Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

GGD-CJG/schoolarts onderzoek 10 jarigen

Mijn zoon gaat volgend schooljaar naar groep 7 en wordt dan ook 10 jaar.

Ik wil niet dat hij meedoet aan onderzoeken van het CJG en ik wil niet dat hij een vragenlijst invult. Ik wil ook niet dat hij alsnog gevraagd wordt of alsnog een een vragenlijst voor zijn neus krijgt. Hij heeft een ASS en staat niet sterk genoeg in zijn schoenen om -als puntje bij paaltje komt- te zeggen dat hij niet hoeft van zijn ouders.

Ik ben eigenlijk vooral benieuwd naar recente ervaringen hiermee, hoe ging dat bij jullie op school?

En hoe zit het tegenwoordig eigenlijk? We hebben inmiddels hernieuwde privacywetgeving, de AVG, maakt dat nog eigenlijk nog verschil in aanpak e/o rechten?


Opdringerig

https://www.ouders.nl/artikelen/kinderen-en-de-avg-jeugdgezondheidszorg

De redactie van OOL is er nog mee bezig.

Ik ben ook wel benieuwd of dat zal zorgen in een andere aanpak van de GGD. Ben bang van niet.

Hier

ging dat vorig jaar vrij simpel. Ik heb leerkrachten van te voren gemaild. Verder briefje meegegeven voor de zekerheid ( "Truusje doet niet mee aan het onderzoek"). Vragenlijst gewoon bij het oud papier gemikt. Heeft geen haan naar gekraaid.

Kaori

Kaori

10-07-2018 om 14:06

school en kind

Ik heb met de juf hierover gesproken en mijn kind een briefje meegegeven waarin de met de juf gemaakte afspraken stonden voor het geval de juf afwezig zou zijn.

Juf heeft besloten dochter wel de lijst te laten invullen omdat ze dit klassikaal deden maar dochter haar lijst gelijk in haar tas laten stoppen zonder dat zij hem in heeft gezien. Dat hadden we ook afgesproken in dat gesprek en daar kon ik mee leven. Er waren ook kinderen in de klas die 'm niet ingevuld hebben, die hebben een boek gelezen in die tijd.

Ik wilde wel graag het meet- en weeggedeelte van het bezoek doen en heb met de verpleegkundige een afspraak gemaakt dat ik daar bij zou zijn. En omdat ik de vragenlijst wel gezien heb vooraf hebben we 'm wel besproken met z'n 3-en, de resultaten zijn niet terug gekoppeld naar school.

Inmiddels weet ik van de kinderen die dit jaar in groep 7 zaten dat de ouders ook standaard uitgenodigd warden om mee te gaan omdat er zo veel bezwaren tegen waren bij ons in de regio. Dat werd al aangegeven toen ik 2 jaar geleden belde. Er is bij ons in de region dus wel gehoor gegeven aan de bezwaren van de ouders. Maar dit is volgens mij nog geen landelijk beleid.

Lokaal

Je kunt er niet van op aan. Maar hier zijn ook wisselende ervaringen. De reguliere school van dochter, vo, hield haar netjes, met een paar andere kinderen van wie de ouders de school gemeld hadden te weigeren, een uurtje in de schoolbibliotheek.

Het speciaal voortgezet onderwijs had dochter, ondanks mijn schriftelijke en mondelinge bezwaren toch mee laten lopen met de verpleegkundige en in laten vullen.
Bij een kind met een ass dat inderdaad geen nee durft te zeggen.

Daarna heb ik het in haar agenda gezet met mijn nummer erbij. Hoefde ze alleen maar even te laten zien. En dan hoop je dat ze het wel serieus nemen.

Mams

Mams

10-07-2018 om 17:20

Waarom bezwaar?

Mijn kind gaat komend jaar ook jaar groep 7. Zal dus ook wel een oproep krijgen. Eerlijk gezegd had ik nog niet bedacht dat ik daar ook iets van kan vinden.

