Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
DonG

DonG

19-06-2014 om 10:47

Huiswerk in Magister?

Zoon gaat binnenkort naar een Havo/Vwo brugklas. Op de school waar hij naartoe zal gaan gebruiken ze Magister. Daar worden ook de meeste proefwerken in vermeld. Alleen het huiswerk en sommige toetsen moet in een agenda geschreven worden. Laat zoon nu net het type verstrooid, vergeten, kwijt zijn. Ik ben bang dat hij dit vaak gaat vergeten..... Hoe kan ik hem helpen om toch dit wel te doen? Ik vind het zo jammer dat ook het huiswerk niet in magister wordt gezet. Gaat dit bij de meeste scholen nog zo? Dat de kinderen dus zelf hun huiswerk op moeten schrijven. Iemand tiips?

Zelf doen

Mijn zus werkt op een school waar ze expres het huiswerk niet op Magister zetten, omdat ze de kinderen willen aanleren het huiswerk goed op te schrijven en vooruit te plannen. Ze vinden dat de kinderen lui worden als alles voorgekauwd wordt. De ouders klagen daar wel over, dus misschien gaan ze alsnog overstag.
Het is fijn als je als ouder kunt meekijken, maar de kinderen schuiven hun eigen verantwoordelijkheid wel gemakkelijk af op Magister. Op de HBO opleiding waar ik werkte, hadden we ook een soort Magister. Daar werd wel alles opgezet. Maar hoe vaak ik de smoes niet heb gehoord 'Ik kon niet op de elektronische leeromgeving, dus ik wist niet wat ik moest doen.' Computer stuk, stroom uitgevallen, het stond er 'onduidelijk' op... allemaal redenen om niet je huiswerk te hoeven maken. Daar hebben scholen terecht geen zin in.
Mijn dochter had in de onderbouw een klassen-what's app. Als ze ziek was of naar de ortho, kon ze via die app aan haar klasgenoten vragen wat het huiswerk was. Nu ze haar profiel heeft gekozen, heeft ze vaak per vak zo'n what's app groep. Ze maken ook foto's met hun mobiel van hun aantekeningen voor afwezige kinderen en sturen die via de app naar ze toe.

Niet waterdicht

Hier wordt het huiswerk wel in Magister gezet, maar het systeem is nooit waterdicht. De ene docent noteert alles precies, de ander zet alleen neer 'toets grammatica', zodat je op basis daarvan niet kan achterhalen wat je nou precies moet leren. Of ze zetten iets in Magister zonder het in de les te melden, dan moet je kind het maar net toevallig zien. Regel is dat de agenda leidend is. De leerlingen moeten dus wel zelf hun agenda goed bijhouden, Magister is een back up.

Wat me op de school van jouw zoon lastig lijkt is dat sommige toetsen in de agenda moeten en andere toetsen op Magister komen te staan. Lijkt me verwarrend.

skik

half half

Hier zet de ene docent het huiswerk wel op magister, en de andere niet. Weer een andere docent stuurt vaak mailtjes (niet via magister maar naar 'privé' email adressen van leerlingen) met huiswerk en allerlei tips. Daar kwam mijn zoon kort geleden eens achter (opent niet zo vaak zijn mail, dus).
En ik zag laatst dat een docent op magister had gezet: "het huiswerk stond op het bord". Haha!

Kortom, ik raad je kind vooral van harte aan om zijn agenda goed bij te houden. Je kunt hem helpen door hem er in het begin regelmatig aan te helpen herinneren en door bijvoorbeeld elke dag uit school even zijn agenda te checken. Er wordt op de meeste scholen in de brugklas (bij mentorles) ook aandacht aan besteed.

DonG

DonG

19-06-2014 om 12:45

Al wat wijzer

Het is voor mij ook allemaal nieuw. Het is mijn eerste kind die naar de brugklas gaat. Ik hoor hele goede tips. Ik was er van overtuigd dat het handiger is om alles op magister te hebben staan. Maar inderdaad zal de smoes van geen verbinding hebben gebruikt worden ha,ha. Ik vind de klassen wats app inderdaad handig! We gaan ook meteen beginnen met huiswerkbegeleiding. Als het goed zijn huiswerk opschrijft en plannen en aanpak van huiswerk onder de knie heeft mag hij het zonder huiswerk begeleiding proberen. Ik hoop dat zoon het op een gegeven moment zelfstandig kan.

