Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Roosje

Roosje

21-09-2015 om 14:29

Drempelonderzoek

Wie heeft er tips om te oefenen voor de drempeltoets. Dochter vriendin heeft verkeerd advies gekregen door steeds wisselen van leerkrachten en door verdelen over klassen in groep 7. Ze wil nu een goede toets neerzetten zodat ze in ieder geval naar een brugklas kan en niet op praktijkonderwijs terecht komt. Ze heeft geen geld voor bijles dus oefent ze zelf. School oefent nauwelijks omdat ze toch ervan uit gaan dat meisje naar praktijkschool gaat. Ik wil haar graag helpen. Ik zou het liefst de toets zelf willen. Iemand?


Femmel

Femmel

21-09-2015 om 17:22

snap scholen niet hoor...

Bekend verhaal, helaas, ik kan je niet helpen hiermee, maar het blijft toch verschrikkelijk hoe vaak kinderen door zo'n stomme toets het verkeerde onderwijs krijgen..

Savinja

Savinja

21-09-2015 om 19:32

drempeltoets

De drempeltoets meet de achterstand van het kind dus het heeft vooral zin om die achterstanden weg te werken door extra te oefenen en inderdaad bijles te geven maar als de citoscores op school heel laag blijven (dus niet alleen E maar een lage E of V) heeft het weinig zin om een goede drempeltoets te maken.

Emma

Emma

21-09-2015 om 21:20

Onderzoek

Als de drempeltoets een leerachterstand laat zien volgt er een intelligentieonderzoek om te kijken of de achterstand te maken heeft met een (te) laag iq. Is dat niet het geval dan komt er een sociaal emotioneel onderzoek (vragenlijst) en daaruit zou moeten blijken waar de achterstand door komt. Dat kan uitkomen op een advies voor vmbo basis of kader met leerwegondersteuning, niet persé praktijkonderwijs.
Het intelligetieonderzoek wordt (althans in Amsterdam) door de schoolbegeleidingsdienst uitgevoerd. Je hebt als ouder het recht om een ander intelligentieonderzoek bij je kind te laten houden, mits zelfbetaald en door een erkend gz-psycholoog.
Naast al deze onderzoeken is de citotoets niet meer nodig, maar je kind heeft wel het recht om hem te maken.

Roosje

Roosje

21-09-2015 om 23:25

Niet waar Emma

Emma dat klinkt heel goed wat je zegt maar dat is niet op elke school zo goed geregeld. Dit meisje heeft slecht les gekregen in groep 7. Juf is overspannen geraakt en school heeft allerlei oplossingen bedacht als verdelen, maanden lang, invalkrachten, af en toe de ib er of directuer voor de klas, etc. geen doorgaande leerlijn dus. Aan het einde van het jaar had meisje dus een hele slechte cito en adhv deze cito kreeg ze als preadvies kader. Nu krijgt ze binnenkort de drempeltoets en daarop wordt het definitieve advies gebasseerd omdat de cito tegenwoordig na de inschrijving op de middelbare scholen pas is. Die weegt niet meer mee. Omdat ze zo n achterstand heeft opgelopen verleden jaar buiten haar eigen schuld om geeft deze score niet haar niveau goed weer. In groep 6 scoorde meisje nog havo niveau. Moeder wil graag dat ze naar een scholengemeenschap gaat in een brugklas en dan kan ze haar achterstand wel inhalen. Maar als ze naar kader doorverwezen wordt, dan kan ze niet naar een scholengemeenschap. Vandaar dat het zo belangrijk is dat ze die toets nu goed maakt. Ze heeft de rest van het jaar dan om de achterstand weg te werken. School ontkent uiteraard dat het komt door alle onrust in groep 7. Die zien natuurlijk de bui hangen als ze dat toegeven. Ze laten ook niet iemand doortesten. Dat kan alleen als je het zelf betaalt en vriendin heeft geen geld. School vindt gewoon dat kader het juiste niveau is voor kind en dat moeder veeleisend is. Dit is dus echt niet waar.

Emma

Emma

22-09-2015 om 05:47

Dat is erg

Hier kun je wel bezwaar tegen maken. Als de school toetsgegevens registreert (en dat moet) is in het systeem te analyseren wat er met deze klas gebeurd is vergeleken met andere jaargangen of parallelgroepen. Dat moet aan te tonen zijn. In het ergste geval kun je er zelf mee naar de inspectie of een zaak aanspannen. zorg dat je andere ouders meekrijgt en dat je een hele lange adem hebt.
Is er aantoonbaar actie ondernomen gedurende dat jaar? Drempelonderzoeken vinden in oktober al plaats. Het is erg laat om een kind nu nog bij te spijkeren.