Wat is jullie reden om er bezwaar tegen te hebben? Kan zelf niet echt iets bedenken namelijk....

Bezwaar

https://www.ggdru.nl/mijn-kind/contactmomenten/basisschool-groep-2/gezondheidsonderzoek-groep-2-eemland.html

Ik kan helaas geen vragenlijst vinden van groep 2 maar de volgende tekst vind ik al veel te ver gaan.

'De GGD maakt bij verschillende onderzoeken gebruik van vragenlijsten. Hierin staan vragen over de gezondheid en ontwikkeling van uw kind. Ook worden er vragen gesteld over uw financiële situatie, omdat dit de gezondheid en ontwikkeling van uw kind kunnen beïnvloeden. Daarnaast maken we gebruik van een landelijke en wetenschappelijk onderzochte vragenlijst: de Strengths en Difficulties Questionnaire (SDQ). De vragenlijsten worden gebruikt om te beoordelen of u naast het standaard onderzoek nog een vervolgafspraak van de GGD krijgt aangeboden. Alleen de bijzonderheden uit de vragenlijst worden opgenomen in het Digitaal Kinddossier van uw kind."

Elk afwijking kan gezien worden als een signaal in het kader van 'kindermishandeling' want hulp is het niet. En anoniem is het ook niet. Stel je voor je kind zegt iets ongelukkigs, hij kreeg (per ongeluk) een duw van moeder, daar kun je nog lang last van hebben. Of als ze vragen wat je gegeten hebt en het is toevallig net patat geweest dan heb je geen gezonde leefstijl. Het is een momentopname die dient als signaal voor '' kindermishandeling'.

Kaori

Kaori

10-07-2018 om 17:37

Bezwaar

Ik had er vooral bezwaar tegen dat de resultaten wel met school maar niet met de ouders besproken zouden worden.
Het tweede bezwaar is de naiefiteit van mijn kind die nog geen sociaal wenselijke antwoorden produceerde en dus op de vraag over alcohol gebruik 'ja' zal antwoorden want ze heeft wel eens wiskeysaus gehad waar wiskeysaus in zat.
Daarbij is ze erg compact gebouwd, ziet er daardoor in kleding stevig uit maar heeft nauwelijks vet en alleen maar spier. Maar ze eet dus idd ook heel veel.
Tel er gescheiden ouders bij op en de alarmbellen gaan af.
Daar bedank ik voor en stuur wat bij.

Vragenlijsten

https://www.ggdru.nl/mijn-kind/contactmomenten/basisschool-groep-7.html

Rechtsonderin staat hier netjes 2 downloads met vragenlijsten.

De schaamhaar vraag van Rouvoet zit er niet meer bij.

Je wil niet dat je antwoorden op dit soort vragen in een dossier gaat dat je kind een half leven met zich meedraagt. En als er iets is ga je zelf wel naar de dokter, de maatschappelijk werker, het UWV enzovoort.

mirreke

mirreke

10-07-2018 om 22:24

Handige site, AnneJ

Daar staan ook de andere 'contactmomenten' op, met bijbehorende vragenlijsten. Dank!

Mamsvaneen

Mamsvaneen

10-07-2018 om 22:31 Topicstarter

Bezwaar

@Mams

Voor medische zaken gaan wij naar huisarts, tandarts etc. Niet naar een instelling of iemand die een kind slechts een paar maal ziet. Verder wens ik geen vragen te beantwoorden die gaan over prive zaken en waarvan nog aangetoond moet worden wat GGZ daar aan heeft of mee gaat doen.

Instellingen hebben hun veiligheid niet op orde blijkt keer op keer en ik weet niet wat in de toekomst mogelijk gedeeld gaat worden met andere instanties. Daar wil ik mijn kind voor behoeden.

@mams

Laten we de vraag omdraaien; wat zijn voor jou de voordelen van zo'n onderzoek ( ipv bezwaren)?

