Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
-

-

20-08-2016 om 16:16

Dyslect, 3 gymnasium

Hallo,

Mijn dochter van 14, gaat aankomend schooljaar drie gymnasium doen.
Op de basisschool dachten wij al heel lang dat ze dislectisch was, maar de leraren ontkende het als maar en zeiden in groep 3/4 dat ze maar meer haar best zou moeten doen. Tot we in groep 6 toch eindelijk een dislexie test kregen, waar uit bleek dat ze dislectisch was omdat ze een hoog iq had. Bij de nino in groep 8 had ze een niveau van 114 en een vwo advies van de leraren, ik vroeg of ze ook evt. Gymnasium zou mogen doen (aangezien haar broer dat deed en het haar heel intressant leek, ook omdat ze anders in de zelfde klas als alle anderen kinderen van haar bassischool zou komen), dat mocht.

Na de zomervakanties verbaasde ze ons dat ze op haar eind lijst gemiddeld een 6 stond, ze had er wel moeite mee en bleek dat ze heel erg dislectische was, waar ze 5 bladzeides moesten lezen had zij er meestal 1 af, als de rest van de klas al klaar was, maar zat wel weer goed in d'r vel, ook voelde zich thuis bij haar klasgenoten. Nu wilde ze heel graag naar de tweede, wat mij persoonlijk niet zo verstandig leek, maar school verzekerde dat ze altijd nog halverwege het jaar kon stoppen. De tweede had ze afgesloten met een 6,4 gemideld op haar eindlijst en een 7 voor grieks, mede dankzij de leraar. Nu gaat ze naar de derde en krijgt economie(lijkt haar leuk) en schijkunde er bij, nu is ze bang dat ze het niet gaat halen. Ook wil ze graag in de vierde C&M kiezen (het talen en kunst profiel)

Heeft iemand hier ervaring mee of hoe ik haar voorbereiden op aankomend jaar? Of tips hoe ze het zichzelf makkelijker kan maken.

-

-

20-08-2016 om 16:21

...Sorry voor alle spelfouten/taalfouten...

Kelly

Kelly

20-08-2016 om 16:56

Haar best doen

Sta achter je dochter. Ze wil het graag proberen en iedere toets is een nieuwe kans om een voldoende te halen. Als achteraf blijkt dat het te hoog gegrepen, dan is er vast wel een nieuwe oplossing. Ik zou zeggen ga ervoor! Ze heeft de eerste twee jaren laten zien dat ze goed genoeg is. Misschien kan broer of een van zijn klasgenoten je dochter bijles geven als ze iets niet snapt.

6,4

Ze staat een 6,4 gemiddeld op haar eindrapport, netjes toch? Met positieve gedachten door naar de 3e en kijken hoe dat verloopt.
Voorbereiden is lastig, dat telt voor ieder nieuw schooljaar, voor ieder kind. Of heeft ze speciaal ergens moeite mee? Dan kan je haar misschien helpen met dat onderdeel.

Lente

Lente

20-08-2016 om 23:38

Gemiddeld eindexamencijfer op vwo is 6,8

Er lijkt me dan ook niets mis met het eindcijfer van je kind.
Heel normaal.

Ik zou energie stoppen in het meekijken met de planning en interesse tonen in de nieuwe vakken. Kijk zelf ook die boeken eens in.
Elk jaar is het niveau afgestemd op dat jaar. Er komen vakken bij maar dat betekent niet altijd dat het zwaarder wordt.
Na de derde klas kan ze vakken laten vallen die haar niet liggen.

@Emma

@Emma

20-08-2016 om 23:50

Dyslexie

Waar heeft je dochter precies moeite mee? Als het inderdaad het leestempo is kun je overwegen voorleessoftware te gebruiken. Je hebt tegenwoordig een app op je telefoon waarop je schoolboeken kan downloaden die worden voorgelezen (kijk bij dedicon.nl). Het kan je dochter helpen teksten snel te "pakken". Naarmate ze verder komt in het vwo zullen de teksten complexer worden. Een leeshulpje kan dan handig zijn. Probeer er eens ééntje en kijk hoe het bevalt of hoe ze ermee omgaat. Mijn dochter gebruikt het thuis bij het huiswerk, in de klas voelt ze zich teveel een buitenbeentje met de software.