Savinja

Savinja

22-09-2015 om 06:02

praktijkonderwijs

Praktijkonderwijs is nog lager dan vmbobasis. Jij hebt het over kader! Doe een nio toets om je probleem op te lossen. Verder: wat waren haar citoscores in groep zes en zeven?

Savinja

Savinja

22-09-2015 om 06:05

Een drempelonderzoek doen ze voor lwoo. Is dat wel de bedoeling? Dat kan vaak ook nog wel in maart. Tijd zat voor een havist om omhoog te krabbelen.

Savinja

Savinja

22-09-2015 om 06:26

overigens

Bij mijn oudste ging het ook helemaal verkeerd in groep zeven en toen hebben de ouders een nio toets geeist van school. Die is er ook gekomen maar de uitslag gaf niet wat we hoopten. Richt je op de cito in april. Als die goed is moet schoolhet advies heroverwegen.

MK

MK

22-09-2015 om 08:37

huh?

Je gaat van praktijkonderwijs, wat echt voor kinderen met een laag IQ is, naar kader wat voor een gemiddeld IQ is. Wat is het nou? Bij ons in de regio zijn er ook scholengemeenschappen die kader aanbieden.

Geen idee overigens of de drempeltoets vrij verkrijgbaar is.

Savinja

Savinja

22-09-2015 om 08:44

Veel mensen noemen basis en kader op de één of andere manier óók praktijkonderwijs. Slaat nergens op want de eerste twee jaar krijgen ze net zoveel praktijklessen als op de havo/vwo!

Pirata

Pirata

22-09-2015 om 08:44

Lijkt me stug, dit verhaal

Iemand die in groep 6 HAVO-niveau heeft krijgt echt geen PRO-advies.
Ik denk dat je in de war bent. VMBO Basis/Kader heeft veel praktijkvakken, maar het is zeker geen PRO.

vlinder72

vlinder72

22-09-2015 om 08:47

resultaten

Wat waren haar resultaten in groep 6. Hoe ging de cito M7. Dus nog voor het gerommel begon. Hoe gaat het nu in groep 8?

Kader is geen praktijkonderwijs en het is een voorlopig advies. Als je echt denkt dat er meer in zit dan gaat ze nu aan de slag. Misschien is Squla interessant. Als haar M8 cito en de methodetoetsen op een hoger niveau zijn dan kader en de cito's in groep 6 ook dan sta je sterk in een gesprek met de school om haar uiteindelijke advies omhoog te krijgen.

roosje

roosje

22-09-2015 om 12:08

voor duidelijkheid

Dank voor jullie meelezen. Het gaat om een kwetsbaar meisje dat redelijk presteerde (HAVO) voor groep 7. In groep 7 (eind groep 6) zijn er veel ouders weggegaan uit onvrede over de school en is juf overspannen geraakt. klas heeft nauwelijks les gehad. hebben dus met zn allen hele slechte cito gemaakt. Meisje ook. Heeft nu vmbo kader advies. Moeder weet dat aan dat slechte jaar ligt en wil haar bijspijkeren maar ze heeft over twee weken nu de drempeltoets en dat is natuurlijk nooit tijd genoeg om het goed te doen. School wil niet over het verleden praten en wil alles prive houden en dus niet over andere kinderen. Je kunt dus niet bespreken dat de klas als geheel de cito slecht gemaakt heeft. School houdt afstand en neemt geen verantwoording. Die zien de bui al hangen natuurlijk als iedereen finaciele compensatie wil of aanvullende toetsen. Het gaat dus om geld. Zij wil af zijn van het gezeur en op zeker spelen en dus die toets hebben en inoefenen met haar kind. De rest van het jaar kan ze dan rustig het kind bijwerken. Na April het advies bijstellen heeft voor haar geen zin want kind woont in randstad en dan zijn de lotingen al geweest en op de scholengemeenschap heb je geen vmbo kader. Dan moet ze alsnog op zoek naar een plaatsje op een school en geloof me dat is een drama in de randstad. Ze voelt zich dus nu gedwongen omdat ze vanuit school ook geen hulp krijgt om het zo te spelen. Dus nogmaals WIE heeft beschikking over de drempeltoets?

vlinder72

vlinder72

22-09-2015 om 12:23

en anders

Kind ziek melden. Dan maar geen drempeltoets.