Als er iets met je kind is kun je beter naar de huisarts, tandarts etc gaan die het gezin kent of een doorverwijzing vragen naar een specialist.

Ik heb meegemaakt dat de zoon van vrienden, de vragenlijst nogal "lollig" had ingevuld, hij zag het als een grote grap dat hij zijn ouders daarmee in een kwaad daglicht had gezet begreep hij niet. GGD doet niet aan waarheidsvinding en nam alles letterlijk. Hoop gedoe geweest.

Bij elke GGD anders

Mansvanveen, GGD's zijn regionale organisaties. Ze doen hun dingen overal een beetje anders.
In 2014 is er beloofd dat ze helemaal geen vragenlijsten meer gaan doen, zie https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/ggd-s-vragen-ouders-niet-langer-het-hemd-van-het-lijf~b6551aa7/
Maar kennelijk zijn er nog wat GGD's die aan de gewoonte vasthouden (het nut is niet aangetoond).
In mijn regio is het onderzoek in groep 7 met de ouders en wordt de vragenlijst ook door de ouders ingevuld (krijgen ze thuis). Over een vragenlijst die kinderen in moeten vullen wordt niks gezegd.
Weet je zeker dat er bij jullie nog wel op school door de leerlingen een vragenlijst wordt ingevuld?
Als je niet wil dan moet je dat melden bij de leerkracht. Als de leerkracht dan stelt dat hij/zij geen onderscheid kan maken omdat het een klassikale bezigheid is (wat natuurlijk volkomen flauwekul is), dan hou je je kind thuis die dag.

40er

40er

11-07-2018 om 14:38

M Lavell

Je kind die dag thuis laten? Wij hadden aangegeven dat ons kind niet mee zou doen. Hem keurig netjes bij de GGD afgemeld èn hem een brief mee gedaan, lag al in zijn laatje. En toch, op een ochtend de vragenlijst gehad, klassikaal, en in de middag moest hij naar de verpleegkundige. Bij dat laatste kon hij dus zijn brief zelf nog afgeven, maar we werden wel gebeld dat het heel belangrijk was om mee te doen. Laat ik het zo zeggen, mijn man zat nog net niet in de auto om naar school te rijden, maar wat werd er belachelijk gereageerd door de verpleegkundige!

Er is ons voor de tijd nooit duidelijk aangegeven op welke dag de vragenlijst zou worden ingevuld.

ja daar had ik zoon wel voor gewaarschuwd

die zou dat ook wel zo doen, gewoon omdat hij de vragen raar of stom vind.

Nu kreeg hij vorig jaar een brief van t Radboud over z'n geestelijke gesteldheid, om te kijken of hij problemen heeft met zijn lichamelijke beperking ( die in t dagelijkse leven echt mee valt)
Ik heb eerst aan bekende gevraagd waarvan de dochter er al 1 had ingevuld hoe ik dat moest zien. Haar dochter moest dus naar de psycholoog komen want ze bleek volgens hen toch wel veel problemen er mee te hebben. Dochter zelf zag dat anders hahaha.
Daarna vulde zoon m in. Ja mam wat is dat voor achterlijke test. Ik kan alleen in vullen dat ik heel erg baal van mijn lichaam, dat ik me schaam of dat het me erg beperkt. Ik ben gewoon best tevreden

Vragen aan school

Dat is een vreemde werkwijze van de school 40er.
Mamsvanveen als het goed is meldt de site van de GGD dat deelname aan het onderzoek vrijwillig is. Je kunt aan de GGD vragen wat je moet doen om je af te melden. Doe dat schriftelijk, dan heb je dat op papier.
Ga daarmee naar de school en vraag hoe de school hiermee omgaat. Doe dat ook schriftelijk.
Als de school stelt dat het niet vrijwillig is (want een klassikale bezigheid), dan richt je je weer met een kopie van het antwoord van de school tot de GGD.
Overigens heb je dan ook meteen een goed argument te pakken. "Maar waarom wilt u dan niet, er gebeurt toch niks geks" Kijk aan, er gebeurt wel iets geks en daarom wil ik niet.
Als het goed is gaat niet elke GGD (juf of verpleegkundige) zo raar met dit onderzoek om.

