Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
mirreke

mirreke

17-06-2013 om 07:22

Foto's op de schoolwebsite: richtlijnen?

Op de basisschool van onze kinderen worden foto's van de kinderen geplaatst. Dit gebeurt op het deel van de site waar de oudervereniging verantwoordelijk voor is. Tot mijn schrik ontdekte ik dat de foto's publiekelijk toegankelijk zijn, dat wil zeggen zonder wachtwoord, en dat je de foto's gewoon kunt downloaden, bewerken enz.
Ik heb in het archief gezocht en een draadje/meerdere draadjes hierover gevonden. Die verwijzen naar een website muisjeindeklas waar eea met wet en dergelijke duidelijk zou worden omschreven. Deze website is echter niet meer in de lucht.
Ik heb de voorzitter inmiddels hierop aangesproken en zij blijft herhalen dat dit zou betekenen dat ik dan geen toestemming moet geven (of eigenlijk moet weigeren) om foto's van mijn kind te laten plaatsen.
Echter, daar gaat het mij niet om, ik wil dat dit deel van de website achter een wachtwoord gaat. Ik vind het ongelooflijk naief en volgens mij tegen de wet in om in 2013 foto's zo te publiceren. Bovendien is volgens mij de school hier uiteindelijk verantwoordelijk voor, omdat het op de schoolwebsite gebeurt.
Kortom: de oudervereniging hanteert het principe dat je moet weigeren als je dit niet wilt. Volgens mij is het inmiddels wettelijk zo dat je expliciet om toestemming moet vragen om foto's te kunnen plaatsen.
Verder wil ik graag dat de foto's niet meer zomaar publiekelijk toegankelijk zijn, maar dat je via een wachtwoord de foto's moet kunnen bekijken.
Heeft iemand voor mij wettelijke informatie zodat ik wat beter geïnformeerd naar de school kan stappen?

Hiero

http://www.cbpweb.nl/downloads_rs/rs_20071211_persoonsgegevens_op_internet_definitief.pdf
Maar ik durf je niet te beloven dat dat wel overtuigt.
"iedereen" doet het zoals wij wordt toch vaak als sterker argument gevoeld.
Groet,
Miriam Lavell

Pubermoeder

Pubermoeder

17-06-2013 om 09:12

Wat voor foto's?

Dat je formeel in je recht staat lijkt mij duidelijk.
Ben wel benieuwd over wat voor foto's het eigenlijk gaat. Gaat het om 1 of 2 kleine fotootjes bij een artikel (zo gaat het bij ons op school) of om complete foto-archieven met foto's op (bij wijze van spreken) A4-formaat.
Bij ons op school gaat het in principe net zoals bij jullie: je moet laten weten als je er problemen mee hebt. Ook al is dat formeel niet correct, vind ik het persoonlijk prima. Maar dat komt omdat er een strenge redactie op zit, die heel kritisch is op de foto's én ze heel klein plaatst (kunnen ook niet vergroot worden). En als je onverhoopt toch moeite hebt met een foto, wordt de foto direct (en zonder vragen) verwijderd.
In nieuwsbrieven en op ouderavonden besteedt de directeur hier geregeld aandacht aan.

Puck

Puck

17-06-2013 om 14:47

Regels hier op school

Geen idee wat de wettelijke regels zijn, maar hier op school is het alsvolgt geregeld:
* Foto's staan op het beveiligde deel van de website, ouders hebben via de mail de inloggegevens gekregen.
* Ouders hebben expliciet een formulier moeten ondertekenen of ze wel of geen toestemming geven voor het op de site zetten van foto's van hun kind.
* Op een foto staat nooit een kind alleen.

Richard

Richard

17-06-2013 om 15:22

Inschrijfformulier

Binnen de school mogen er niet zomaar foto's worden gemakt. Dit is namelijk privacy. Hiervoor moeten richtlijnen zijn opgesteld. Anders is de school zelfs strafbaar.

Bij een uitje mogen er wel foto's worden gemaakt want dat is openbaar. Deze foto's mogen ook worden gepubliceerd. Tenzij het kind er belachelijk op staat of zoiets.

Om misverstanden te voorkomen zet een school vaak een toestemmingsverklaring op het inschrijfformulier.

mirreke

mirreke

17-06-2013 om 17:03

Voor de duidelijkheid: foto's zijn ook persoonsgegevens.

foto's zijn dus ook persoonsgegevens! Dit staat op pagina 5 van het artikel/richtlijn via de link van Miriam.