Karmijn

Karmijn

19-06-2014 om 12:47

Hier een uitkomst

Zoon zit in de derde en sinds een half jaar moet alles hier verplicht in magister van de schoolleiding. Man man, wat is ons leven makkelijker geworden zeg!

Onze zoon kan dat echt niet, huiswerk noteren. Het is ook verschrikkelijk lastig voor hem. Aan het einde van de les, je agenda pakken, het leesbaar opschrijven, op de juiste regel, op de juiste week, op de juiste dag. Waardeloos was dat.

Onze zoon is best slim en heeft best een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Maar dat huiswerk, dat kwam op de een of andere manier nooit goed in zijn agenda. Nu is het even de app openen en je weet precies wat je kunt verwachten de komende dagen.

Ik vind docenten die bang zijn dat leerlingen lui worden als ze het huiswerk op magister zetten, eerlijk gezegd nogal gemeen.
Wat willen ze nu? Het doel is toch dat iedereen weet wat het huiswerk is? Wat is erop tegen om het zo makkelijk mogelijk te maken?
Gaan zij zelf ook nog typen op een ouderwetse typemachine omdat je lui wordt van tekstverwerkingsprogramma's? En doen ze hun was met de hand?

Is er eindelijk eens een goede ontwikkeling, weiger je hem te gebruiken. Pffffff.

Hier ook,

docenten die wel en niet gebruik maken van Magister. Leerlingen raken wel gewend aan de desbetreffende docent. Maar magister is ook een middel om de cijfers te bekijken. Dan wordt het lastig voor een ouder als de helft van de vakken niet ingevuld zijn zodat het geen beeld heeft hoe een kind ervoor staat.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

19-06-2014 om 13:35

en hier

Op de school waar dochter volgend jaar start wordt alles in Magister gezet. Op de presentatie van de leerlingenraad hoorde ik zelfs dat huiswerk wat er niet instaat niet telt.

Ik vraag me eigenlijk af of het wel zin heeft om een agenda aan te schaffen. Vroegâh was de agenda zo'n beetje het belangrijkste wat je had op school, daar gingen we ook echt voor naar de schoolcampus. Is dat eigenlijk nog steeds zo?

Minthe

Minthe

19-06-2014 om 13:42

Agenda

Mijn kinderen zijn ook erg slecht in agendabeheer, maar ik moet zeggen dat het wel beter gaat. M'n jongste (1 vwo) schrijft inmiddels wel alles op, maar nog niet echt leesbaar of handig. De oudste (3 vwo) weet ik eigenlijk niet, want zijn agenda staat volgens mij altijd thuis en huiswerk doet hij eigenlijk zelden (toch eens vragen ). Op zich vind ik het leren noteren in en beheren van een agenda (analoog of digitaal) best een handige vaardigheid....

School gebruikt Magister overigens wel consequent voor proefwerken, het rooster en de cijfers.

Hier

Alles op magister. Huiswerk, soms al weken in het voren. Proefwerken altijd aan het begin van trimester voor het hele trimester erin. Tussendoor dan so erbij. Als het niet in magister staat
Is het geen huiiswerk. Heerlijk! En juist heel goed voor leren plannen omdat de proefwerken er ook al tot 10 week vooruit in staan.
En natuurlijk de cijfers

Vooruitgang

Ik pleit ervoor om volop gebruik te maken van gemaksdienende technologie. Wat is het doel van school nou uiteindelijk? Dat kinderen onbelemmerd kennis en vaardigheden op kunnen doen of dat ze gestraft worden met slechte cijfers omdat ze hun agenda niet goed bijhouden? Alles goed in je agenda zetten is voor veel leerlingen lastig, waarom zou je ze het lastiger maken dan nodig? Bovendien wordt door scholen van ouders monitoring en begeleiding van hun kind verwacht, die kunnen dat beter als alles voor hun zichtbaar in Magister staat.

Mijn vader moest nog alle spoorlijnen met stations kunnen opdreunen, daar ziet nu ook niemand meer het nut van in. Vroeger kenden de meeste mensen de belangrijkste telefoonnummers uit hun hoofd, nu kennen ze ze niet meer want ze staan toch in de telefoon geprogrammeerd. De meeste docenten zullen ook wel niet meer zonder hun smartphone kunnen. En het gros van de leerlingen heeft de beschikking over meer dan één internetapparaat en wifi is redelijk alomtegenwoordig, dus niet op Magister kunnen kijken is niet zo'n legitieme smoes.

skik

DonG

DonG

20-06-2014 om 10:57

vraagje...

