Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Goed verhaal VMBO

Vandaag in Trouw een goed verhaal van Louise Elffers over de wenselijkheid van een verlengd VMBO: laat het 5 jaar duren en meteen een startkwalificatie opleveren!
Een puntje blijft dan nog over: wat doe je dan nog met MBO 1 en 2? Ze zijn niet onzinnig: de leerlingen van VMBO-basis zullen niet allemaal MBO3 of 4 kunnen/willen doen. Of worden MBO 1 en 2 dan geïntegreerd in VMBO-basis , maar is dat wel haalbaar als het om specifieke beroepen gaat, vriendje van dochter heeft MBO-2-kok gedaan. Dat kan niet op een willekeurige VMBO-school. En wat doe je dan met het extra jaar VMBO kader en theoretisch? Of zorg je ervoor dat dan de overstap naar HAVO gemakkelijker wordt?

http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/4322962/2016/06/18/Laat-leerlingen-zelf-hun-route-kiezen.dhtml

Er zijn nog vragen genoeg over, maar ik vind de insteek, dat VMBO-leerlingen met hun diploma ook volwaardig gewaardeerd moeten worden een heel plezierige insteek.

Tsjor

margaretha

margaretha

18-06-2016 om 11:43

Belgie

In Belgie heb je net als in NL verschillende soorten middelbaar onderwijs. Het BSO lijkt denk ik het meeste op het VMBO, maar duurt ook 6 of zelfs 7 jaar (vaak specialisatie jaar). Een MBO bestaat hier niet. Een paar jaar geleden deed een zoon van mij TSO (meer havo niveau) en dan de richting informaticabeheer. De gebruikte boeken kwamen bij een MBO- opleiding vandaan. Na de middelbare school met een beroepsdiploma van school, klaar om de arbeidsmarkt op te gaan. Maar idd. heel erg uitzoeken welke middelbare school je wil want het aanbod is verschillende in opleidingen. Er is dan ook veel wisseling van school naar school, mijn tweede dochter heeft nu haar derde middelbare school en daar wordt niet gek van opgekeken (ook hier is genoeg mis in het onderwijs, watervalgedoe bv. Ik idealiseer niet, geef alleen aan dat het hier anders georganiseerd is)

Triva

Triva

25-06-2016 om 20:36

draadje gemist

Ik had dit draadje gemist maar ik ben al helemaal geen voorstander van van het VMBO een startkwalificatie maken. Helemaal fout. Je bent dan nog niet klaar voor een langdurige baan in de maatschappij.

Ik ben voorstander van in 1 jaar door na vmbo-basis om vmbo-kader te proberen. Haal je dat niet is toch je basis breder.

Na kader door naar mavo is een beetje lastiger want daar heb je opeens minder praktijkvakken. Gemengd zou wel kunnen maar ik zie het voordeel niet zo. Beter is meteen naar het MBO en voor leerlingen die dat willen gemengd en dan door naar MBO4.

Na vmbo-t gewoon door naar havo, daar hoef je geen vijf jaar voor te hebben.

Anna G.

Anna G.

25-06-2016 om 20:42

startkwalificatie

vind ik niet zo belangrijk. Degenen die echt niet verder willen leren doen dat toch.

Het lijkt mij een goed plan als VMBO 5 jaar gaat duren. Lijkt mij dat juist deze leerlingen gebaat zijn bij een goede basis en eigenlijk raar dat zij het kortst les krijgen.

MBO 1&2 zou je kunnen integreren in een VMBO college, volgens mij bestaan dat soort concepten al. Misschien onder een andere naam. Houd je ze langer in een VO omgeving met meer begeleiding en controle.

Vogel

Vogel

25-06-2016 om 20:57

Gebeurt al

volgens mij, op de groene lycea. Daar start je op het vmbo en eindig je na zes jaar met een mbo-diploma.

Anna G.

Anna G.

25-06-2016 om 21:28

techniek

Volgens mij gebeurt dit ook op sommige techniekcolleges.