Lees ik nu goed dat een school in wezen verplicht is om dan een wachtwoord te hanteren? De foto's zou je kunnen interpreteren als zijnde voor huishoudelijk gebruik, bedoeld voor een beperkte groep (leerlingen en hun ouders) en dan ben je verplicht om dit af te schermen tegen zoekmachines en openbare toegankelijkheid.

Of is het nu alleen maar zo dat dit mag, als er een ouder is die toestemming geeft? Moet je dan per foto toestemming geven, of eenmalig, bv. aan het begin van het schooljaar? Wat ik wil is dat publicatie plaatsvindt op een beveiligd deel van de site, dat afgeschermd is tegen google. Kan ik dat 'afdwingen'?

Partner en ik hebben inmiddels een meningsverschil hierover, hij denkt dat met toestemming vd ouder(s) alles is afgedekt. Maar googelen moet dan toch niet mogen?

Het gaat om honderden (werkelijk waar) gewone grote foto's die via picasaweb beschikbaar zijn, kunnen worden gedownload of paginagroot worden weergegeven (zodat je er bv. leuk gezichtjes kunt uitsnijden...). 3, 4 of 5 MB. Bovendien zijn de foto's googlebaar, op naam van de school en van de gelegenheid. Bij 1x googelen zie ik prominent jongste in beeld, 1vd eerste foto's!!!

Ik ken iemand die bij de zedenpolitie werkt die absoluut geen foto's van haar kinderen op het internet wil. Zelf publiceer ik nooit foto's van mijn kinderen online, en zeker niet zo in full view.

Tot dusver alvast bedankt!

dc

dc

17-06-2013 om 18:38

Op onze school

Vragen we schriftelijk toestemming aan ouders. Zelfs als het niet wettelijk verplicht zou zijn, vind ik dat gewoon netjes.

Annet

Annet

17-06-2013 om 19:36

Wel foto's maar niet openbaar

Op basisschool van jongste worden wel eens foto's gezet in Mijnalbum. Er zit geen wachtwoord op maar de link is niet openbaar te vinden. Zonder de link te krijgen via school (uiteraard niet via website van school) kun je het album niet vinden.
Er zijn in zijn klas twee kinderen die niet op de foto mogen. Daar wordt rekening mee gehouden

Richard

Richard

18-06-2013 om 10:13

Schoolgids

Mirreke, lees eerst even wat er in de schoolgids staat omtrent foto's. Van daar uit kun je stappen ondernemen.

Kletspraat

Richard, het onderscheid dat jij maakt tussen binnen de school en buiten de school bestaat niet.
Deze bewering:"Bij een uitje mogen er wel foto\'s worden gemaakt want dat is openbaar. Deze foto\'s mogen ook worden gepubliceerd. " is absolute kletspraat en vreselijk onwaar. Het mag niet. Niet zonder toestemming.
Lees de link die ik gaf. Dat geldt (is wet), niks anders. Ook niet dat wat er in een schoolgids staat of bij een inschrijfformulier gevoegd wordt.
Zo, dat is dan maar weer gezegd. Of zal ik me nog grover uitdrukken?
Ik weet niet wat helpt, wat werkt.
Op mijn knieën?: Lieve Richard. Je bent vast niet suf of stom. De tekst van de link die ik gaf is niet moeilijk te begrijpen. Het enige wat je hoeft te doen is je eigen hardnekkige idee bijstellen.
Kun je dat? Ach, kom op, toe nou. Wat verlies je er nu helemaal mee?
Heb je weer wat geleerd vandaag. Is toch ook fijn?
Groet,
Miriam Lavell

Richard

Richard

18-06-2013 om 17:31

Lavell

Maak je nou niet zo druk. Het is al warm genoeg vandaag.

Pedofielen

Richard, een wijs persoon zei ooit eens tegen mij dat alleen mensen met voldoende fantasie de werkelijke gevaren van privacy schending kunnen onderkennen.
Ik heb dan weer te weinig fantasie om me dat helemaal voor te stellen, maar er zit wat in.
Toch meen ik dat privacy bescherming vooral noodzakelijk is omdat er altijd mensen zijn met nog meer fantasie. Je kunt het zo gek niet verzinnen of iemand doet het, haalt het uit met de foto van jouw kind.
Gisteren op het journaal de waarschuwing van het OM aan ouders om voorzichtiger om te gaan met de afbeeldingen van hun kinderen. Zie http://nos.nl/artikel/520103-pedofielen-grazen-sociale-media-af.html
Ik citeer:"De politie komt bij bijna alle onderzoeken naar kinderporno 'gewone' foto's van kinderen tegen die afkomstig zijn van sociale media. "
Of van scholenwebsites natuurlijk. Heel veel kinderen ineens bij elkaar.
Nou ja, het OM zegt dus eigenlijk dat ouders zich wat drukker moeten maken om de privacy van hun kinderen. Misschien wel juist als het warm is bovendien.
Mirreke, wijs die mevrouw van school maar even om het advies van het OM.
Groet,
Miriam Lavell

Esmee

Esmee

20-06-2013 om 14:43

Hier ook….

