongetwijfeld erg per kind verschillen.

Sneeuwitje

Jaina

Jaina

23-03-2016 om 11:52

Nut

In Frankrijk is het geven van maakwerk als huiswerk op de basisschool officieel verboden. Leerwerk mag wel opgegeven worden. Weinig scholen die zich aan die wet houden. De meeste leerkrachten geven ook maakwerk op dat thuis gedaan moet worden. Inderdaad meestal vanaf groep 3 regulier en zelfs op de kleuterschool krijgen ze wel eens een huiswerkje mee. De meeste ouders zijn ook voorstander van huiswerk en klagen dus niet.

Persoonlijk zie ik het nut niet in van huiswerk op de basisschool behalve voor de zwakke leerling. Voor leerlingen die goed meekomen op school en geen achterstand hebben zouden de schooluren ruim voldoende moeten zijn om de stof te leren beheersen. Voorbereiden op de middelbare school vind ik ook wat onzin. De middelbare school is zo anders ingedeeld dat het toch allemaal anders toegaat. Bovendien kunnen ze dan wennen aan het maken van huiswerk. Dat hoeft helemaal niet preventief.

Verder laat ik mijn kinderen gewoon hun huiswerk maken en doe er niet moeilijk over maar het nut zie ik er nog steeds niet van.

Jaina

Jaina

23-03-2016 om 11:55

Vakantie

Huiswerk in de vakantie is hier niet te verplicht maar alle supermarkten en boekhandelaars verkopen vakantie werkboeken zodat de kinderen hun werk bij kunnen houden gedurende de zomer. Ik koop ze ook wel. De zomer is best lang en wat werk bijhouden is dan handig. Voor de basisschool zo'n algemeen boek en voor de middelbare school gespecialiseerde boeken in de zwakke vakken.

Li

Li

23-03-2016 om 11:58

principe

De middelbare school gaat uit van een heel ander principe dan de basisschool. Op de basisschool geeft de leraar een korte instructie en daarna gaan de leerlingen aan de slag. Het gaat daar vooral om heel veel oefenen. De schooldagen zijn lang, dus het idee is dat het daar (op school) ook gebeurt.

Op een middelbare school wordt de tijd bijna helemaal aan instructie besteed. Daarna moet je thuis aan de slag. Het is een ander systeem, waar je sowieso aan moet wennen. Maar dat kunnen de meesten (helaas niet allemaal) ook wel aan tegen die tijd. het argument van "straks moeten ze het kunnen dus moeten ze het nu ook kunnen" heb ik nooit zo overtuigend gevonden. Alles heeft zijn tijd.

Ik vind dus dat huiswerk niet thuishoort op de basisschool, tenzij er achterstanden zijn bij een bepaalde leerling.

Goudvis

Goudvis

23-03-2016 om 12:04

wennen

Ik begrijp dat argument van "wennen aan huiswerk ivm het VO" ook nooit. Moet je daarom je vrije uurtjes tot je 12e verspillen aan het doen van huiswerk? Spelen lijkt me veel nuttiger. Wennen aan huiswerk doe je zodra je op het VO zit binnen enkele maanden.
Mijn kinderen hebben thuis echt wel eens extra oefening gehad. Maar het is nooit verplicht geweest. Behalve één topotoets en één boekbespreking of spreekbeurt per jaar.

Moni

Moni

23-03-2016 om 12:22

Ik zou de spreekbeurt/werkstuk wel als huiswerk houden

Het is niet haalbaar om een boekbespreking of werkstuk of spreekbeurt goed in de klas te begeleiden. En dit soort opdrachten vind ik heel waardevol.
In groep 5 probeerde de juf toch alles op school te doen. Het effect was dat ze maar een paar kinderen had kunnen begeleiden omdat die erg veel aandacht nodig hadden. De rest moest het doen met een A4-tje over de aanpak.
Dit soort dingen vind ik ideaal om thuis te doen omdat je de begeleiding goed kunt aanpassen aan het kind. Zo moeten kinderen die dit makkelijk oppakken toch aan de bak! Dan leren ze echt verder te komen. En kinderen die veel moeite hebben, kunnen hun eigen stappen zetten.
En zo houdt de juf tijd over om de kinderen te helpen die thuis niet geholpen kunnen worden.

Imogen

Imogen

23-03-2016 om 12:54

trivia

'Het idee is dat ze daar slimmer van worden en er dus een goede reden is om hun fijne speeltijd op te offeren, maar uit meerdere onderzoeken blijkt dat huiswerk bij jonge kinderen helemaal geen effect heeft op hun schoolresultaten en dat huiswerk eigenlijk alleen maar negatieve gevolgen heeft.'

Kinderen zitten tot drie uur op school en gaan ergens tussen zeven en negen naar bed. Tijd zat dus om te spelen én een half uurtje huiswerk te maken. Vooral omdat dat bij de meeste scholen niet dagelijks zal moeten, maar hooguit een keer per week.