Marit

Marit

11-07-2018 om 19:01

hier

hier netjes ingevuld dat we het niet wilden. mail naar juf en kind is niet opgeroepen. in groep 2 wel, ondanks dat we nee hadden gezegd. kind zei toen zelf tegen juf: ik mag niet meedoen (juf keek het na en dat klopte). jongste heeft het onderzoek in groep 2 gemist vanwege klas overslaan. Voor beide kinderen vind ik het niet nodig maar zeker voor oudste niet die ook onder controle staat van de kinderarts. We kunnen prima zelf de benodigde hulp inschakelen.

Gewoon invullen dat je het niet doet, vragenlijst leeg retour en juf even inseinen.

Marit

marit

marit

11-07-2018 om 19:04

overigens

overigens kregen we netjes een brieffectieve van de ggd mee waarin je toestemming wel of niet kon geven, was prima geregeld

Mams

Mams

11-07-2018 om 20:13

Waarom wel

Nou, ik ben eerlijk gezegd wel benieuwd naar wat de schoolarts vindt van de lengte van onze 11-jarige. Wij vinden dit geen reden om naar de huisarts te gaan maar prima als er ff meegekeken wordt of ons kind nog in de marges van normaal valt (135 cm lang bij 11 jaar oud).

Verder geen bijzonderheden dus ook weinig reden om niet akkoord te gaan...

Lente

Lente

11-07-2018 om 20:25

Mams, het gaat om het principe

Juist als je geen last zult hebben van het onderzoek, is het goed om uit principe te weigeren.
Stel dat jij of jouw kinderen in de situatie komen dat ze wel last kunnen krijgen van de Big Brother Overheid, dan ben jij blij dat anderen zich verzet hebben.

Zelf heb ik ook uit principe de medewerking geweigerd vanaf groep 7, ik had niet de verwachting dat er iets negatiefs uit zou komen. Eerder al wel bij jongste geweigerd om de informatie vanuit het consultatiebureau over te dragen aan de GGD tbv basisschool. Ik zag daar uit principe het nut niet van in.
En vervolgens is het verrassend en schokkend hoe moeilijk school en/of GGD kunnen doen over een weigering. En dat versterkt mij in het principe. Het moet een vrije keus zijn zonder misbruik van gegevens. In de praktijk wordt de vrije keus bemoeilijkt en wordt er misbruik gemaakt van gegevens. Dat lijkt me reden genoeg om niet mee te doen.

Lengte

Nou prima als men zich beperkt tot lichamelijke gegevens. Kan overigens al lastig genoeg zijn zoals je hier eerder in de draad leest, als je kind een wat mollige indruk maakt.

Echter oren en ogen en lichamelijke gebreken zijn er in de tijd dat we nog wel meededen door CB en 'schoolarts' echt niet uitgehaald. De 'dokter' meldde zoon, vier jaar, met jarenlange diarree en pusoortjes door koemelkeiwitallergie tot zijn 2,5 jaar,, dat zijn koemelkeiwitallergie nu wel over was.

Beide kinderen bleken behoorlijke afwijkingen aan hun ogen te hebben. Bij zoon was ik er gelukkig vroeg bij in de onderbouw van de basisschool. Dochter bleek ingewikkelder. Lange wachtlijsten bij de oogarts, toch maar een optometrist gedaan, oogarts later kreeg het er ook niet uit. Pas begin voortgezet onderwijs kwam een geduldige contactlensspecialist er achter dat dochter geen diepte zag door inwendige scheelheid.
Al die jaren had ik al op school aangegeven dat dochter, ondanks haar bril, toch vooraan moest zitten want ze kon het bord anders niet lezen. Te grote afstand gaat het beeld trillen.