Had hieronder al een draadje hierover gestart. Bedank me dat het handiger is om het hier te plaatsen. Ik ben getriggerd door het nieuws met de uitspraken van het OM. Ik ben een van de bouwers van de schoolwebsite en tevens lid van de OR. Ook op onze schoolwebsite worden regelmatig foto's geplaatst (via picasa.com) en zelfs via een kleuterjuf op mijnalbums.nl. Ik wil paal en perk stellen aan het zomaar willen publiceren van foto's van kinderen op een openbare website.

Ik kreeg dus onlangs het verzoek van een kleuterjuf om een link te plaatsen naar mijn albums (ze heeft voor schoolfotootjes een eigen link gemaakt binnen mijnalbum.nl om het 'veilig' te maken). Vervolgens het verzoek om link te plaatsen op een openbare website…weg veiligheid. Nog sterker, ook zonder schoolwebsite kunnen de fotootjes gevonden worden via google .

Ik heb de schoolgids eens geraadpleegd hierover en daarin staat dat de school zich baseert op het portretrecht. Verder niets. Volledig achterhaald naar mijn mening met al die sociale media die zich zo snel ontwikkeld.

Ik wil e.a. aankaarten bij de OR en MR. Hoe kan ik dit het beste aanpakken?
Ik las al iets over wachtwoorden en fotootjes verkleinen zodat ze bij uitvergroten vaag worden…..

Dorpswijsheid

"Ik heb de schoolgids eens geraadpleegd hierover en daarin staat dat de school zich baseert op het portretrecht. "
En dat op, ik gok even, advies van een van de leerkrachten en of bestuursleden wiens broer (60+) al jaren fotografeert. Voor de hobby.
Probleem aan dit soort dorpswijsheid is dat het nogal hardnekkig is. Zie ook Richard.
Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft juist om die reden dat richtsnoer geschreven. Zie de tweede posting in dit draadje.
Laat dat richtsnoer zien en heb het over wat het OM erover zegt. http://www.cbpweb.nl/downloads_rs/rs_20071211_persoonsgegevens_op_internet_definitief.pdf
Groet,
Miriam Lavell

Bij inschrijven

Bij ons krijg je op de huidige school meteen op het inschrijf formulier de vraag of je er bezwaar tegen hebt. Op de oude school waar we crisispleegkindjes hadden heb ik het ooit gemeld. nu staat het op hun website, dat je moet een geven als je het niet wil.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

mirreke

mirreke

21-06-2013 om 09:12

Zodirect wat langer bericht

Via ipad gaat zo langzaam...

mirjam

Esmee

Esmee

21-06-2013 om 09:20

M lavell

Kun je me even helpen hiermee? Ik wil dit echt aanpakken op de school.

Dit staat er in de schoolgids:
----------------------------------------------
De directie behoudt zich het recht voor foto’s van activiteiten met leerlingen in publicaties van de school te plaatsen. De school baseert zich hierbij op het portretrecht, dat bepaalt dat foto's mogen worden gepubliceerd, tenzij een redelijk belang van de geportretteerde wordt geschaad.
Wij denken hierbij aan plaatsing onder regie van de school op de website, schoolgids, schoolkrant, nieuwsbrief en schoolactiviteiten vermeld in de media.
Het vastleggen van beelden t.b.v. externen (bijv. stagiaires van de PABO) vindt plaats met medeweten en toestemming van de ouders/verzorgers.
Indien u tegen het bovenstaande bezwaar maakt, vernemen wij graag uw reactie.
——————————————————————

Volgens mij maken ze hier de fout (corrigeer me als ik het fout heb hoor) door zichzelf al het recht te geven foto's te plaatsen en dat ouders achteraf bezwaar kunnen maken als ze dat niet willen.

Dat strookt toch totaal niet met wat de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) zegt?

Die stelt juist dat de school verplicht is de ouders vooraf te vragen of ze bezwaar hebben tegen publicatie van foto's van hun kinderen op o.a. hun website.