Kan ik de school bellen en meer informatie vragen over magister? Of ze er naar streven om al het huiswerk in magister te zetten of het gewoon meer de verantwoordelijkheid van het kind vinden om een agenda bij te houden. Ik ben altijd bang een zeur te zijn vandaar mijn vraag. Is het überhaupt gebruikelijk om de middelbare school te bellen met dit soort vragen. Ik wil ook graag dat ze extra op zoon letten qua huiswerk opschrijven. Kan ik dat doorgeven? Anders raakt hij de weg in het begin al kwijt..... Zou ik zonde vinden. Verder heb ik nog wat vragen over dyslexie bij zoon en hoe en wat. Naar wie kan ik vragen. Bij wie kan ik met zulke vragen terecht? De mentor?

DonG

DonG

20-06-2014 om 11:01

oja.....

Nu ik er meer over nagedacht heb vind ik het toch wel fijn dat al het huiswerk in magister staat. Dit voor alle chaotische kinderen en kinderen die en slecht handschrift hebben en als je ziek bent geweest etc etc etc. Ga toch liever met de tijd mee qua gemakken. Iemand die chaotisch is heeft nu net dat extra steuntje nodig om de boel te kunnen overzien. Zoon heeft echt extra steun nodig qua huiswerk en plannen en agenda. Spijt dat ik hier niet eerder aandacht toen ik een geschikte school uitzocht. Balen........

Dalarna

Dalarna

20-06-2014 om 11:16

Dong

Mijns inziens kun je dit soort vragen beter mailen, dan sturen het direct door naar degene die daarover gaat:

algemene vragen over magister: naar algemeen mailadres
vragen over jouw zoon specifiek: naar mentor maar dat zou ik doen als de school is begonnen na de vakantie.
vragen over dyslexie: naar de dyslexiespecialist (even zoeken op site)

ijsvogeltje

ijsvogeltje

20-06-2014 om 11:25

DomG

Voor alle kinderen is huiswerk noteren nieuw. En daar zal de eerste tijd natuurlijk aandacht voor zijn. Zo was het tenminste bij mijn oudste, en dat lees ik hier ook vaak van anderen. De vraag 'houd mijn kind extra in de gaten' zou ik nu nog niet stellen. Je kind krijgt namelijk niet 1 leerkracht, maar een heleboel. Ik zou daar nog even mee wachten, kijk eerst maar even hoe het gaat. Onderschat je kind ook niet; veel kinderen maken de eerste weken op het VO enorme sprongen.

Maar als er meer redenen zijn om alvast met school contact op te nemen: gewoon doen. Ik zit volgende week ook al even met toekomstige mentor van jongste (nu dus ook groep 8). Kind heeft een gebruiksaanwijzing, en daarvan vinden wij het verstandig dat de school deze alvast kent. Huiswerk noteren is (op de basisschool in ieder geval) bij hem ook een ramp. Maar door de ervaringen bij de oudste (leerkrachten zitten er de eerste tijd echt wel bovenop), maak ik mij daar juist weinig zorgen over

Elisa Gemani

Elisa Gemani

20-06-2014 om 13:53

Agenda

Hier staan alleen de cijfers in Magister; huiswerk moet gewoon in de agenda genoteerd worden. Sommige docenten mailen wel het huiswerk maar niet allemaal. Tot vorig jaar was er ook een klassenboek waarin het huiswerk stond maar dit is helaas kwijt.

Mijn zoon heeft ADHD; alle docenten weten dit alsook zijn klasgenoten. Zoon vraagt altijd aan een vriendje in de klas naar het huiswerk. Een zogenoemde 'buddy'. Toch blijft het een zorgenpunt. Agendabeheer is nu eenmaal lastig, zeker voor kinderen met ADHD. Een speciale agenda kan ook helpen zoals de Citruspers of 1Blik agenda. Als ouder moet je er natuurlijk bovenop blijven zitten. En inderdaad wordt in het eerste jaar op school aandacht besteedt aan studievaardigheden zoals plannen en agendabeheer.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.