Jonge kinderen krijgen vaak helemaal geen huiswerk mee, dat is op veel scholen pas vanaf groep 6. Dan zijn ze niet zo heel jong meer.

Wel goed maar niet te vroeg

In groep 7 en 8 vind ik huiswerk prima. Bij onze school krijgen alleen de zwakkere leerlingen werk mee naar huis. Dat vind ik oneerlijk. Mijn kinderen krijgen alleen de bekende toetsen en daar zijn ze zo snel mee klaar dat het niets voorstelt. Een beetje maakwerk elke week vind ik prima, maar dan wel een half uurtje per week (of twee keer een kwartiertje). Gewoon om er aan te wennen thuis iets te doen en daar een beetje zelfstandigheid in te leren. Ik vind op die leeftijd spelen en sporten veel belangrijker, maar dat blijft op het VO ook belangrijk.

@nnemoon

@nnemoon

23-03-2016 om 14:03

Vervolg op mijn vorige stukje.

@angel3 het gaat niet om extra oefenen bij mijn zoon, maar om standaard huiswerk.

Het gaat niet alleen over huiswerk maken bij mijn zoon op school. Maar ook hoe gebruik ik een agenda, schrijf ik het op de juiste dag en leren plannen en houden aan gemaakte afspraken. Vanaf groep 7 is dus een agenda verplicht.

Bij zoon op school werken ze met Muiswerk, een soort huiswerk wat je thuis maakt op de computer. Hij moet iedere week één uur aan Muiswerk gewerkt hebben. Leuk om te doen, het is ingesteld op het niveau van ieder kind afzonderlijk. Voor de zwakkere maar ook voor de kinderen die voorlopen is het op maat gemaakt.

vit

vit

23-03-2016 om 14:06

huiswerk

zoon, die nu in de 3e van het vo zit, zat op een basisschool waar veel huiswerk(rek/taal/topo) gegeven werd. Ik heb er nooit het nut van ingezien. Altijd strijd. Strijd in tijd die ik hem liever extra in buiten spelen zag steken. Niks wennen aan, vo was het net zo'n strijd. Huiswerk is voor mijn zoon een ellende, ik had hem destijds graag nog wat huiswerkvrije jaren gegeven. De boekbesprekingen en werkstukken, daar leerde hij wel wat van(vond hij net zo erg, dat wel)

Sieb

Sieb

23-03-2016 om 14:15

Spelen!

Wij hebben bewust voor een basisschool gekozen waar geen huiswerk opgegeven werd. Voornamelijk omdat we vinden dat kinderen tot een jaar of twaalf in een boom, sloot, sportveld oid thuishoren en ze al genoeg moesten werken op school. Verder vond ik de pubertijd vroeg genoeg om aan het geleur te beginnen. Toentertijd werd in de onderwijswereld nog gedacht dat huiswerk maken op de basisschool meerwaarde had, maar dat ging in tegen mijn praktijkervaring in het VO: leerlingen die in het VO voor het eerst met huiswerk te maken krijgen, passen zich net zo makkelijk (of moeilijk) aan. Leuk om te lezen dat veel onderzoek mijn idee daarover ondersteunt!

Niet een antwoord

Ik denk dat er niet een antwoord is. Voor sommige kinderen is huiswerk maken prima, voor anderen is het een constante ellende en alles wat daar tussenin zit.
Voor mijn kinderen was het prima zodat ik ze thuis beter uit kon leggen hoe het allemaal in elkaar stak. Omdat ze op school niet begrepen werden.
Bovendien kregen we daardoor een goede samenwerk relatie die zich voortzette op het voortgezet onderwijs. We hadden al een goede routine.
In ons speciale geval bleek dat wel fortuinlijk.
Ik had het niet verwacht want zelf had ik geen huiswerk gehad op de basisschool en was volledig zelfstandig door de middelbare school gezeild.
Dus ik heb me wel vaak verbaasd wat ik op mijn bordje kreeg.
En me blauw gezocht naar passende huiswerkbegeleiding op het voortgezet onderwijs toen het wel wat veel bleek te worden.
Maar omdat mijn kinderen een op een begeleiding nodig hebben is dat gewoon moeilijk. Dus ja, hier was het wel een succes.
Als het pas op het voortgezet onderwijs was begonnen weet ik niet of ik het op had kunnen pakken.

Dees

Dees

23-03-2016 om 15:43

Nou zoveel tijd hebben die kinderen niet.

Imogen, tussen 3 en 7 hebben kinderen 4 uur. Gedurende die 4 uur moet naar huis gelopen/gefietst worden, even wat bijgepraat worden met de ouders, gegeten worden, afgewassen worden, en dan als ze geluk hebben hebben ze in die tijd 1/1,5 uur tijd gehad om te spelen, en dan moeten ze zich alweer klaarmaken voor bed.

mijk

mijk

23-03-2016 om 16:02

Ik lees wel eens Amerikaanse blogs

en daar is sprake van anderhalf uur huiswerk per dag voor kinderen van 7. Dat lijkt me zo niets met de Nederlandse situatie van doen hebben dat zo'n onderzoek gewoon niks meer zegt.