Groep 8 overdoen

Het komt voor dat kinderen doubleren in groep 8., of een kans krijgen in een kansklas.
Maar de meeste kinderen die in groep 8 doubleren maken de move naar een andere school. Veelal een school die gebonden is aan het type onderwijs van een vo die ze op het oog hebben. Om zo eventueel toch te kunnen profiteren van een voorrangsregeling.

Het is wel triest dat een redelijk presterend kind zo achteruit is gegaan. Informeer naar de optie kansklas of laat haar doubleren.

Ps De niveaus zijn omlaag geschroefd. Wat vroeger redelijk was ( havo) is nu al snel vmbo-t. Zie aanpassing cito-toetsen.

Marktplaats

Zelfs de drempeltest is op marktplaats te koop?!.

Schaapman revisited

Dit boek downloaden http://www.epub.nl/boeken/50
(kost 5 euro)

Zie de informatie hier http://www.onderwijsconsument.nl/schaapman-vonnis/

Dit is het volledige vonnis
http://www.onderwijsconsument.nl/wordpress/wp-content/uploads/schaapman_amsterdam_vonnis26mei19991.pdf

Je vriendin heeft er wel voor nodig dat ook andere ouders verklaren dat er van alles mis is/was op school. Liefst ook met bewijzen die van de school zelf komen. Briefjes dat er geen les is. Interne berichten of wisselingen van klassen, etc.
Bovendien moet aannemelijk zijn dat haar dochter havo capaciteiten heeft.

In het verleden is het wel gelukt om scholen alsnog tot bijles/bijspijkeren aan te zetten door, met een kopie van het vonnis, een ultimatum te stellen.
Als de school niet binnen x periode y doet, dan doen ouders het zelf en leggen ze de kosten bij de school.

Het feit dat er geen scholengemeenschap in de omgeving is waarbinnen een overstap van vmbo-k naar havo mogelijk is, kan de basisschool niet worden aangerekend. Er zijn ook omgevingen waar helemaal niet overgestapt kan worden binnen de school (alle niveau's een eigen school).

Roosje

Roosje

22-09-2015 om 13:52

flanagan

helaas ik heb er al gekeken

Alvast oefenmateriaal kennismakingsboek

Als je contact opneemt met de aanbieder, desnoods een kopie van het boek, ben je al een eind op weg.

http://www.marktplaats.nl/a/boeken/schoolboeken/m960532911-kennismakingsboekje-drempeltest-compleet-met-antwoorden-cito.html?c=8c285449651fa109c354bbabe740c1b&previousPage=lr

Savinja

Savinja

22-09-2015 om 15:03

randstad

90% van de randstad verloopt niet via loting dus woont ze echt in een lootstad?

Verder is opstromen ook gewoon mogelijk als je daarvoor naar een andere school moet.

Daarnaast zou ik gewoon die drempeltoets eerst eens afwachten. Is vmboT ook voldoende voor die scholengemeenschap? Dikke kans dat een echte havist heus wel vmbot scoort hoor.

MK

MK

22-09-2015 om 16:31

vraagje

Ik vraag mij af TO of de moeder van dit kind het allemaal goed hebben begrepen. Uit wat bleek dat dit meisje überhaupt Havo niveau had? Bleek dit uit Cito's (vnl II/B scores) of is dit iets dat moeder vooral zelf dacht omdat het meisje de methodetoetsen best goed maakte? Dit is iets wat vaker gebeurt.

Dit ook gezien het feit dat moeder Praktijkonderwijs verwart met Kader, daarom vraag ik mij af of ze het wel allemaal goed gezien/begrepen heeft.