-

-

21-08-2016 om 02:26

Moeite en Leeshulp

We hebben inderdaad in de eerste het voorlees programma kurzweil gekocht, waar mee ze haar school boeken kan luisteren, maar er zijn helaas niet veel ingesproken vwo boeken.

Ze heeft vooral moeite met lezen, wiskunde zomaar plus/ min en getallen omdraaien. Ook spelling blijft lastig, helaas rekenen leraren hier wel gewoon dezelfde fouten als de rest van de klas.

@Emma

@Emma

21-08-2016 om 10:10

Geen vwo boeken

Wat jammer dat er weinig ingesproken vwoboeken zijn bij dedicon. Geldt dat ook als je gebruik maakt van de (gratis) app Lex?
Het zou niet zo moeten zijn dat ze op spelling bij het maken van toetsen toetsen wordt afgerekend, of ze zou een laptop met spellingcontrôle moeten gebruiken. Bij de eindexamens is dat onlangs wel toegestaan. Misschien kun je er eens naar informeren bij de leerlingenzorg?
Wiskunde is lastig. Ze zou ermee moeten oefenen in de rt-modus. Ik kan me voorstellen dat een wiskundedocent op het vwo dat niet wil of kan. Er zijn wel rt'ers die met haar kunnen oefenen. Let er dan wel op dat zo iemand gespecialiseerd is in rekenproblemen, niet iemand die het alleen als bijverdienste doet.

Triva

Triva

21-08-2016 om 13:15

ingesproken boeken

hoeft helemaal niet, met het goede kurzweil programma is het voldoende om boeken in te scannen.

Mijn neef heeft gymnasium gedaan en zijn ouders vonden dat hij veel te veel tijd nodig had voor zijn huiswerk. Toen kwamen ze er achter dat hij ook dyslexie had maar hij wilde het zo graag dat het hem ook is gelukt. Ik vind overigens een NIO van 114 niet extreem hoog, die bestaat ook nog vaak uit meerdere onderdelen, misschien was lezen een stuk lager?

Gewoon doorzetten en eind volgend jaar kijken wat ze voor vakken kiest. Vanaf volgend jaar is er weinig verschil tussen gymnasium en atheneum qua vakken, nu nog wel omdat er vaak extra tijd gaat zitten in Latijn en Grieks maar dat heeft ze duidelijk onder de knie. Waarom ga je je hier half augustus druk over maken? Dat was iets wat je in maart had moeten doen. Nu volstaat alleen: steun je dochter. Mijn nee heeft zoveel ervaring opgedaan met zijn langzame lezen dat hij nu zelfs naar de tweede van de universiteit gaat op geschiedenis en als je ergens veel moet lezen...

Dyslexieverklaring

Zoek ook uit of je kind in aanmerking komt voor een dyslexieverklaring zodat ze bij het examen beschikking heeft over audio-ondersteuning.
Heeft ze ook moeite met vakken zoals biologie en aardrijkskunde? Dat zijn ook vakken waar menig dyslect moeite mee heeft vanwege de lappen tekst tijdens pta's.

Eigenlijk ben ik verbaasd dat de zorgcoördinator of de mentor jullie nog niet hebben aangesproken over een aanvraag van een verklaring. Bespreek jullie probleem met hen want vanaf het vierde jaar gaat het tempo vaak wat omhoog.

Afgelopen jaren is mijn kennis aangaande diverse vakken flink opgefrist als gevolg van het voorlezen van de lappen tekst. Maar tijdens het voorlezen hebben we ook onderwerpen besproken. Wie zelf leest, of tekst door kurzweil laat voorlezen, wilt nog wel eens over de tekst heen lezen. Door samen te lezen, neem je de tekst rustiger door en blijft het meer hangen. (Je moet er natuurlijk wel tijd voor hebben.)

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.