Zelf vind ik beperkt huiswerk op de basisschool handig omdat kind en ik in die tijd een vorm gevonden hebben van hoe ik het begeleid. Ik kan wat tips en truukjes geven en dat nemen ze op basisschoolleeftijd nog wat makkelijker aan.

Mijk

Sanne

Sanne

23-03-2016 om 16:34

Ik vind het hier prima

Kind is vier dagen om 14.15 uit en een keer om 12.30. Ligt niet voor 9 uur in bed. Weekend vrij, weken vakantie. Schooltijd is inclusief pauzes, spelletjesmiddagen et cetera.

Per week doet ze een half uurtje over haar gewoon huiswerk, maar zeker een uur en meestal meer aan haar pluswerk.

In haar geval blijft er enorm veel vrije tijd over. Ik heb echt niet de indruk dat ze er zielig mee is en ruzie hebben we er ook niet over. Dan maakt ze het niet en moet ze maar aan de juf uitleggen waarom ze het niet maakte. Is haar verantwoordelijkheid.

Imogen

Imogen

23-03-2016 om 17:13

Sieb

'Voornamelijk omdat we vinden dat kinderen tot een jaar of twaalf in een boom, sloot, sportveld oid thuishoren en ze al genoeg moesten werken op school.'

Huh? De meeste kinderen in groep 8 zijn meer bezig met computerspelletjes dan met buiten spelen. En dan kun ze net zo goed huiswerk maken.

Elfje65

Elfje65

23-03-2016 om 18:41

Imogen

Wat jammer toch dat alleen buitenspelen als ontspanning gezien wordt. Gamen is dat net zo goed. Hier een huiswerkarme basisschool, hooguit topo en werkstukken etc. Pas vanaf groep 7/8 wat meer, maar was ook niet echt indrukwekkend. En ja, ze moesten wennen aan huiswerk op VO, maar daar waren ze met een paar maanden aangewend en hebben. De hoeveelheid die ze in de brugklas kregen hadden ze toch nooit in groep 8 gehad.

Als ze dan maar op school zelf goed uitgedaagd worden

Het kind dat aan de bovenkant van gemiddeld zit wat leerprestaties betreft, moet dan wel op school uitgedaagd worden met leren.
Want anders is het op de middelbare school schrikken: tijdens de les kan je niet meer met een half (of nog minder) oog/oor op te letten om alles te snappen èn je krijgt nog huiswerk op ook. En dat op een leeftijd waarop sommige kinderen niet alles meer aannemen van hun ouders en beslist niet wilt dat ze helpen.

Sieb

Sieb

23-03-2016 om 19:39

Imogen

Ik heb sportieve buitenkinderen en dat waren we zelf ook. Dat is dan dus ook ons referentiekader. Maar natuurlijk hoort ook gamen tot een vorm van ontspanning voor oudere kinderen, dus wat mij betreft neem ik het op in mijn lijstje. Ik vind de schooldagen uit voldoende werkuren bestaan. In het VO (in de onderbouw) vind ik het aantal uren dat leerlingen geacht worden met schoolwerk bezig te zijn veel te hoog, maar daar kan je als ouder geen invloed op uit oefenen. Door te kiezen voor een basisschool zonder huiswerk, hebben kinderen in ieder geval tot de middelbare schooltijd zoveel mogelijk vrije tijd. Om er maar een cliché in te gooien: later moeten ze nog lang en hard genoeg werken.

Imogen

Imogen

23-03-2016 om 19:43

ach

'Om er maar een cliché in te gooien: later moeten ze nog lang en hard genoeg werken.'

We hebben het over een half uurtje per week. Ik vind dus echt dat je overdrijft.

Sieb

Sieb

23-03-2016 om 19:53

Overdrijven?

Ik snap het het nut van een waarde-ordeel hier niet zo goed. Van ons hoeven kinderen op de basisschool, beargumenteerd, geen huiswerk te maken en daar hebben we onze schoolkeuze op gebaseerd. Er komen hier ook ouders voorbij die andere argumenten zwaarder hebben laten wegen en ook andere kinderen hebben en dus een andere afweging hebben gemaakt of de kwestie niet belangrijke genoeg vinden om mee te wegen in hun schoolkeuze. Dat is dat. Ik lees dat er verschillen zijn, maar het komt niet in me op om daar een oordeel over te gaan hebben. Mijn kinderen zullen niet bezwijken onder hun huiswerkvrije basisschoolperiode en ik ga ervan uit dat de kindertjes die wel huiswerk hebben moeten maken hierdoor ook niet voor het leven beschadigd zijn.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.