Tweede vraag is hoe ik dit citaat makkelijk weerleggen naar de directie, MR etc... toe. Is de Wbp een sterker recht? Valt dit portertrecht onder het Wbp? Hoe zit dat precies. Kan iemand mij dat vertellen.

Sorry, maar het zit mij behoorlijk hoog en ik wil er wat aan doen.

Pubermoeder

Pubermoeder

21-06-2013 om 09:41

Portretrecht

Ik ben geen jurist, maar volgens mij stelt de school zich nu op alsof ze een krant oid zijn. Onder de noemer 'nieuwsgaring' mogen journalisten inderdaad foto's etc. gebruiken, tenzij het redelijke belang van de geportretteerde word geschaad. Maar de school is geen krant, en heeft niet tot doel nieuws te vergaren en te delen met de rest van de wereld.
Zoals ik al eerder schreef: met een paar kleine streng selecteerde fotootjes bij een nieuwsbericht heb ik persoonlijk geen moeite (ook al is daar formeel wel degelijk toestemming voor nodig). Het open gooien van complete fotobestanden kan gewoon absoluut niet. Het dient geen enkel doel en is onverdedigbaar. Als dat hier zou gebeuren, dan zou ik plots ook zeer principieel worden.

Esmee

Esmee

21-06-2013 om 09:58

Pubermoeder

Ik denk dat je helemaal gelijk hebt. Ik wil dit gewoon aankaarten op die school en er mede wat aan doen. Ze staan er erg makkelijk tegenover.

Ouders kunnen bezwaar maken volgens het portretrecht. Maar ik denk ook dat dit alleen geldt voor publicaties in en schoolkrantje of nieuwsbrief. Niet op publicaties van foto's op internet, dus online! Dit strookt toch ook niet met de Wet bescherming persoonsgegevens die zegt dat er VOORAF toestemming moet worden gevraagd?

En een redelijk belang dat geschaad wordt, is natuurlijk zo bewezen met kinderen. Privacy wordt geschonden en kinderen lopen kans in een ongewenste situatie terecht te komen (denk aan kinderen in 'gebroken gezinnen met een van de ouders als stakker of publicaties op pornowebsites….etc…).

Dat portertrecht dekt deze lading gewoon niet of zie ik dat nu helemaal verkeerd?

Esmee

Esmee

21-06-2013 om 10:55

Antwoord van een ouder (mede-beheerder)

Kreeg net een bericht van een ouder en ook webbeheerder:

"Alle scholen en sportverenigingen publiceren foto’s van kinderen en ik weet dat de clubs die ik ken hier geen toestemming voor hebben gevraagd."

Vervolgens stelt zij:

"Zodra je alle ouders een inlogcode gaat geven zal je ook de wachtwoorden moeten beheren. Van alle leerlingen en ouders weten we echt niet de achternamen (zeker niet als ze bijvoorbeeld gescheiden zijn) en als iemand dus toegang vraagt hoe moet je dan beoordelen of die dat krijgt.

En bovendien kunnen ouders en leraren de foto’s ook misbruiken, het zijn altijd van die aardige mensen die zoiets doen en die je buurman/vrouw hadden kunnen zijn. En als iemand die foto’s zou willen vinden komen ze er toch wel aan.

Je zou ook een vraag op het inschrijfformulier kunnen zetten waar ouders kunnen aangeven of ze er bezwaar tegen hebben, maar dan moet je dat dus bijhouden
en iedere keer als er foto’s van die klas geplaatst worden kijken of die kinderen er niet op staan.

Als je foto’s te klein erop zet gaat dit wat mij betreft het doel voorbij. Ik zoek juist de foto’s waar mijn kids opstaan en die sla ik op mijn PC op om te bewaren en soms af te drukken o.i.d. Zou dat niet meer kunnen, dan hebben de foto’s voor mij weinig waarde meer.

Kortom, wat mij betreft veel te veel werk voor iets waar we waarschijnlijk/hopelijk nooit mee te maken krijgen.

Dan zou ik eerder gewoon stoppen met het plaatsen van foto’s".