Roosje

Roosje

22-09-2015 om 18:15

Mijn eigen verwarring

Nee het is mijn eigen verwarring. Ik weet zelf niet zo goed wat kind vriendin had. Ben niet zo thuis in schooladviezen lager dan vmbo t. Kind had havo score op cito toets voor groep 6. Bijna de hele klas is in groep 7 twee niveaus gekelderd. Een aantal ouders heeft bijles gegeven of laten geven, dus een grote groep kinderen zit al weer redelijk op niveau. Dit kind dus niet omdat moeder geen geld heeft om bijles inte huren en zit zonder partner met nog een aantal kleine kinderen. Ik wil er verder niet te veel over uitwijden want het betreft mij dus niet maar vriendin en als ik te veel info geef is het niet anoniem meer. Het gaat dus niet om de details maar om die toets te krijgen.
Flanagan doubleren op een school waar je geen vertrouwen meer in hebt gezien de beschreven situatie gaat ze natuurlijk niet doen. Ook niet naar een andere school. Doubleren heeft geen zin in dit geval. Ze haalt het echt wel in maar niet in een maand. En ja ze woont echt in een gebied waar flink geloot wordt Savinja. En de drempeltoets afwachten is dom in deze situatie.
M lavell dank je wel. Denk dat vriendin hier de energie niet voor heeft. Kennismakingsboek van Flanagan is een goed idee. Krijgt ze van mij cadeau. Toch zou ik die toets zelf willen hebben voor haar.

MK

MK

23-09-2015 om 09:48

cito? entree?

Lief dat je je zo wil inzetten voor dat meisje. Misschien ken je iemand in je omgeving die een paar keer een uurtje met haar wil zitten om haar bijles te geven.

Je zegt dat het meisje havo had gescoord op de cito van groep 6. Ik neem aan de entree cito uit groep 6, alleen daar komt een dergelijk advies uit. De gewone cito's geven nog helemaal geen advies. Wel kan je navragen wat ze daarop scoorde m.n. voor rekenen en begrijpend lezen.

Check dat nog even. Ik wil alleen zeggen dat de meeste ouders tegenwoordig denken dat hun kind havo niveau heeft omdat 'ze het best goed doen'. Maar je moet echt bovengemiddeld presteren om naar de havo te mogen, terwijl tegenwoordig veel mensen denken dat het het gemiddelde niveau is. Daardoor lopen de verwachtingen soms uiteen.

polly

polly

23-09-2015 om 10:03

snap dit echt niet

Hier op het forum wordt er zo vaak gevraagd naar de Cito's of andere toetsen. Ik vraag me oprecht af wat die ouders van plan zijn. Ok, je hebt je kind middels oefenen opgekrikt naar laten we zeggen HAVO of VWO advies. Het kind komt in een HAVO/VWO brugklas. Weten jullie wel hoe hard werken dat is?? Zo'n 8 toetsen per week is geen uitzondering. En denk maar niet dat die toetsen te doen zijn door klakkeloos alles te leren uit het hoofd. Er worden veel inzicht vragen gesteld. Je kind gaat zo gigantisch op zijn/haar tenen lopen. Wil je dit ECHT voor je kind?? Gevolg is vaak dan faalangst en afstromen. Weer een nieuwe klas met ook nog een deuk in het zelfvertrouwen. Er is absoluut NIKS mis met het VMBO mensen!

Savinja

Savinja

23-09-2015 om 10:18

drempeltoets afwachten

Wat wil je dan doen? De échte drempeltoets hebben zodat ze alle antwoorden al weet?

Verder vind ik het zo'n onzin om te zeggen dat moeder de bijles niet kon betalen. Een kind op de basisschool zonder dyslexie of iets dergelijks heeft helemaal geen gespecialiseerde bijles nodig. Dat kun je zelf doen of je schaft Squala of Ambrasoft aan en je eet een weekje brood.

Ik ben het er mee eens: wat waren de scores in groep 6 en al waren die allemaal een II: waarom zou ze dan een jaar later een kaderadvies krijgen? Wat waren de scores en wat zijn de scores?

Verder kun je wel degelijk die drempeltoets afwachten, dikke kans dat het wel meevalt want ook een kind met slecht les zakt niet zomaar twee niveau's, meestal vervallen de minder belangrijke lessen en steekt ze heus wel wat op.

Verder moet die moeder gewoon zoveel mogelijk andere ouders ronselen en om een NIO vragen. Zo duur is dat niet en school weet heus wel dat ze fout zaten. Anders zoek je het bovenschools op.

Niempje

Niempje

23-09-2015 om 12:10

Drempelonderzoek of drempeltoets

Bovenop de hierboven omschreven verwarring vraag ik me af of het hier om de drempeltoets of het drempelonderzoek gaat. Je gebruikt beide termen, maar het betreft totaal verschillende toetsen.