Gelukkig was ik zelf bijdehand genoeg.

Mamsvaneen

Mamsvaneen

11-07-2018 om 21:02 Topicstarter

"Verder geen bijzonderheden dus ook weinig reden om niet akkoord te gaan..."

Dat vind ik een nogal vreemd argument. Maar goed, ieder doet wat haar/hem goeddunkt.

Mams

Als je wilt weten of de lengte van je kind binnen de normen valt moet je even googlen op groeicurve. Die vindt je zo.

Nu ik toch zit te tikken wil ik even melden hoe het hier ging met mijn VO-scholier, die dit jaar - 2e klas - ook een vragenlijst kreeg. Dat was keurig van tevoren aangekondigd, en bij die aankondiging zat een briefje waarmee je kon aangeven toestemming te weigeren. Met het verzoek daarbij een reden op te geven.

Ik zocht op internet naar de vragenlijst, printte die uit, en legde die voor aan mijn zoon, die werkelijk verbijsterd was over wat ze allemaal wilden weten (de meeste vragen zijn enorm ver van zijn bed trouwens). Hij was gelukkig met mij eens dat de GGD hier niks mee nodig had. Toestemming dus geweigerd (reden "het gaat jullie niks aan"), en zoon dat briefje meegegeven. Hij was de enige die zo'n briefje bij zich had. Het onderzoek werd afgenomen in de les van de mentor. Dat was het laatste, ik meen zevende, uur van de lesdag. Omdat zoon het briefje bij zich had, mocht hij naar huis. De anderen moesten allemaal blijven. De GGD mevrouw zei nog tegen mijn zoon dat ze 'het gaat jullie niks aan' maar een halfbakken reden vond - ze hadden toch al een dossier [ben benieuwd wat daar in staat dan]- , maar zoon glimlachte liefjes en verliet het lokaal, nagekeken door zijn jaloerse klasgenoten.

Overigens had ik zoon ook nog de mogelijkheid van onzinantwoorden voorgehouden (geef op dat je vader is geboren in Wakanda en je moeder op Tatooine, bijvoorbeeld), maar hij deed liever helemaal niet mee, en dat bleek dus voordelig uit te pakken.

Ik vermoed zomaar dat bij het onderzoek in de vierde klas het aantal leerlingen met een weigerbriefje fors is gestegen

Groeten,

Temet

rutiel

rutiel

12-07-2018 om 14:26

Lichamelijk onderzoek

Bij het lichamelijk onderzoek van mijn dochter werd een kleine rugafwijking geconstateerd die wij nog niet hadden gezien. In die zin vond ik het onderzoek wel nuttig. Gewoon even een medische apk zeg maar. Aantal sessies bij de fysiotherapeut en klaar.

Volgens mij waren de GGD-onderzoeken in eerste instantie ook zo bedoeld en zijn al die nieuwsgierige vragen naar hoe het thuis allemaal gaat en of je wel lekker in je vel zit er later bij gekomen. Logisch dat deze vragen en weerstand bij ouders oproept. Kinderen zijn, zeker op die leeftijd, nog te jong om de gevaren van eerlijk invullen te zien.

Mijntje

Mijntje

12-07-2018 om 14:36

zelf beter

Ik heb bij oudste va groep 7 ook geweigerd mee te werken. Destijds zag de GGD arts herhaaldelijk niets aan mijn jongste ('een gezond peutertje hoor, niks aan de hand'), dus ik weet zelf beter wanneer ik bij een arts moet aankloppen. Het bleek zeer ernstig.
Van de GGD nooit meer wat vernomen, zodat ze konden leren van deze case. Ik heb ze nog wel laten weten.
Waarom zou ik dan nu meewerken?
Jongste gaat sowieso niet, alleen voor de inentingen, hij ziet al genoeg artsen.
Oudste zit straks in de tweede van de middelbare en zal dan wel weer een oproep krijgen, waaraan hij niet mag meedoen van mij.