Pubermoeder

Pubermoeder

21-06-2013 om 11:22

Esmee

Herkenbaar. "Het is lastig goed te regelen, dus dan regelen we maar niets."
Allereerst: het is de verantwoordelijkheid van school, en niet van een aantal ouders. Ook al heeft school afgesproken dat ouders dit deel van de site beheren, de school (directie) blijft verantwoordelijk. Ik ken de discussie van dichtbij, omdat ik een aantal jaren de website van de school hier heb beheerd. Wij als redactie hebben die lijn ook altijd duidelijk getrokken (doet de huidige redactie ook). Het gekke was dat de school zich helemaal niet zo verantwoordelijk voelde, en we eigenlijk carte blanche kregen. "Doe maar wat jullie goed lijkt, jullie hebben er meer verstand van dan wij". Wij hebben die verantwoordelijkheid altijd teruggelegd, en ook iedere verandering, dilemma etc. met de directie besproken.
Foto's achter een wachtwoord zetten, staat wat mij betreft gelijk aan het volledig open zetten. Een wachtwoord heeft alleen zin als het om een kleine en overzichtelijke groep gaat. Als honderden mensen een wachtwoord hebben, dan stelt het besloten karakter helemaal niets meer voor. Dan zit de voordeur op slot, maar alle ramen en achterdeur staan open. Een wassen neus dus.
Ik snap overigens best dat veel ouders het hartstikke leuk vinden om een hele serie foto's van een scholreisje te krijgen en daar de foto's van hun kind uit te kunnen zoeken. Zou ik ook best willen. Maar het is gewoon geen taak van de school, bovendien heeft de school die ruimte dus helemaal niet om dat zomaar te doen.
Hier wordt van reisjes en activiteiten een website- en nieuwsbriefberichtje geschreven, met daarbij een paar fotootjes om de sfeer weer te geven. Dat heeft dus een ander doel.
Een administratie bijhouden van wie wel of niet op de foto mag is lastig. Bovendien gaan - als het gevraagd wordt - heel veel ouders die toestemming helemaal niet geven. Dat beperkt de mogelijkheden van een webredactie, dat klopt. Het betekent ook automatisch dat foto-albums niet meer kunnen. Jammer maar helaas.

Hanne.

Hanne.

21-06-2013 om 11:38

Geniaal en kortzichtig

Wat een geniale en kortzichtige reactie.

Samengevat
"Als iedereen te snel rijd mag ik het ook en als ik het niet erg vind moet de rest van de wereld het ook niet erg vinden."

Een paar tegen argumenten (hoe onzinnig ook)

"Alle scholen en sportverenigingen publiceren foto’s van kinderen en ik weet dat de clubs die ik ken hier geen toestemming voor hebben gevraagd."

Zowel de school als de BSO, als het KDV als de sportclub van mijn kinderen vraagt om toestemming/biedt ouders de gelegenheid bezwaar te maken tegen het plaatsen van foto's

"Zodra je alle ouders een inlogcode gaat geven zal je ook de wachtwoorden moeten beheren. Van alle leerlingen en ouders weten we echt niet de achternamen (zeker niet als ze bijvoorbeeld gescheiden zijn) en als iemand dus toegang vraagt hoe moet je dan beoordelen of die dat krijgt.

Knap dat je de namen van de kinderen en ouders niet kent, het lijkt mij dat ouders die bij inschrijving opgeven, maar goed laat ik oplossingsgericht denken. Als we nu per kind 1 inlog maken en die bij inschrijving aan de ouder overhandigen. Moet je de inlog alleen nog inactief maken als het kind van school gaat. Anderen die een inlog vragen krijgen die niet (waarom zouden ze).

"En bovendien kunnen ouders en leraren de foto’s ook misbruiken, het zijn altijd van die aardige mensen die zoiets doen en die je buurman/vrouw hadden kunnen zijn. En als iemand die foto’s zou willen vinden komen ze er toch wel aan. "

Maar waarom zouden we het de slechtwillenden onder ons makkelijk maken? Misbruik kan je niet uitsluiten maar je kan wel voorzorgsmaatregelen nemen. De buurvrouw die mijn plantjes water geeft kan ook mijn TV stelen maar dat is nog geen argument om de voordeur maar wagenwijd open te zetten.

"Je zou ook een vraag op het inschrijfformulier kunnen zetten waar ouders kunnen aangeven of ze er bezwaar tegen hebben, maar dan moet je dat dus bijhouden en iedere keer als er foto’s van die klas geplaatst worden kijken of die kinderen er niet op staan. "

Lijkt mee een prima en hele simpele oplossing. Bij het plaatsen van foto's moet je inderdaad even opletten. Maar is dat zo'n groot probleem. Er worden toch geen honderden foto's per dag gemaakt?

"Als je foto’s te klein erop zet gaat dit wat mij betreft het doel voorbij. Ik zoek juist de foto’s waar mijn kids opstaan en die sla ik op mijn PC op om te bewaren en soms af te drukken o.i.d. Zou dat niet meer kunnen, dan hebben de foto’s voor mij weinig waarde meer."