De Drempeltoets is vergelijkbaar met de NIO. Deze toets meet de aanleg net als een intelligentietest en meet dus niet de schoolse vaardigheden. Het drempelonderzoek meet echter juist die schoolse vaardigheden. Op de school van mijn kinderen werd de Drempeltoets bij iedereen in groep 7 afgenomen (op andere scholen in groep 8, maar zelfs het vo kan de Drempeltoets afnemen), terwijl alleen de kinderen met leerachterstanden het Drempelonderzoek deden. Met het Drempelonderzoek kon de school zien hoe ver het kind was met de schoolse vaardigheden.

Als je wilt gaan oefenen, maakt dit dus een groot verschil. Voor een intelligentie onderzoek hoef je niet echt te oefenen, je zou eventueel eens naar de vraagstelling kunnen kijken. Eventuele achterstanden spelen hier ook geen rol, deze toets kijkt wat er in zou moeten zitten en niet wat er uit is gehaald.

Als je voor het Drempelonderzoek wilt oefenen, moet je juist met de schoolse vaardigheden aan de slag. Het lijkt mij in dat geval niet handig om met het echte onderzoek te oefenen, als je dat al zou kunnen krijgen. In dat geval toets je straks meer geheugen dan de bedoelde vaardigheden.

MK

MK

23-09-2015 om 13:52

Daarom

Vraag ik ook om meer informatie, ALLES wordt door elkaar gehaald en ik vraag me af of TO of de moeder wel weet waar ze het over hebben.

Niempje

Niempje

23-09-2015 om 14:49

verkeerde topic

Mijn berichtje is zo te zien in het verkeerde topic terecht gekomen. Was een reactie op de vraagstelster over de M4-E4-M5-E5 cito's die wilde oefenen voor een de drempeltoets, dan wel het drempelonderzoek. Kan mijn bericht verplaatst worden?

Roosje

Roosje

23-09-2015 om 14:50

Simpele vraag

Tjonge ik vraag iets simpel. Wie heeft beschikking over drempelONDERZOEK . Hett hoe en waarom is feitelijk niet belangrijk en prive. De moeder kan echt wel inschatten wat het beste is voor haar kind. Dank jullie wel voor alle goede tips en adviezen over op tenen lopen en vmbo t is prima etc. Dat is dus niet relevant. Ik heb nu al een paar keer uitgelegd waarom het zo belangrijk is dat ze even goed scoort op deze a.s toets. En met goed bedoel ik niet gymnasium/vwo niveau maar VMBOT niveau. Ze krijgt al bijles van eigen moeder, moeder is al blij als ze naar vmbot kan. daar gaat het dus om. Dat ze in ieder geval niet ONDER vmbo T scoort a.s. toets. Want dan kan ze niet naar een scholengemeenschap. Dit kind scoorde t/m groep 6 alles op B en af en toe een C maar ook wel eens een A niveau. En in groep 7 werd dus alles ineens een C, D en eronder.. Gewoon door de situatie. Ze hebben een jaar geen les gehad. Echt letterlijk geen les. En ga nou alsjeblieft allemaal niet vragen hoe dat kan. Dat kan gewoon af en toe, zo simpel is dat. Ik weet het want mijn kind zit in dezelfde klas. En nee deze moeder gaat geen andere ouders ronselen en daar haar energie in steken. De situatie in deze klas is nu ieder voor zich. Iedereen is nu bezig om zijn/ haar kind op niveau te krijgen en we hebben met zn allen genoeg gedoe met school gehad verleden jaar. Iedereen is er klaar mee en wil daar weg. Zo simpel is dat. Ik heb zelf mijn kind bijles gegeven. Dus dat gaat best goed. Maar ik voel mee met deze moeder met wie het prive niet meezit en verlegen en bescheiden is en een lief kind heeft dat best slim is en nu buiten haar schuld om vmbo kader krijgt als advies. Ik wil haar gewoon helpen. En voor de duidelijkheid ik ga ook geen energie meer in deze school steken. Ik ga dus ook niet ronselen etc. ik wil gewoon dat drempelonderzoek voor haar zodat school haar een VMBOt advies kan geven. Dan heeft ze nog tot april om haar bij te werken voor de CITO. Maar dan zit dat VMBOt advies maar al mooi in de pocket en kan ze daarmee een school gaan uitkiezen.

vlinder72

vlinder72

23-09-2015 om 15:23

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.