@nnemoon

@nnemoon

12-07-2018 om 14:42

Lichamelijk onderzoek

Zoon hier is geboren met twee verschoven nekwervels. Dit is nooit opgemerkt bij het CB, wel werd geconstateerd dat hij achter liep in zijn lichamelijke ontwikkeling. Hij heeft bijvoorbeeld nooit gekropen en met ruim twee jaar ging hij pas lopen. Toen hij vier was zijn zijn wervels eindelijk recht gezet. Het eerste volgende bezoek aan de GGD was ik benieuwd of ze zouden kijken naar zijn rug en nekwervels. Maar nee hoor, hij hoefde niet eens zijn shirt uit te doen. Het belangrijkste van het bezoek was of hij zijn veters kon strikken. Ik heb dus niet zo'n hele hoge pet op van deze onderzoeken.

Floria

Floria

12-07-2018 om 16:09

hier groep 7

Geweest en de ouder moest er gewoon bij zijn.

Het was allemaal niet zo heel spannend. Ik ga er uit principe wel naar toe; gewoon om het beeld van een prima functionerend kind te geven. Hij had zelf geen vragenlijst, alleen ik. Ik kan me daar geen vreemde vragen uit herinneren. Verder werd hij gewogen, gemeten en heeft hij gezellig gekletst over hobby's en vriendjes.

Ggd

Ggd

12-07-2018 om 21:43

Gezondheidsmonitor

Een onderzoek dat door de ggd uitgevoerd wordt i.o.v gemeente om, volgens mij, data te verzamelen over o.a. Gezondheid ed. Van jongeren. Ik kreeg ooit eens zo’n verzoek thuis met vragen over mijn leefomgeving voor kinderen. Speelgelegenheid, aanbod sport, veiligheid, noem het maar. Geen probleem om aan mee te werken tot de volledig anonieme digitale vragenlijst vragen begon uit te spugen in de categorie:”dat gaat je niets aan”. Ik ben nog lang d.m.v. brieven achtervolgd dat ik de volledig anonieme vragenlijst nog steeds niet had ingevuld.
Toen zoon in 2 VO thuis kwam met de mededeling dat ze zo’n vragenlijst met persoonlijke vragen over gezondheid, leefomgeving ed. op school in gingen vullen vond ik het eigenlijk vreemd dat school hiervoor een docent, lokaal en lestijd beschikbaar stelde, maar ach... gaf zoon gewoon een briefje mee dat moeder hier geen toestemming voor gaf.
Hier eindigt het nog niet, want zoon wil vooral niet opvallen, enigzins bang dat hij op school last kan krijgen door vervelende ouders. (Gelukkig voelt hij zich op huidige school veiliger) Hij heeft dus niet direct, maar achteraf dat briefje afgegeven. Absoluut niet handig, maar wel begrijpelijk. Omdat hij die volledig anonieme digitale vragenlijst niet had ingevuld mocht hij een opstel schrijven over wat hij een gezonde levensstijl vond. (Wat hij dus ook weer braaf deed). Ik gaf hem de suggestie om te schrijven over digitale gezondheid; welke persoonlijke informatie wil ik wel of niet delen en met wie?

Redactie Ouders Online

Redactie Ouders Online

16-07-2018 om 17:45

@Kaori

Je zei: "Ik had er vooral bezwaar tegen dat de resultaten wel met school maar niet met de ouders besproken zouden worden."

Dit klinkt als iets wat helemaal niet mag. Omdat het om medische gegevens gaat. Op grond van de privacy-wetgeving (AVG) zijn dat 'bijzondere persoonsgegevens'. Die mogen alleen doorgegeven worden aan derden (in dit geval de school) met uitdrukkelijke toestemming van de ouders. Bezwaar maken - oftewel 'wie zwijgt stemt toe' - is dus niet voldoende. Daarnaast geldt hier ook nog de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO), waarin het medisch beroepsgeheim geregeld is. Vandaar ook dat het digitale dossier waarin de resultaten van die vragenlijsten terecht komen (DDJGZ) alleen door medewerkers van je eigen JGZ-organisatie (meestal de GGD) geraadpleegd mogen worden en door niemand anders.