De functie van een school website is volgens mij ouders over de school te informeren niet om het persoonlijke fotoboek van ouders te vullen. Als dat het doel is kan je beter de ouders rechtstreeks de foto's mailen. Bij voorkeur in grote resolutie zodat ze het op posterformaat kunnen afdrukken .

"Kortom, wat mij betreft veel te veel werk voor iets waar we waarschijnlijk/hopelijk nooit mee te maken krijgen."

Waar krijgen jullie nooit mee te maken? Ouders die geen foto's online willen, nee als je de optie niet biedt gaat dat niet gebeuren.

Of mensen die misbruik maken van de geplaatste foto's. Nee ik help je hopen van niet, maar mocht het wel gebeuren dan kunnen de gevolgen groot zijn. Wil deze mevrouw dan ook even opstaan en zeggen "Sorry, er staan nu foto's van uw kind in een wereldwijd kinderporno netwerk. Maar ja het was mij te veel werk om te proberen dat te voorkomen"

"Dan zou ik eerder gewoon stoppen met het plaatsen van foto’s".

Goed plan meteen doen, ben je van het hele probleem af!

Hanne.

Hanne.

21-06-2013 om 11:44

In goed gezelschap

Overigens zijn het echt niet alleen de goedwillende ouders die uit de bocht vliegen.

Ik kreeg van de week een nieuwsbrief van het KDV onder ogen. Ze willen graag foto's van de kinderen gaan twitteren en op facebook zetten, of ik daar toestemming voor wil geven (NEE!). Uit het kader van de privacy zouden ze wel alleen voornamen van de kinderen noemen. (Tuurlijk want voornamen zijn zo anoniem als wat natuurlijk).

Stel je vraag aan het om

Hallo Esmee en andere meelezers.
Het blijft een ingewikkeld onderwerp. Ik denk wel eens dat het een combinatie van gemakzucht en verlegenheid is. Mensen doen liever niks en bovendien het allerliefst helemaal niet moeilijk.
Maar nu het OM klip en klaar op tafel legt wat de consequenties kunnen zijn, hoop ik toch van harte dat de meest eenvoudige optie gekozen gaat worden: gewoon niks publiceren. Heb je ook nergens last van.
Wat uitleg.
" De school baseert zich hierbij op het portretrecht, dat bepaalt dat foto's mogen worden gepubliceerd, tenzij een redelijk belang van de geportretteerde wordt geschaad."
De zin klopt, maar de interpretatie niet. Privacy (de rechten voortvloeiend uit privacywetgeving) is in zichzelf een redelijk belang. Het is niet aan de school om te bepalen wat het redelijk belang is van geportretteerden. Dat redelijk belang is er bij voorbaat en automatisch. En dat is niet van gisteren. Al 1997 heeft de Hoge Raad in het Gay-krant arrest alle illusies die de maker van een foto zou kunnen hebben over gebruiksrecht, de grond in geboord. Zie http://www.boek9.nl/files/1997/IEPT19970502_HR_Discodanser.pdf
Privacy gaat voor publicatierechten.
Ik weet niet of een discussie helpt. Wat je ook zegt of print of aanhaalt, het wil maar niet beklijven lijkt wel.
Misschien helpt het als je een mailtje stuurt naar het OM en daar je vraag voorlegt. Het antwoord is wellicht wel overtuigend voor je school.
Groet,
Miriam Lavell

Esmee

Esmee

21-06-2013 om 15:48

Done

Heb ik net een mail naar het OM gestuurd…mailt de directie van betreffende school mij: dat dit onderdeel al eerder onderwerp van gesprek was binnen de MR en het Team (tja, ze kunnen moeilijk zeggen dat het ze niets doet….. Ze zeggen dat 'gezien de ontwikkelingen het geen kwaad kan om e.a. te herzien'. E.a, wordt opnieuw als agendapunt aangekaart.

Ik ben erg benieuwd wat eruit komt. Wil wel goed beslagen ten ijs komen, want uit ervaring weet ik ook dat veel zaken op deze school na verloop van tijd de bekende doofpot ingaan.

mirreke

mirreke

22-06-2013 om 14:08

Inmiddels brief gestuurd

Mijn brief:

Beste directie, beste oudervereniging,

Ik stuur deze mail naar jullie allebei. Het gaat over de foto's die via
de OV op de website worden geplaatst, maar volgens mij is uiteindelijk
de school verantwoordelijk en aansprakelijk, omdat het de schoolwebsite
betreft.