Triva

Triva

25-06-2016 om 21:41

en dus

daarna MBO voor een echte beroepsopleiding. Je kunt niet in vijf jaar VMBO een echte beroepsopleiding hebben gedaan.

Anna G.

Anna G.

25-06-2016 om 21:47

voorbeeld

Eens, maar dit is wat ik bedoel: http://www.vakcollegegroep.nl

Dat is op verschillende niveaus te doen en combineert VMBO & MBO. Lijkt mij een goed initiatief.

Hier zijn er vast ook meer van in andere leergebieden.

Triva

Triva

25-06-2016 om 21:48

Anna

Ja dat is prima, als je maar een MBO diploma krijgt. Er staat niet voor niets een V voor het VMBO, dat is ook niet in vijf jaar. Ik vind het ook belangrijk dat de VMBO'ers wat meer leren over de maatschappij.

Anna G.

Anna G.

25-06-2016 om 21:54

klopt

En daarom vind ik het eigenlijk ook raar dat we deze kinderen niet nog een jaartje extra op de middelbare school gunnen. 5 jarig VMBO, ik ben voor!

tegen

Nu al zijn er kinderen die hele dagen vijf dagen lang op school bezig zijn met theorie niet trekken.
Ik vind die aansluitingstrajecten vmbo/mbo wel een goed plan.

@Emma

@Emma

26-06-2016 om 08:38

Kijk naar de kinderen

Er is geen systeem dat voor iedereen werkt. Het lijkt me voor veel kinderen heel nuttig, vijf jaar vmbo. Maar voor mijn dochter een ramp. Ze zit in de derde en ze kan niet wachten tot ze klaar is en eindelijk haar vak kan gaan leren op het mbo (een vak dat in het vmbo niet bestaat). Laat dit soort kinderen alsjeblieft. Niet nog een jaar middelbare school tussen de doelloze middelbare school-pubers.

tsjor

tsjor

26-06-2016 om 08:53 Topicstarter

Beroep

'Ik had dit draadje gemist maar ik ben al helemaal geen voorstander van van het VMBO een startkwalificatie maken. Helemaal fout. Je bent dan nog niet klaar voor een langdurige baan in de maatschappij.' Nou ja zeg, wel met een HAVO of VWO-diploma dan? Die zitten aan dezelfde kassa hoor. Wat een vreemde, arrogante redenering.
Het is frustrerend voor kinderen die een VMBO-dip;loma op zak hebben om een brief te krijgen dat zij nog niet klaar zijn voor de maatschappij. Terwijl heel wat kinderen dan al werken als folderbezorger, krantenbezorger, vakkenvuller, kassa-medewerker, schoonmaakster,kinderoppas etc. Het is ronduit discriminerend (populair woord weer) om tegen deze kinderen te zeggen dat ze niet gekwalificeerd zijn om mee te doen met de samenleving. De samenleving draait erop, eet ervan en maakt winst.

Je moet creatief nadenken over wat die 'startkwalificatie' inhoudt en wat je dan nog aanvullend zou kunnen eisen. Bijvoorbeeld: er zijn wat algemene 'conmpetenties' (oh, dat woord!) die in elk beroep of in elke beroepsopleiding voorkomen. 'Kunnen samenwerken' bijvoorbeeld etc. etc. Haal wat van die algemene 'competenties' naar elke middelbare opleiding toe (dus ook HAVO en VWO), schrap ze uit de vervolgopleidingen (ze zijn immers al behaald) en je kunt elk kind aan het einde van de middelbare school een startkwalificatie geven.

Tsjor

Triva

Triva

26-06-2016 om 08:59

annej

'Nu al zijn er kinderen die hele dagen vijf dagen lang op school bezig zijn met theorie niet trekken.'

De één denkt dat je op basis/kader al vanaf dag 1 heel veel praktijk krijgt en de ander denkt dat je vier jaar lang vijf dagen per week bezig bent met theorie. Mijn zoon krijgt volgend jaar in de derde 15 lesuren praktijk en daarnaast voor Nl, Eng, wk en nask nog 3 uur per vak en dat krijg je op het MBO ook.