Maar. Het zou kunnen zijn dat jouw GGD 'de resultaten' (van de vragenlijsten) niet voor elke leerling afzonderlijk, maar 'geaggregeerd' - dus per klas, of voor de school als geheel - doorgeeft aan de school. Dan is er natuurlijk geen vuiltje aan de lucht.

Weet jij zelf of de resultaten 'op naam' of geaggregeerd worden doorgegeven aan de school? Zo niet, kun je dan vertellen om welke school of welke gemeente (dus welke GGD) het gaat? Dan kunnen wij het zelf uitzoeken. We willen dit heel graag weten, omdat we erover in discussie zijn met de AJN, de beroepsvereniging van de jeugdartsen.

Als je - om je eigen privacy veilig te stellen - niet hier op het forum wilt vertellen om welke school of gemeente het gaat, mail ons dan even, naar [email protected]

Alvast bedankt! (En als er andere forumdeelnemers zijn met gelijksoortige ervaringen, laat het ons weten!)

Henk Boeke
Redactie Ouders Online

Kaori

Kaori

16-07-2018 om 19:10

Henk

Ik stuur jullie een mail, misschien heb ik de oorspronkelijke mails van school nog.

Mamsvaneen

Mamsvaneen

17-01-2019 om 11:33 Topicstarter

Vervolgvraag...

We hebben nog geen 10-jarig onderzoek of berichten daarover gehad maar zit nu met een andere vraag.

Er wordt binnenkort op school (onder schooltijd) een soort cursus door het CJG gegeven aan leerlingen van groep 7. Het gaat om weerbaarheid (mediawijsheid, invloed van vrienden etc.)

Voor ons hoeft dit niet zo, maar tja het wordt onder schooltijd gegeven en verder hebben we geen zwaarwegende bezwaren.

Waar ik wel bezwaar tegen heb is dat eventuele bijzonderheden eerst binnen het CJG, daarna met school en pas daarna met ouders worden besproken. Dit is letterlijk zo gezegd op de informatieavond. Dit zou wel anoniem gaan. Dat laatste heb ik mijn twijfels over: klein klasje, jongens en meisjes krijgen apart de cursus dus om wie het gaat is eenvoudig te herleiden. Verder wil ik helemaal niet dat mijn kind (die al de nodige zorg en begeleiding krijgt ivm ASS) wordt besproken n.a.v van een cursus binnen het CJG.

Wat zijn onze rechten? Kan ik een mail sturen waarin is expliciet geen toestemming geef mijn kind te bespreken, ook niet wanneer dit z.g. anoniem gebeurt? Of is de enige manier om hier helemaal onderuit te komen niet deel te laten nemen aan deze lessen?

Ik heb al een mail gestuurd met een opmerking betreffende de volgorde van bespreking en kreeg hier dit voor mij onbevredigende antwoord op:

"Het is begrijpelijk dat u vragen heeft omtrent de aanwezigheid van het CJG bij de eindevaluatie en de toestemming van ouders hiervan. Het is echter zo dat de eindevaluatie plaatsvindt op basis van casusbespreking. De namen (en andere persoonsgegevens) van de kinderen worden dus niet gebruikt. Dat wat er besproken wordt en wordt geadviseerd door het CJG wordt dus alleen gebruikt om de school te ondersteunen om later mogelijk het gesprek aan de gaan met de ouders.
Wanneer er over de kinderen gepraat wordt en er dus ook persoonsgegevens worden aangehaald dan is toestemming inderdaad nodig. Maar daar is in dit geval geen sprake van, aangezien het dus op anonieme basis gebeurt."

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.