Deze mail gaat over iets wat ik onlangs al kort met ... heb
besproken, namelijk de manier waarop jullie foto's van de leerlingen op
de website zetten of laten zetten.

Voor de duidelijkheid, dit gaat dus niet om mijn wel of niet
toestemming, in principe vind ik het leuk dat mijn kind op foto's van de
school staat, maar dan wel binnen een beschermde en niet google-bare
omgeving. Dat is dit niet. Dit realiseerde ik me pas kortgeleden, anders
was ik er beslist eerder over begonnen.

Voor jullie informatie stuur ik hierbij mee:

De uitleg van de wet bescherming persoonsgegevens, namelijk over de
wijze waarop deze op het internet moeten worden geplaatst. Ik heb voor
mijzelf van toepassing zijnde tekststukken geel gemarkeerd.

In het kort samengevat komt e.e.a. op het volgende neer:

Met de vermelding van persoonsgegevens moet zorgvuldig worden omgegaan.
Dit houdt in dat deze gegevens (en foto's zijn ook persoonsgegevens! wat
ook expliciet in het meegestuurde document staat) binnen een beschermde
omgeving (via een wachtwoord dat elk jaar vernieuwd moet worden) en
niet-googlebaar moeten worden vermeld op een website.

Nou schrijf ik deze mail echt niet om jullie het leven zuur te maken.
Ten eerste is dit gewoon tegen de wet. Maar ten tweede, en voor mij is
dat de voornaamste reden: het is gewoon niet slim om open en bloot
foto's en gegevens van je kinderen op het internet te plaatsen. Dit is
dus ter bescherming van niet alleen mijn, maar alle kinderen. Mochten
jullie nou denken, wat een zeur, luister dan bijvoorbeeld even naar het
radioprogramma dat toevallig vandaag (woensdag 19 juni) om 16.45 op
radio een was, en waarin een officier van justitie en iemand van de
zedenpolitie aan het woord zijn. Het gaat erover dat mensen met een
bepaalde voorliefde continu het internet afstruinen naar voor hun doel
bruikbare foto's. Kinderporno wordt lang niet altijd echt gemaakt, maar
wordt ook gefotoshopt...

En google dan ook even op afbeeldingen met de zoektermen ...,
..., ... Deze foto's staan open en bloot op picasaweb, van een
goede kwaliteit (sommige wel van 3 tot 4 M en kunnen gewoon worden
gedownload, in die goede kwaliteit.

Overigens kom ik als ik gewoon google ook de naam ... tegen
via de schoolwebsite.

Nogmaals, ik wil geen spelbederver zijn, maar het op deze manier
publiceren van kinderfoto's is erg naïef...

Ik vind echt dat dit anders moet, sterker nog, het moet anders, van de wet.

--
Vriendelijke groet,

mirreke

mirreke

22-06-2013 om 14:09

Hmm, layout erg onduidelijjk

zie ik.

Enfin, van de oudervereniging heb ik antwoord ontvangen, namelijk dat het volgend jaar op de agenda komt. Laat ik nou komend jaar zelf de oudervereniging ingaan, dat komt dus goed uit...

Van de school heb ik nog niets gehoord. Eerlijk gezegd vind ik dat wel een beetje bar...

mirreke

mirreke

22-06-2013 om 14:19

Portretrecht en wachtwoorden

Portretrecht is volgens mij hier niet van toepassing. Foto's zijn ook persoonsgegevens. Vooral foto\s van gezichtjes ed, (via de link waar ik de school op wijs komt frank en vrij het gezichtje van mijn jongste zoon in groot beeld, lief lachend. Verder staat hij nergens op het internet... Overigens wordt in het document waar Miriam's link naar verwijst de schoolwebsite met name genoemd.

Foto's dus van gezichten, waar je de identiteit van kan afleiden, dus herkenbare foto's waarop een ander die jou kent, jou herkent...

En die persoonsgegevens moeten met zorg worden behandeld, feitelijk net zo als bv. adressen. Die mogen dus niet zomaar worden gepubliceerd.

Over wachtwoorden. Er zijn systemen te bedenken waarbij iedereen automatisch een wachtwoord krijgt, wat je zelf kunt maken en wat automatisch na drie maanden moet worden gewijzigd. Hiermee hoef je dus geen eigen administratie bij te houden, alleen maar van de mensen die de school verlaten en die erbij komen.

Als dat te duur wordt oid, dan toch maar weg met de foto's en net als vroeger weer werken met cd-roms.