Inderdaad moet het niet verplicht zijn (Emma) en daarom pleit ik er voor dat het extra jaar bij vmbo-basis dan ook een jaar op kaderniveau is zodat het vrijwillig kan zijn. Na kader een jaar op Gemengd niveau zodat je een betere opstap hebt richting MBO4. Toch maak ik mij wel zorgen over de kennis van de maatschappij, van sparen en lenen, stemmen, verzekeringen etc etc. Juist deze groep pikt dat nergens meer goed op.

Langdurige baan?

Triva ik ben het ook niet met je eens.

"Helemaal fout. Je bent dan nog niet klaar voor een langdurige baan in de maatschappij."
Die langdurige baan krijg je helemaal niet. Ook niet als je gestudeerd hebt.

Er zijn alleen nog maar korte flexcontracten van vakkenvullers tot en met medisch specialisten.

Het niet toekennen van een sk is een volstrekt arbitraire Nederlandse keuze geweest (de meeste Europese landen geven die SK wel bij die leeftijd en opleidingen) Alle vmbo-opleidingen die doorstroom naar mbo 3/4 geven, horen wel een sk op te leveren.

Het nu van mbo1 en mbo2 is er voor die ander opleidingen en voor personen en leerlingen die later het onderwijs instromen (denk aan vluchtelingen, ziekte of een nieuwe carrière).

Anna G.

Anna G.

26-06-2016 om 09:05

Tja AnneJ

Er zijn kinderen op alle niveaus die school vanaf dag 1 niet trekken. Jammer voor hun, maar het hoort erbij. Net als werken later. Vindt ook niet iedereen leuk.

Die kinderen hebben geen besef dat het in hun eigen belang is, maar zoals Triva ook opmerkt, heb je gewoon meer vaardigheden en kennis nodig in de huidige maatschappij. Zo lukt het misschien het gat tussen basis/kader en TL kleiner te maken.

Triva

Triva

26-06-2016 om 15:25

Miriam

'Het niet toekennen van een sk is een volstrekt arbitraire Nederlandse keuze geweest (de meeste Europese landen geven die SK wel bij die leeftijd en opleidingen) Alle vmbo-opleidingen die doorstroom naar mbo 3/4 geven, horen wel een sk op te leveren.

Het nu van mbo1 en mbo2 is er voor die ander opleidingen en voor personen en leerlingen die later het onderwijs instromen (denk aan vluchtelingen, ziekte of een nieuwe carrière).'

Mooi, laten we de kloof tussen basis en kader even nog groter worden... met kader heb je al wel een SK en met basis niet?

Wat is je bezwaar?

"met kader heb je al wel een SK en met basis niet"
Theoretisch wel ja.
Met basis kun je niet naar MBO3, met Kader wel.

SK staat voor een bepaald niveau dat behaald is. Het is het niveau dat gelijk staat aan MBO2, of een gelijkwaardige opleiding of zelfs werkervaring (om te zetten in een kwalificatieniveau via Ervaringscertificaat).

Het gekke is dat in Nederland een aantal opleidingen die wel gelijk staan aan MBO2, een diploma geeft doorstroom naar MBO3/4, niet als SK wordt aangemerkt.
Dat is een volstrekt arbitraire en bureaucratische keuze.

De kloof tussen basis en kader is als die is. Het niveau basis geeft geen toegang tot mbo3, het niveau kader wel.

tsjor

tsjor

26-06-2016 om 21:03 Topicstarter

Maar dan nog

Het leven begint niet pas na een MBO-3. Als al het werk dat door MBO-2-ers wordt gedaan uit de samenleving zou wegvallen zou het hele sociale en economische leven onmiddellijk stil liggen.
VMBO is geen beroepskwalificatie, maar dat is HAVO en VWO ook niet. Dus waarom VMBO dan geen 'startkwalificatie' oplevert is onbegrijpelijk.

Tsjor

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.