Nog even toelichting op mijn brief: het is een vrij kleine school. Ik heb geprobeerd de brief wat informeel te houden, maar toch de ernst van de zaak duidelijk te noemen. Ik kan veel strenger en duidelijker schrijven, maar in dit geval heb ik ervoor gekozen dat (nog) niet te doen.

Ook het opting out (dus nee zeggen tegen een bepaalde foto) mag niet in dit geval, ook dat wordt met name genoemd in het eerder genoemde document. Lees het helemaal door (zo'n 40 pagina's meen ik) en je weet veel meer. Er wordt ook aangegeven hoe je met wachtwoorden ed de website kan beveiligen. Ook mag dit deel van de website niet door Google worden gevonden.

Esmee

Esmee

24-06-2013 om 13:58

Mirreke

Heb net de schoolgids van een andere school geraadpleegd. Zij hebben het inderdaad netjes over de Wbp.

Zij hebben de volgende tekst opgenomen:
---------------------------------------
Privacy

Op school bewaren we gegevens over uw kind. Allereerst de gegevens die u verstrekt op het aanmeldingsformulier, verder de gegevens die we ontvangen van de peuterspeelzaal of de basisschool waar uw kind vandaan komt. Deze gegevens worden uitgebreid met alles wat wij gedurende de tijd dat uw kind op onze school zit, vastleggen: rapporten, verslagen van observaties, onderzoeken en gesprekken enz. Het vastleggen van deze gegevens is noodzakelijk om de ontwikkeling van uw kind te kunnen volgen. Dit dossier is gedeeltelijk ook digitaal.

Als ouder hebt u het recht deze gegevens in te zien. Bij alle informatieverstrekking houden wij ons aan de Wet bescherming persoonsgegevens (wet 30 Artikel 19). Als uw kind de school heeft verlaten, bewaren we de stukken nog maximaal 5 jaar (de wettelijke termijn).

Op verschillende plaatsen kunnen foto’s geplaatst worden van allerlei situaties waarbij onze leerlingen betrokken zijn. Bij de inschrijving van uw kind wordt hiervoor om uw toestemming gevraagd, maar omstandigheden kunnen zich wijzigen. Er kunnen zich later allerlei omstandigheden voordoen, die het ongewenst maken dat leerlingen herkenbaar in beeld komen. Als u niet wilt dat een foto waarop uw kind herkenbaar in beeld is, wordt gepubliceerd, kunt u dit bij de directie melden. U begrijpt dat wij deze informatie vertrouwelijk zullen behandelen.
----------------------------------------------------------------
Netjes opzicht, maar toen ik op de website keek, kon ik gewoon bij de foto's met alle leuke gezichtjes die te downloaden zijn op hun school-website. Dan doe je dus het tegenovergestelde van wat er boven is gezegd, toch?

Het mooie zou nu zijn als ze er ook nog bij hadden vermeld:
"Op verschillende plaatsen kunnen foto’s geplaatst worden van allerlei situaties waarbij onze leerlingen betrokken zijn"…….+

"Een van die plaatsen is onze school website. In navolging van de Wet bescherming persoonsgegevens, hebben wij maatregelen genomen zodat foto's niet vrijelijk toegankelijk zijn. Hierover bent u reeds geïnformeerd."

en dan de boel achter wachtwoorden zetten en ontoegankelijk maken op zoekmachines. Zoiets?

Nou ja, zoals je ziet Mirreke, ben ik er ook druk mee. Ik ben benieuwd naar de uitslag van de MR. Directeur gaat het op de agenda zetten….
Ik heb ook al contact met het CBP van het OM. Die kan je ook bellen voor informatie (wel kosten voor het bellen ).

Al met al verbaasd het me gewoon hoe laks er met dit soort gegevens wordt omgegaan. Ach een fotootje….dat is toch leuk? waar maak je je nou druk om? Maar als er een vent voor je deur staat die vraagt of hij foto's van je kinderen mag zien omdat hij dat zo leuk vindt, dan sla je op z'n minst de deur voor z'n neus dicht…maar op internet vinden we dit wel normaal??!! want ach, wat niet weet wat niet deert…..pfff. Nou, kan me er nog kwaad over maken zeg….

mirreke

mirreke

25-06-2013 om 12:48

Er wordt erg luchtigjes over gedaan

Och, we nemen het bij de volgende vergadering wel mee. En van de school heb ik nog niet eens een ontvangstbevestiging.

Enfin, ja, ik vind het ook behoorlijk bizar...

Ik ga ook bellen, heb al geprobeerd maar ben telkens net buiten de beltijden, zo ook nu...

Ik laat nog weten hoe eea verloopt.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.